Vitryssland Enligt den vitryska tidningen Onliner så har Max Lorens & DiDyuLya (tvåorna i Vitrysslands nationella uttagning av bidrag till Eurovision Song Contest 2014) skrivit ett brev till president Lukasjenko där de protesterar mot slutresultatet av finalen. De har även startat ett online-upprop och kommer att hålla en gratiskonsert under parollen “För rättvis röstning“.

Problemet, som de ser det, är att deras låt “Now You’re Gone” fick 8 746 tittarröster medan det vinnande bidraget, “Cheesecake” med TEO, endast fick 5 088 tittarröster och därmed tycker de att de borde ha vunnit eftersom de hade lika många röster efter att juryn röstat första gången.

Enligt oikotimes.com har TV-bolaget BTRC svarat med att reglerna var sådana att i händelse av oavgjort så avgörs tävlingen med hjälp av en öppen jury-röstning, vilket också skedde, och att alla artisterna visste om detta innan tävlingen. TEO är således den rätta vinnaren och “Cheesecake” kommer att tävla i Danmark.
(Källor: eurovisiontimes och oikotimes.com)

Länkar till de aktuella låtarna:
Cheesecake“, TEO (officiell video)
Now You’re Gone“, Max Lorens & DiDyuLya

Schlagerpinglan: Av tradition så “ska” lite drama följa Vitrysslands ESC-uttagning men om just detta återspeglar hela sanningen eller om det är en tidningsanka eller helt enkelt så att Max Lorens & DiDyuLya tar tillfället i akt och får lite gratis PR, vet jag naturligtvis inte. Jag bara hoppas att det stämmer att TEO är den rättmätiga vinnaren och att han verkligen får tävla med “Cheesecake” i Danmark. Personligen så tyckte jag att det var ett riktigt charmigt bidrag och ser fram emot att få se slutresultatet.

Dessutom, om det är någon som borde protestera så är det Artem Mihalenko, som var helt överlägsen alla de övriga med sin “Rhapsody #1“ men likväl inte fick en enda poäng, varken av tittarna eller juryn. 😉

Hela resultatlistan, länkar till de tävlande bidragen samt kommentarer om den vitryska finalen i stort hittar ni här.

Andra bloggar om: , , , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


3 kommentarer till “Vitryssland 2014: Protester mot resultatet”

  1. Davve

  2. Davve

    Jag tycker personligen att cheesecake är ett riktigt stabilt bidrag som känns ovanligt o-vitryskt. 🙂 tror låten tar sig till final. Väl där avgörs det på om Teo över på sitt engelska uttal för man hörde ungefär 40% av det han sjöng i finalen. Kan bli topp5 eller bottenplacering för Teo.. Beror nog mkt på vilka andra bidrag han ställs mot. Låten är speciell och kan stå ut i mängden.

  3. Schlagerpinglan

    @Davve, Just det att låten är speciell är väl det som talar till dess fördel. “Sämre låtar” som märks har ju av någon anledning större chans att nå finalen än “något bättre låtar” som drunknar i mängden. Sedan spelar ju även konkurrens och vad man gör med bidraget så klart en ännu större roll, men så här långt så är jag lite smått hoppfull. 🙂

  1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se