sverige SVT har nu avslöjat hur regelverket för Melodifestivalen 2014 ser ut och den stora nyheten är att de denna gång slår ett slag för kvinnliga låtskrivare. Minst 20% av bidragen som urvalsjuryn och SVT väljer ut, d.v.s. minst 6 stycken, ska därför ha en eller flera kvinnliga upphovsmän.

Annars är det mesta sig likt: etablerade låtskrivare skickar in sina verk till Ordinarie tävling, kompositörer utan några utgivna verk tävlar i Allmänhetens tävling medan vinnaren av SR:s talangtävling “Svensktoppen nästa” automatiskt får en plats i Melodifestivalen 2014. Mer om reglerna ser ni här nedan:

Reglerna för Melodifestivalen 2014:

 • Sammanlagt 32 bidrag tävlar i Melodifestivalen 2014.
 • En jury väljer ut upp till 15 bidrag från Ordinarie tävling (av etablerade låtskrivare) samt minst 1 bidrag från Allmänhetens tävling (av amatörer).
 • SVT väljer ut 1 bidrag till vinnaren av “Svensktoppen nästa” medan övriga 15 bidrag väljs ut av SVT genom specialinbjudningar eller från de inskickade bidragen.
 • Tävlingsreglerna i sin helhet (både på svenska och engelska) för Melodifestivalen 2014 hittar ni på svt.se.
 • Från den 3:e september kl. 09:00 till den 18:e september kl. 08.59 kan du ladda upp dina låtar på svt.se/melodifestivalen.
 • Vilka artister och bidrag som kommer att få tävla i MF 2014 avslöjas senare i höst.
 • Utländska låtskrivare är välkomna att tävla i både Ordinarie tävling och Allmänhetens tävling, så länge de skriver sina verk tillsammans med svenska låtskrivare.
 • Namnen på de utvalda tävlingsbidragen, samt kompositörer och textförfattare, kommer att offentliggöras löpande av SVT under oktober-november 2013.
 • (Källor: svt.se och blog.qx.se)

  Schlagerpinglan: Hmm… tanken bakom denna “satsning” är säkert fin men i slutändan kan det inte betyda annat än att SVT anser att kvinnliga låtskrivare håller en lägre standard än män och därmed behöver specialregler för att kunna hävda sig, vilket jag tycker är en väldigt konstig och olycklig inställning.

  Att man ibland får kvotera in kvinnor i “gubb-välden” har jag viss förståelse för men när det gäller blindtester där de bästa låtarna ska gallras fram så ser jag ingen anledning till att man ska blanda in låtskrivarnas kön. Nej, satsa i stället på att förbättra urvalsarbetet så att SVT verkligen klarar av uppgiften att utse de “bästa” låtarna så ska ni se att även kvinnliga låtskrivare blir rättvist representerade.

  Nåja, först och främst gäller det ju att Sveriges låtskrivare, både etablerade och oetablerade, skickar in sina bästa verk till SVT och sedan kan vi inte göra annat än att hålla tummarna för att de lyckas hålla ögat på bollen när de ska försöka sålla fram guldkornen. 😉

  Andra bloggar om:

  Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


  15 kommentarer till “Reglerna för Melodifestivalen 2014”

  1. Peter

   Det var väl inte låtskrivarna det skrevs om så mycket i våras utan mediasnacket blev ju mer att det endast var EN kvinna bland dem 10 finalisterna.

   Kvoteringen borde ske bland artisterna med, då det egentligen är där det isåfall gör skillnad och syns, om man nu vill visa omvärlden.

   Min reflektion över dem nya reglerna. 🙂

  2. Schlagerpinglan

   @Peter, Precis, det är ju där det syns och ger bättre PR/PK-poäng, om det nu är det SVT är ute efter.

