sverige Schlagerpinglan: I dag avgjordes den första deltävlingen av Melodifestivalen 2014. Resultatet ser ni här nedan, liksom några av mina åsikter om respektive bidrag samt länkar till svt.se där man nu kan lyssna och titta på de bidrag som åkte ur Malmös deltävling.

Till Final:
“To the End“, YOHIO
“Songbird“, Ellen Benediktson

Till Andra Chansen:
“Bröder“, Linus Svenning
“Survivor“, Helena Paparizou

Utslagna, i resultatordning och med länkar till uppträdandena:
5. “Casanova, Elisa Lindström
6. “Bedroom, Alvaro Estrella
7. “Aleo, Mahan Moin
8. “Bygdens son, Sylvester Schlegel

Mellanakter m.m.:
Anders och Nours öppningsnummer
Gina Dirawi checkar in
Danmarks förberedelser inför ESC
Clara Henry i Green room
Anders tal till nationen

1. “To the End“, YOHIO (Till Final) SverigeSverigeSverigeSverigeSverige
Schlagerpinglan: Personligen tyckte jag att förra årets “Heartbreak Hotel” var snäppet bättre men nu är det ett nytt år och nya förutsättingar. “To the End” kändes som en väldigt storslagen låt och trots att artisten återigen kändes större än låten så blev slutresultatet en imponerande helhet och YOHIO var även i år en värdig finalist, i alla fall i mina ögon.
Betyg: 4/5

2. “Aleo“, Mahan Moin (blev 7:a ) SverigeSverigeSverigeSverigeSverige
Schlagerpinglan: I stort så tyckte jag om denna glada låt men den gav mig alltför många “Waka waka”-vibbar för att jag riktigt skulle falla för den och när jag dessutom inte riktigt tyckte om sättet den sjöngs på så blev det endast ett OK bidrag för mig.
Betyg: 3/5

3. “Bröder“, Linus Svenning (till Andra Chansen) SverigeSverigeSverigeSverigeSverige
Schlagerpinglan: Hade hela låten haft samma markerade trumslag, som dök upp i slutet av låten, hela tiden så hade jag förmodligen älskat den… eller tyckt att det var alltför enformigt. Hur som helst så uppfattade jag den som väldigt gripande men alltför trögflytande, bortsett från slutet då den helt plötsligt fick lite liv. En andra chans var den dock väl värd.
Betyg: 3+/5

4. “Casanova“, Elisa Lindström (blev 5:a) SverigeSverigeSverigeSverigeSverige
Schlagerpinglan: Oh vad jag önskar att denna låt tog sig vidare till i alla fall Andra Chansen, men det fanns ju ingen plats kvar då det var ett ganska starkt startfält. Låt mig vara väldigt tydlig med att jag inte tycker att detta är något vi bör sända till ESC… men det är en klassisk schlager och innehåller nästan allt jag vill ha i en sådan, med guldtrappa, konfettiregn och exta allt. Det enda som saknades var Linda Bengtzing… men Elisa gjorde ett bra jobb.
Betyg: 4/5

5. “Bedroom“, Alvaro Estrella (blev 6:a) SverigeSverigeSverigeSverigeSverige
Schlagerpinglan: Här har vi ytterligare en låt som jag skulle ha velat ha vidare till i alla fall Andra Chansen. Låten var bra och medryckande, artisten var intressant att titta på och presentationen av låten var snyggt utförd.. om man bortser från vissa övertydliga inslag… som mycket väl kan ha varit det som fällde den. Nåja, nu när den är utslagen får man i alla fall lyssna fritt på den.
Betyg: 4-/5

6. “Songbird“, Ellen Benediktson (Till Final) SverigeSverigeSverigeSverigeSverige
Schlagerpinglan: Jag förstår att denna låt gick direkt till final för den var, i brist på bättre ord, perfekt. Sångerskan var fenomenal och låten fanns det inget att klaga på och allt runt omkring hjälpte till att höja bidraget ännu ett snäpp. Trots allt detta så kände jag inget speciellt utan registrerade bara allt det som var bra rent teoretiskt men kände inget i hjärtat. Grattis till Ellen och bra jobbat, men det var inget bidrag för mig personligen.
Betyg: 3/5

