Schlagerpinglan: Här följer en liten presentation (inklusive länkar till bidraget, låttexten, en intervju och andra relevanta infosidor) av ett av bidragen som tävlar i Eurovision Song Contest 2013. Genomgången avslutas med aktuell placering på oddslistan samt vad jag själv tycker och tror om bidraget. Se samlingssidan för övriga länders presentationssidor.

Land: Rumänien landets ESC-historik
Bidrag: “It’s My Life” ESC-video / NF-framträdandelåttext
Artist: Cezar facebookyoutubewikipedia
Startnummer: nr 17 i semifinal 2
Låtskrivare: Cristian Faur
Uttagning: TV-bolaget TVR valde ut sitt ESC-bidrag genom “Selecţia Naţională”, bestående av totalt 32 bidrag, två semifinaler samt en final med 12 tävlande bidrag där vinnaren utsågs med hjälp av jury- och teleröster där tittarnas favorit vann.
Tidigare på Schlagerpinglan: “Rumäniens ESC-bidrag 2013”
Presentationer av bidraget och artisten (på engelska):
esctoday.com eurovisionary.com eurovision.tv

Extra: Se ett videoklipp om Cezar av eurovision.tv, en “the making of…”-video av “It’s my life” samt när Cezar framför sin version av “White Christmas“.

Odds: Ej vidare till final & botten-15 av de 39

Schlagerpinglan tror: Inte till final
Att man mixar pop och opera är numera en ganska återkommande företeelse i ESC men hur vanlig det än blir så kan man inte bortse från att falsettsjungande män har en förmåga att dela publiken. Tyvärr så spelar det nog ingen roll hur medryckande låten är eller hur begåvad och karismatisk Cezar är – om en stor del av publiken väljer bort bidraget så blir det helt enkelt ingen final.

Schlagerpinglan tycker: Till final
Jag älskar årets rumänska bidrag men har förstått att inte alla får gåshuds-varning av det, i alla fall inte den positiva sorten. Kombinationen av ett medryckande disco-beat, mörka sångpartier som blir ljusare och ljusare, den vackra texten och Cezars starka framtoning gör ett så stark intryck på mig att det är en av mina tio främsta favoriter i år. Tyvärr så vågar jag inte tro på en finalplats men jag kommer likväl att hålla tummarna och hoppas på ett mirakel när när det väl är dags.

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


28 kommentarer till “Rumänien: “It’s My Life”, Cezar”

 1. André

  Ganska roligt och intressant att höra någon som tycker om och hittar positiva delar i Rumäniens bidrag i år.

  Jag respekterar självklart din åsikt, Pinglan, men själv så tycker jag det här är förfärligt. Opera är sällan något som tilltalar mig och pop-opera är bland det värsta jag vet. Jag var bedrövad när Malena Ernman vann Melodifestivalen och jag kan helt ärligt säga att jag blir bedrövad ifall den här låten tar sig till final. Den är fruktansvärt spretig och all den där falsetten skär i mina öron. Jag tycker det är horribelt och tror inte att det blir någon final.
  Det här är för mig årets sämsta låt.

 2. Micke

  Tycker Andre är orättvis för jag tycker faktiskt Montenegro är ännu sämre 🙂 Egentligen vill jag inte säga något överhuvudtaget av respekt för Schlagerpinglans tankar och känslor om låten. Men när jag tänkte avstå säga något om Finland var det några som tyckte jag skulle säga något trots att jag inte tyckte om låten, att det liksom hör till för att få balans i omdömet. Så ok jag gör likadant här då.

  Jag älskar nästan all sorts musik från hårdrock till opera. Vissa dagar kan vara hårdrocksdagar och andra klassiskt och opera och många, många andra musikstilar. Precis som när det gäller folkmusik där jag älskar att man rockar upp det på samma sätt gör jag med opera. Där slutar tyvärr mina positiva ord för den här gången.

