Schlagerpinglan: Här följer en liten presentation (inklusive länkar till bidraget, låttexten, intervjuer och relevanta infosidor) av ett av bidragen som tävlar i Eurovision Song Contest 2013. Genomgången avslutas med aktuell placering på oddslistan samt vad jag själv tycker och tror om bidraget. Se samlingssidan för övriga länders presentationssidor.

Land: San Marino landets ESC-historik
Bidrag: “Crisalide” (Vola) videolåttext
Artist: Valentina Monetta youtubetwitterfacebookwikipedia
Startnummer: nr 5 i semifinal 2
Låtskrivare: Ralph Siegel, Mauro Balestri
Uttagning: SMRTV valde även i år ut sitt ESC-bidrag internt och precis som förra året så innebar det artisten Valentina Monetta och låtskrivaren Ralph Siegel.
Tidigare på Schlagerpinglan: “San Marinos ESC-bidrag 2013”
Presentationer av bidraget och artisten (på engelska):
esctoday.com eurovisionary.com eurovision.tv

Extra: Se presentationsprogrammet av Valentina och “Crisalide” här: del 1 och del 2 samt hennes live-framträdande i ESC 2012 med “The Social Network Song…“.

Odds: Vidare till final & topp-15 av de 39

Schlagerpinglan tror: Till final
Förra året tyckte jag att Valentina var alldeles för bra för sin låt och önskade att hon fått chansen att visa vad hon gick för… och det får hon nu. Jag tror att hon har alla förutsättningar att få detta storslagna bidrag att imponera på både tittare och jurygrupper och därmed ge San Marino sin första finalplats.

Schlagerpinglan tycker: Till final
Låten börjar väldigt lovande som en klassisk, italiensk ballad och när man inte tror att det kan bli mycket bättre så stampar Valentina på gasen och levererar resten i en storlagen stil. Jag önskade att få se Valentina med en bättre låt och denna Siegel-pärla överstiger alla mina förväntningar. En av mina topp-tio-favoriter i år och en av de jag hade blivit lite extra glad för om den tar sig vidare till finalen.

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


30 kommentarer till “San Marino: “Crisalide”, Valentina Monetta”

 1. Adri

  Min stora favorit detta året är Norge, men San Marino kommer inte långt efter…

  Jag tror att den tar sig till fina, något säger mig att juryn kommer gilla detta. och tttarna kan nog också gilla detta. Jag vill dock inte ha för stora förväntningar eftersom San Marino har lite motvind eftersom det är et sådant litet land. Jag håller tummarna för Valentina.

 2. FunkyG

  Tar sig inte San Marino vidare i år kommer de aldrig att göra det, tyvärr. Trodde aldrig att San Marino skulle återvända efter att de kom SIST 2008 med en riktigt bra låt! Det året bjöd tyvärr på många negativa överraskningar, men att de skulle komma sist med “Complice”… helt sjukt.

  Men men! Nu är juryn med och röstar och då kan jag inget annat än hoppas och tro att San Marino ska knipa sin första finalplats! 🙂 Mitt eurovision-hjärta skulle klappa lite extra om de nu kvalificerade sig.

 3. André

  En av mina favoriter i år. Facebook-låten från ifjol behöver vi inte ens nämna…då var då, nu är nu.
  Valentina får i denna låt visa vilken kaliber hon sitter på och hon får visa sitt register fullt ut. Hon är karismatisk, närvarande och en riktigt bra sångerska. Dessutom sticker låten ut ur mängden då den är uppbyggd på ett väldigt läckert sätt. Det börjar som stämningsfull ballad och ju längre in man kommer i låten desto mer höjs tempot för att sedan i slutet knyta ihop säcken på vad som för mig är ESC-magi.
  Jag är liksom Adri rädd för att San Marino kämpar i uppförsbacke i tanke på hur de ligger geografiskt men jag HOPPAS verkligen av hela mitt Esc-hjärta att låten tar sig til final och där belönas med en hög placering för det är den värd! Jag tycker det här är skitbra!