7. “Bygdens son“, Sylvester Schlegel (blev 8:a) SverigeSverigeSverigeSverigeSverige
Schlagerpinglan: Jo, vid det här laget vet alla att man vill ha med bidrag för hela familjen och säkert finns det de som tycker om denna form av spelmanspop med personliga drag… men allt jag kunde tänka på medan jag hörde “Bygdens son“ var vilket annat bidrag som fick avstå sin plats i Melodifestivalen för att Schlegel skulle få framföra denna. Inget för mig, men förhoppningsvis var det någon ute i stugorna som fick sin lördag “gjord”.
Betyg: 2/5

8. “Survivor“, Helena Paparizou (Till Andra Chansen) SverigeSverigeSverigeSverigeSverige
Schlagerpinglan: Wow, vilket bidrag! Jag är inte helt säker på att detta är vår vinnare… men det var likväl en riktigt bra show Helena bjöd på. Låten var sval och storslagen på samma gång och man insåg att klasskillnaderna mellan kvällens artister var betydligt större än man trodde från början. Det enda som gjorde mig besviken här var att svenska folket inte röstade vidare “Survivor“ direkt till final, för det är där den hör hemma.
Betyg: 4+/5

Schlagerpinglan: Jag hade stora förhoppningar inför den första deltävlingen av Melodifestivalen 2014 och så här direkt efter så måste jag säga att de flesta önskningarna uppfylldes. Speciellt glad är jag för att både YOHIO och Helena Paparizous bidrag var så bra som jag hoppades men även för att en del andra bidrag visade sig vara potentiella klassiker. Det lovar gott inför fortsättningen… för inte kan de väl ha stoppat alla de bra bidragen i samma deltävling? Slutresultatet vill man ju oftast finjustera lite men i det stora hela är jag ganska nöjd med hur det slutade.

Själva programmet, programledarna och mellanakterna känner jag dock inte att jag vill betygsätta redan så här första veckan utan jag ger dem en chans till innan jag drar fram sågen. 😉 Nä, så illa var det faktiskt inte men inget är ju så bra att det inte kan bli bättre. 🙂

Andra bloggar om:

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


21 kommentarer till “Resultat Melodifestivalen 2014: Deltävling 1”

 1. davve

  Synd att Helena inte gick direkt till final. Dock är låten lite osvensk så kan vara därför folket inte röstade tillräckligt. Hur som helst. tycker både Yohio och Ellens låtar är bra men ingen av dem sticker ut speciellt. Tror Helenas låt hade passat perfekt i Eurovision men den kommer inte att vinna i sverige helt enkelt..

  men tror inte vi har hört vinnarlåten ännu.

 2. davve

  Någonting säger mig att vi MÖJLIGEN kan få höra eventuella vinnarlåten nästa vecka md Sanna Nielsens låt Undo. Har hört och läst att många med insyn säger att det är en riktigt bra låt .. Känns som det kan bli Sannas år. Men alldeles för tidigt att spekulera antar jag. Måste ju erkänna att jag hoppas hoppas hoppas att Alcazar ska ha med en riktig superhit i år och äntligen få åka till Eurovision.. efter att i mitt tycke blivit rånade på segern både 2003 och 2005… 🙂

 3. davve

  Tror faktum att Ellen gick vidare istället för Helenas låt visar lite på den svenska musiksmaken helt enkelt. Vi vill ha enkla och raka låtar utan för mycket pompa och ståt… problemet är att i Eurovision funkar låtar som Helenas känslomässiga pompa och ståt mid-tempo ballad låt alltid bättre än Ellens medium ballad.

  Tror Nour och Anders kommer växa in i sina roller under veckorna som kommer. Men måste erkänna att jag blev förvånad att båda var väldigt nervösa i direktsändningen.. trodde jag inte de skulle vara.. speciellt Nour var synbart nervös. Men jag har tro att de kommer sluta på topp när Mars månad och finalen närmar sig.

