Vitryssland Schlagerpinglan: I kväll, lördagen den 10:e januari, kommer 14 artister att tävla i Vitrysslands nationella uttagning till Eurovision Song Contest 2014. Showen, som leds av Olga Ryzhykova och Denis Dudinskiy, kommer att gästas av Alyona Lanskaya, Polina Smolova, Gunesh och Alexander Solodukha.

Här nedan hittar ni finalens startfält, länkar till de tävlande bidragen och webbsändningen samt min personliga genomgång och betygsättning av bidragen. Man bör ha i åtanke att senast BTRC skickade samma artist och bidrag som vunnit finalen till ESC var 2009, se sammanställning här, så eventuellt rör det sig endast om en artistuttagning. Här är i alla fall vad som gäller inför kvällen:

Vitrysslands ESC-2014-uttagning, final, 10:e januari:
När? klockan 20:00 CET
Var? Belarus 1, Belarus 24 och eurovision.tv
Vinnare? En kombination av jury- och teleröster utser vinnaren

Startfältet i Vitrysslands “Eurofest 2014”:
1. “Not What I’ve Been Looking For“, Natalia Tamelo (lyssna på tvr.by) VitrysslandVitrysslandVitrysslandVitrysslandVitryssland
Schlagerpinglan: Kvällens första bidrag har alla förutsättningar att bli ett riktigt underhållande shownummer, vilket hade varit ett perfekt sätt att starta finalen. Jag tror inte att det är någon vinnarlåt men den får pluspoäng för sin hurtighet och Natalias charmiga sångstil/brytning.
Betyg: 3-/5

2. “Fly Away“, Nuteki VitrysslandVitrysslandVitrysslandVitrysslandVitryssland
Schlagerpinglan: “Fly away” är enligt mina öron en ganska anonym och lättglömd låt som jag inte tror skulle fungera i ESC. Gruppen Nuteki, som varit med i den vitryska uttagningen ett flertal gånger förr (bl.a. med “Save me” 2013), hade jag dock gärna sett som vinnare… om de får byta ut sin låt innan de beger sig till Danmark.
Betyg: 3-/5

3. “Rapsody #1“, Artsem Mikhalenka VitrysslandVitrysslandVitrysslandVitrysslandVitryssland
Schlagerpinglan: Huruvida “Rapsody #1” skulle fungera i ESC eller ej vill jag låta vara osagt. Jag vet bara att jag själv smälter totalt av denna underbara kombination av storslagna melodislingor och rysk skönsång. Nu håller jag tummarna för att det låter lika imponerande live. (Artsem var för övrigt med och representerade Vitryssland i ESC 2010 med “Butterflies“.)
Betyg: 4/5

4. “Strippers“, Matvei Cooper and “DUX” band VitrysslandVitrysslandVitrysslandVitrysslandVitryssland
Schlagerpinglan: Oj, denna låt skulle jag kunna hacka i småbitar men jag nöjer mig med att skriva att den inte alls är i min smak. Det enda positiva jag kan hitta är att den har alla förutsättningar för att överraska mig positivt i kväll. Den får likväl en svag poäng av mig för att den i alla fall är originell.
Betyg: 1-/5

5. “Cheesecake“, TEO VitrysslandVitrysslandVitrysslandVitrysslandVitryssland
Schlagerpinglan: Till en början var jag inte alls imponerad av “Cheesecake”, utan tyckte t.o.m. att den var lite småfånig, men den vägrade att försvinna från huvudet och helt plötsligt så hade den vuxit till att bli en ganska komisk och underhållande låt. Hur det fungerar live på scenen är dock en helt annan fråga.
Betyg: 4-/5

6. “Starlight“, Daria (lyssna på tvr.by) VitrysslandVitrysslandVitrysslandVitrysslandVitryssland
Schlagerpinglan: Vissa låtar flyter på riktigt bra och man tycker om de så länge de håller på men efter att de tystnat så kommer man knappt ihåg dem. För mig är “Starlight” en typiskt sådan låt, bra men inget speciellt.
Betyg: 3-/5

7. “Via Lattea“, Elena Siniavskaya (lyssna på tvr.by) VitrysslandVitrysslandVitrysslandVitrysslandVitryssland
Schlagerpinglan: Jag är lite svag för pop-opera men denna hade allför många, långa, ljusa toner för att jag skulle kunna njuta av den. Synd, för själva grundtanken med “Via Lattea” var det inget fel på.
Betyg: 3-/5

