Finland söker UMK 2014-deltagare

2013-05-25 (lördag)
Finland 2013-säsongen av Eurovision Song Contest hann inte avslutas innan YLE, TV-bolaget i Finland, påbörjade sitt sökande efter bidrag till nästa års tävling.

Fram till den 16:e september tar de emot bidrag till Uuden Musiikin Kilpailu (UMK). Det är tredje året som denna nationella uttagning tillämpas och de 12 artister som får delta i de TV-sända deltävlingarna kommer att avslöjas den 10:e december medan finalen med åtta tävlande bidrag kommer att avgöras i februari 2014.

Minst en av låtskrivarna och huvudsångaren måste vara finska medborgare eller ha permanent uppehållstillstånd i Finland. Varje artist kan endast delta med ett bidrag och det är inte tillåtet att tävla i något annats lands uttagningar med samma låt. Mer info och anmälningsformulär hittar ni på yle.fi (på finska). (Källor: escwebs.net och oikotimes.com)

Finlands topp-tre-placerade UMK-bidrag 2012/2013, länkar och placering:
UMK 2012: UMK 2013:
1:a När jag blundar“, Pernilla Karlsson (12:a i SF1) 1:a Marry me“, Krista Siegfrids (24:a i ESC)
2:a Lasikaupunki“, Ville Eetvartti 2:a We should be through“, Mikael Saari
3:a Laululeija“, Stig 3:a Colliding into you“, Diandra

Schlagerpinglan: Som synes av länkarna här ovan till UMK-topp-tre-bidragen så var det en påtaglig skillnad mellan 2012 och 2013, både vad gäller språkval och låtarna som sådana. Själv tycker jag att de valde rätt vinnare båda gångerna, men om det finns det såklart blandade åsikter. 😉

Efter första säsongen av UMK så var det inte mycket mer än själva slutresultatet (och en del låtar som röstades bort omedelbart) som imponerade på mig. Det mesta var väldigt kaosartat och juryn tog alldeles för stor plats för att det skulle fungera som en TV-sänd underhållning.

Till den andra säsongen hade de fått till ett lite mindre irriterande format och visat att de verkligen har något som, med ytterligare lite justeringar, kan bli riktigt, riktigt bra. Jag hoppas att YLE får in en stor skörd med lämpliga bidrag så att UMK kan fortsätta att utvecklas i rätt riktning. 😀

Andra bloggar om: , , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


  1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se