   Kvotering av låtskrivare är dock lite av en “icke-fråga” för mig då jag aldrig ens reflekterat över att där skulle varit något problem… jag vill bara ha bra låtar. 🙂

  3. Rickard

   Schlagerpinglan: Jag är rädd att denna regel, precis som du nämner, blir en stämpel på att kvinnor inte är bättre än att de måste kvoteras in genom specialregler. Kön är irrellevant i sammanhanget. Jag vill ha fram den bästa låten och då spelar det ingen roll vem som skrivit den eller vem som framför den! Däremot ser jag gärna att EBU/SVT trycker hårdare på att låtskrivarna ska komma från eller ha anknytning till Sverige! 🙂

  4. Schlagerpinglan

   @Rickard, Mmmm… även för mig känns det lite mer relevant var låtskrivarna kommer ifrån än om de råkar vara män eller kvinnor. Men men…än så länge så måste det vara minst en svensk låtskrivare bakom varje bidrag och det är ju bättre än inget… men inte helt bra.

  5. cecce

   Fast antalet kvinnor som deltog i tävlingen i år var inte problemet, utan att de inte gick till final….

  6. André

   Det cecce säger är helt korrekt.
   I år fanns det många bra kvinnor, som flera hade haft goda chanser i ESC. Tänker främst på Amanda Fondell, Felicia Olsson, Caroline af Ugglas, Therese fredenwall och självklart Louise Hoffsten.
   Louise var dock ensam med att ta sig till final vilket var synd.
   Jag tror dock inte att det beror på män och kvinnor, utan jag tror att folket helt enkelt bara röstar på det de gillat och i år så hade männen helt enkelt bättre låtar, så att dra till med en könskvotering tycker jag bara känns förhastat och överdrivet.

  7. Schlagerpinglan

   Mmm… ni har rätt i att de som syntes mest i år var de manliga artisterna och att tittarnas smak aldrig kommer att kunna kvoteras till att bli “rätt”, men tydligen finns det de som drivit frågan om kvinnliga låtskrivare i flera år och nu “äntligen” fått igenom sina krav. Lite synd, då det nu (medvetet eller omedvetet) gör att man (kanske orättvist) kan komma att ifrågasätta de låtar som skrivits av kvinnor lite extra hårt och kanske undra om de tagit MF-platsen från en bättre låt, skriven av en man. :/

   Enligt mitt sätt att se på det så gör de de kvinnliga låtskrivarna en björntjänst, men det kanske bara handlar om pengar som vanligt och då är de kanske nöjda med att nå ut till den stora, skivköpande publiken och bryr sig inte så mycket om att de tappar i trovärdighet. 🙂

  8. Micke

   De som har läst något av det jag skrivit här minns kanske att jag egentligen inte bryr mig ett skit om MF (ESC rules) men trots det tappar jag hakan när jag läser detta om att minst 20% av låtarna måste vara skrivna av kvinnor.. Skämtar de eller? Vem tror de detta kommer att slå tillbaka mot? Kvinnorna givetvis då ingen kommer att ta deras låtar på allvar utan det kommer bara att bli ett ifrågasättande om de egentligen inte tog någon “mans plats”. Ibland undrar man hur folk tänker egentligen.

   Vad gäller artister så har hela 2000-talet dominerats av kvinnliga artister. Kolla får ni se hur könsfördelningen är under 2000-talet i finalen i MF så får ni se. Detta var dock mest utmärkande i början medan männen minskat avståndet år för år och anledningen kan man ju snacka om men för mig är den solklar. MF har blivit alltmer en tävling för småtjejernas mobiler och därför har männen närmat sig och sedan gått förbi. I år tog de över totalt.

