Schlagerpinglan: Här följer en liten presentation (inklusive länkar till en intervju, bidraget, låttexten och andra relevanta infosidor) av ett av bidragen som tävlar i Eurovision Song Contest 2013. Genomgången avslutas med aktuell placering på oddslistan samt vad jag själv tycker och tror om bidraget. Se samlingssidan för övriga länders presentationssidor.

Land: Makedonien landets ESC-historik
Bidrag: “Pred Da Se Razdeni” ESC-videotext-videolåttext
Artister: Esma Redzepova Teodosievska esma.com.mkyoutubefacebookwikipedia
Vlatko Lozanoski Lozano lozano.com.mkyoutubefacebookwikipedia
Startnummer: nr 3 i semifinal 2
Låtskrivare: Darko Dimitrov, Lazar Cvetkovski, Simeon Atanasov, Magdalena Cvetkovska
Uttagning: TV-bolaget MKRTV valde ut sitt ESC-bidrag internt men det ursprungliga låtvalet “Imperija” fick så mycket kritik att de senare ersatte det med “Pred Da Se Razdeni”.
Tidigare på Schlagerpinglan: “Makedoniens ESC-bidrag 2013”
Presentationer av bidraget och artisten (på engelska):
esctoday.com eurovisionary.com eurovision.tv

Extra: Se en intervju med Esma & Lozano av ESCKAZ, en video med Lozano, “Nema den, nema nokj“, samt när Esma framför sin största hit “Chaje Shukarije“. Lyssna även på årets förstahandsval “Imperija“, när duon framför årets bidrag vid Eurovision in Concert samt den engelska versionen: “If I could change the world” och dess club-remix.

Odds: Ej vidare till final & botten-tre av de 39

Schlagerpinglan tror: Inte till final
Denna mix av folkmusik och popballad har säkert sin publik och det faktum att det rör sig om två (vad jag förstått) stora artister så kan de nog förvänta sig röster från lite olika håll. Att det skulle bli tillräckligt många röster för att räcka till final tror jag däremot inte utan denna lite udda sammanställning skrämmer nog bort fler än vad den lockar till sig.

Schlagerpinglan tycker: Inte till final
Ibland kan jag tycka om lite schizofrena drag i en låt för att hålla uppe intresset men här blir olikheterna alltför stora för att det ska fungera. Folkmusik-delen med Esma är inte alls i min smak medan jag gärna skickat Lozanos vackra ballad-parti direkt till final. Sätter man ihop allt så blir det däremot alltför konstigt och därmed ett av de bidrag jag tycker minst om detta år. Nej, ingen final för Makedonien i år om jag får bestämma.

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


8 kommentarer till “Makedonien: “Pred Da Se Razdeni”, Esma & Lozano”

 1. Kristina

  Jag har väldigt svårt för att bestämma mig för vad jag tycker om detta. Jag tycker normalt väldigt bra om när de blandar nutid med folkmusik men då är ju förutsättning att bitarna passar ihop och om de inte gör det att de ändå får bra övergångar. Tycker inte de har lyckats speciellt bra med det här men det finns stunder i både det nutida och det dåtida som har något men det blir alldeles för spretigt. Absolut ingen av mina favoriter och jag är ganska säker på att det inte blir någon final för paret. Absolut inte dåligt men tyvärr inte heller speciellt bra.

 2. Rickard

  Vet inte heller hur jag ska ställa mig till bidraget! Känns lite som Kroatien! Kan bli en flipp och lägga sig topp 15 eller en total flopp och missa finalen! Tror ändå på final! Speciellt i svagare semi 2! Artisterna har karisman och med ett bra framförande så varför inte! Final och 20-26 plats!

 3. Christopher

  Varför byte dem låt? ”Imperija” var en av mina favorit låtar i tävlingen. Låten är helt okej men inte ens hälften så bra som ”imperija” Makedonien varför?

 4. Adri

  Efter Eurovision In Concert så ber jag att detta inte hamnar i final. Visst… de kanske var alkoholpåverkade (jag hörde nån som sa att alla där var det) och produktionen var kanske inte den bästa. Men så ska det inte få låta.

  Enligt mig botten tre av semifinalen.

 5. Kerstin

  Här är vi helt överens Schlagerpinglan. Låten börjar så bra och jag gillar verkligen den biten med Lozano men så fort tant Esma kommer in på scen och börjar sjunga så vill jag stänga av, den biten av låten är fruktansvärd. Dom förstörde något som kunde blivit riktigt bra, dom komplicerade till det alldeles för mycket, ibland är det enkla det vackra. Tyvärr förstör Esmas instats hela intrycket av låten för mig. Ingen final. Betyg 1+/5.

 6. Micke

  Christopher: Förstår din frustration. Tycker rent ut sagt det är för jävligt det där bytandet av låtar mitt upp i det hela. Så amatörmässigt och ett sätt att visa att man inte helt respekterar ESC. Visserligen blev det en jätteförbättring när det gäller Vitrysslands byte i år men det ändrar inget ändå för mig för man bör inte få byta låt. Håller också med om att ”Imperija” var en bättre låt. Vad som däremot är positivt är att så många väljer att sjunga på sitt eget språk igen. Vi är på rätt väg 🙂

  Där här är en låt jag hör, tar in och borstar av mig. Inget jag går i taket för varken när han sjunger eller när hon gör det. Den är inte bland de sju låtar som jag anser är dåliga men den är en av de tre som ligger närmst dessa sju.

 7. Kerstin

  Nej någon final för duoparet Esma & Lozano från Makedonien blir det inte enligt schlagerpanelen. Vi får se om panelen får rätt eller om folket ute i Europa är av en annan uppfattning. Kanske en skräll?

 8. Daniela

  “Årets mest schizofrena bidrag” var det någon i något av Inför-programmen som sa om detta bidrag, och ja, det är väl en mild underdrift! Det känns genomgående som om Esma & Lozano framför två vitt skilda bidrag samtidigt, t.o.m. i slutet när de faktiskt ställer sig brevid varandra i ett halvhjärtat försök att få till en gemensam avslutning. De är ju också artistmässigt varandras raka motsatser och tittar åtminstone inte i detta framförande ens på varandra under hela numret, vilket ytterligare förstärker känslan av att de båda två egentligen framför en egen låt och inte heller har något intresse av att få den att passa ihop med den andra partens. Nästan lite som att de inbördes tävlar om vem som har det bästa bidraget. Om man då ska analysera de två olika delarna så tycker även jag att Lozanos parti känns som en lovande början på något som kunde ha blivit riktigt bra, men även om man helt bortser från Esma så tycker jag att han saknar något som artist, även om jag inte riktigt kan sätta fingret på vad det är. Vad gäller Esma så blir jag lika mållös varje gång hon gör sitt intåg och kan inte riktigt bestämma mig för vad jag ska tänka och tycka om henne… Ja, det finns många frågetecken i detta bidrag, men en sak känns åtminstone relativt säker: som helhet betraktat kan jag inte tänka mig att det går till final.

  Betyg: 1

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se