 4. Kerstin

  Ska göra en liknande lista som Schlagerpinglans över gårdagens bidrag.

  1. Yohio- För mig var det artisten Yohio som tog sig vidare inte bidraget. To the end är varken bättre eller sämre än Heartbreak Hotel. Precis som Heartbreak Hotel saknar To the end power och tryck. Det blir bara väldigt tamt och ljummet. Med en annan artist hade detta inte gått raka vägen till final. Andra chansen absolut men inte final. Betyg 3/5.

  2. Aleo- Inte min grej alls. Betyg 2/5.

  3. Bröder- Bland gårdagens bidrag förtjänade Bröder sin andra chansen plats men det var inget som jag kommer minnas efter MF. Betyg 2+/3.

  4. Casanova- En glad schlager med en flicka i baddräkt. Jag har så enormt svårt för den här typen av bidrag, det är helt enkelt bara väldigt långt ifrån vad jag gillar. Betyg 2+/3.

  5. Bedroom- Av respekt till alla som gillade det här så nöjer jag mig med att ge ett betyg. Betyg 2/5.

  6. Songbird- Enda bidraget som fick mig att lyssna och fick mig att känna. Även Ellens prat i början innan bidraget berörde mig. Kärlek som gör mer ont än gott. Vackert och skört och bra framfört. Kvällens bästa bidrag och mest självklara finalist. Betyg 4+/5.

  7. Bygdens son- Killen har i mina ögon och öron ingen sångröst till att börja med och det var allt för många sura toner som stal min uppmärksamhet. Själva låten kanske är lite småcharmig men ärligt talat hörde den hemma i MF? Betyg 1/5.

  8. Survivor- Här fanns något som kunde blivit riktigt riktigt bra. Men låten räcker inte ända fram för mig. Helena kändes lite kall och opersonlig på scen men i vilket fall så var detta en självklar finalist för mig. Betyg 3+/5.

  Jag blev inte imponerad av gårdagens bidrag förutom Ellens och hoppas på bättre nästa lördag.

 5. Rickard

  Yohio 3+/5 – En låt jag tror växer med tiden! Final ska den förmodligen vara i! Yohio uppträder proffsigt! Som Kerstin sa, det var artisten och inte låten som gick vidare 🙂

  Aleo 3/5 – Gillade låten, och hade gärna sett den till andra chansen!

  Bröder 0/5 – Gillar inte när man anspelar på det temat och artisten var inte bra. Skrek amatör och 90-tal över låten. MF från sin sämsta sida!

  Casanova 2+/5 – Vad ska man säga, en klassisk schlager! Inget man minns eftertävlingen men ett trevligt inslag i dansbandstakt! Alltid trevligt! 🙂

  Bedroom 2/5 – Ytterligare ett väldigt “placerad låt” så att säga! Är så TRÖTT på dem! Dålig Michael Jackson imitation och inget mer!

  Songbird 4/5 – WOW kvällens knock-out! Jag hade det på känn efter snabblyssningen tidigare på dagen! Men vilken röst och vilken artist! Håller med Kerstin! Här snackar vi KÄNSLA! Och pratet före berörde mig också! 🙂
  Om jag blev lite kär i henne tidigare så älskar jag henne super mycket efter gårdagen! 🙂

  Byggdens son 2/5 – Lite udda och småroligt men nej inte mer! Lite för surt i tonerna också!

  Survivor 4-/5 – Att se Helena gå upp var som att ha sett 6 artister från junior eurovision och sen kolla på en från stora eurovision! Med professionalism och pondus levererar Helena Paparizou en klockren låt! En av få som egentligen var värdig att stå på scen igår! Hoppas bara att andra chansen gör att låten växer precis som Robins låte förra året. Annars har Sverige i sedvanlig maner röstat bort en potentiell vinnare!

  Summering: Ellen och Helena räddade en kväll som riskerade att haverera totalt! Startfältet var snudd på fiasko-svagt och jag hoppas verkligen att det blir bättre framöver annars ser det tunt ut!

