Schweiz: “You And Me”, Takasa

2013-04-11 (torsdag)

Schlagerpinglan: Här följer en liten presentation (inklusive länkar till bidraget, låttexten, intervjuer och relevanta infosidor) av ett av bidragen som tävlar i Eurovision Song Contest 2013. Genomgången avslutas med aktuell placering på oddslistan samt vad jag själv tycker och tror om bidraget. Se samlingssidan för övriga länders presentationssidor.

Land: Schweiz landets ESC-historik
Bidrag: “You And Me” videoNF-framträdandelåttext
Artist: Takasa wikipedia
Startnummer: nr 16 i semifinal 2
Låtskrivare: Georg Schlunegger, Roman Camenzind, Fred Herrmann
Uttagning: SSR SRG valde ut sitt bidrag genom “Die Grosse Entscheidungs Show” där nio bidrag tävlade. En “Europa-panel” delade med sig av sina åsikter men det var endast tittarna som fick rösta och “Heilsarmee” (som de då hette) vann överlägset.
Tidigare på Schlagerpinglan: “Schweiz ESC-bidrag 2013”
Presentationer av bidraget och artisten (på engelska):
esctoday.com eurovisionary.com eurovision.tv

Extra: Se original-videon till “You an me”, som gjordes då gruppen fortfarande kallade sig Heilsarmee och använde Frälsningsarméns uniformer, samt en intervju och en video chat av eurovision.tv med några av gruppens medlemmar.

Odds: Ej vidare till final & undre mitten av de 39

Schlagerpinglan tror: Till final
Schweiz tillhör ett av de länder som har haft lite “otur” med omröstningarna och blivit lämnade i semifinalerna trots (enlig mig) riktigt starka bidrag. Risken att det händer även i år tror jag är väldigt stor men en bra låt är trots allt en bra låt och det tror jag att både juryn och tittarna kommer att upptäcka. Så, med minsta möjliga marginal så tror jag att denna glada “sing-along”-låt trots allt tar sig vidare till finalen.

Schlagerpinglan tycker: Till final
“You an me” är en låt som jag tog till mig redan första gången jag hörde den och trots att den hamnar strax utanför min absoluta topp-tio så är det en låt som jag hoppas väldigt mycket på. Med sitt positiva budskap, trallvänliga refräng och lite mer rockiga partier, som håller uppe intresset, så är den helt i min smak och jag håller tummarna för en finalplats för Takasa.

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


17 kommentarer till “Schweiz: “You And Me”, Takasa”

 1. Christopher

  Schweiz, landet som sedan 2008 alltid haft bra låtar men bara kommit till final en gång. Varför vill jag att den ska gå till final?
  1. Årets bästa låt enligt mig. En må bra låt.
  2. En revansh på förra årets favorit då landet var också just Schweiz. För övrigt är den bland dem bästa låtarna som någonsin tävlat.
  3. Älskar den gamla killen som är med trots att han är 94 år.

 2. Micke

  Håller med om att Schweiz ofta fått för dåliga placeringar med tanke på den klass deras låtar haft. I synnerhet låten 2009 som är en av mina största favvisar genom tiderna i ESC. Om ni inte minns den:

  http://www.youtube.com/watch?v=IwbOIQYZ5S4

  Tycker också om årets låt som är en riktigt glädjepiller. Att tjejen i gruppen är jättesöt hör ju inte hit och har inget att göra med vad jag tycker om låten men samtidigt, jag är inte mer än man 🙂

  Den var bara trea för mig i den schweiziska uttagningen men det säger mer om hur stark den var. Jag är dock inte helt övertygad om hur den kommer att tas emot i främst öststaterna. Jag hoppas och tror att det räcker till final men väl där får den nog tyvärr en blygsammare placering än vad jag själv vill.

