Lettland: “Here We Go”, PeR

2013-04-25 (torsdag)

Schlagerpinglan: Här följer en liten presentation (inklusive länkar till en intervju, bidraget, låttexten och andra relevanta infosidor) av ett av bidragen som tävlar i Eurovision Song Contest 2013. Genomgången avslutas med aktuell placering på oddslistan samt vad jag själv tycker och tror om bidraget. Se samlingssidan för övriga länders presentationssidor.

Land: Lettland landets ESC-historik
Bidrag: “Here We Go” ESC-videoNF-framträdandevideolåttext
Artist: PeR twitterfacebookyoutubewikipedia
Startnummer: nr 1 i semifinal 2
Låtskrivare: Ralfs Eilands, Arturas Burke
Uttagning: TV-bolaget LTV valde ut sitt ESC-bidrag genom “Dziesma” som bestod utav totalt 24 bidrag, två semifinaler samt en final med 12 tävlande bidrag där PeR stod för två av dem. Först valdes tre superfinalister ut och sedan utsågs vinnaren av 50/50 jury- och tittaröster.
Tidigare på Schlagerpinglan: “Lettlands ESC-bidrag 2013”
Presentationer av bidraget och artisten (på engelska):
esctoday.com eurovisionary.com eurovision.tv

Extra: Se en intervju med PeR av ESCKAZ. Se även gruppens försök i den lettiska ESC-uttagningen med “Bye, Bye” (9:a i finalen 2009), “Like a Mouse” (10:a i finalen 2010) “Disco Superfly” (5:a i finalen 2012) och “Sad Trumpet” (finalist 2013) samt när de framför “Here We Go” vid London Eurovision Preview Party.

Odds: Ej vidare till final & botten-tre av de 39

Schlagerpinglan tror: Inte till final
“Here we go” är en perfekt öppningslåt för semifinalen och kanske kan PeR få en stor del att tittarna att slänga sig på telefonerna i bara farten och därmed få en del röster. Att övertyga juryn lär bli svårare då låten i sig verkar vara mer lämpad för underhållande konserter än kritisk bedömning. Nej, i bästa fall så tror jag att det blir ett gränsfall som till slut hamnar på fel sida om linjen.

Schlagerpinglan tycker: Inte till final
När jag hörde låten för första gången i Lettlands uttagning var min första reaktion “nej, nej, nej”. Numera tycker jag däremot riktigt bra om energin i själva framträdandet, jag kan ryckas med lite i verserna och tycker att helheten är riktigt skaplig. När jag dessutom har en liten svaghet för artister där man riktigt märker hur kul de tycker det är att stå på scen så uppfattar jag detta bidrag som en frisk fläkt som jag gärna hade sett i finalen. Tyvärr så är konkurrensen i semifinalen så stark att det helt enkelt inte finns någon final-plats kvar till Lettland.

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


13 kommentarer till “Lettland: “Here We Go”, PeR”

 1. Micke

  Ett av de sju bidrag i årets tävling som jag tycker är dåligt. Förhoppningsvis finns det inte tillräckligt med småtjejer som får vara uppe vid sändningstid så då lär ju stor del av fansen till PeR inte komma åt telefonen. Var det styggt sagt? Kanske men detta är ett av de bidrag som jag anser vänder sig mest till de kidsen. Det här känns för mig som EMD light och då tycker jag inte ens om EMD.

  Nej detta är för mig det minst dåliga av de sju dåliga men samtidigt det bidrag av dessa som jag är mest säker på missar final. Tror inte detta tilltalar den stora massan men samtidigt jag kan ha fel. Det skulle inte vara första gången i så fall 🙂 Det är samtidigt ett av de bidrag som jag oroar mig mest för hur rösterna ska vara live. Får dåliga vibbar.

  Schlagerpingla: Jag hoppas du har rätt när du säger att de ser ut att ha kul på scen. För mig känns det mest som de vill av scen, att de inte känner sig tillfreds med tillvaron. Oavsett vad jag tycker om låtarna så hoppas jag alltid att artisterna ska få till det och vara nöjda med sina framträdanden så jag hoppas det är du som sett rätt och jag fel.

