Schlagerpinglan: Här följer den sista presentationen (inklusive länkar till bidraget, låttexten, intervjuer och relevanta infosidor) i min genomgång av alla de 39 bidrag som tävlar i Eurovision Song Contest 2013. Som vanligt avslutas den med aktuell placering på oddslistan samt vad jag själv tycker och tror om bidraget. Se samlingssidan för hela samlingen med alla de övriga ländernas presentationssidor.

Land: Sverige landets ESC-historik
Bidrag: “You” ESC-video / NF-framträdandelåttext
Artist: Robin Stjernberg robin-stjernberg.setwitterfacebookwikipedia
Startnummer: 16 i finalen
Låtskrivare: Robin Stjernberg, Joy Deb, Linnea Deb, Joakim Harestad Haukaas
Uttagning: SVT valde ut sitt ESC-bidrag genom “Melodifestivalen″ som bestod utav 32 bidrag, fyra deltävlingar, en Andra Chansen samt en final där utländska jurygrupper och tittarna tillsammans utsåg segraren. Folket hade YOHIO som sin favorit medan juryn drog det längsta strået då det var deras förstahandsval Robin som till slut vann.
Tidigare på Schlagerpinglan: “Sveriges ESC-bidrag 2013”
Presentationer av bidraget och artisten (på engelska):
esctoday.com eurovisionary.com eurovision.tv

Extra: Se intervjuer med Robin av esckaz.com och eurosong.be. Se även en video med en akustisk version av “You” samt klipp från det första och andra repet inför ESC 2013-finalen.

Odds: Finalklar & topp-15 av de 39

Schlagerpinglan tror: Mitten-placering
Ja, vad ska man tro om detta? Eftersom t.o.m. vi svenskar hade lite svårt att ta till oss denna låt från början och skickade den omvägen via Andra Chansen så tror jag inte att den kommer att övertyga hela Europa efter bara en finalspelning. Jag tror inte heller att den kommer att gå så obemärkt förbi som Bergendahls låt gjorde utan här finns både en låt och en artist som kan väcka lite uppmärksamhet så en medel-placering (med potential att nå ytterligare lite högre om allt stämmer) tror jag nog att det kan bli.

Schlagerpinglan tycker: Strax utanför topp-tio
Jag, som så många andra, behövde verkligen några extra lyssningar på “You” innan jag insåg vilken speciell låt det var men när den väl fastnade i huvudet så var den fast där. Dessutom så framstår Robin som en genomsympatisk person och det gör att det blir ytterligare lite bättre och mer trovärdigt på scen. Men… det är som sagt ett starkt Eurovision-år i år och därför så kan jag, trots allt, inte placera bidraget högre upp än strax utanför min personliga topp-tio.

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


11 kommentarer till “Sverige: “You“, Robin Stjernberg”

 1. Micke

  Jag lovade sist jag sa något om detta bidraget att jag har sagt mitt om det så jag gör en kortis bara så Kerstin får till sin sammanräkning.

  För mig plats 26 av 26 i finalen. 1/5

 2. Micke

  Kan dock passa på att säga något annat om ni inte känner att det är helt fel 🙂 Jag lämnade ju MF helt utanför i år och det var först i tisdags som jag hörde det sista av de tio finalbidragen i MF i år. Jag har verkligen inte letat men har man radion på hör man dem förr eller senare. Jag klarade mig ändå ganska länge 🙂 Jag vet vem som vann och vilka tio som var i final. Det är allt jag vet. Tänkte ranka dessa och se om någon här kan svara på om min smak inte alls matchade resultatet eller om det gjorde det. Så här tycker jag om de tio: Hoppas jag inte sårar någon nu 🙂

  Mycket bra 5/5

  1. Ulrik Munther – Tell The World I’m Here

  Mer än bra 4/4

  2. Yohio – Heartbreak Hotel

  Hyfsade 2+/5

  3. Ralf Gyllenhammar – Bed on fire
  4. Louise Hoffsten – Only the dead fish follow the stream
  5. Ravaillacz – En riktig jävla schlager

  Halvhyfsad 2/5

  6. State of Drama – Falling

  Ganska dålig 1+/5

  7. David Lindgren – Skyline

  Dåliga 1/5

  8. Robin Stjernberg – You
  9. Anton Ewald – Begging

  Extremt dålig 0/5

  10. Sean Banan – Copacabanana

  Med tanke på detta inser jag att det var ett bra val att avstå 🙂 Ligger jag långt ifrån hur det gick?

 3. Adri

  Micke: slutresultatet blev:

  1. Robin Stjernberg
  2. Yohio
  3. Ulrik Munther
  4. Anton Ewald
  5. Louise Hoffsten
  6. Ralf Gyllenhammar
  7. Sean Banan
  8. David Lindgren
  9. State of Drama
  10. Ravaillacz

 4. Kerstin

  Såg ett av repen och då reagerade jag över hur rörigt allt kändes men det jag sett sedan visar på att dom verkar fått ordning på det mesta. Däremot gillar jag inte riktigt Robins nya kläder utan hade hellre sett honom ha det han hade i MF, det var stilrent och snyggt. Men det är förmodligen bara en liten petitess i sammanhanget. Det är som alltid svårt att bedöma sitt eget lands bidrag i en tävling som ESC men som låt så tycker jag You är riktigt riktigt bra. Jag tycker den innehåller det mesta. En fin text tillägnad hans pappa i första hand och den är sjungen med inlevelse och känsla. Robin var lite svajig på vissa toner i första deltävlingen i MF men sen tycker jag han sjungit You väldigt bra den är dessutom enormt svårsjungen. Robins sätt att sjunga ordet You kommer sticka ut och är något nytt och i sådana här sammanhang där det radas upp 26 bidrag så tror jag man kommer minnas You och Robin på ett positivt sätt. Jag vet jag kommer lyssna på You efter ESC och jag personligen gillar låten mycket men hur det kommer gå imorgon är svårare att sia om. Jag tycker ändå Robin är så pass duktig och låten så pass bra att jag tror på en topp åtta placering. Thomas Lundin gav You en femma i betyg, jag är lite snålare och ger 4+/5.

