Finland Schlagerpinglan: På lördag, den 25:e januari, kommer 8 bidrag att att tävla om 6 finalplatser i UMK 2014, Finlands nationella uttagning av bidrag till Eurovision Song Contest 2014. (Softengine och Hanna Sky är redan klara för final.) Här nedan ser ni länkar till de tävlande bidragen i både liveversion och video/studioversion samt startordningen och mina personliga betyg och åsikter:

Startordningen vid semifinalen av UMK 2014, 25:e januari:
1. Shining bright“, MadCraft (live) FinlandFinlandFinlandFinlandFinland
Schlagerpinglan: Efter några lyssningar så fastnade jag rejält för själva låten och jag kommer förmodligen att fortsätta lyssna på den långt efter Eurovision. Den är medryckande och fartfylld utan att bli så där hyperaktiv som många andra låtar i denna genre kan bli. Men trots att jag tyckte att MadCraft gjorde ett hyfsat jobb i deltävlingen så är min sammanlagda känsla att detta inte är något för Eurovision-scenen.
Betyg: 3+/5

2. Selja“, Hukka ja Mama (live) FinlandFinlandFinlandFinlandFinland
Schlagerpinglan: Möjligtvis kan det faktum att jag inte förstår texten vara orsaken till att jag inte är lika begeistrad i detta bidrag som UMK-juryn var. På sin höjd kan jag ge den lite extrapoäng för sin originalitet men som låt eller scenshow berör den mig inte mycket.
Betyg: 2/5

3. Going down“, Lauri Mikkola (live)FinlandFinlandFinlandFinlandFinland
Schlagerpinglan: Denna låt tilltalar mig i grund och botten men den innehåller alltför många småsaker som skaver för att det ska bli en riktig favorit. Förutom musikaliska saker som att den är lite för släpig och gospel-aktig på sina ställen så är det något så trivialt som klädseln som stör. Jag uppfattar låten som ganska dyster och när han står där och sjunger i starkt lysande, röda kläder så påverkar helhetsintrycket, i alla fall för mig. Med lite mörkare scenkläder så hade det förmodligen blivit lite lättare att komma i rätt stämning och ta till sig låten.
Betyg: 3+/5

4. Kertakäyttösydän“, Jasmin Michaela (live) FinlandFinlandFinlandFinlandFinland
Schlagerpinglan: Redan efter första genomlyssningen så fastnade jag för de lite orientaliska tongångarna i “Kertakäyttösydän” och efter att ha sett Jasmin Michaelas framträdande så var jag övertygad: detta är min absoluta favorit i UMK 2014. Låten är svängigt medryckande och artisten har en härlig självsäkerhet och framtoning. Det enda som eventuellt skulle kunna vara ett minus när deras representant ska utses, är det faktum att hon sjunger på finska. Personligen älskar jag språket och hoppas att hon vinner men är likväl osäker på hur landets finalchanser påverkas om de tar ett finskspråkigt bidrag. (Jag hoppas de vågar chansa, för hur det går kan man aldrig veta helt säkert på förhand.)
Betyg: 4+/5

5. My little honey bee“, Dennis Fagerström (live) FinlandFinlandFinlandFinlandFinland
Schlagerpinglan: Jag hoppas att detta inte är det sista vi ser av Dennis Fagerström i dessa sammanhang, för med rätt sorts låt så tror jag att vi har något intressant här. Själva låten känns lovande till en början men tyvärr så lyfter den aldrig riktigt utan förblir en ganska platt en-i-mängden-låt för mig.
Betyg: 3/5

6. God/Drug“, MIAU (live) FinlandFinlandFinlandFinlandFinland
Schlagerpinglan: Det är ju självklart att man inte kan gilla alla bidrag men jag brukar ändå hitta något positivt hos de flesta som man kan peka på. I det här fallet är det lite svårare då varken låt, artister, scenshow eller scenkläder imponerar nämnvärt på mig. De verkar glada i alla fall. 😀
Betyg: 1/5

7. Sängyn reunalla“, Mikko Pohjola (live) FinlandFinlandFinlandFinlandFinland
Schlagerpinglan: Här har vi ytterligare en sådan låt som jag tycker väldigt bra om men som inte verkar komma till sin rätt på scenen. Jag kan inte riktigt sätta fingret på vad det är men skulle Mikko lyckas få bort detta något till finalen (dit jag förutsätter att han tar sig) så skulle han kunna utmana Jasmin Michaela som min huvudfavorit.
Betyg: 4/5

8. Top of the world“, Clarissa feat. Josh (live) FinlandFinlandFinlandFinlandFinland
Schlagerpinglan: Här kan man nästan känna hur stora ambitionerna varit när låten gjordes och där man förmodligen såg framför sig ett scenario där publiken knockas av en medryckande låt och storslagen show. Inget fel i det. Tyvärr klarar artisterna inte riktigt av att axla uppgiften och när låten inte heller lever upp till förväntningarna så blir det inte mycket mer än, i mitt tycke, ett halvbra resultat.
Betyg: 2+/5

Schlagerpinglan: Sammanfattningsvis kan man säga att jag i första hand vill att Jasmin Michaela och Mikko Pohjola går vidare men att jag även gärna ser att Lauri Mikkola, MadCraft och Dennis Fagerström får tävla i finalen.

