Island Schlagerpinglan: I kväll, lördagen den 15:e februari, kommer Island att välja ut sitt bidrag till Eurovision Song Contest 2014. Efter två semifinaler av “Söngvakeppnin 2014” så har tittarna valt ut fyra finalister och juryn kompletterat startfältet med två wildcard från de från början tio tävlande bidragen.

Här nedan ser ni vad som gäller inför kvällen, inklusive startordningen, länkar till webbsändningar och bidragen samt mina personliga betyg och åsikter:

“Söngvakeppnin 2014”, Final, 15:e februari:
När? klockan 20:45 CET
Var? RUV 1, ruv.is och eurovision.tv
Vem vinner? 100% tittarröster utser vinnaren

Startordningen, Islands “Söngvakeppnin 2014”, Final:
1. Þangað til ég dey“, F.U.N.K. IslandIslandIslandIslandIsland
Schlagerpinglan: Två av gruppens medlemmar känner vi igen från Blár Ópal, som kom 2:a i den isländska finalen 2012 med “Stattu Upp“, och min första tanke är att de kanske röstades vidare på gamla meriter snarare än för att tittarna gillar årets bidrag. Visst kan jag sträcka mig till att tycka att “Þangað til ég dey” är en aning svängig… men det är ingen “Stattu Upp”.
Betyg: 3-/5

2. Amor“, Ásdís María Viðarsdóttir IslandIslandIslandIslandIsland
Schlagerpinglan: “Amor” är ett av finalens bidrag som tittarna inte röstade vidare direkt från semifinalen utan fick nöja sig med juryns wildcard. Jag förstår tittarnas agerande då detta är den finalist jag tycker minst om. Här finns något litet som gör mig nyfiken men det lyfter liksom aldrig och i slutändan så förblir det en alltför enformig låt som enligt mitt tycke är alltför ointressant för en nationell final.
Betyg: 2/5

3. Lífið kviknar á ný“, Sigríður Eyrún Friðriksdóttir IslandIslandIslandIslandIsland
Schlagerpinglan: “Lífið kviknar á ný” är enligt min åsikt inte kvällens bästa låt, då den på något sätt fastnar i en växel och inte tar sig vidare, men som helhet så blir det likväl min förhandsfavorit. Detta bidrag har en energi som de övriga saknar och jag märker att jag dras med på ett helt annat sätt än vid de andra bidragen. Tyvärr så gick Sigríður vidare till finalen tack vare juryns wildcard, vilket kan tala till hennes nackdel då finalen avgörs av 100% tittarröster. Förhoppningsvis får även de upp ögonen för henne i kväll.
Betyg: 4/5

4. Von“, Gissur Páll GissurarsonIslandIslandIslandIslandIsland
Schlagerpinglan: Kvällens vackraste ballad skulle säkert fått en riktigt bra placering om Island skickat den till ESC för några tiotal år sedan. Idag känns den dock lite väl daterad och även en aning för enformig för att det ska fungera. Trots att jag gillar den och garanterat kommer att återkomma till den ett flertal gånger under året så hoppas jag, för islänningarnas egen skull, att de väljer ett annat bidrag.
Betyg: 3+/5

5. Eftir eitt lag“, Gréta Mjöll Samúelsdóttir IslandIslandIslandIslandIsland
Schlagerpinglan: Går man endast efter låtarna så är detta min överlägsna favorit. Enligt mig finns det inte mycket som slår en riktigt glad och svängig ukulele-trudelutt, i alla fall inte när det gäller kombinationen ESC och Island. Tyvärr så känns liveframträdandet alldeles för ointressant och helylle för att det ska bli någon riktig fullträff. Det behöver inte bli något ultramodernt nummer men lite mer attityd i både röst och scenkläder samt en lite mer avancerad koreografi än sidosteg hade gjort väldigt mycket för helhetsbilden.
Betyg: 4-/5

6. Enga fordóma“, Pollapönk IslandIslandIslandIslandIsland
Schlagerpinglan: Svängigt, färgglatt och publikfriande – klart att tittarna röstar på detta. När man även lägger till det faktum att bidraget har en godhjärtad sida och står upp mot fördomar mot talproblem som stamning så kan man t.o.m. få för sig att det är en möjlig vinnare. Själv hoppas jag att det inte är det, för hur behjärtansvärt motivet än är så känns detta mer som husvagnssemester 1984 än ESC 2014.
Betyg: 3-/5

Schlagerpinglan: Om artisterna väljer att framföra sina bidrag precis som de gjorde i semifinalerna så håller jag tummarna för att Island till slut väljer att skicka “Lífið kviknar á ný” till Danmark. Om det däremot visar sig att Gréta Mjöll Samúelsdóttir blåst lite nytt liv i den underbart tralliga “Eftir eitt lag” så kommer den i stället att vara min överlägsna favorit.

Risken finns ju, som alltid, att tittarna har en helt annan åsikt och i så fall så kan jag nog känna mig relativt nöjd med de flesta alternativen utom ett. Hur som helst så ser jag fram emot en riktigt underhållande kväll där denna nationella final endast är en del av allt Eurovision-relaterat som det bjuds på, men mer om det lite senare i eftermiddag.

Mer om Islands uttagning till Eurovision Song Contest (inkl. resultaten av de båda inledande semifinalerna) hittar ni på min samlingssida “Island i ESC 2014“.

Andra bloggar om: , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


3 kommentarer till “Island 2014: Inför kvällens Söngvakeppnin-final”

 1. Adri

  Jag har två låtar som jag står ut med: Amor och Lifid kvaknar a ny. Men det finns en låt som jag verkligen älskar och som kan rädda ESC 2014 från att bara vara “lagom” och det är “Eftur eitt lag”. Till skillnad från dig så gillar jag verkligen framträdandet som passar perfekt till låten enligt mig. Sen tycker jag dessutom att Gretas röst var helt underbar live 🙂

  Sen finns det ju som alltid en låt som jag blir ledsen om den väljs och det är “Von”. Inga kommentarer 😛

 2. Schlagerpinglan

  @Adri, Trevligt att se att vi i alla fall har samma favoritlåt. 🙂 Som sagt så hade jag gärna sett ett lite mer “modernt” framträdande, men du har kanske rätt. För att stå ut från mängden så behövs det ju något annorlunda och kanske är det just Grétas naturliga sätt att framföra sin låt på som är det bästa. Vi får väl se. 🙂

 3. Nathalie

  Asdis & Amor för Island. Utan tvekan den bästa låten!

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se