 3. André

  Grekland är det land som har flest topp-tio placeringar i ESC. I en lite mer rättvis värld hade det varit Schweiz som haft den äran istället för Grekland för Schweiz har enligt mig ALLTID bra bidrag och jag blir lika besviken varje gång de missar final (vilket de tyvärr gör ofta).
  I år så tror jag dock att Takasa kommer Schweiz till final. Och det med all rätt! Låten sätter sig som sagt direkt, är medryckande, perfekt blandning av rockigare och lugnare partier och en sann må-bra låt. Nej, tar sig inte heller denna låt till final så tycker jag Schweiz ska fundera över om de gjort något fel som fått resten av Europa att inte rösta på dem för denna låt SKA till final! Vi behöver spelarglädje i finalen också!

 4. Rickard

  Som du säger schlagerpinglan (och alla andra ockdå) så har Schweiz varit väldigt missgynnat under 2000-talet! Jag tror inte i år blir något undantag! Speciellt inte då kan nu kommer med en mindre bra låt! Det blir definitivt ingen final! Bättre lycka nästa år Schweiz! Jag unnar er en final! Men inte i år! 🙂

 5. Rickard

  Micke: 2009 års låt är en av de bättre! Trodde verkligen på den! 🙂

 6. Kerstin

  Jag har inte varit någon större beundrare av Schweiz bidrag de senaste åren så för mig har det väl inte varit någon direkt chock när dom inte tagit sig vidare till final men skulle inte det här bidraget ta sig till final då kommer jag definitivt hamna i chock. Jag tycker det här är en så härlig låt, glad, medryckande och med Frälsningsarméns budskap. Jag har en personlig anknytning till Frälsningsarmén så det gör väl att mitt hjärta slår lite extra för det här bidraget. Jag tror stenhårt på att det här tar sig vidare till final och jag kommer hålla alla mina tummar för att det går bra även i finalen. Final. Betyg 4/5.

 7. Micke

  Rickard: Det fantastiska med året 2009 var att det året tävlade tre låtar som jag älskade. Alla tre ingår i min topp tio alla tider. Som du säger helt obegripligt att Schweiz missade final även om jag fått en delförklaring till det berättat för mig efteråt. En snubbe som vi pratat väldigt mycket om på den här bloggen dyrkade den här låten. Han har berättat för mig efteråt att sångaren i gruppen Lovebugs som tävlade för Schweiz insjuknade inför semifinalen och det visste inte ens om han kunde ställa upp. Han stod på scen med 39-40 graders feber och rösten hade tagit stryk. För mig ändå inte en tillräcklig förklaring. Låten var så himla bra så det borde gått vidare om så än de hade tvingats ställa upp med Sveriges sämsta sångerska som jag väljer att bli namnlös 🙂

  Den låten, Serbiens låt 2004 och en annan låt från 2009 är mina tre topp tre genom tiderna. Låten jag pratar om är Bosnien-Herzegovinas underbara låt Bistra Voda. Den gick i alla fall till final men många inklusive undertecknad menar att de begick ett stort misstag. De fanns mindre nogräknade personer som menade på att videon var en kommunisthyllning. Bullshit säger jag låten handlar om rent, klart vatten. Gruppen tog illa upp för anklagelserna och i tävlingen dök de istället upp helt vitklädda och allt såg dött ut. Men samma sak här. Låten är alldeles för bra för att dömmas ut av vita kläder.

  http://www.youtube.com/watch?v=liGJ3zo8uW4 Bosniens låt 2009.

  Den tredje kanonlåten från 2009 kom betydligt bättre och det var Estland.Mysig låt som är på tionde plats på min topp tio alla tider:

  http://www.youtube.com/watch?v=Kaarpb0N6gI Estland 2009

  Tillbaka till årets tävling:

  Kerstin: Jag hoppas också att det ska gå bra för Schweiz och jag känner till anknytning för dig till budskapet och köper det rätt av. Det som oroar mig lite är sånt man får höra. Jag har hört många som förlöjligar att frälsningsarmen ställer upp i ESC. Löjligt säger jag. Låten är bra och det är det primära och det övriga är som sagt bara löjligt. Jag hoppas det inte är många som resonerar så dumt för då kan det ju gå illa för Schweiz igen.