  Jag är ledsen Schlagerpinglan jag är på samma linje som Andre jag tycker det här är förfärligt. Jag klarar överhuvudtaget inte att lyssna på det. Egentligen borde jag göra det för i så fall skulle jag verkligen ha specialstuderat versen för där är något jag hört förut. Helt säker på att det är nån annan låt men jag orkar inte ens kolla upp det.

  Jag har redan sagt det vid tidigare tillfällen att det bästa jag vet röstmässigt är lite mörka kvinnoröster typ Anouk och det värsta jag vet är män som sjunger i falsett. Jag var helt säker på att jag skulle tycka detta var årets sämsta låt precis som Andre men då hade jag inte räknat med vad Montenegro hade planerat för terrordåd mot ESC. Dessa två är mil ifrån alla andra 37 bidrag för mig.

 3. Schlagerpinglan

  @André och Micke, Som sagt, intressant att man kan uppfatta en låt så olika. Jag tycker att det börjar väldigt lovande med disco-takten och sedan kommer det underbara mörka sångpartiet som övergår till en ljus, ljuvlig refräng, för att sedan bara öka i intensitet.

  Mitt lilla halmstrå som jag klamrar mig fast vid är att tittarna trots allt gav bidraget 12 poäng så kanske, kanske finns det trots allt tillräckligt många “vanliga tittare” som uppfattar låten på “mitt sätt” att det trots allt kan räcka till final. Inte för att jag riktigt tror på det, men det blir en spännande semifinal. 🙂

 4. Rickard

  Kan vara en de sämsta låtarna i årets tävling! I kamp med Montenegro, Bulgarien och Belgien! Ett stort NEJ på frågan om den går till final! Håller helt med Micke och Andrè! Men det är ju alltid intressant att höra att det faktiskt finns någon som ser positiva delar i bidraget som André så fint uttryckte det! 🙂

 5. Kerstin

  Först vill jag bara säga att även jag André vart riktigt besviken när Malena vann, dels för att jag tyckte låten var dålig men också för att jag inte trodde Sverige skulle få någon bra placering. Jag lyssnar verkligen också på mycket olika musikgenrer men det finns ändå några som aldrig spelas hos mig och däribland opera. Men för några år sedan så ställde Frankrike upp med en helt magisk låt på opera så ibland dyker det upp några pärlor även inom den genren. Så vad tycker jag då om detta bidrag. Schlagerpinglan du har åtminstone någon som är lite mer positiv till detta än killarna här ovanför nämligen jag. För jag tycker ändå att det finns något häftigt i det här, disco takten som du själv nämnde och framförallt Cezar själv. Han kan fylla en scen den mannen. Jag har inget emot falsett i lagom dos och här är det ju knappast lagom dos men ändå så finns det något som gör att jag lyssnar och fångas och tycker det är helt ok. Det här är inget jag kommer lyssna på efter ESC men just i det här sammanhanget så kommer det sticka ut som attan och på min lista finns det bidrag som jag tycker är betydligt sämre än det här. Final. Betyg 2+/5.

 6. Schlagerpinglan

  @Rickard, Mmm… men jag och de rumänska tittarna tillhör nog en liten minoritet… och ingen av oss får rösta på bidraget. Det där halmstrået jag skrev om tidigare verkar krympa.

  @Kerstin, Nej, det är knappast en lagom dos på falsettsången. Själv hade jag gärna sett att han sjungit i alla fall ytterligare en mörk vers men det hade nog inte hjälpt så mycket för resultatet ändå. Trevligt att höra att det i alla fall finns någon som inte placerar bidraget i den absoluta botten.

 7. Micke

  Tänkte bara kommentera det ni tagit upp om Malena Ernman. Jag är helt överens med Andre och Kerstin men jag är samtidigt på total kollisionskurs med er båda. Hur går det till?

  Därför jag har aldrig någonsin varken tidigare, då eller efter haft så delad åsikt om någon låt som Malenas. Jag hatade versen på samma gång älskade jag refrängen. Därför har jag otroligt svårt att svara på en möjlig fråga om vad jag tyckte om Malenas bidrag. Versen var nog det barnsligaste och töntigaste jag någonsin hört inom schlager och det vill inte säga lite “can you keep a secret, can you keep a secret, i´m in love with you” eller i den gamla versionen för barn “björnen sover, björnen sover, i sitt lugna bo” eller som den också hette “gubben noak, gubben noak, var en hedersman.”

