Schlagerpinglan: Här följer en liten presentation (inklusive länkar till bidraget, låttexten och andra relevanta infosidor) av ett av bidragen som tävlar i Eurovision Song Contest 2013. Genomgången avslutas med aktuell placering på oddslistan samt vad jag själv tycker och tror om bidraget. Se samlingssidan för övriga länders presentationssidor.

Land: Montenegro landets ESC-historik
Bidrag: “Igranka” videolive-klipplåttext
Artister: Who See (feat. Nina Zizic) facebookwikipedia
Startnummer: nr 9 i semifinal 1
Låtskrivare: Dejan Dedovic (Dedduh), Mario Djordjevic (Noyz), Djordje Miljenovic (Wikluh Sky)
Uttagning: TV-bolaget RTCG valde ut sitt ESC-bidrag internt.
Tidigare på Schlagerpinglan: “Montenegros ESC-bidrag 2013”
Presentationer av bidraget och artisten (på engelska):
(esctoday.com) eurovisionary.com eurovision.tv

Extra: Se videorna till Who Sees “Nije preša” och Nina Zizics “Strogo Povjerljivo“.

Odds: Ej vidare till final & botten-tio av de 39

Schlagerpinglan tror: Inte till final
För några månader sedan var jag säker på att “Igranka” var det bidrag som hade störst chans att missa finalen. Jag tror fortfarande inte att hip-hop på ett svårförstått språk kan samla tillräckligt många tittar- och juryröster för att gå vidare (inte ens när det framförs av en grupp som vunnit Best Adriatic Act vid MTV Europe Music Awards 2012) men att de ska bli årets Jumbo känns inte längre lika självklart.

Schlagerpinglan tycker: Inte till final
Nej, detta är helt enkelt inte min musiksmak utan “Igranka” placerar sig bland mina två minst uppskattade låtar i år. Efter åtskilliga lyssningar så har den växt en gnutta och jag kan hitta små ljusglimtar i låten, speciellt refrängen, och ett eventuellt riktigt bra live-framträdande kan kanske vända mig lite till men någon finalist tror jag aldrig att det blir i mina ögon.

Andra bloggar om: , , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


29 kommentarer till “Montenegro: “Igranka”, Who See”

 1. André

  Här kom då det ökända bidraget från Montenegro, den låt Som många på den här bloggen tycks vara rörande överens om är sämst i årets tävling. Och Jag förstår verkligen varför folk inte gillar denna.
  Låten är jobbig att lyssna på. Musiken är mycket jobbigt för öronen att höra på, varken sången i refrängen eller de rappande partierna är särskilt bra.
  Dock så tror jag detta bidrag kan luta sig tillbaka och tillföra ett shownummer utan dess like! Det är en låt som är som gjord för bombastiska scensframträdanden.

  Nu ska jag chocka er alla här och säga: Jag tror faktiskt att detta har chans på final. Jag vill poängtera att jag verkligen INTE gillar låten, för det gör jag inte. Jag tycker det är skräp. Det som talar för den är dock att den tävlar i första semifinalen som är fylld av ballader. Detta kommer leda till att de med en stor show kommer sticka ut ur mängden ännu mer än vad de redan gör. Lägg då till att den här typen av musik, Dubstep, har blivit stort under de senaste åren och det har sin publik. Jag tillhör inte den publiken men jag kan ändå se att det finns fler saker som talar för Montengro än emot.

  Min slutgiltiga tippning blir att de trots allt missar final eftersom det är såpass dåligt som det är och jag tror att juryn kommer ge de låga poäng MEN jag vill samtidigt höja ett varningens finger och säga att det faktiskt inte är förvånande om den tar sig till final heller. Spännande!

 2. Kerstin

  Jag förstår ingenting av det här och det är så långt från min personliga musiksmak som man nästan kan komma. Men det finns väldigt många som gillar det här, betydligt fler än jag någonsin hade kunnat tro. Men för mig personligen så är det här bara ett väldigt dåligt ESC bidrag som jag har oerhört svårt att lyssna på och inte finner några kvalitéer alls i. Montenegro tävlar i den tuffare semin så det ska bara inte gå att ta sig till final och gör dom det då är det definitivt på bekostnad av ett väsentligt bättre bidrag. För mig det sämsta bidraget i årets ESC. Ingen final. Betyg 0/5.