 6. Rickard

  davve: Tror du är inne på lite av svaret där! Helenas låt fungerar helt klart bäst i eurovision men den är lite för “osvensk” om man kan uttrycka det så! Och jag tror inte heller att vi sett vinnaren ännu (åtminstone hoppas jag inte det). Tror (hoppas) dock att Helena kan bli farlig om hon nu överlever andra chansen!

  Undrar samtidigt när MF ska göras om? Tycker inte att konceptet med andra chansen är bra! Det är dessutom för många deltävlingar (och artister). Två deltävlingar hade varit lagom och där kvalitén är bättre!

 7. Anders Klasson

  Det resultatet från igår visar är vad många andra redan sagt – Det behövs en Alternativ Melodifestival för enbart Musikens skull – Utan styrning eller påverkan av Trend-Nissar och/eller politik…

 8. Kerstin

  Rickard, ser vi är överens om mycket angående gårdagens bidrag. Bidragen var verkligen svaga och det var Ellen och Helena som var överlägset bäst. Dessutom håller jag även med dig om att det är dags att göra om MF. Det finns ingen mening med att ha så många bidrag som 32 när hälften känns mest som utfyllnads bidrag. Även det här med andra chansen är inte bra, där riktigt bra bidrag lätt hamnar och sedan kanske inte tar sig till final. Det är dags för förändring.

 9. André

  Precis som alla ni andra har jag mycket svårt att tro att vi såg årets vinnare igår. För även om Helena höll ESC-klass så borde det finnas något ännu bättre alternativ som kommer senare.
  Är på det stora hela nöjd med resultatet igår, där de fyra bästa gick vidare enligt mig. Hade gärna möblerat om lite bland de fyra men att det ändå var de fyra som gil vvidare är jag nöjd med. 🙂

  Yohio: Tycker precis som förra året att Yohio är bättre än sin låt. Han är en stor artist och kan ta en scen och fånga en publik. Han är en unik artist som förtjänar framgång. Synd dock att hans låtar inte håller samma klass som honom. Hade någon annan gjort denna låt igår hade den hamnat i andra chansen istället tror jag. Godkänt men inte mer.

  Mahan Moin: Typisk ESC-låt, men det här har man hört så många gånger. Lite rörigt men också enformigt. Fick inget grepp om låten.

  Linus Svenning: Ifall det inte redan framgått så tycker jag jättemycket om Linus. Märktes dock att han var nervös igår och det påverkade sången lite. Han är mycket mer säker i sina covers på Youtube. Han behöver dock inte skämmas för något och låten sätter sig och är äkta, avskalad, personlig och vacker. Hoppas det går bra för honom i Andra chansen! Han är värd det.

  Elisa: Nej. Dansband/schlager tilltalar mig sällan, särkilt inte när det låter som den kommer direkt från 60-talet. Bättre schlagerlåtar än såhär kan SVT faktiskt hitta.

  Alvaro: Nej nej nej. Visserligen en dansant och glad låt men texten gör att jag inte kan ta den på allvar och istället känner avsmak. Dessutom riktigt falsksång. Trodde den här skulle gå vidare, men är glad för att jag hade fel.

  Ellen: Kvällens bästa röst och oerhört gammaldags men samtidigt väldigt mogen låt, framförd på ett perfekt sätt. Riktigt roligt att säsongen inleds med en sån stor skräll! Ellen förtjänade sin finalplats.

  Sylvester: Lite falskt och det var uppenbart att den skulle komma sist men personligen kunde jag inte låta bli att charmas av det här. Satt med ett stort leende under framträdandets gång och var allmänt glad. Trevlig låt! Även om den inte räckte till så är jag iaf glad för att den var med.

  Helena: Kvällens bästa framträdande och Helena var proffsigast av alla. Borde gått till final men möjligtvis har hon inte tillräckligt många fans för att det ska räcka. Tror dock stenhårt på henne i andra chansen! Glöm inte att Robin stjernberg faktiskt vann allting förra året efter att ha tävlat i andra chansen. Inget är omöjligt för Helena! 😉

 10. Josef

  Jag tror inte att “Survivor” har någon chans i Eurovision. Den gör det kanske okej men finns det verkligen speciellt många låtar i den stilen som har vunnit. Snarare har ju en hel del “mjuka poplåtar gott bra under 2000-talet. Det skulle inte förvåna mig om Songbird funkar bättre än Survivor även i Eurovision. Har det inte varje år i stort sett varit några låtar i denna stil som först blivit hyllade av journalisterna och därefter enligt samma journalister “floppat”. Jag är inte säker på att de funkar bättre i Europa än i Sverige.

