sverige Precis som 2011, 2012 och 2013 så kommer svenska folket att ha 50% av makten vid finalen av Melodifestivalen medan resten av makten ligger i händerna på elva internationella jurygrupper. Vilka länder dessa kommer ifrån ser ni här nedan tillsammans med statistik om vilka bidrag de givit sina tolvor till genom åren samt skillnaderna mellan juryns och svenska folkets smak de senaste fyra åren.
De elva internationella jurygrupperna vid Melodifestivalen 2014 (+ röstningshistorik):
2013 2012 2011 2010
♥ Danmark
♥ Estland Loreen
♥ Frankrike Ulrik Munther Danny Eric Saade Salem Al Fakir
♥ Israel Robin Stjernberg
♥ Italien Ulrik Munther
♥ Malta David Lindgren David Lindgren Eric Saade
♥ Nederländerna
♥ Ryssland The Moniker Darin
♥ Spanien Louise Hoffsten
♥ Storbritannien Ulrik Munther Danny Eric Saade
♥ Tyskland David Lindgren Loreen Danny
Vinnare Robin Stjernberg Loreen Eric Saade Anna Bergendahl
Int. juryns val Robin Stjernberg Loreen Eric Saade Salem Al Fakir
Tittarnas val YOHIO Loreen Eric Saade Anna Bergendahl

Schlagerpinglan: Anledningen till att jag endast gått fyra år bakåt i tiden är att de 2009, då den internationella juryn gjorde entré, hade så lite makt att de presenterades som en gemensam jury. De har dock utökat sin makt bit för bit enligt följande:

2009: Förutom de elva svenska jurygrupperna så infördes en tolfte, internationell jurygrupp. De fick även i uppgift att utse en extra finalist. Försöket fungerade inte så bra och slopades redan nästa år. “Alla” med Sofia fick nämligen endast 4 poäng av de svenska jurygrupperna och inga alls av tittarna. I finalen var Sarah Dawn Finer den int. juryns favorit medan de svenska juryn föredrog Måns Zelmerlöw. Vann gjorde dock tittarnas favorit Malena Ernman.

2010: De internationella jurygrupperna ökades till 6 stycken medan de svenska jurygrupperna minskades till 5 stycken. Trots att den int. juryn hade jurymajoritet så fick de se sin favorit Salem Al Fakir slagen av Anna Bergendahl, som var både tittarnas och den svenska juryns förstahandsval.

2011: Nu slopades de svenska jurygrupperna helt och systemet vi har idag med 11 internationella jurygrupper infördes. Vilka länder som är med skiftar dock från år till år. 2011 var både juryn och tittarna överens om att Eric Saade skulle vinna.

2012: Även detta år var juryn och tittarna överens om vinnaren. Denna gång ledde det t.o.m. till seger i ESC för Loreen och “Euphoria“.

2013: Detta är första året som den internationella juryns vilja segrat över det svenska folket och juryns Robin Stjernberg fick åka till Malmö i stället för tittarnas favorit YOHIO.

2014: Än vet vi inte om tittarna och juryn är rörande överens om 2014-resultatet eller om juryn återgått till att vara relativt tandlös eller det återigen kommer att utveckla sig till en tröttsam tittarstorm. Det enda vi vet i nuläget är vilka de tio tävlande bidragen är och de hittar ni här.

Vill ni själva kolla lite på hur de internationella jurygrupperna röstat genom åren hittar ni resultaten här: 2009, 2010, 2011, 2012 och 2013.

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


En kommentar till “Melodifestivalen 2014: De internationella jurygrupperna”

  1. Hanna

    Jag tycker att det är vi, svenska folket dom ska bestämma vilket bidrag som ska skickas till Eurovision, inte nån internationell jury!!

  1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se