  Sen kom då refrängen och då tyckte jag tvärtom att det blev jädrigt mäktigt men vad hjälper det när inte låten blir en helhet. Har aldrig blivit riktigt klok på den låten 🙂

 8. Kristina

  Den här låten verkar inte populär om man läser allt här. Personligen har jag väldigt svårt för falsetten i låten och tycker det är väldigt synd att de har dragit den så till sin spets för låten i sig är inte alls så oäven och sångaren har faktiskt mer utstrålning än de flesta i startfältet. I synnerhet har jag svårt för att även de mörkare partierna i låten efter hand blir till falsett. Vet inte riktigt hur de har tänkt egentligen. Låten inte alls så dum men falsetten hemsk. A borderline for me när det gäller final eller ej.

 9. Nathalie

  Rumänien går ju alltid till final, och det lär de nog göra nu också.

 10. Micke

  Jag hamnade i ett litet ordkrig med en kompis ikväll om kvalitéen på schlagerlåtarna. Han precis som jag älskar hårdrock men skillnaden är att medan jag även älskar det här, om än på ett annat sätt, så hatar han detta. Han frågade hur många låtar jag gillar i årets tävling och jag svarade som det är 22 stycken. Då sa han “jaha och hur många av dessa tycker du verkligen om och kommer att lyssna på även efter ESC och hur många tycker du om bara för tävlingens skull.”

  Det ligger något i vad han säger och jag funderade för skojs skull över hur många låtar jag verkligen tycker har sån klass att de även kommer att följa med mig efter tävlingen och inte tusan blir det 22 stycken inte 🙂 Hur ser ni själva på detta? Hur många låtar kommer att följa med er efter tävlingen tror ni. Tycker det är en intressant fråga. Kanske inte alla gör det men jag gör det 🙂

  Jag fick ändå ihop ett gäng låtar jag tror jag även kommer att lyssna på efter tävlingen och de följer inte helt och hållet min topplista: Jag hittade sju låtar som tävlar i ESC och två som är utslagna och lite om varför:

  1. Spanien (För att jag ofta lyssnar på keltiskinspirerad musik med polare och bara har kul)
  2. Italien (För att den här låten får mig att känna det jag redan visste att kvinnor är det primära i livet)
  3. Grekland (För att jag älskar att vara på gott humör och det blir jag verkligen av den här)
  4. Nederländerna (För att när jag hör denna kvinnan och denna låt glömmer jag alla eventuella problem)
  5. Island (För att den här låten inspirerar mig att tänka på den viktigaste förändringen i mitt liv)
  15. Frankrike (För det är så gott att bara sjunka bort i det härliga beatet)
  16. Ungern (För att min dotter dyrkar låten och jag dyrkar min dotter)

  Rise above the sky – Falco Luneau, österrike (För att detta helt enkelt är bästa låten i ESC år 2013)
  Tell the world i´m here – Ulrik Munther, Sverige (För att den här låten är alldeles för bra för MF)

 11. André

  Micke: Det var en intressant fråga!

  De låtar som kommer spelas i mina hörlurar även efter ESC är:

  1. Robin Stjernberg- You. Jag lyssnar redan nu väldigt mycket på vår representant på hemmaplan. Låten blir för mig bättre och bättre för varje gång, Robin är en grym sångare och refrängen är bland det mest effektiva jag hört samtidigt som jag faktiskt finner det mäktigt.

  2. Danmark- Only teardrops. Lite irländska influenser med en fantastisk sångerska och en fin, stämningsfull låt. Danmark är för mig årets mest självklara finalist och troligtvis också den slutgiltiga segraren i ESC samt en av de låtar som jag kommer lyssna sönder.