 4. Christopher

  Måste först säga att jag älskar den hära. Ligger på plats nummer 2 i min lista. Härlig mix mellan ballad och schlager. Hon sjunger bra. Låten ska ha allting för att vara en ”riktig” låt. Den enda som hindrar att den missar finalen är vilket land den kommer ifrån. Om den skulle vara från Italien så skulle den vara en vinnar kandidat.

 5. Micke

  Christopher: Är inte riktigt överens med dig när du säger att den hade varit en vinnarkandidat om den varit italiensk. Jag önskar jag hade varit överens med dig för om jag hade fått bestämma så hade Italien haft jättemånga segrar genom åren istället för de två de har.

  I övrigt håller jag helt med dig och andra här om att det är en bra mix den här låten. Jag älskar låtar som varieras och inte bara rullar på i samma takt hela tiden. Kan erkänna att jag var klart tveksam i början men låten vinner mer och mer. Det fantastiska språket, en kanonsångerska, en låt som bygger på det bästa från både gammalt och nytt. Ja tusan vet om inte Ralph Siegel har vaknat till liv igen efter ett antal år i sömn. Jag tror på final och en plats på övre halvan där. Faran som jag ser det är tre stycken. Om mindre nogräknade har hakat upp sig på att hon sjung Facebook förra året. Om folk ser snett på “Gamla Siegel” och att det är ett litet land.

 6. Josef

  Jag håller med om att det är en jättestor förbättring från förra året och chansen till final skall vara relativt god, men.

  1. HUR pass bra sjunger Valentina om man jämför med exempelvis Zlata Ognevich, Anouk eller Italiens sångare? Hon är möjligen topp 5-10 i år, men inte så mycket mer. Eller hur!?

  2. Har låten en tydlig refräng som halva Europa frågar efter? Härligt med låtar som ökar mot slutet, men om ni lyssnar riktigt noga hör man 70-tal kanske en del 80-tal som känns lite trist i mitt tycke

  På ingalunda sätt säger jag att San Marino är dålig utan mycket bra, problemet är det som ständigt diskuteras här: Årets breda och starka utbud.

  Nu nämner jag för Micke som kommer ge mig lite rätt i dessa “bättre” bidrag.

  1. Grekland: Visst sticker detta ut mer?
  2. Danmark: Visst är denna melodi lite bättre?
  3. Vitryssla.: Visst har denna mer klös?
  4. Italien : Visst har han en av de bästa rösterna?
  5. Holland : “Isoleted” 😉 och visst är man nästan helt såld?

  Kerstin

  1. Vitryssland: Lite mer tryck än denna, eller?
  2. Danmark : Aningen mer troligt att du ringer på denna än San Marino
  3. Sverige : Kerstin vi får inte rösta men MÅNGA grannar älskar detta! 🙂
  4. Tyskland : Ganska bra tryck i Cascadas låt och en mer trolig vinnare?
  5. Ryssland : Även om låten är så där för mig var väl denna bra för dig och vem kan säga att Valentina sjunger bättre än Garipova?

  Schlagerpinglan

  1. Ukraina: Stark artist, stark låt. Massor av grannar..Guld?
  2. Danmark: En ganska trolig 12:a för oss svenskar, eller?
  3. Tyskland : En dansvänlig låt och mycket stark artist, eller hur?
  4. Island : Också en favorit för dig väl?
  5. Finland : Samma här va?