 3. Josef

  Två jätteväxare för mig senaste dagarna är Island och just Montenegro! 🙂

  Vore en skandal om inte denna eller för den delen Islands bidrag att gå till final.

  Låtarna har mycket gemensamt. Fornhistoriska länder med särdrag från postrensässansk terrakottebakad amphiteater gör detta så tidlöst….Minns ni alla Lucas Georgios och “stereoMike” från Grekland för något år sedan!? Detta nummer vann semifinalen och kom på en fin 7:e plats! Detta bidrag från Montenegro låter klart mer intressant, bra rapp och refräng och detta med nymodighet som världen eftersträvar alltmer idag.

  Även om man tycker låten är helt värdelös så är detta just ett bidrag man sällan missar, eller hur? De bidrag som typ Ryssland, Estland och Georgien kommer trots helt godkända vanliga låtar bara passera förbi ens minne som en lätt sommarbris. Detta bidrag skämtar inte, som jag anser exempelvis Finlands (där låten i närmaste gör ironi av hela tävlingen, vilket jag tycker är en skymf mot mig som ESC-älskare) utan har ett lika starkt budskap som ligger till grund för musikskapande som typ Lady Gaga eller U2.

 4. Adri

  Detta verkar vara en avsky- eller älskalåt, i alla fall om man kollar på folks toppar på youtube. Detta är långt ifrån min favorit i år men jag vill gärna att den tar aig till final. Sångerskan i refrängen är grym och jag tror att de kommer bjuda på ett asfräscht framträdande.

  Tittarna kommer uppskatta detta tror jag. Juryn… not so much.

 5. Kristina

  Kerstin, kan jag få prata med någon av dina vänner som gillar detta? Jag har nämligen ännu inte hittat en enda som tycker om det 🙂 Man hör att många kollar på det på youtube men det trodde jag mest var i avskräckande syfte. Det här bidraget är för mig så dåligt så jag inte ens finner ord att beskriva det. Går det till final så är det nog det värsta som hänt mig i ESC. Från första till sista sekunden rent bedrövligt.

 6. Kristina

  Josef, jag undrar vad Lady Gaga och U2 skulle tycka om att jämföras med årets bidrag från Montenegro 🙂

 7. Josef

  Det enda jag är orolig för är live-uppträdandet. Får de in “power” i det med mycket “rå sex” och stark gammal balkankultur med teatraliska drag så blir detta en riktig racket på min topp 15-lista! 🙂

  Island förresten, har inte bara en vacker man, de har en vacker låt. Den är äkta, verkligen äkta. Man går ju och trallar på den om dagarna! 🙂 Hur trallar man på Danmarks låt?? How many times + 4 ord, how many times+ 4 ord, how many times + 4 ord. Ni fattar poängen väl 😉

  Jag har börjat tänka om kring mycket. Jag är inte lika säker att Ukraina vinner eftersom Vitryssland är så bra. Jag börjar tro att den sanna utmanaren (Island och Mpntenegro kan ju inte mäkta med att bli en seriös kandidat tror jag) till Holland och Danmark är just Italien eftersom de har ofta så starka jurypoäng och den betyder mer i år.. Vi får se,,ganska långt kvar innan jag bestämmer mig!

 8. Kristina

  Däremot är vi helt överens Josef vad gäller Island. Helt fantastiskt vacker låt med en vacker karl. Vad kul om en sådan låt kunde vinna.

 9. Josef

  Kristina: Det finns bara en röst de vill ge sin poäng till: Montenegro! ;-). Eller ska jag vara filosofisk där du får tolka det som du behagar,, Vilka av årets artister skulle MÖJLIGEN världstjärnorna hämta ny inspiration till? Sedan om man hatar låten eller ej är ointressant. Italien eller Holland som kanske har de vackraste låtarna och är tydliga vinnarkandidater för mig, ger inte de största artisterna ett skvatt, dock kanske Montenegro gör det,,who knows,,who see..