  3. Schweiz-You and me. Medryckande, catchy, trevlig Uptempo låt som i alla fall jag blir glad av att höra.

  4. Litauen-Something. Modern, vemodig, gripande och relaterbar låt. Det här är “riktig musik” som sällan funkar i ESC men som funkar utmärkt i hörlurarna 🙂

 12. David

  Jag hoppas också precis som du Schlagerpinglan att Rumänien går vidare. Och den största anledningen till att jag tycker detta är att låten är så överdriven att den blir bra och faktiskt lite komisk på samma gång. Så vi kanske inte tycker helt lika, men slutresultatet blir detsamma 🙂 Det är bara i Eurovision Song Contest sådana här låtar kan komma fram känns det som. Och jag vill ha fler! Annorlunda är alltid bra, och falsettsången är på gränsen till för mycket, men det gör det bara bättre. Och melodin är riktigt catchy. Så nu håller jag tummarna, även om jag tror att det blir svårt för låten…

 13. Rickard

  Micke: Svårt att säga på förhand! Ibland blir det helt oväntade låtar! Att jag skulle ha Ovo je Balkan i spellistan hade jag knappast tippat 2010 när jag ogillade låten starkt!
  Men har Italiens låtar från 2011 och 2012 i spellistan och årets är redan inlagd!

  Övriga:
  Frankrike
  Malta
  Dannark
  Ukraina
  Grekland

  Det är väl dem i nuläget! Men det kommer säkert att dyka upp någon oväntad efter årets tävling också! 🙂

 14. Rickard

  Litauen ligger också bra till såklart! 🙂

 15. Micke

  André: Tack för svaret. Danmark, Schweiz och Litauen är tre låtar jag rankar väldigt högt i år precis som du. Tre låtar jag blir på gott humör av. Är dock inte helt övertygad om att det är låtar jag kommer att lyssna på även efter tävlingen men oavsett vilket så lyssnar jag på dem nu 🙂

  Däremot har jag hittat tre grupper och ytterligare en artist som jag kommer att lyssna vidare på. Grupperna är från Spanien, Tyskland, Schweiz och artisten från Schweiz. Av dessa fyra är det bara den spanska gruppen som vann sitt hemlands uttagning.

  David: Vi är inte överens om det vi hoppas ska hända med Rumäniens bidrag men i övrigt är vi helt överens. Det är ju bara i ESC lite roliga, annorlunda, corny låtar kan dyka upp. Jag tycker det är askul. Känner att många går miste om halva glädjen med ESC när de bara ser allvarligt på allting och inte kan ta till sig det lite udda. Sedan är det ju självklart olika när det gäller vad man tycker är roligt men det får man ju acceptera. Det någon ser som kul i en låt ser en annan som löjligt men sen kommer nästa låt och då kan det vara tvärtom. Till alla er som bara ser allvarligt på alla låtar TINA UPP. Ni kommer att uppskatta ESC än mer i så fall 🙂

  Förra året lade jag upp en lista här med lite udda roliga bidrag som jag gillade och bad andra göra detsamma. Det kom in flera listor och med tanke på att det är flera nya namn för mig inne på bloggen i år så kommer jag att göra detsamma längre fram 🙂

 16. Micke

  Rickard: Se där Ovo je Balkan talar till både dig oh mig. Just en sån låt jag pratade om som är kul med ESC. Egentligen en dynglåt om jag ska vara ärlig men samtidigt helt underbar. Blir på så jädra gott humör av den. Än en gång tycker vi lika Rickard 🙂

 17. Josef

  Vad skojigt förslag Micke! 🙂 Och Rumänien är absolut en av låtarna dom jag kommer lyssna på, varför?! Jo därför att det är häftigt att en man av Cezars kaliber inte försöker “ställa sig in”, utan tillför ett bidrag som inte låter som något annat. De låtar jag kommer att lyssna på efter ESC är dessa favoriter.