   För mig är dock ESC det viktiga och ser man till manligt och kvinnligt är en sak solklar för mig. Röstmässigt dominerar kvinnorna totalt. I år satte sig Anouk på tronen och förra året Kaliopi från Makedonien för att ta två exempel. Jag älskar kvinnor och kvinnlighet men när det handlar om den här tävlingen skiter jag fullständigt i kön. Är tio låtar skrivna av kvinnor de tio bästa då håller jag på dem och likadan the other way around. Jämlikhet och lika värde är så självklart att det inte ens ska behöva diskuteras men snälla nån det få banne mig inte bli rent löjligt som i detta nya förslag om 20%. Ibland kan man inte låta bli att förvånas över hur folk tänker 🙂

  9. Schlagerpinglan

   @Micke, Ibland känns det som att man befinner sig i en helt annan “bubbla” än många andra. Jag har läst att väldigt många applåderar detta beslut och som ser det som ett “steg i rätt riktning”. Visst, jag tycker det är bra med olika åsikter och vill inte försöka få det att se ut som jag jag vet vad som är “rätt”… men jag kan likväl inte förstå vad för något gott som skulle kunna komma av en sådan här regel.

  10. Micke

   Schlagerpinglan: Du kan plocka bort min förra kommentar. Den blev för lång och ganska onödig när allt jag egentligen ville fråga var om de som är positiva till den nya regeln har några väl underbyggda argument och inte det gamla vanliga 🙂

  11. Schlagerpinglan

   @Micke, Det jag har läst är mest “det gamla vanliga” men även att de ser det som en seger att regeln finns så att “problemet blir omtalat”. I STIM är 20% av medlemmarna kvinnor och därför ska 20% av bidragen i MF vara skrivna av kvinnor. Utan hänsyn till kvalité.

   Vem vet… nästa år kanske de räknar ut hur många procent i STIM som är vänsterhänta, rödhåriga, laktosintoleranta o.s.v. så det kan bli riktigt rättvist i MF. Nej, skämt åsido, jag ser forfarande inte problemet. Juryn väljer ut de “bästa” låtarna utan att veta vem som skrivit dem. Hur man kan få det till en könsfråga kommer jag aldrig att förstå.

  12. Micke

   Schlagerpinglan min vän. Vill man få saker till en könsfråga så kan man få det i det mesta. Jag förstår det inte men tyvärr finns det folk som alltid tycks lyckas med detta.

   Är helt på din linje. Det ska bli kul att se hur de tänkt sig göra med detta med de vänsterhänta, rödhåriga, laktosintoleranta mm 🙂 Dessa människor gör ju tvärt emot det de tror sig göra. De skiljer ju oss åt istället. Tar ett slutord om detta för min del. Ingen kommer någonsin att få mig att tycka den här nya ideén är en bra grej. Tvärtom gör den kvinnor en otjänst och sätter de i det facket där de tror sig ta bort dem ifrån. Man nedvärderar istället kvinnan, vilket är en sak jag aldrig kan acceptera. Man gör kvinnan till en underlägsen människa som måste ha hjälp av den överlägsna mannen. Så är det givetvis inte men deras handlingssätt får den följden

  13. Micke

   Jag avslutade för tidigt 🙂 Ser att jag missade att få med en grej. Den här 20% grejen lämnar ju vägen öppen för oärliga människor. Precis som om vi inte har nog av dem ändå.

   Låt säga att jag skriver ihop en låt och skickar in den. Mina chanser har ju ökat väsentligt nu om jag är en oärlig jävel. När jag skrivit färdigt låten skriver jag under med min kompis “cecilias” namn istället och plötsligt har mina chanser ökat enormt. Är helt övertygad om att sånt och liknande tilltag kommer att åka enormt nu.

  14. Schlagerpinglan

   @Micke, Precis, idealet är ju en jämlik och rättvis tävling med klara och tydliga regler som alla ska följa. Så fort man lämnar detta och skapar specialregler så ökar utrymmet för fuskförsök, misstankar och missnöje. Hur SVT kan ha missat detta är väldigt svårt att förstå. Nåja, vi är i alla fall överens. 🙂

  15. Christopher

   Att 20% måste var skrivna av kvinnor måste vara det löjligaste jag sett. Om dem 32 bästa låtarna är bara manligt bruk så får det väl vara så, samma för kvinnor om alla 32 bättre låtarna bara är kvinnligt bruk så får det också vara så. Det är en musiktävling ingen annat.

  1. Lämna en kommentar


                   

                   

       

  Musik bloggar Blogglista.se