 10. Kristina

  Möjligen Lady gaga men Bono och grabbarna hade nog hellre emigrerat till något avlägset land och levt på kokosnötter hellre än att ge poäng till Montenegros bidrag 🙂 För mig känns det här mest som Sean Banan goes Montenegro. Jag kan stå ut med att lyssna på tjejen men killarna klarar inte kräkreflexerna med tyvärr. Inte kul att vara så här negativ men detta är bara så dåligt. Ursäkta Josef. Känns som vi ofta haft liknande smak annars 🙂

 11. Kerstin

  Josef, även om inte jag gillar Montenegros bidrag så är ditt synsätt på bidraget och din analys riktigt intressant. Eftersom det uppenbarligen är många som gillar bidraget och den finska panelen i det finska inför programmet var väldigt positiva till det här så har den ju helt klart något som inte jag kan förmå mig till att höra. Men när man inte själv tycker om ett bidrag så är det alltid intressant att höra vad det är som någon som gillar bidraget finner tilltalande.

 12. Kristina

  Josef, jag köper också ditt resonemang utifrån att låten är annorlunda men det finns mycket som är annorlunda utan att det blir intressant. Om man ser tvärtom på det. De flesta verkar ju tro att Danmark ska vinna och jag hade inte protesterat. Gillar låten men något nyskapande är det ju inte. Men varför måste allt vara nyskapande? ESC ska väl tvärtom vara mångfalden som regerar. Jag vill inte ha en tävling där allt är nyskapande. Jag vill ha en tävling där det finns hits, där det finns annorlunda bidrag, roliga bidrag, bidrag du inte hör någon annanstans osv.

 13. Micke

  Nemen ser man på! Har det börjat bli lite diskussion här igen. Sånt älskar jag, Tur jag tittade in då 🙂

  Jag är ledsen Josef i det här fallet ställer jag mig helt på Kristinas sida. För mig är det här ett av två skrämmande dåliga bidrag i år. Kristinas har sagt det mest så jag behöver inte fylla i något mer just nu .-) Jag kanske vill fylla i lite extra på det hon sa om att allt inte ska vara nyskapande i ESC. Håller med till 100%. Sicket tråkigt ESC det skulle vara. Då kan man lika gärna lägga ned hela ballongen och bara sätta på radion och lyssna på alla listor.

  Däremot är det intressant med de två länderna du nämner Montenegro och Island. De flesta här tycks hata bidraget från Montenegro men det verkar som om Island hade vunnit ESC om det hade varit vi här på bloggen som hade bestämt.

 14. Josef

  Tack för trevliga svar 🙂 Och jag säger inte att ni ska ändra uppfattning, utan att det är så intressant att man kan uppleva musik så olika. Du är alltid så rar Kerstin 🙂 Förstår inte varför jag förtjänar detta av dig, men tack så väldigt mycket. <3

  Kristina: Okej 😉 Jag håller med, U2 skulle nog göra något sådant som du antyder, haha. Men just Gaga är ju lite "speciell" om man säger så..Kristina, vad hade du för favoriter förutom att Island är en av dem? Visst hade du Italien väldigt högt?! Den har vuxit så mycket på sista tid för mig, så jag tror de kan på allvar utmana Danmark och Ukraina! 🙂 Jag tror tyvärr 🙁 (av det jag sett, hört och funderat på) dessvärre att Holland kanske inte mäktar med att kunna komma i den absoluta toppen, den är som Mickes Spanien för bra för denna tävling.

  Micke: Vet du, detta är helt sjukt. Jag mår som "gott och blandat" att lyssna på Montenegro och Island. Det ena är så bestialiskt och rått (salt, ja rejält salt) där jag får tanken på otäcka hemska inre upplevelser där kontrasten blir så söt och ljuv där jag efteråt lyssnar på Island, i en man som jag skulle drömma om att få vara med hemma i myssoffan om jag var kvinna! 🙂 Jag börjar nästan tro att bidraget har en liten, ja liten chans, med många kvinnor där ute, som bara inte kan förneka denna mans karisma. Eller har jag helt fel?! Men Montenegro behövs, för att jag ska extra njuta av den kanske finaste balladen detta års ESC..