  Nu kommer jag inte ihåg exakt ordning eller om låtarna existerar på era topp-listor. Vad jag är ute efter är att trots sitt geografiska läge och att det är en “lilleputtnation”, så räcker inte detta bidrag.
  Christopher och André är ni helt ärliga att vilja ringa och rösta på San Marino istället för exempelvis ovan nämda länder 18 Maj?! Då tror jag ni är en minoritet, en mycket liten sådan utan att vilja vara elak. 🙂

 7. Micke

  Josef: En av de du räknar upp på Schlagerpinglans och Kerstins listor är en av de jag kan sätta min månadslön på att de inte vinner och det är Tyskland. Orsaken har inte ett skit att göra med kvalitéen på låten utan bara det jag nämnt tidigare. Vad jag vet och minns har aldrig samma typ av låt vunnit två år i rad och jag tror inte ett ögonblick på ett trendbrott. Tyskland är bland de 22 låtar jag tycker är bra men om jag ska gissa på vilka som är chanslösa då är de bland de 5-10 jag skulle nämna först 🙂

  Angående den lista du gav mig 🙂 Jodå jag håller med men det innebär ju inte att jag helt räknar bort San Marino för det. Jag har märkt att den är en växare hos fler än mig och man måste inte ha bästa rösten för att vinna MF. I så fall kan ju Anouk redan nu ta första flyget till Malmö och hämta första priset. Det räcker ju att hon säger ISOLATED 🙂

  Vad gäller Ryssland hade jag den riktigt högt i början men deras halleluja video fick magsyran att starta upp ordentligt och det var nära att jag var tvungen att uppsöka läkare. Idag vet jag inte vad jag tycker. Deras liveframträdande blir helt avgörande

 8. Micke

  Jag lade den här under en annan rubrik, den om Cypern, men det var kanske fel ställe. Provar här 🙂

  “Jag funderar över en sak! Gör ni skillnad på topp 6 vad det gäller de länders låtar ni tycker är bäst och de ni hoppas på? För mig är det skillnad.

  Min topp 6 som jag tycker är bäst:
  1. Spanien
  2. Italien
  3. Grekland
  4. Nederländerna
  5. Island
  6. Storbritannien

  Min topp 6 efter hur mycket jag hoppas på bidragen:
  1. Ungern (för att min dotter älskar låten)
  2. Nederländerna (För att när man hör denna kvinna och låt är det omöjligt att må dåligt)
  3. Grekland (för att när man hör låten är det omöjligt att vara på dåligt humör)
  4. Litauen (för att man har medlidande med denne nervösa man som annars har en bra låt)
  5. Island (för att det är så jädra vackert och killen kan bygga upp låten med sin närvaro)
  6. Kroatien (för att det är vackert och annorlunda och det behöver tävlingen)”

 9. Rickard

  Gillar San Marino! Det är en skön låt med det där lilla extra som borde kunna ta dem till finalen! En efterlängtad sådan i så fall! 🙂

 10. André

  Josef: Du undrar ifall jag skulle kunna rösta på San Marino istället för tex Holland, Italien, Tyskland, Vitryssland och Grekland. Jag ska glädja dig med att “Ja, det skulle jag” och om det gör att jag tillhör en minoritet, det rör mig inte i ryggen på något sätt alls. Tyskland och Vitryssland tycker jag har hyfsade Uptempo-låtar som man både kan sjunga med i och dansa till MEN det som gör att de inte faller mig i smaken på samma sätt som San Marino är att de låter lite för “vanliga” för mig. Man har liksom hört det förr, medans San Marino med sin speciella uppbyggnad av låten känns fräschare och sticker ut mer.

  Du nämnde även att Holland och Italien representeras av bättre sångare. Ja, det håller jag med om. Både Anouk och Italiens sångare har väldigt bra röster. Jag tycker även att Robin Stjernberg, Zlatan från Ukraina och Emelie från Danmark sjunger bättre än Valentina. Men bara för att de har bra röster betyder ju inte det att jag automatiskt gillar deras låtar mer, inte sant? 😉
  Italien och Holland ska jag vara helt ärlig och säga att jag inte fallit för. De sjunger bra båda två och är proffsiga musiker båda två, men deras låtar är för mig två sömnpiller.