 8. Rickard

  Micke: jo det var ju en förklaring son till viss del säkert spelade in men jag är ändå tveksam och tror att det även berodde på deras tidigare historia av att vara lite bortglömda! 2005 som för min egen del var ett gyllene esc år så uppträdda Ungerns sångerska också med 39-40 graders feber har jag hört rycktesvägen! Man hör skillnaden i rösten från semi till final! Men ändå så fixade hon en topp tio placering tror jag!

  Bosniens 2009 har en bit till toppen över de bästa låtarna någonsin i tävlingen! Däremot var den bland mina favoriter det året! Jag minns väldigt tydligt diskussionen om färgen och hur chockad jag var över deras slutplacering! Hade den topp 6 tror jag! 🙂
  Serbiens 2004 hade vunnit tävlingen många andra år! Otur för dem var att i mitt tycke 2000-talets bästa vinnarlåt tävlade då! Nämligen Ruslana! 🙂

 9. Rickard

  Det år väldigt få år som jag redan efter första laddningen kunnat säga att DEN låten vinner tävlingen! Har bara hänt 2004 och 2008! 🙂

 10. Rickard

  *Lyssningen

 11. Kerstin

  Micke, jo jag vet att det är många som tycker att det här med Frälsningsarmén är lite småtöntigt och därför tycker jag det är så himla kul att dom är med i ESC och dessutom med en riktigt bra poplåt. Jag tycker det är jättehäftigt. Frälsningsarmén är en organisation som jag har ett stort förtroende för och som jag vet gör skillnad. Vad kan vara löjligt med det? Jag sätter dock min tilltro till mänskligheten och hoppas att Schweiz tar sig till final det vore väldigt synd om dom inte gjorde det.

 12. Micke

  Kerstin: Håller med men tyvärr är det ju så att det alltid finns folk som har ont av allt. Finns det inte problem så hittar de egna problem som de kan gnälla över.

 13. Kerstin

  Micke, kan ligga något i det. Men jag har dock svårt att se att man har problem med Frälsningsarmén som bara vill göra gott. Än har jag inte stött på någon som retar sig på att Frälsingsarmén är med i ESC även om dom säkert finns. Men däremot så finns det gott om dom som retar sig på hela fenomenet ESC och tycker det är superlöjligt och borde läggas ned. Där kan man snacka om att försöka hitta problem där det inte finns.

 14. Kerstin

  Det var en klar majoritet för att Schweiz tar sig till final. Många tycker Schweiz hamnat utanför final helt orättvist de senaste åren och hoppas att Takasa kan vända den trenden. Huruvida Schweiz lyckas eller misslyckas med att knipa en finalplats återstår att se i maj i semifinalen.

 15. Kerstin

  Schlagerpinglan, såg du plockade bort den sista kommentaren här som jag hant läsa. Ibland förvånas man över vissa människor och varför dom vill sprida otäcka kommentarer i syfte att bara trycka ner andras kommentarer och sprida negativ stämning.

 16. Micke

  Rickard: Där är vi inte överens. Mina tre favvisar genom tiderna varierar hela tiden men just nu är Bistra Voda nummer ett. Ett låt som har det mesta. Men då kollar jag alltså inte på när de var vitklädda 🙂

 17. Daniela

  Jag vill också tro att Schweiz i år lyckas vända den negativa trenden och ta en välförtjänt finalplats. En bra poplåt som är medryckande direkt från introt och sätter sig på en gång vid första lyssningen, men som också håller för många fortsatta lyssningar. Jag ser det här som en äkta kvalitetslåt som kunde fungera lika bra även utanför ESC. Dock tycker åtminstone jag personligen att den kanske saknar det där lilla extra som kunde ha gjort den till en potentiell vinnarlåt, men en värdig ESC-finalist är den definitivt. Jag tror inte att fenomenet med Frälsningsarmén sist och slutligen kommer att påverka resultatet desto mer, för även om det säkert finns personer som ifrågasätter deras medverkan i ESC så kan man väl också tänka sig att det finnas en betydande grupp som kanske röstar extra just för att de vet att det handlar om Frälsningsarmén, och i så fall borde ju de här två grupperna kunna spela ut varandra.

  Betyg: 4-/5

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se