  1. Holland
  2. Danmark
  3. Sverige (speciellt den där pianoversionen)
  4. Serbien
  5. Grekland
  6. Ukraina (vilken /vilka för övrigt jag tror vinner i år ;-))
  7. Vitryssland
  8. Azerbajdzjan (Underbar ballad, men som Italien väldigt väldigt lika så många andra)
  9. Ungern (Mysig)
  10 Rumänien (Coooool kille denna Cezar som lätt glider in i final enligt mitt tips)
  11 Montenegro (Flesta dagar ren huvudvärk och illamående, men vissa. Så nytt och aggressivt!) 😉
  12 Italien (Kanske bäst, men väldigt lik många andra ballader å Italiens vägnar)
  13 Ryssland (För att höra Garipovas nästan perfekta röst och känna misstanke mot skevt budskap)
  14 Norge (Jättebra låt som man vill höra om och om igen men rösten är nog sådär)
  15 Frankrike (Hon är så farligt sexig, och har en video man verkligen vill visa vännerna)

  De mest intetsägande låtarna orankat, som jag förmodligen lätt glömmer efter en månad.

  Georgien, Litauen, Estland, Slovenien, Cypern, Irland, Spanien, Moldavien, Armenien, Lettland, Bulgarien, Island

  Övriga låtar är lite svårplacerade hur mycket man kommer lyssna på dem!?

  1. UK: Kanske / kanske inte..Låten minns genom BT’s tidigare stora berömmelse
  2. Belgien: Han läspar så härligt, man vill visa denna låt för alla hur lite man behöver prestera för att vinna “the voice” i Belgien.
  3. Tyskland: Det vore för Cascada, men varför minnas denna som ändå är rätt lik Euphoria?!
  4. Albanien: Kanske växer..
  5. Makedonien: Kanske för Esmas skull! 😉
  6. Israel: Kanske växer
  7. Finland: Om man vill bli uppjagad!!
  8. Österike: Är det för att titta på hennes läppglans?! Annars vet jag inte hur “speciell” denna låt är??
  9.Kroatien: Låten är lite seg och har sjunkit för mig, men kanske för att de sjunger så bra…
  10 San M.: Ja man kommer minnas variationen från Facebook till detta mer välljudande men ingen favorit
  11 Malta: Låten är mycket slät, men Gianlucca har ett så härligt leende för varje morgondag!
  12 Har jag glömt något bidrag?

 18. Kristina

  Låtar som jag tror jag kommer att lyssna på även efter finalen. Inte lätt att veta men man kan ju gissa. En vet jag redan nu att jag inte kommer att lyssna på för den klarar jag inte att lyssna på ens nu och det är Montenegro. De jag tror jag kommer att lyssna på är.

  Italien (min absoluta favorit)
  Danmark (ett glädjepiller)
  Georgien (MF var så dåligt och så släpper G.son den här pärlan till ett annat land)
  Litauen (bryr mig inte om bristerna hos killen han är bara så charmig)
  Spanien (ännu ett glädjepiller)
  Holland (att slappa och bara flyta bort med)
  Grekland (ett tredje glädjepiller)
  Vitryssland (Vill bara ut och dansa och ha kul)
  UK (Bonnie är Bonnie och det är aldrig fel)
  Ukraina (Videon lyssnar jag gärna på, liveframträdandet i deras final håller jag mig ifrån)
  Kroatien (Så mysig så mysig)

 19. Schlagerpinglan

  @Micke, Ett väldigt roligt initiativ. 😀 Personligen avstår jag från att svara då jag i så fall får rabbla upp de flesta som varit med. 🙂 I den lugna perioden mellan ESC och Mello brukar jag hinna med väldigt många och eftersom det är ett sådant starkt år så kommer säkert alla att spelas. Det går i vågor men för tillfället så är det en tre-fyra låtar från den ukrainska uttagningen som går varmast här hemma. 😀

 20. Christopher

  Josef såg att du glömde Schweiz 😉

 21. Kerstin

  Väldigt intressanta listor och väldigt intressant att höra att ni fortsätter lyssna så pass mycket på låtar från ESC efter ESC. Själv är jag väldigt mätt på låtarna efter ESC och det är kanske en eller två jag lyssnar på. Däremot kan jag sitta och titta på gamla ESC inspelningar eller dra fram någon skiva från en äldre årgång och minnas tillbaks men just de färskaste låtarna är jag faktiskt riktigt less på när finalen är avgjord och jag har hunnit hitta andra låtar att lyssna på. Men än har jag inte hunnit lessna på de bidragen jag gillar mest så de jag spelar här hemma just nu är bidragen från.