 5. Christopher

  Micke, du ska veta att juryn la YOHIO näst sist och tittarna ville ha den som vinnare. Ville helst se YOHIO som vinnare :).

 6. Daniela

  Robins vinst var faktiskt det första resultatet som inte gick emot mig i årets MF. Men jag ska väl inte klaga över det, ska man nu bara få sin vilja igenom en gång under en Melodifestival så är det ju förstås lämpligt att det blir just vid vinnarresultatet! 😉 Jag tyckte väldigt mycket om “You” redan första gången jag hörde den och sedan dess har den i stort sett hållit samma höga nivå hela tiden, så jag har faktiskt inte upplevt samma växar-trend med den som så många andra verkar ha gjort. Min åsikt var från första början att det var en modern, fräsch och mycket snyggt uppbyggd låt som kändes både pampig och ödmjuk på samma gång. Jag tror att de flesta kan relatera till budskapet i den, och om Robin bara lyckas hålla nerverna i styr i morgon tror jag att den positiva känsla och tacksamhet som han vill förmedla via låten kommer att kunna generera en hel del röster. Lägg då ännu till det faktum att värdlandet ofta brukar få vissa “bonuspoäng” bara för att det just handlar om värdlandet så tror jag att åtminstone en topp-10 placering är säkrad. Dessutom tycker jag att bidraget sticker ut bra i startfältet tack vare de effektfulla tempoväxlingarna och Robins sätt att sjunga. I MF tyckte jag att “You” var den enda låten som alls hade någon vinnarkänsla, och jag vill fortfarande hålla fast vid den vinnarkänslan nu inför ESC-finalen, trots att Robin verkligen inte är ensam om att ge mig de vibbarna där. Jag tror faktiskt att Robin kan vara lite underskattad inför finalen eftersom många tänker att Sveigen ändå inte kommer att vinna två år i rad. Och visserligen är det ju inte så många gånger som det har skett, men jag skulle inte på något sätt bli förvånad om morgondagen slutar med en hemmaseger. Önsketänkande? Nåja, kanske lite, men faktum är att hade det här varit ett annat lands bidrag (eller Sveriges bidrag ett år då ESC arrangerades någon annanstans) så hade jag nog också sett detta som en av de största segerkandiddaterna. Så heja Robin!!! 😀

  Betyg: 5-/5

 7. Kerstin

  Daniela, jag har lite samma tankar som du kring Sveriges chanser. Att dom kanske är lite förminskade för att vi vann förra året men jag hoppas ändå innerligt att det inte kommer spela in allt för mycket eller alls. Sen är jag precis som du en aning orolig för Robins nerver då hans nervositet gjorde att han sjöng lite surt i första delfinalen. Men nu har han ju fått lite vana och sjungit denna låt så många gånger så förhoppningsvis sitter det i ryggmärgen nu. Man kan bara hålla tummarna för att Robin gör sitt livs framträdande och det är något jag vet alla hoppas på även dom som tycker mindre bra om låten, han är ju trots allt vår representant.

 8. Daniela

  Kerstin, jo, och jag tror ändå att Robin trots allt kommer att göra ett riktigt bra framträdande i morgon. Han har ju inte alls samma officiella press på sig som Sveriges representanter vanligtvis har i och med att han tävlar på hemmaplan. Förhoppningsvis känner han betydligt mer stöd än press och gör, precis som du skriver, ett av sina livs framträdanden! 🙂

 9. Micke

  Christopher: förra året var det bara 2 bra låtar av 32 i MF och det var inte mycket bättre innan det. Det var därför jag tröttnade och hoppade av. Nu har jag i alla fall hört finallåtarna och där var det som jag ser det två bra låtar medan resten kunde jag varit utan. Yohio hade varit kul att ha med här för det är en bra låt. Men Ulriks låt är inte bara bra den är nästan bättre än allt i årets ESC och då finns det ändå mycket bra där 🙂 Jag har fem solklara favvisar i årets ESC men hade vi ställt upp med Ulriks låt så hade jag haft sex favvisar. Sicken bra låt

 10. Rickard

  Ett bidrag som växer sakta men säkert och närmar sig min topp tio! Tveksam till att det täcker hela vägen! Mycket hänger på framträdandet! Jag säger placering 10-15! Nu gäller det att sluta upp bakom Robin! Kom igen och gör Sverige stolt! Vi står bakom dig! 🙂

 11. Kerstin

  Det är väl ungefär som det brukar med vårt egna lands bidrag, några älskar det och några tycker mindre bra om det men det är ändå övervägande positiva omdömen om You. Men som panel medlemmen Rickard säger, nu sluter vi upp bakom Robin och ger honom allt vårt stöd och hoppas han gör ett framträdande som både han och vi i Sverige kan känna oss nöjda med och sen får vi bara hoppas övriga Europa som röstar ger oss en skaplig placering.

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se