8. “Angel Crying“, Alina Moshchenko VitrysslandVitrysslandVitrysslandVitrysslandVitryssland
Schlagerpinglan: Njae… ordinära ballader och sånger om änglar är inte riktigt mina favoritingredienser när det gäller musik överhuvudtaget och när de kombineras så blir resultatet oftast att det känns som att något sparkar bakut inom mig. “Angel Crying” var inget undantag.
Betyg: 2-/5

9. “You Will Be Here“, Janette VitrysslandVitrysslandVitrysslandVitrysslandVitryssland
Schlagerpinglan: En klassisk ballad som påminner om många andra ballader. I detta fall så fungerar det dock och låten blir bara bättre och bättre för varje gång jag hör den. Med ett bra framträdande så kan det bli riktigt imponerande. (Extrainformation: Det är ett svenskteam bakom låten: Ylva & Linda Persson och Niclas Haglund.)
Betyg: 4-/5

10. “Runaway“, Anastasia Malashkevich VitrysslandVitrysslandVitrysslandVitrysslandVitryssland
Schlagerpinglan: Det finns något i denna låt som fångar mitt intresse för en liten stund… men nej, det räcker likväl inte. Trots ett flertal genomlyssningar så vill det sig inte riktigt. Förhoppningsvis är det en sådan låt som gör sig bäst live, för då finns det fortfarande hopp.
Betyg: 2/5

11. “Vechnaya lyubov“, Switter Boys feat. Kate & Volga Karol VitrysslandVitrysslandVitrysslandVitrysslandVitryssland
Schlagerpinglan: Efter några lyssningar (och vetskapen om att detta är en av gruppens många hyllningslåtar till Jennifer Lopez) så tycker jag att det är en delvis ganska svängig och smålustig låt. Eventuellt kommer samarbetet med modell-tvillingarna att bli något man kommer ihåg men förhoppningsvis är det inte någon vinnarkombination. (Detta är den enda låt som inte finns upplagd på den officiella sidan, så jag hoppas att det är rätt version jag länkar till.)
Betyg: 2-/5

12. “Stay With Me“, NAPOLI VitrysslandVitrysslandVitrysslandVitrysslandVitryssland
Schlagerpinglan: “Stay With Me” är en riktigt behaglig låt med flera ljuspunkter men jag skulle vilja stuva om den rejält och sedan ge den till en annan grupp. I nuvarande skick så tror jag dock inte att den har så mycket att hämta i tävlingen.
Betyg: 3-/5

13. “Now You’re Gone“, Max Lorens & DiDyuLya VitrysslandVitrysslandVitrysslandVitrysslandVitryssland
Schlagerpinglan: Denna stämningsfulla låt är definitivt kvällens största frågetecken för mig. Egentligen, rent teoretiskt, så tycker jag att det är en av de bästa låtarna men likväl så kan jag inte ta den till mig. Det finns något här, kanske den sorgsna tonen, som verkligen stryker mig mothårs. Vi får väl se om jag uppfattar den annorlunda efter finalen.
Betyg: 3/5

14. “Empty Universe“, Tasha Odi VitrysslandVitrysslandVitrysslandVitrysslandVitryssland
Schlagerpinglan: Trots att “Empty Universe” vuxit för varje lyssning så har den lång väg kvar innan den blir en riktig superballad, i alla fall enligt mina öron. I nuläget uppfattar jag den som en helt OK, en-i-mängden-låt som jag förmodligen kommer att uppskatta att lyssna på men som lär behöver ett riktigt minnesvärt framträdande (eller en stor fan-skara) för att locka till sig någon större mängd röster.
Betyg: 3/5

Schlagerpinglan: Eftersom Alexey Gross dragit sig ur tävlingen så tror jag att jag hoppas att Artsem Mikhalenka vinner i kväll (om det är bidragen som tävlar) eller Nuteki (om de byter ut låten efter tävlingen) eller kanske TEO (om “Cheesecake” fungerar live) eller kanske Janette (om vinnarlåten får åka till Danmark)… eller så väntar jag helt enkelt med att utse någon favorit tills jag har sett showen. 😉

Uppdaterat: Nu när jag sett alla de 14 bidragen så är jag helt säker på att jag vill se Artsem Mikhalenka i Danmark. Förhoppningsvis behåller de även låten då kombinationen var helt oemotståndlig. 😀 Alternativt så skulle jag även bli nöjd om TEO eller Janette vann. Nu är det bara att hålla tummarna och hoppas på det bästa. 😀

Uppdaterat: Eftersom varken tittarna eller juryn imponerades av Artsem Mikhalenka så är jag väldigt nöjd med att TEO vann i stället. 😀 Ett lyckat slut på en kväll med många toppar och en del djupa dalar. Jag återkommer i morgon med lite åsikter, länkar samt finalens fullständiga resultat.