 15. Josef

  Kristina: Jag glömde instämma att jag just älskar mångfalden som du, helt klart. Jag lyssnar helst av allt till kommersiell musik (Michael Jackson, Queen, John Lennon, Depeche Mode, Lady Gaga, Prince, Annie Lennox, Madonna, Bitney Spears, Bryan Adams, Mozart, Miles Davis (som Zlata O. också gillar :-)) med många fler) jag med. Ibland dock så vill jag placera med viss fruktan “Up Evil” med Front 242 och bara vara med mig själv en stund. Musik är så humörsstyrt för mig som jag upplever det. Men bidragen som jag spontant tänker på nu i årets ESC är: Vitryssland, Island, Montenegro, Ukraina, Danmark, Norge, Holland och kanske främst Italien..

 16. Micke

  Musik är en lustig företeelse Josef. För mig en jättestor del av livet. Jag anser mig ha ett mycket rikt liv men vad jag än gör i detta rika liv så följer musiken med mig 🙂 Även när jag äter men jag kan inte riktigt känna något “gott och blandat” som du när du lyssnar på Montenegro och Island. Definitivt inte något salt under Montenegros låt för jag älskar salt 🙂

  Nej jag tror tyvärr inte att Island har någon chans men fasicken vad jag önskar att jag har fel. Jag älskade hela isländska finalen med mängder med bra bidrag och ett av de allra bästa var “eg a lif”. Tog den till mig direkt men sen hände något som fick mig att ta den till mig än mer. Låter kanske löjligt men plötsligt såg jag mig själv och mitt eget liv och ett vägval jag gjorde i livet. Ett som förändrade allt till det bättre. Det är det som är så härligt med musik att det kan påverka på alla plan. I tonåren blev jag hårdrockare med hår och skägg precis som vår isländska sångare och jag var på Island när det stora hände i mitt liv så det kanske inte är så konstigt att jag får dessa känslor och tankar. Mitt vägval har inget med hårdrock att göra. Det är fortfarande the number one among all musik 🙂 Vad gäller Islands låt gör det ju inte saken sämre att sångaren är en man som äger, både sångröst, scennärvaro och det mesta.

  Josef jag skulle aldrig gnälla över att Montenegros låt får medverka. Det är hela grejen med ESC detta med mångfald. Inte ens Österrikes urusla låt förra året skulle jag diskat om jag haft makten. Jag är inte ESC. Det är vi ALLA som är ESC jag önskar att folk kunde fatta det. Vill du må gott av Montenegro så gör det utan att bry dig om att jag och andra tycker låten är värdelös. Skit fullständigt i oss och njut av det du vill. Jag ar exempelvis bland de som älskade de ryska gummorna förra året medan andra hatade det. As if I care. Jag mådde gott av dem och i synnerhet av den lilla goa gumman 🙂

  Sedan måste jag nog hålla med Kristina igen. Jag har svårt att tro att U2 hade röstat på Montenegro 🙂

 17. Kristina

  Josef, mina favoriter i år har växlat en hel del men min topp tio just nu är nog.

  1. Italien
  2. Vitryssland
  3. Island
  4. Georgien
  5. Danmark
  6. Nederländerna
  7. Spanien
  8. Ukraina
  9. Schweiz
  10. San Marino

  Skulle vilja ha Litauen där någonstans men jag avvaktar framträdandet för det är verkligen upp och ned med den där mannen. Delvis känns det likadant med Norge. Sedan är jag från dag till dag när det gäller Kroatien. Vissa dagar vill jag ha den topp fem och vissa utanför topp tio.

 18. Rickard

  Uselt! En katastrof! Mobtenegro är sist på min lista och det lär inte ändras av ett sprudlande live-framträdande! Absolut ingen final!