Hade jag fått helt fria händer att bestämma slutresultatet så hade jag givit den sista finalplatsen till Clarissa feat. Josh Standing men där är jag lite mer flexibel. Efter de första deltävlingarna så är jag nämligen övertygad om att Hukka ja Mama kommer att gå vidare, så jag är nöjd om jag får vidare mina huvudfavoriter. 🙂

Mer om Finlands uttagning till Eurovision Song Contest hittar ni på min samlingssida “Finland i ESC 2014“.

Andra bloggar om: , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


4 kommentarer till “Finland 2014: En titt på UMK-semifinalisterna”

 1. Adri

  UMK i år känns cäldigt svag tycker jag. Jag tycker om tre låtar: Hope (som redan är i final), On top of the world (som tappade lite på scen) och Kertakeytösydään så allt jag kan hoppas på att i alla de två tar sig till final. Sen hoppas jag lite extra på Hanna Sky och Jasmin Michael även om jag har en inte jättetrevlig känsla att Finland i år kommer skicka Mikko Pohjola… tyvärr.

  De låtarna som jag hoppas lämnar tävlingen på Lördag är “God/Drug” och “Selja”! Heja Hanna Sky!

 2. Robban

  Adri>

  Jag håller med dig om att årets UMK-upplaga är svag. Hoppas de återvänder till sin vanliga deltävlings-uttagning likt 2011 och förgående år.

  Mina favoriter på lördag är: “Kertakäyttösydän“ & “My little honey bee“.

 3. Micke

  Schlagerpinglan: Det är inte mycket som skiljer oss åt när det gäller vad vi tycker om de finska bidragen märker. Om jag fattat din lista rätt har vi exakt samma låtar på plats 1-5 med skillnad att vi bytt plats på ettan och trean. Även i övrigt stämmer det hyfsat. Känns som att både du och jag vill att Lauri Mikkola ska leta upp sin hatt igen. I synnerhet vill jag se en gitarr i näven på Mikko Pohjola igen. Jädrar vad tafatt det såg ut utan den.

  Din lista:

  1. “Kertakäyttösydän“, Jasmin Michaela
  2. “Something Better“, Softengine
  3. “Sängyn reunalla“, Mikko Pohjola
  4. “Going Down“, Lauri Mikkola
  5. “Shining Bright“, MadCraft
  6. “My Little Honey Bee“, Dennis Fagerström
  7. “Hope“, Hanna Sky
  8. “Top of The World“, Clarissa feat. Josh
  9. “Selja“, Hukka ja Mama
  10.“God/Drug“, MIAU

  Min lista:
  1. “Sängyn reunalla“, Mikko Pohjola
  2. “Something Better“, Softengine
  3. “Kertakäyttösydän“, Jasmin Michaela
  4. “Going Down“, Lauri Mikkola
  5. “Shining Bright“, MadCraft
  6. “Selja“, Hukka ja Mama
  7. “Hope“, Hanna Sky
  8. “My Little Honey Bee“, Dennis Fagerström
  9. “God/Drug“, MIAU
  10. “Top of The World“, Clarissa feat. Josh

 4. Schlagerpinglan

  @Adri och Robban, Även om jag hittat en del favoriter i uttagningen så tycker även jag att den sammanlagda känslan är att startfältet är ganska halvljummet. Roligt är det i alla fall att se att trots att vi har lite olika favoriter så finns det en gemensam nämnare: “Kertakäyttösydän”. Ett val jag skulle kunna vara nöjd med. 😀

  @Micke, Jepp, den listan stämmer bra, för tillfället. Håller även med om att Mikko Pohjola verkligen behöver hålla sina händer upptagna med något annat än dramatiska gester. Däremot så ser jag inte Lauri Mikkolas hatt som något nödvändigt, så länge han håller sin övriga klädsel i en mörk ton. Det är egentligen lustigt att man kan påverkas så mycket av sådana saker… men så är det tydligen. Man märker ju skillnaderna i jury- och deltävlingsframträdandena.

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se