Lettlands Eurovision-bidrag 2014

2014-02-28 (fredag)
Lettland Den 22:a februari valde Lettland ut sitt bidrag till Eurovision Song Contest 2014 genom finalen av “Dziesma 2014“. Efter två semifinaler hade 12 bidrag kvalat sig vidare till finalen där först tre superfinalister utsågs innan det var dags för segraren att koras. Alla beslut delades 50/50 mellan en jury och tittarna.

Resultaten av de båda omröstningarna samt länkar till finalens framträdanden och olika versioner av vinnarbidraget ser ni här nedan.

Lyssna på Lettlands bidrag till Eurovision Song Contest 2014 här:
Aarzemnieki – “Cake To Bake”: live-framträdandestudioversionutomhus-version

Resultatet av superfinalen: Teleplacering
(internet + SMS-röster)
Juryplacering Summa
1. “Cake To Bake“, Aarzemnieki 1:a (1 529 + 3 949) 2:a 3 p.
2. “Pēdējā vēstule“, Dons 2:a (1 551 + 3 830) 1:a 3 p.
3. “Stay“, Samanta Tīna 3:a (797 + 1 979) 3:a 6 p.
Vidare efter första röstningsomgången: Teleplacering
(antal röster)
Juryplacering Summa
1. “Pēdējā vēstule“, Dons 1:a (2 426) 2:a 3 p.
2. “Cake To Bake“, Aarzemnieki 2:a (2 398) 4:a 6 p.
3. “Stay“, Samanta Tīna 4:a (1 302) 5:a 9 p.
Utslagna efter första röstningsomgången: Teleplacering
(antal röster)
Juryplacering Summa
4. “Revelation“, Ralfs Eilands & Valters Pūce 8:a (905) 1:a 9 p.
5. “I can breathe“, Aminata Savadogo 7:a (948) 3:a 10 p.
6. “Saule riet“, Olga un Līgo 3:a (1 960) 9:a 12 p.
7. “Moment and tomorrow“, Katrīna Bindere 5:a (1 298) 7:a 12 p.
8. “Going All the Way“, MyRadiantU 9:a (686) 6:a 15 p.
9. “Here I am again“, Niko 6:a (1 269) 11:a 17 p.
10. “If I Could (Get Away)“, Eirošmits 11:a (541) 8:a 19 p.
11. “Lights on“, Markus Riva 10:a (632) 10:a 20 p.
12. “You Are The Reason“, Katrine Lukins
(semifinals-framträdande)
12:a (380) 12:a 24 p.
(Källor: eurovision.tv och wikipedia)

Schlagerpinglan: Oj, oj, oj… här vet jag faktiskt inte vad jag ska tycka utan jag har nog två åsikter vad gäller deras val av bidrag… och de talar direkt mot varandra. 😀

Å ena sidan så kan jag bara hålla med letterna om att “Cake To Bake” är ett otroligt charmigt bidrag. Det har varit min favoritlåt under hela uttagningen och periodvis har jag haft allvarliga problem med att få ut den ur huvudet. Därför kan jag förstå att de valt den.

Å andra sidan så har jag aldrig sett låten som någon allvarligt menad kandidat att skicka till Danmark utan tyckt att “Pēdējā vēstule“, “Moment and tomorrow” eller “Stay” vore bättre kandidater eftersom… ja, varför egentligen? Om man gillar en låt så gör man det och då bör man väl skicka den utan en tanke på resultatet? Kanske… om det inte vore för att det trots allt är en tävling och man ibland kanske kan ana (men aldrig säkert veta) hur vissa bidrag kan mottas.

Som ni ser av mitt förvirrande malande här ovan så har jag väldigt svårt att bestämma mig för om detta är ett bra eller mindre bra val av Lettland. Hur det än går i maj så vill jag dock ge dem en stor eloge för att de helt klart röstat efter hjärtat och det är ju beundransvärt bara det. Lycka till, Lettland! 😀

Mer om Lettlands förberedelser inför ESC 2014 hittar ni här: “Lettland i ESC 2014” medan länk-samlingen till de övriga länders valda ESC-bidrag och ESC-förberedelser finns här.

Andra bloggar om: , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


5 kommentarer till “Lettlands Eurovision-bidrag 2014”

  1. Christopher

    Den är lite trevlig och sätter sig men man borde inte sjunga om att man ska baka en tårta….

  2. Davve

    Ja jag förstår vad du menar Pinglan. Jag har också svårt att välja mellan om låten är en sån låt som ens går vidare ifrån semifinalen eller kommr topp5 i finalen! Kan gå lite hur som helst med den. Men den har en charm samtidigt som man inser någonstans att den är dålig!

    Blir intressant att se hur det går!

  3. Daniela

    Jag älskar det här bidraget, det är tillsammans med Malta min favorit bland de hittills utvalda!! 😀 Ett bidrag som utstrålar äkta glädje, energi, charm och musikalitet, och som får mig att le varje gång jag hör det! 😀 Mer än så behövs nödvändigtvis inte i ESC! Håller dock med Davve om att det känns som att det kan gå precis hur som helst för Lettland i år, jag skulle inte bli direkt förvånad varken om de kom sist i sin semi eller vann hela finalen… Intressant med sådana bidrag, men heja Lettland!

  4. Daniela

    Blir ju t.o.m. lite “kak-tema” i årets ESC med både den här och Vitrysslands “Cheescake” (om den nu någonsin kommer så långt som till Köpenhamn)… 😉

  5. Rickard

    Ja vad ska man säga här då? Verkar vara en trend i Europa att sjunga om kakor! Lite småkul, men ur tävlingsaspekt så har varken Lettland eller Vitryssland (andra kaklåten) nåonting med en final att göra! De lär snarare få tävla om att inte hamna i den absoluta botten!

  1. Lämna en kommentar


                 

                 

     





Musik bloggar Blogglista.se