  Avslutar med att jag tycker det är härligt att alla har så olika smak! Jag är för er som inte redan räknat ut det ny läsare av den här bloggen och jag älskar att vi fans kan samtala om låtarna och dela med oss av våra åsikter här utan att bli personligt smutskastade vilket man kan bli på andra forum. Tack för att jag får vara med här! 🙂

 11. Kerstin

  Micke, jag tycker nog att Irlands vinnande bidrag från 1992 och 1993 var lite av samma typ av låt. Tycker du jag har fel?

 12. Schlagerpinglan

  @André (och alla andra), Roligt att ha dig (er) här. 😀 Vad gäller diskussionerna här så är jag oerhört tacksam över er som klarar av att människor har olika åsikter och snarare ser det som något intressant än provokativt. Man blir förvånad över hur många det faktiskt finns som tycker att det är en mänsklig rättighet att var elak och hånfull och fortsätter att tjata om hur hemsk “censuren” är på denna blogg. Så, tack för allt ni tillför här… hur “konstiga” åsikter ni än må ha i vissa fall. 😉

  @Micke, Ska ta en funderare på din fråga, återkommer senare. 🙂

 13. Kerstin

  Det är helt otroligt att man kan gå från den tramsiga Facebook låten förra året till det här. Det känns som om Valentina gick till herr Siegel och sa, nu får du göra om och gör rätt för jag vill sjunga final. Jag är inte helt övertygad av det här. Jag glömmer bort det här bidraget väldigt fort och det berör inte mig nämnvärt det rinner av mig som vatten. Det är inte alls dåligt men tyvärr inte heller jättebra enligt mig. Men jag tror ändå att Valentina lyckas få tillräckligt mycket röster för att knipa en finalplats åt San Marino. Final. Betyg 3/5.

 14. Kerstin

  Vad gäller Tysklands bidrag så har den blivit granskad av flera experter för att den blev anklagad för att vara ett plagiat på vårt svenska bidrag euphoria. Så chanserna att Tyskland skulle vinna i år ser även jag som näst intill obefintliga. Även om det är en bra låt så kommer den falla just på grund av likheterna i tempo osv. Vet inte riktigt hur man tänkte i Tyskland om jag ska vara helt ärlig. Men själv gillar jag låten men skulle satsa alla mina pengar på att den inte vinner.

 15. Kerstin

  Josef, jag hade nog med Tyskland på den lista jag gjorde till dig över vinstchanser. Vet inte hur jag tänkte för någon vinstchans tror inte jag Tyskland har men däremot tror jag på en riktigt fin topp tio placering. Men skulle jag tvingas välja mellan San Marino eller Tyskland då väljer jag Tysklands bidrag varje gång.

 16. Micke

  Kerstin: Kul grej du kom med nu. För en månad sedan var jag med i en tävling där man fick frågor och skulle pricka vinnarna från 1956 och framåt. Vi var 24 stycken från början och jag var en av tre som slogs om “pallplatserna”. Då fick jag frågan som jag föll på och det var vem som var artisten som vann 1993 och gnola på den. Hade inte en susning och har fortfarande inte 🙂 Jag ska kolla upp det där med likhet och 1992 🙂

 17. Micke

  André: Du kan vara lugn. Under den tiden jag varit här har jag aldrig sett någon ilska eller liknande. Det hände en grej förra året mellan två personer men allt var ett missförstånd och klarades ut 🙂 Det är en jädra bra blogg hon har här Schlagerpinglan och även jag hälsar dig välkommen 🙂

  Dessutom är det ju det där med olika smak som gör det roligt. Hur kul är det om man hela tiden har samma åsikt 🙂

 18. Kerstin

  André, även jag ska passa på att hälsa dig välkommen hit. Jag har själv inte varit inblandad i några större otrevligheter. Det är klart det ibland uppstår meningsskiljaktigheter och missförstånd och det får man räkna med på en blogg men det brukar aldrig vara värre än att det går att redas ut. Men jag minns tydligt ett inlägg Schlagerpinglan gjorde 2011 angående Dannys låt han deltog med det året. Inlägget handlade om spekulationerna som cirkulerat i media om att hans bidrag skulle vara ett plagiat. Det blev ett herrans liv där bland kommentarerna. Men som sagt det är som oftast väldigt lugnt och trevligt här.