  Danmark
  Vitryssland
  Sverige
  Island

  Det finns fler bidrag jag tycker är bra men de är de här jag gillar allra mest.

 22. Kerstin

  Med det lite annorlunda bidraget från Rumänien med Cezar i spetsen så blev det ändå en knapp majoritet för att Rumänien tar sig vidare till final. Det var lite blandade omdömen där några har bidraget i den absoluta botten och några var lite mer positiva men ingen hade den i den absoluta toppen. Så med viss svårighet så verkar det ändå som om Cezar får sjunga sin falsett även i finalen om vi ska tro vår schlagerpanel.

 23. Schlagerpinglan

  @David, Alla anledningar att tycka om ett bidrag är godkända. 😀

  @Kerstin, Som synes så hoppas jag att panelen får rätt (trots att de flesta av medlemmarna uppenbarligen hoppas tvärtom.) 😀

 24. Kerstin

  Schlagerpinglan, det kom ju in några omdömen här tidigt i morse från David och Josef som trodde på final för Rumänien vilket gjorde att det blev ett övertag för final för Rumänien, väldigt knappt men ändå. Så det verkar som om det finns fler än dig och mig som ändå tror på final. Sen får vi se hur det går för Cezar i maj.

 25. Kerstin

  Josefs omdöme kom inte tidigt i morse men för mig var det ändå relativt tidigt då jag vaknade först elva. Ibland när man är ledig så måste man få unna sig en lång sovmorgon.

 26. Micke

  Ok kollade lite på era svar. Kul att såpass många svarade om vilka låtar ni tror ni kommer att lyssna på även efter ESC. Räknade ihop lite här och 23 länder nämndes och sedan också hur många varje land fick och en åtta i topp blev:

  1. Danmark 5
  2. Grekland 4

  På delad tredje plats kom sex länder med tre röster var. I bokstavsordning:

  Frankrike, Italien, Nederländerna, Sverige, Ukraina och Vitryssland

 27. Josef

  Kerstin, jag håller med dig faktiskt där när jag tänker efter. 🙂 Man har ju lyssnat nästan till leda låtarna och man behöver (i alla fall jag) någon månad att smälta intrycken.

  Micke, vad kul att Grekland ligger så högt och ja börjar allt mer tro (och hoppas) på en topp 10-placering nu! 🙂

  Christopher: Ett säkert tecken på att jag ng har glömt låten efter tävlingen! 😉

 28. Daniela

  Jag kan ju börja med att glädja dig Schlagerpinglan genom att säga att jag ser det som mer sannolikt att Rumänien tar sig till final än att de missar den. Det ligger någonting i det som Nathalie skriver, att Rumänien nästan alltid tar sig till final, och dessutom är det här bidraget så pass annorlunda att jag tror att det kommer att klara sig bara tack vare det. Jag tror att det här kommer att bli det bidrag vars finalplats upprör och förargar flest tittare i år, men du lär väl i så fall inte höra till dem. 🙂

  Min personliga åsikt då? Nej, jag vill verkligen inte se det här i någon ESC-final, men som sagt, jag räknar kalt med att få göra det ändå. Jag har vanligtvis ingenting emot falsettsång och kan i vissa fall nog också ta till mig opera, t.ex. så tycker jag ju väldigt mycket om Robins “You” och lärde mig också, om än efter lite bearbetning, att uppskatta Malena Ernmans “La Voix”. Jag tror att problemet här är att jag tycker att den första versen låter så väldigt lovande att jag sedan blir både irriterad och besviken över att det pariet aldrig får någon riktig fortsättning. Det kan dock inte förnekas att Cezar förmodligen är en av de mest begåvade artisterna i årets tävling, och ur den synvinkeln är väl den finalplats som jag räknar med helt rättvis.

  Betyg: 2/5 (ett för första versen och ett för Cezar som artist)

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se