 2. André

  Lettland är till stor del långt ner på folks topplistor. Och med långt ner menar jag Botten., många har satt Lettland som antingen sist eller näst sist över årets låtar, vilket förvånar mig.
  Jag håller väl med många om att det inte är någon vinnare och inte heller någon toppkandidat men det är i alla fall inte dåligt!
  Det är svängigt, glatt, dansant och man blir på gott humör av det. Som Pinglan säger: En perfekt öppning på semifinalen och en låt som kommer få igång publiken med den positiva energi som den förmedlar.

  Även om det är en simpel mainstream låt så hoppas jag Letland tar sig till final i år. Tror dock inte det händer.

 3. Kerstin

  Jag tycker inte Lettland är bland det sämsta i årets tävling utan befinner sig precis ovanför mitt bottenstreck. Jag förstår varför man satt detta bidrag först, det kommer säkerligen få igång publiken. Jag tycker inte alls det här är uselt men det är verkligen ingen vidare bra låt heller. Det finns några låtar i årets tävling som nästan redan fallit i glömska för jag varken gillar dom eller tycker dom är väldigt dåliga och dit hör Lettlands bidrag. Det här är dessutom väldigt enformigt och killarna känns inte heller speciellt roliga att titta på. Ingen final. Betyg 2-/5.

 4. Rickard

  Ligger cementerad i botten av min lista och är ett av bidragen jag tycker är direkt dåligt! Kan omöjligt se att detta bidrag tar sig till final! Bättre kan ni Lettland!

 5. Josef

  Du kan placera Lettlands låt under lupp, sedan jämför du dynamik, energi, variation och nytänk gentemot Montenegro, och det blir två extrema polariteter..

  Dessutom den här “tuggummirappen eller beat funken” är så uråldrig, att ingen utav de 6 olika grupper vid låg och mellanstadieskolor jag har uppdrag hos har annat att säga än,,ingenting, för den går in genom ett öra och sedan har man glömt den i princip. Montenegro pratade kidsen med nästan lika stark känsla om som här på bloggen(och pratar), i mestadels positiva kommentarer medan vissa tycker den är grotesk. Montenegro beskrivs mycket bra av Tomas Lundin att något händer till skillnad från väldigt mycket, vare sig man hatar det som vår moderator Micke 😉 eller om man finner detta mycket nytt som Josef!

 6. Micke

  Josef min vän 🙂 Vi har haft väldigt lika åsikter om det mesta här men när det gäller Montenegro lever vi uppenbarligen i två olika universum 🙂 Eftersom du uppenbarligen tycker om deras låt vill jag inte lägga ut min teori allt för mycket om hur den är uppbyggd. Kan dock säga så pass mycket att just rappen du nämnde känns som om den har samma ursprungsår som min första trehjuling som mina föräldrar köpte till mig. Just rappen är för mig så fruktansvärt katastrofalt dålig att jag nu säger något jag aldrig trodde jag skulle få säga. Den sätter Montenegro på samma avgrundsbrant som hela Österrikes låt förra året. Det som räddar Montenegro från detta ras är att sångerskan verkar ha en riktigt bra röst. Alltid något 🙂

  Men samtidigt Josef det är detta som är så kul att man kan se så olika på en låt, i synnerhet då vi tyckt så lika i mycket annat. Det är givetvis jättekul det med men omväxling är aldrig fel 🙂 Det finns två låtar på den här bloggen som de flesta verkar vara överens om fast på olika sätt. Den ena är just Montenegro där det tycks som om minst 90% av alla här tycker mycket illa om. Den andra är Island där det verkar vara det omvända så 90% verkar tycka jättebra om låten.