 19. Micke

  Hmm ser att jag skrivit fel angående tävlingen. Jag skrev att jag var en av tre som slogs om pallplatserna. Det blev fel där, jag var en av sex som slogs om pallplatserna. En småsak kanske men rätt ska vara rätt 🙂

  Lyssnade nu på vinnaren 1993 och tveklöst är det samma musikstil även om jag tyckte om vinnaren 1992 och tyckte illa om vinnaren 1993. Förmodligen därför jag glömmer den hela tiden 🙂

 20. Josef

  Jättebra svar ni ger 🙂 Tack för svaren Kerstin, Micke och André.

  Jag har suttit och tittat ute på youtube och de låtar som är av “officiell” karraktär har Italiens flest sökningar men tydligen var den en vinnare av någon festival tidigare om jag inte minns fel.. 11 miljoner träffar. Den klara tvåan för officiellt bidrag var Tyskland som hamnade på 2.1 miljoner. Trean var Montenegro med knappa miljonen. Ändå satsas det både en månadslön från Micke och alla pengarna från Kerstin på att Tyskland INTE vinner!? Vågat spel speciellt om man som du Kerstin gillar låten lite och ändå tror på en topp 10 placering!

  Förmodligen har ni rätt att den inte vinner men vem vinner då?? Ju högre odds vid spelstoppet den 18 Maj (braodds.com) gäller som favvör om vi ska lira. 😉 Jag satsar just nu på Ukraina till 15 gångerna eftersom 3 gånger på Danmark känns en smula lågt. Spanien ger ju en bra slant Micke ;-)…Jag utmanar alla som tycker detta är en skojig idé! 🙂

 21. Kerstin

  Josef, vad har Vitryssland och Island för odds just nu?

 22. Micke

  Josef: Spanien har en alldeles för bra låt så den ser jag inte som en vinnarkandidat 🙂 Montenegro vill jag inte ens kalla låt och jag anser att ESC handlar om det så risken borde vara minimal för att de skulle vinna 🙂 Du vet ju inte ens vad jag har i månadslön Josef 🙂

  Jag har hela tiden hävdat att jag tror på en överraskning i år och inte någon som toppar alla dessa listor. Så bra standard i år och så jämn så det luktar lite halvskräll lång väg tycker jag. Av de sju låtar som jag tycker är dåliga i år (grymt att de är så få) är jag inte rädd för någon av dem faktiskt. Serbien, Finland, Slovenien, Lettland, Sverige och i synnerhet Rumänien och Montenegro. Kan inte se att någon av dem ska ha skuggan av en chans men samtidigt, vad vet jag 🙂

 23. Josef

  Kerstin: På Betfair kan du få 220 gånger pengarna på Island och smått fantastiska 90 gånger pengarna på Vitryssland! 🙂

  Micke: Vad bra att dessa inte vinner, men gör nu som Kerstin och tippa vinnaren är du snäll! 😉

 24. Micke

  Josef: Har inte en susning och jag spelar aldrig så jag har noll koll. Efter att ha sett den fruktansvärda videon Ryssland kramade ur sig blir jag nästan rädd för att den vinner. Jag menar den ligger hyfsat i odds redan innan och kanske den kan locka några hallelujaanhängare till att rösta extra trots att USA inte är med. Iofs hoppas jag de rättar till det där inför ESC.