 19. Rickard

  *Montenegro

 20. Micke

  Rickard: Sitter och skrattar när jag läser det du skrev. Känner att du brukar skriva lite mer beskrivande normalt men du kanske helt enkelt saknar ord för detta bidrag 🙂

 21. Micke

  Josef: Jag missade en sak som du skrev här och jag tänker på det du skrev om Finland. Du är väl medveten om att det är Schlagerpinglans favvisbidrag 🙂 Och Josef! Jag behöver inte montenegro för att kunna njuta av Island som du säger du gör. Jag njuter av Island ändå 🙂 Känns som du är ganska ensam om ditt omdöme om Montenegro. Det är lugnt det var ungefär så jag kände mig i början när jag var ensam om att gilla Norge så jag har koll 🙂

  Ser att det inte verkar vara samma musik direkt som vi lyssnar på privat även om några där i din lista även ingår i min. Förutom Montenegro så verkar vi ha mycket mer gemensamt musikaliskt sett i ESC 🙂

 22. Melloin

  Kan vi alla inte bara enas om att det är i grunden fel att tycka om Montenegros bidrag men att dom givetvis får skicka skräp om dom nu vill? 😉

 23. Micke

  Melloin: Nej du får inte med mig på att enas om att det är fel att tycka om Montenegros bidrag även om varje cell i min kropp skriker rätt ut i förtvivlan bara en sekund spelas av låten 🙂 Det finns inga rätt och fel inom musik, bara olika smak.

  Men tro mig, undantaget Österrikes låt förra året har jag svårt att minnas någon låt jag tycker varit mer usel i ESC. Mängder i MF men inte i ESC. Det är som du säger de har rätt att skicka vilket skräp de än vill 🙂 Jag menar dessa killar som kommer in när sångerskan tar en paus. Från vilket överskottslager har de hämtat dem? 🙂 Ursäkta mig men

 24. Melloin

  Aah, du talar om de legendariska Wikluh Sky, Dedduh & Noyz. Äkta genier blir mycket sällan förstådda av sin samtid. Om flera decennier kommer säkert arrangerade bussturer genomföras i den Montenegrianska hooden och dom kommer visa muren där Wikluh Sky sprayade sin första tag eller var Noyz och hans homies brukade köra rap battles.

 25. Josef

  Micke: Allt är grönt för min del angående Montenegro, vi alla träffas av olika blixtar, “thats it” 🙂

  Appropå blixtar alla som läser mitt inlägg här, jag tror jag blivit träffad av et live-uppträdande som jag länkar till här av Island där det i vänstra hörnet står, “ESCliveUK”?! Förmodligen är det i England som låten spelas för en hänförd publik, och jag visste inte att han kunde sjunga så här bra! 🙂

  Man kan höra lite toner under versen som inte är perfekta men hans känsla i refrängen tar ju våran kära nordiska granne till min klara topp 10 lista. (Få se om låten kan gå förbi Montenegro som ligger på 6:e plats på min ESC TOPP10. ;-)) Jag fick nästan tårar i slutet LYSSNA alla som har tid och tyck till mot videoversionen! 🙂

  http://www.youtube.com/watch?NR=1&v=VffPg2ALZz0&feature=endscreen

 26. Kerstin

  Vi får se om Montenegro tar fram lika mycket känslor i Europa med sitt bidrag Who See i ESC semifinalen som den gjort här bland vår schlagerpanel. Majoriteten av panelen tippade att Montenegro inte tar sig vidare till den stora finalen. Vad vi alla kan enas om är att det i alla fall kommer bli spännande att se hur bidraget från Montenegro tas emot av jury och folket.

 27. Kerstin

  Bidraget heter Igranka gruppen heter Who See, ber om ursäkt för det lilla felet.

 28. Melloin

  Igranka = Dansa och jag vill tillägga: vi får se – vilket på något långsökta avvägar kanske kan symboliseras på trasig engelska av “Who see” 🙂

 29. Daniela

  ESC behöver mångfald och bidrag ur alla kategorier, det håller jag med om till 100%, men tyvärr kan jag ändå personligen inte se någon som helst mening i detta bidrag. Det är jobbigt att lyssna på, inte minst för att verserna och refrängen känns som delar ur två vitt skilda låtar, och jag kan faktiskt inte heller förstå hur de ska lyckas få ihop det här till en sammanhängande och vettig scenshow. Att panelen i De Eurovisa gav detta bidrag högst poäng i det första avsnittet säger nog en hel del om Finlands tanke om ESC (synd för Montenegro att de inte tävlar i samma semifinal som oss, de hade säkerligen fått vår 12:a)… men samtidigt visar det kanske också på att Montenegro trots allt inte befinner sig så långt borta från finalen som jag personligen vill tro.

  Betyg: 0/5

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se