Finlands Eurovision-bidrag 2014

2014-02-02 (söndag)
Finland I går avgjordes finalen av “Uuden Musiikin Kilpailu (UMK) 2014“, Finlands nationell uttagning av bidrag till Eurovision Song Contest 2014. 8 bidrag tävlade och vinnaren utsågs genom 50/50 tittar- och juryröster där juryn först avslöjade sina röster och tittarna sedan fick fortsätta rösta.

Efter att jury- och tittarrösterna lagts ihop var det fortfarande samma tre bidrag i topp och som utgjorde superfinalisterna. Slutresultatet samt länkar till finalens framträdanden ser ni här nedan.

Lyssna på Finlands bidrag till Eurovision Song Contest 2014 här:
Softengine – “Something Better”

Resultatet av Finlands UMK 2014: (endast juryröster redovisade)
1. “Something Better“, Softengine 8+10+10+10 = 38 p. (18,3%)
2. “Sängyn reunalla“, Mikko Pohjola 9+8+9+9 = 35 p. (16,8%)
3. “God/Drug“, MIAU 10+9+7+6 = 32 p. (15,4%)
x. “Selja“, Hukka ja Mama 7+5+8+8 = 28 p. (13,5%)
x. “Going Down“, Lauri Mikkola 5+6+5+7 = 23 p. (11,1%)
x. “Top of The World“, Clarissa feat. Josh Standing 6+4+6+4 = 20 p. (9,6%)
x. “Hope“, Hanna Sky 3+7+4+5 = 19 p. (9,1%)
x. “Shining Bright“, MadCraft 4+3+3+3 = 13 p. (6,3%)
(Källor: eurovision.tv och wikipedia)

Schlagerpinglan: På lördagskvällen gav jag min största uppmärksamhet åt Melodifestivalen men det var med glädje jag läste att “Something Better” knep vinnarplatsen, för när allt kommer omkring så tycker jag att det var UMK-säsongens bästa låt. Även efter att jag tittat på alla finalframträdandena i efterhand så tyckte jag att Finland valt helt rätt och jag stod fast vid de flesta av mina inför-åsikter. 😀

Lite retligt känns det dock att det inte räckte ända fram för Mikko Pohjola nu när han äntligen fick till sin “Sängyn reunalla” showmässigt, men det kan ju bara vara en vinnare. Min tredje personliga superfinalist, “Going Down“, gick det tyvärr inte lika bra för då Lauri Mikkola envisades med att återgå till en röd uppenbarelse. Nåja, man kan ju inte få allt.

Vad gäller de övriga bidragen som fick höga jurypoäng så har jag fortfarnde lite svårt för både “God/Drug” och “Selja“. Inte ens när de spelar ut ukulele-kortet, som annars är ett genidrag, så vill det sig riktigt. 🙂 De övriga tre bidragen hade alla sina ljuspunkter men kändes inte heller de som några riktiga vinnarkandidater.

Nej, här finns inte mycket mer att säga än att gratulera Finland till ett väldigt bra val och önska YLE och Softengine lycka till i Danmark i maj.

Mer om Finlands förberedelser inför ESC 2014 hittar ni här: “Finland i ESC 2014” medan länk-samlingen till de övriga länders ESC-förberedelser finns här.

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


11 kommentarer till “Finlands Eurovision-bidrag 2014”

 1. davve

  Personligen så tycker jag årets finska omgång var en av de sämre. inga riktiga toppar men ganska många dalar.. tror inte vi kommer få se finland i final. och om de går till final hamnar de i botten runt 20-25 plats tyvärr. låten är för anynom och tam.

  både schweiz och finland valde mellanmjölks bidrag…tyvärr

 2. Rickard

  davve: Håller med! Ett svagt år för Finland! Jag är också väldigt tveksam till om Finland tar sig till final! Tror att de åker ut i semifinal! Alldeles för anonym!

  Även Schweiz valde en väldigt anonym låt och kan glömma en final i eurovision! Om Finland har en svag men ändå befintlig chans på final så är den verkligen NOLL för Schweiz!

 3. davve

  Rickard, ja tyvärr tror jag inte vi kommer få se varken Finland eller Schwiez i ESC finalen i Maj. Finland KAN ta sig vidare om de har tur med vilka andra låtar som skickas. de kan ta sig vidare som 9-10 bidrag och hamna runt 20-25 plats i finalen men då har de tur. Låten är ett typiskt tamt rocklåts försök som varken lyfter eller startar på något konstigt vis. har svårt att se att folket hemma i tv sofforna kommer lyfta på luren och rösta.. och inte jurygrupperna heller.