 25. Micke

  Det som Andre sa här att han tyckte om det att man kan säga vad man vill och alla respekterar det jag tror att alla som läst det jag skrivit utan minsta problem placerar in mig där också. Det finns dock en sak jag har extra svårt för och det är när folk kommer in och säger att den låten är alldeles för modern eller den är alldeles för gammalmodig och liknande ting. Jag menar det är väl det som ska vara själva styrkan med ESC. Om det kommer nån låt som luktar 50-tal och jag gillar den är det kanon på samma sätt som 2010-tal eller vilket årtionde som helst. Det är det jag gillar med San Marinos bidrag att det luktar 70-tal lång väg men de har fått till det riktigt bra. Satan vad tråkigt om allt luktat 2010 eller allt 1950. Håller ni inte med? 🙂

  Ibland tar det längre tid att gilla vissa bidrag. Jag minns att du schlagerpinglan inte alls gillade Österrikaren Falco Luneau i början medan jag tog den till mig direkt. Fortfarande min absoluta favvis. Men vet du vad? Nu har du tagit revansch 🙂 Jag begrep inte alls i början när du hyllade San Marinos bidrag men nu ger jag mig. Jag bugar mig djupt framför dig och erkänner att du hade rätt. Den har verkligen växt 🙂

 26. Kerstin

  Micke, jag kunde inte hålla med dig mer. För mig är en bra låt en bra låt oavsett om den låter 50-tal eller 2000-tal. Jag gillar t.ex rock ´n roll och lite rockabilly stuk och det saknar jag i ESC. Men precis som du så vill jag ha variation.

 27. Kristina

  Jag tycker jättebra om det här bidraget. En låt som varierar i tempo är ofta något som tilltalar mig. Håller också med om att variation på låtarna är själva nyckeln till hela ESC. Gammalt eller nytt är väl skit samma det är väl standarden på låten som avgör.

  Josef, det där med att det är jätteviktigt med en tydlig refräng i ESc är jag inte helt överens med dig om. I MF absolut men i ESC har vi faktiskt sett många som klarat sig jättebra utan det. Men självklart en riktigt stark refräng är ju aldrig fel 🙂

 28. Kerstin

  Ja här var schlagerpanelen verkligen eniga om att San Marino tar sig vidare till final. Verkar som om Valentina och Ralph Siegel kommer få sin revansch från förra året och därmed ge San Marino sin första finalplats.

 29. Kerstin

  Jag måste säga att jag ändå är lite överraskad över att alla här tyckte så mycket om San Marinos bidrag det trodde jag helt ärligt inte. För mig är den ok men ganska trist. Jag har ju tippat final men jag kommer inte bli chockad om den inte tar sig dit. Men visst vore det kul om San Marino fick en finalplats sin allra första.

 30. Daniela

  Ja, här kan man ju verkligen tala om en enorm revansch jämfört med fjolåret! I alla fall kvalitétsmässigt, resultatet har vi ju förstås inte sett ännu. Men det är svårt att förstå att det över huvud taget är samma artist och upphovsman som står både för detta bidrag och det som San Marino representerades av förra året…

  När jag hörde låten för första gången tyckte jag dock till en början att den visserligen var helt okej men ändå kanske lite för anonym och snarlik några av konkurrenterna. Det finns många väldigt vackra och starka ballader med i år, så för att klara av den konkurrensen krävs det verkligen att låtarna har “det”. Och först var jag som sagt aningen tveksam till huruvida San Marino faktiskt hade det där lilla extra, men dessa tvivel undanröjdes helt tack vare det snygga och pampiga slutpartiet. Det här är verkligen ett exempel på en låt som successivt byggs upp hela tiden för att sedan kulminera i ett mäktigt avslut som knyter ihop budskapet i låten. På tal om budskap måste jag förresten också ge flera pluspoäng för den vackra texten (baserat på den engelska översättningen). Med tanke på den säkerhet och utstrålning Valentina visade på scen redan i fjol är jag dessutom övertygad om att detta kommer att bli ett starkt och gripande live-framträdande, och lägger man då ytterligare till det faktum att San Marino tävlar i den lättare semifinalen borde finalchanserna vara mycket goda.

  Betyg: 4/5

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se