I dag, lördagen den 1:a februari, händer det en hel del Eurovision-mässigt. Förutom den första deltävlingen av både Sveriges “Melodifestivalen”, Islands “Söngvakeppnin” och Lettlands “Dziesma” så ska både Finland och Schweiz välja ut sina ESC-bidrag. Dessutom fortsätter Ungerns “A Dal” och Litauens “Eurovizija”. Ett överskådligt schema med tider och länkar till de olika ländernas bidrag och webbsändningar m.m. ser ni här nedan. Vill ni veta ytterligare lite mer om de olika ländernas uttagningar är det bara att klicka på respektive lands flagga.

Sverige Sverige: “Melodifestivalen 2014″, Deltävling 1 (Malmö):
Tid: kl. 20:00 – Plats: svt.se, SVTPlay, SVT1 och SVT Europa
Förutsättningar: 100 % tittarröster utser 2 finalister & 2 Andra Chansen-bidrag
Tävlande bidrag: “Lyssna på 2:30 av de åtta tävlande bidragen
Extra info: “Snabbkoll på genrepet” – Mello-2014-FAQ” – “Sverige i ESC 2014

Litauen Litauen: “Eurovizija 2014 ″, Show 8:
Tid: kl. 20:00 – Plats: lrt.lt/ och LRT 1
Förutsättningar: 6 artister tävlar. Jury och tittare väljer ut vilka 5 som går vidare.
Tävlande artister: “Se på artisternas senaste framträdanden i tävlingen
Tävlande bidrag: “Lyssna fullversioner av de tävlande bidragen

Finland Finland: “UMK 2014”, Final:
Tid: kl. 20:00 – Plats: yle.fi, eurovision.tv och YLE TV2
Förutsättningar: 50/50 tittar- och juryröster utser vinnaren
Tävlande bidrag: “Genomgång av de 8 final-bidragen

schweiz Schweiz: “Die Grosse Entscheidungsshow 2014”, Final:
Tid: kl. 20:10 – Plats: eurovision.tv, SRF 1, RTS 2 och RSI 2
Förutsättningar: 50/50 tittar- och juryröster utser vinnaren
Tävlande bidrag: “Genomgång av de 6 final-bidragen

Ungern Ungern: “A Dal 2014″, Kvartsfinal 2:
Tid: kl. 20:20 – Plats: adal2014.hu, M1 och Duna World
Förutsättningar: Juryn väljer vidare tre bidrag, tittarna väljer vidare tre bidrag
Tävlande bidrag: “Lyssna på fullversioner av de tio tävlande bidragen

Lettland Lettland: “Dziesma 2014″, Semifinal 1:
Tid: kl. 20:25 – Plats: ltv.lv och/eller ltv.lv och LTV 1
Förutsättningar: 50/50 tittar- och juryröster utser sex finalister
Tävlande bidrag: “Lyssna på fullversioner av de tolv tävlande bidragen

Island Island: “Söngvakeppnin 2014″, Semifinal 1:
Tid: kl. 20:45 – Plats: ruv.is och RUV TV
Förutsättningar: 100% tittarröster utser tre finalister
Tävlande bidrag: “Lyssna på fullversioner av de fem tävlande bidragen

Schlagerpinglan: När man får den där berömda “hönan-mellan-alltför-många-hötappar”-känslan och vet att det bjuds på mer än man kan bevaka samtidigt så vet man att Eurovision-säsongen kommit igång på allvar. Härligt! 😀

Eftersom det är premiär för Melodifestivalen så kommer jag att sätta högsta prioritet för den men kommer att ordna så att jag kan hålla ett litet getöga på de båda nationella finalerna i Finland och Schweiz samtidigt. De resterande uttagningarna kan jag nog inte hålla mig ifrån helt men till största del får de väl ses i efterhand på något sätt. Ett angenämt problem. 🙂