 4. Micke

  Lite besviken på Finland och Schweiz men även på Island. Men utifrån det material de hade gick allt min väg. Bästa låten vann i Finland och faktiskt även i Schweiz när jag väl sett bidragen live. I Island gick de två bästa låtarna vidare. Inte nog med det. Vad gäller Lettland fanns det tre låtar jag tyckte var ok i semifinal ett och alla tre gick vidare. I semifinal 2 finns det två bidrag som är ok och går även de vidare har jag fått jackpot 🙂 Dessa är You are the reson och I need a soul-twin.

 5. Susanne Lundmark

  Så klart Finland kommer ta sig långt! Grymma grabbar som skriver ALLT sitt material själva. Visst anonyma men kommer ta Europa med storm! (Inte ett dugg partisk pga att “killen” som spelar keyboard/piano är släkt)

 6. Gornitzka

  Efter den där pinsamheten som Finland skämde ut sig med i fjol känns det här som en befrielse. Det är sånt här sound som Finland är bra på att producera, och det är skönt att de kör med något rockigare i år. Vi har inte sett nåt sånt sen 2008.

 7. davve

  Gornitzka, jag har inget emot rock i eurovision. men denna rocklåten är tyvärr en anonym rocklåt och ingen ny Hardrock hallelujah… vanlig rock musik går inte hem i eurovision.. görs inte bättre av att låten inte är något vidare även inom sin egna genre.

 8. Micke

  Gornitzka: AMEN 🙂

 9. Schlagerpinglan

  @davve och Rickard, Håller med om att nivån i stort var ganska låg men då de till slut valde en låt som jag tycker väldigt bra om så kan jag inte döma UMK för hårt. De fick ju trots allt fram ett, i mitt tycke, bra bidrag. 🙂 Hur deras chanser att gå vidare ser ut är väl ganska ovisst, men trots att sådana låtar oftast inte går hem hos ESC-röstarna så hoppas jag på det bästa.

  @Susanne Lundmark, Extra nervöst vid ESC-omröstningen då m.a.o. 🙂 Jag hoppas du får rätt angående Finlands chanser. 🙂

  @Gornitzka, Trots att jag var en av de som gillade det finska bidraget förra året (tills det blev alltför uttjatat) så är även jag glad över att de återgått till det de kan bäst (förutom tango, då). 🙂

 10. Daniela

  Nej, tyvärr ser det nog inte alltför ljust ut med våra finalchanser i år… “Something better” har visserligen sina ljuspunkter, framför allt i verserna, men i refrängen tappar den i mitt tycke allt det som den lyckats bygga upp och blir bara skrikig och enformig. Personligen hade jag hellre sett både “Hope”, “Selja” och “Sängyn Reunalla” som vinnare, men då ingen av dessa faktiskt heller kändes som den där självklara ESC-fullträffen blir ju förlusten lite lättare att bära. Dessutom var ju ett av mina skräckscenarier, MIAU, skrämmande nära att ta hem segern, så med tanke på det är jag ändå helt nöjd med att nu representeras av Softengine. Det är väl bara att önska dem lycka till i Köpenhamn, det lär de nog behöva!

 11. Micke

  Daniela: Jag är nöjd med Finlands val 2014. Brukar oftast gilla finska bidragen men 2013 var ett undantag. Skönt att de hittat tillbaka. Visst det finns definitivt “skönhetsfläckar” men det här är ESC och då får man lägga sig på en annan ribba. Egentligen tyckte jag inledningsvis bättre om “Sängyn reunalla“, Mikko Pohjola och gör så fortfarande när jag kollar första framträdandet inför juryn. Killen står då på scen med en gitarr i näven och utstrålar självförtroende. Sedan tog de gitarren ifrån honom och med den kom istället en kille som kände sig ensam och övergiven på scen utan självförtroende. Förstår fortfarande inte hur de tänkte där egentligen. Det lyser ju för tusan i ögonen på honom hur tafatt han känner sig där utan närheten till sin gitarr. Helt obegripligt för mig. Framträdandet ser allmänt töntigt ut och tyvärr är ju inte tittare och jury blinda för det. Jädrigt synd

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se