  Det är inte ofta jag tar till så starka ord om en låt Josef för det handlar om att respektera varandras åsikter, vilket jag även gör här men ibland är låtar bara så långt ifrån allt man anser om musik så man kan bara inte låta bli 🙂 Synd bara att det har varit två såna låtar på två år nu. Men Josef feel free att slänga dynga över mina favvislåtar om du vill 🙂

 7. Kristina

  För mig är det här det bidrag som är lättast att förutsäga hur det ska gå för. Jag är bombsäker på att Danmark går till final men jag är faktiskt än mer säker på att Lettland INTE går till final. Som jag ser det en tämligen banal låt. Jag håller med Josef om det han säger om låten men jag håller också med Micke om det han säger om Montenegro 🙂

  Samtidigt som jag tycker det här är uruselt kan jag även se att en del som exempelvis André kan tycka det är svängigt och att han blir på gott humör av det. Ok då har det ju gjort sin verkan hos en del då och det är ju jättebra men för mig är detta bara så tunt och tråkigt. Precis som Kerstin kan jag förstå varför man lägger detta först då man vill ha igång publiken men jag undrar hur många som minns den här låten till sommaren.

 8. Micke

  Josef: Jag hade missat Tomas Lundins poängsättning av Montenegro. Nu när du skrev fick jag en känsla av att han hade gett dem bra betyg men jag kollade nu och han gav två i betyg. Såg du det? 🙂

  Några andra kommentarer om Montenegro:

  Pekka Heino:

  WTF? Den typ av låt som alltid fått mig att undra, i kommentatorsbåset: Vad gör jag här? Och vem måste jag hångla upp för att komma härifrån?

  Malena Ernman:

  Äntligen! 2012 gav dom oss Rambo Amadeus. Och nu detta! Montenegro förnekar sig icke!! Det skakas rumpa, det skakas bröst och det poseras på bakvända pinnstolar som om vi befann oss på Jamaica år 1993. Lägg till detta lite borrmaskiner, arga regnrocksbeprydda rappare och en musikalisk skapelse, lika tilltalande som en långhelg i ett thailändskt kvinnofängelse.

  Samma personer om Lettland:

  Pekka Heino:

  Ta mig härifrån. Nu. Lägg ner tävlingen. Låt den inte återuppstå förrän alla deltagande länder skrivit på ett förbud mot rappande i glittriga scenkläder!
  Betyg: 1

  Malena Ernman:

  Dom är tippade att komma sist men det säger mer om okunskapen hos dom som sätter oddsen än om Lettlands bidrag 2013. Därmed inte sagt att det här är särskilt bra… men dom är glada i alla fall och det syns. Jätteglada! Och refrängen är en refräng. Men ladda ner CDn skulle jag inte om det så inkluderade en gratis resa till Riga…
  Betyg: 2

  Thomas Lundin:

  Kraftfullt öppningsnummer! Gillar trycket i både röster och blås, men är rädd för att folk glömmer bort att rösta. Det här är låten som mycket väl kan komma sist – trots att ingen tycker att den är sämst. Hoppas jag har fel!

  André du har Thomas Lundin på din sida 🙂

 9. André

  Micke: Haha, där ser man!
  Sämre personer kan man ju defentivt ha på sin sida 😉

 10. Josef

  Montenegro tävlar i år för femte gången i Eurovision Song Contest. De har aldrig lyckats ta sig till final och också i år kan det bli rätt svårt. Publikfrieri har aldrig varit deras grej. Kanske inte så vettigt om man vill vinna tävlingen, men oerhört befriande. Som sagt – de är modiga och inte så lite galna där nere på Balkan! Skönt med folk som spränger gränser och prövar nåt nytt och vågar vara politiskt inkorrekta. Min inre feminist får ändå lite problem med genusperspektivet på denna club och refrängknarkaren i mig når heller inga höjder. 2/5 poäng.

  “Micke var inte detta texten som T. Lundin skrev om Montenegro? Även om betyget var 2/5 så kändes det som om han var närmare 3 än en 1:a i betyg, det var så jag skrev förut, min vän! 🙂 Man får observera att han gav Montenegro högre betyg än både Ryssland och Vitryssland vilket jag som kanske inte rankar den som en “favvis” som du brukar uttrycka, inte skulle ha gjort, bara en liten observation. Dock nyskapande och lite retsamt spännande, med prisbelönta rappare som ger puls..