Mina förhoppningar för kvällen är att “Eftir eitt lag” tar sig vidare till final på Island, “Karcolás” tar sig vidare i Ungern, Martynas Kavaliauskas tar sig vidare i Litauen och att kvällens shower ska räta ut alla frågetecken och låta rätt bidrag/artister gå vidare/vinna i de övriga deltävlingarna/finalerna. Kan det verkligen vara för mycket begärt? 😉 Vad ni än väljer att titta på eller heja på så önskar jag er alla en riktigt trevlig Eurovision-kväll. 😀

Andra bloggar om: , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


8 kommentarer till “Snabbguide till kvällens MF- & ESC-händelser”

 1. Robban

  Kommer såklart prioritera MF först och sen se om både Schweiz, Ungern och Island.

 2. Daniela

  Ja, det är onekligen en spännande och händelserik kväll vi har framför oss, och för mig kommer uppmärksamhete naturligtvis främst att delas mellan UMK-finalen och Melodifestivalen! 🙂

  Jag ska börja med att framlägga ytterligare ett bevis för att UMK-finalen inte endast är en komplott (även om man absolut kunde tro det ibland 😉 ), för min stora favorit där är faktiskt också Hanna Skys “Hope”. Visst, det är kanske inte den där självklara ESC-fullträffen, det håller jag med om, men i mina ögon är det ändå vårt bästa alternativ inför Köpenhamn. Ärligt talat tycker jag att “Hope” är det enda av våra finalbidrag som över huvud taget ger några ESC-vibbar, trots Hannas stundtals halvdåliga engelska uttal och låttextens klichéer. Men på plussidan ser jag en hyfsat karismatisk artist, en stark kör, ett enande (om än välbeprövat) budskap och ja… en internationell känsla helt enkelt. Mitt reservalternativ till segern är – till min egn stora förvåning – “Selja”, som jag har börjat tycka mer och mer om under resans gång. Det är något med rytmen och känslan i låten som griper tag i mig allt starkare för varje lyssning, och numera ser jag den som en mysig, intressant och anorlunda låt framförd av en udda men trovärdig duo. I övrigt kan jag väl inte påstå att jag är så där överdrivet imponerad av kvalitén på våra finalister, men så länge inte MIAU eller Clarissa feat. Josh vinner tror jag väl nog att jag ska kunna leva med resultatet utan alltför stora trauman. 😉

  Då verkar ju nivån på MF-bidragen, som vanligt, beydligt mer lovande! 🙂 Jag håller helt med dig Schlagerpinglan om att 2,5-minuters versionerna återuppväckte intresset rejält, för i princip alla bidrag växte ju iom med dem! 😀 Mina förhandsfavoriter i det här skedet är framför allt YOHIO, som jag tycker gjort ett stort lyft låtmässigt jämfört med i fjol, samt Ellen & Helena, men också Elisa och Linus kommer jag att hålla tummarna lite extra för. 🙂

 3. Micke

  Börjar med att hälsa Daniela välkommen tillbaka. Trevligt 🙂

  Har funderat över hur mardrömsscenariot skulle se ut efter alla tävlingar ikväll. För min del är värsta mardrömmen följande.

  Finland: Medborgare utan sångröst och utstrålning känner igen sig i låt och artist i ett av bidragen och tycker synd om dem. De drogar resten av befolkningen och får dem att rösta på dessa och ur det hela som vinnare kommer “Top of the world”, Clarissa feat. Josh

  Schweiz: Andreas Lundstedt och hans gelikar från six4one anlitas för att få till det riktiga hallelujastuket i bidraget “I Still Believe“, Yasmina Hunzinger. De lyckas och påven uppmanar alla “troende” att rösta på bidraget som då vinner.

  Sverige: Jag har slagit mig ned med polare för att kolla in finalerna i Finland och Schweiz när ljuset plötsligt släcks. In stormar ett gäng som kidnappar mig och tar mig till en lägenhet där jag kedjas fast framför en TV där man tittar på Melodifestivalen.