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


7 kommentarer till “Inför kvällens final i Vitryssland”

 1. Adri

  Jag har inte hört årets kandidater men efter förra året då jag smälte när Daria sjöng “Catch me again” så har jag höga förhoppningar på “Starlight” och utan att ha hört låtarna är det henne jag hejar på.

 2. Adri

  Nu har jag hört årets låtar och Starlight är rätt ohotad favorit hos mig. Jag gillar mystiska låtar. Mina två favoritlåtar i tävlingen genom tiderna är Rändajad och Euphoria, denna låten kommer inte alls upp i deras klass men kommer nog vara i årets topp 5-10 om den väljs (fast å andra sidan är chansen väldigt stor att om Daria väljs så kommer de byta låt men men…)

 3. Robban

  Jag hoppas på “Via Lattea” med Elena ikväll.
  Hoppas att de behåller vinnarbidraget och artisten oavsett vem det än blir.

  Skärpning, Vitryssland!
  Varför ha en nationell final om man ändå ändrar sig?

 4. Micke

  Vill först ge respekt till Adri som nämner Rändajad som ett av de bästa ESC-bidragen genom tiderna. För mig absolut bland de tio bästa i alla fall. Från det fantastiska året 2009 där jag hittar tre av mina tio favvisar genom alla tider 🙂

  Då gäller det Vitryssland 2004 som har ett ganska spretigt startfält. Hittar fem låtar som jag tycker är helt ok. Tre av dem känns till och med bra. Tar dem i startordning och inte i ranking

  1. “Rapsody #1“, Artsem Mikhalenka
  1. “Starlight“, Daria
  1. “Empty Universe“, Tasha Odi
  4. “Fly Away“, Nuteki
  5. “Now You’re Gone“, Max Lorens & DiDyuLya

  Sen är det ganska lustigt att de tagit med Perikles gamla dänga – Var ska vi sova i natt. Eller?

  “Via Lattea“, Elena Siniavskaya

  Finns det då några jag absolut inte kan ta till mig? Självklart 🙂

  “Strippers“, Matvei Cooper and “DUX” band
  “Vechnaya lyubov“, Switter Boys feat. Kate & Volga Karol

 5. Micke

  Efter två år med ovanligt starkt startfält i ESC känns inledningen av 2014 som ett riktigt steg tillbaka igen. Ukraina valde det kanske sämsta alternativet de hade. Albanien tog väl ett av de bästa de hade men det säger inte mycket. Vitryssland tog ett mellanbidrag vilket då ger tre bidrag varav ett är hemskt dåligt, ett ganska dåligt och ett hyfsat. Känns inte alls bra. Hoppas ni andra här hittar lite mer positivt i de tre än vad jag gör 🙂 Måtte det nu bara inte bli Daniel Testa från Malta och Lili Lambert från Finland.

 6. Schlagerpinglan

  @Micke, Jag hittar nog lite mer positivt. 😀 Det kan i och för sig bero på att jag lyssnat en hel del på “Tick-tock” samt att jag faktiskt gillar “Cheesecake” “på riktigt”. 😀 Jag kan dock hålla med dig om att det börjat lite knackligt men som tur är så brukar de flesta stuva om sina bidrag rätt rejält innan de når ESC-scenen, så än kan allt hända… för att inte tala om att det fortfarande finns 33-34 låtar kvar som kan höja standarden rejält. 😀

  @Robban, Nu när jag vet vilket bidrag som vann så håller jag med dig om att de borde hålla sig till vinnarlåten. 😀 Annars så är det ett ganska fiffigt sätt att försäkra sig om att man skickar “rätt” bidrag till ESC. Man kan ju bara hoppas att de är öppna med vad som gäller för den inhemska publiken i alla fall, så att de inte känner sig lurade.

  @Adri, Även jag tycker om de låtar du nämner, då de är låtar som man “känner” när man lyssnar på dem. “Starlight” fungerade dock inte riktigt för mig men smaken är ju som sagt olika, vilket bevisades ytterligare en gång nu när min favorit fick 0 poäng av både juryn och tittarna. Ibland vet man inte om man ska skratta eller gråta. 🙂

 7. Adri

  Micke: jag brukar alltid tycka att starten för eurovisionsäsongen är seg men jag tror snart vi kommer få höra några riktigt bra låtar.

  Om Malta väljer Daniel Testa blir jag glad då han är min tredjeplats i Maltas uttagning men jag skulle mycket hellre se “Hypnotica” eller helst av allt skulle jag vilja se “Brand new day” med Davinia på eurovisionscenen. Håller tummarna!

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se