  Vad giillar du rapp Micke? Kan du länka till något som du vill påvisa är bra är jag tacksam! 🙂

  Från vännens vän “Josef”

 11. Micke

  Josef: Ingen är mer impad än jag när länder vågar gå sin egen väg . Det var därför jag älskade Turkiets bidrag fram tills dess att de vann 2003. Jag vet många som skrattade åt Turkiet som envetet höll fast vid sin särart trots att de aldrig gav dem någon framgång men jag såg tvärtom fram mot deras bidrag varje år just på grund av att de höll fast vid sitt. Sedan 2003 gjorde de en kompromiss med en låt som höll fast vid deras men som även flirtade med Västeuropas hitlistor. Till detta kom då att de svek sitt eget språk och sjung på engelska. De vann.

  Det låter kanske som att jag tyckte illa om låten men det gjorde jag definitivt inte för det var en av mina favvisar det året. Men efter det släppte Turkiet helt på det gamla tänket och blev mer Västeuropa än de flesta länder som hörde dit. Astråkigt tyckte jag och tycker så än idag. Så förra året vände de dock tillbaka lite till sina rötter igen även om inte låten var någon jättehöjdare så i år såg jag verkligen fram mot deras bidrag igen men vad händer då? De hoppar av och tar med sig Bosnien-Herzegovina i släptåget, vilket var än värre för min del..

  Så tro mig Josef jag älskar länder som vågar hålla på sitt men samtidigt krävs ju mer än att bara hålla på sitt ochMontenegros bidrag i år tycker jag …………………….. Ja du vet vad jag tycker om Montenegros bidrag i år.

  Till din fråga om rapp. Inte för att låta skrävlig Josef men jag tror det är få som har så brett spektra vad gäller musiksmak. Jag är en “musikdåre”. Jag lyssnar på musik vad jag än gör, när jag jobbar, när jag läser, när jag är med polare, ja det är lättare att säga när jag inte lyssnar. Egentligen nästan allt från min favvis hårdrock till opera. Har redan nämnt här en gång de få musikstilar jag inte gillar. Gospel, hiphop, operett, rapp. dansband och techno. Men även inom dessa kan jag trots allt hitta guldkorn ibland. Och självklart hör man skillnad på standard även inom dessa. Men Josef vill du gilla rappen i Montenegros låt så feel free. Jag gör det definitivt inte men det gör väl inte mig till en bättre människa än dig för det 🙂

  En kompis till mig som är väldigt religiös brukar säga om rapp: “jag tror inte på evolutionsteorin men om jag trots allt vid något tillfälle får in tankar om “kanske ändå” då är det när jag ser rappare och deras rörelseschema.” Till saken hör att han säger det på ett jätteroligt sätt och inte bara i text som jag nu 🙂

  Vad gäller Ryssland och Vitryssland så gillar jag båda men känner oro. När det gäller Ryssland handlar det om stuket de körde i videon och upprepas det på scen rankar jag den vid Montenegro. När det gäller Vitryssland är jag mer orolig över sångerskans sångresurser. Får lite dåliga vibbar men hon sätter nog dit Micke 🙂

  Jag tycker vi släpper Montenegro nu Josef och går vidare till andra länder. Eller vad tycker du? 🙂 Men en sak är bombsäker. Känner du att vi inte är klara så kommer jag att fortsätta svara dina frågor om detta land. No problemas 🙂

 12. Kerstin

  Killarna från Lettland verkar inte få det lätt i ESC semifinalen enligt panelen som tippar att den inte kommer till final. Tråkigt för Lettland som även missade finalen 2012 om panelen får rätt vill säga.

 13. Daniela

  Ett bidrag som verkligen kommer att fylla sin funktion som det perfekta öppningsnumret, men ungefär där tror också jag att Lettlands ESC-resa tyvärr kommer att sluta i år. Det känns nästan lite som om PeR kommer att få agera förband och värma upp publiken i väntan på att tävlingen ska börja “på riktigt”. En lite orättvis uppgift på sätt och vis, för jag tycker egentligen inte alls att det här är något dåligt bidrag… men det känns helt enkelt bara inte som det bidrag som publiken kommer att rösta på efter att ha hört 16 andra bidrag framföras. Så tyvärr, i finalen blir det nog att försöka hitta ett annat öppningsnummer. 😉

  Betyg: 2/5

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se