  Lettland: Man misstar sig på vad som går hem i MF och vad som går hem i ESC. Man hittar då bidraget “Here I am again“, Niko som vanligtvis brukar vara med i MF varje år i ungefär 25 olika versioner.

  Island: Finns egentligen ingen mardröm utan den brukar istället uppenbaras månader senare då vinnaren har korats. En tid därefter brukar islänningarna få hjärnsläpp och översätter låten och framför den på engelska. Svagast ikväll är nog “Elsku þú“, Vignir Snær Vigfússon

  Ungern: Att inte det ungerska folket gör det som bidraget “Running (Hova szaladnál?)“, András Kállay-Saunders uppmanar till. Alltså running like hell from this song. Möjligen kvällens mest slätstrukna bidrag

  Skämt åsido: Mina vinnare ikväll i Finland och Schweiz är:

  “Sängyn reunalla“, Mikko Pohjola. Reserv: “Something Better“, Softengine

  “Au Paradis”, Christian Tschanz

 4. Rickard

  Efter snabblyssningen så finns det några favoriter: Yohio och Helena Paparizou ör fortfarande stora favoriter! Men jag tyckte även om Mahan Moin och blev lite småkär i Ellen Benediktssons låt!

  I botten har jag efter lyssningen Alvaro Estrella och Sylvester Schlegel!

  Ett stort plus dock till att så många sjunger på svenska! Det är verkligen saknat i MF. Sverige måste våga tro på sitt eget språk och dess potential i internationella sammanhang som esc! 🙂

  Må bästa låt vinna! 🙂

 5. Rickard

  Daniella: Ja välkommen tillbaka! Kul att alla börjar komma tillbaka nu! Vi verkar vara rätt överens om kvällens bidrag! Åtminstone Ellen, Helena och Yohio! 🙂

  Micke: haha din beskrivning på Sverige var väldigt bildlig! Vi får hoppas att du klarar dig då! 😉

 6. Schlagerpinglan

  @Daniella, Välkommen tillbaka! 😀 Vad gäller UMK så ska det bli väldigt intressant att se hur det slutar och numera ser jag väl även “Hope” som en möjlig och värdig vinnare. (Trots att jag själv fortfarande inte tycker så värst bra om den.) Det är ju i första hand Finland som ska vara nöjd med sin låt och eftersom det inte finns någon som är (i mitt tycke) 100% så skulle det nog kunna fungera med den också. 🙂

  @Micke, Hehe, jag tror att din MF-skräck är lite obefogad. Testa att titta, du blir kanse förvånad… eller inte. 😉 Det är trots allt en liten värld för sig som man antingen älskar… eller inte. 😀

  @Rickard, Även jag tycker att de borde satsa mer på det svenska språket och då inte bara i folkvisor, schlagers och ballader utan även i lite modernare låtar. Men men… att det är så pass många är ju ett steg i rätt riktning. 🙂

  @Robban, Inte Finlands UMK? Visst, de bästa låtarna är borta men det är ju likväl våra grannar. 😉

 7. Kerstin

  Ja min enda favorit från kvällens deltävling tog sig till final. Den urvackara balladen med Ellen. Tack svenska folket för den goda smaken.

 8. Rickard

  Jag är nöjd! Ellen är helt underbar och kan jag bara hålla med Kerstin! 🙂

  Sedan är jag lika besviken på att Helena inte gick vidare! Yohio är också bra och förtjänar förmodligen att vara i final! Men att Sverige röstade ett Helena till andra chansen. När hon klev ut med sin pondus och professionalism så framstod många av de andra som glada amatörer! Men jag är ändå nöjd och hoppas att Helena tar sig till final via andra chansen. Det har ju visat sig vara ett vinnande recept tidigare år! 🙂

  Schlagerpinglan: Jo jag vet ju att vi har lite av samma syn på saken där! 🙂

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se