 11. Josef

  Men andra ord. Jag gillade songbird bäst igår 😉

 12. davve

  Josef, måste säga att jag inte håller med dig angående Survivor. Tror den hade haft vinstpotential i ESC mycket mer än exempelvis Songbird. Mycket pågrund av att just Helena framför den och hon är väldigt populär ute i Europa, mycket mer så än i sverige. Och hon är ett riktigt proffs på scen, och skulle med stor sannolikhet gå hem både med öst och väst och jury grupperna framförallt. Vi i sverige uppskattar generellt inte sånger som är pampiga och väldigt känslomässiga som Survivor.. medans folket ute i europa har en mer “osvensk smak”,

  Men tror den är för osvensk för oss svenskar helt enkelt och vi förstår inte sångens potential ute i europa. Vi gillar mer “vanligt lugna och fina låtar” som Songbird.

  nu tror jag tyvärr att helena inte änns kommer ta sig till final i år för låten är helt enkelt för osvensk. MEN går den till final blir den riktigt farlig med jurygrupperna… går den till final kan den vinna finalen.

  Men 3 deltävlingar kvar så alldeles för tidigt egentligen att änns spekulera.

 13. davve

  inget ont om varken Songbird eller Ellen. Låten är bra och hon sjunger bra. Men skickade vi den till ESC så undrar jag om vi änns lämnar semifinalen tyvärr…

  i övrigt kan jag väl tycka att låten är något av ett sömnpiller för dessa sammanhang.. tyvärr så är det så att skickar vi Songbird till Köpenhamn så kommer låten bli en klassisk “toa paus” låt,

 14. B.A.T

  Tycker det var ett ovanligt starkt startfält i första omgången.
  Nästan fler bra låtar än under hela det svaga fjolåret.
  Trevlig blogg du har!

 15. birja

  Programledarna var katastrofalt dåliga. Inte ens vackert klädda. Det var nog det värsta jag sett.
  Låtarna var sådär. Hoppas på bättring.

 16. Rickard

  Kerstin: Skönt att höra att det inte bara är jag som tycker att det nuvarande konceptet är urvattnat! Dags för förändring! 🙂

 17. Schlagerpinglan

  @davve, Jag är helt inne på din linje om att Sanna eventuellt har en höjdarlåt men hoppas på Alcazar. 🙂 Och visst, programledarna verkade mer nervösa än man kunde tro, men som sagt, nästa vecka gör de nog sig bättre rättvisa.

  @Kerstin, Rickard och André, Vi kanske inte håller med varandra helt om allt men det är intressant att läsa hur andra uppfattar bidragen. Tackar för beskrivningarna.

  @Anders Klasson, Mmm… men frågan är om det finns tillräckligt många som är intresserade av enbart låtarna. Jag tror att majoriteten av ESC-publiken uppskattar kombinationen av musik och show, men det finns ju så klart alltid olika åsikter om allt.

  @B.A.T, Tackar! 😀 Vad gäller bidragen så var jag lite skeptisk till en början men när man tittar tillbaka så fanns det ju faktiskt en hel del godbitar. 🙂

 18. Daniela

  Jaa… I vår finländska UMK-final var problemet att hitta ETT bidrag som kunde betraktas som så pass representativt att vi kan skicka det till Köpenhamn utan att skämmas… I Melodifestivalen uppstår i stället det angenäma problemet att alla bra bidrag från en deltävling inte ryms med bland de fyra som ska gå vidare! 😉 I mina ögon hade alla de fem bidrag som gick vidare från första omgången varit värdiga finalister, var och en på sitt sätt. De var också mina fem klara favoriter under kvällen, och jag hade väldigt svårt att placera dem i någon inbördes ordning och avgöra vem jag helst ville se i finalen. Ska jag plocka ut en måste dock även jag säga att jag tilltalades väldigt starkt av Ellens “Songbird”, så det var med stor glädje jag såg henne skrälla och gå direkt till final. Jag berördes genast av det enkla och vackra och det sorgliga men samtidigt hoppfulla i den låten, och det ska bli intressant att se hur långt den räcker. Även YOHIO var en värdig finalist som i mitt tycke gjort ett stort lyft låtmässigt jämfört med fjolåret. Vilket var en positiv överraskning, eftersom jag heller aldrig såg storheten i Ulrik Munthers “Tell the World I’m here”, som “To the end” jämfördes med på förhand. Dock är jag lite osäker om YOHIO som artist lyckas ena tillräckligt många för att bli en MF- eller ESC-vinnare. En som artistmässigt däremot är en klar ESC-vinnare är ju bevisligen Helena, som också hade varit ytterst välförtjänt av en finalbiljett… men som sagt, MF:s första deltävling hade angenäma problem i år! Fortsätter det i samma stil lär det bli ett mycket starkt Melodifestival-år! 😀

 19. Charlotte

  Fattar inte hypen kring Helena. Låten kändes ju som: “Jaha, det här har man hört typ 20 gånger i ESC, fast bättre.”

  Yohio skulle ha vunnit förra året. Det här året är låten inte alls lika bra, i mitt tycke, tyvärr.

  Ellens låt ger mig gåshud. Sen är det klart att folk gnäller, för att låten är “tråkig” (dvs, det är en ballad, utan krimskrams, specialeffekter och dansare…), och för att “låten kommer inte ha en chans i ESC!!!” Suck. Jag tycker faktiskt att det är bättre att vi skickar det bidrag som det svenska folket tycker bäst om än att vi försöker gissa vem Europa skulle rösta mest på. Låten ska ju representera Sverige, och inte försöka göra Europa nöjda. Hellre att vi skickar det vi tycker är bäst och inte går till final, än att vi skickar nåt som vi TROR att Europa ska gilla. Dessutom: Hur sjutton ska vi kunna förutsäga vilken låt som skulle funka bäst? Men det är klart, det gick ju väldigt bra ifjol, när vi lät den “internationella” juryn bestämma (just det året då vi kunde ha skickat vad fan vi ville och ändå vara i final…)

  Okej, förlåt, I got a bit carried away… Men jag blir bara så sur. ;P

  Ang. Alcazar så önskar jag att de kunde få tävla med “Stay the night” igen, och vinna. Men det kan de ju inte, så jag bara håller tummarna för att de ska komma med nåt riktigt bra i år.

 20. Schlagerpinglan

  @Daniela, Intressant att läsa att det inte bara är jag som var lite sval till Munthers låt förra året men ändå gillar YOHIO:s nya låt. Jag har lite svårt att se kopplingen mellan de två men är glad över att de inte är så starka som förhandslyssnarna fick mig att tro. 🙂

  @Charlotte, Själv så tror jag att frågan om man ska skicka något man “tycker om” eller “tror på” bara uppkommer när det inte finns några riktigt bra kandidater att välja mellan, och då spelar det oftast inte heller någon större roll vilket man väljer. 🙂 Bäst är det när det finns en riktigt bra låt som man bara vet är det “bästa valet”. Förhoppningsvis är årets Alcazarlåt just en sådan. 🙂

 21. Jan-Åke

  Ellen Benediktsson var en stor överraskning för mig. Jättefin röst och en bra låt som jag tyckte var den klart bästa låten. Helt rätt att den gick direkt till finalen. Jag brukar ju sällan gilla ballader annars.
  “Casanova” borde också ha gått till final tycker jag. Den hade schlagerkänsla och jag gillade den.

  De som gick till andra chansen var rätt låtar tycker jag. Hade kanske för stora förväntningar på Helena Paparizous låt, men den var en av de bästa och Linus Svenning fick också en välförtjänt plats i andra chansen.

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se