sverige Schlagerpinglan: På lördag är det dags för oss här i Sverige att välja ut vårt bidrag till Eurovision Song Contest 2014 genom finalen av Melodifestivalen 2014. Inte för att man behöver snegla på sina konkurrenter innan man gör valet, men det kan ju aldrig skada. 😉 Här nedan ser ni de länder (och deras ESC-planer / redan utvalda bidrag) som vi tävlar mot i den första semifinalen den 6:e maj:

Sveriges konkurrenter i semifinal 1 av Eurovision Song Contest 2014:

Albanien Albanien Zemërimi i një nate“, Herciana Matmuja (studio-version)
Estland Estland Amazing“, Tanja (studio-version)
Island Island Enga fordóma“, Pollapönk (studio-version)
Lettland Lettland Cake to bake“, Aarzemnieki (studio-version)
Ukraina Ukraina Tick-Tock“, Maria Yaremchuk (studio-version)
Ungern Ungern Running“, András Kállay-Saunders (video)
Ryssland Ryssland Kanske artistuttagning, kanske internvalsavslöjande den 8:e mars
Montenegro Montenegro 9:e mars: internvalda Sergej Ćetkovićs bidrag presenteras
Nederländerna Nederländerna 12:e mars: internvalda The Common Linnets bidrag presenteras
SanMarino San Marino 14:e mars: internvalda Valentina Monettas bidrag presenteras
Armenien Armenien 14:e mars: internvalda Aram Mp3s bidrag presenteras
Moldavien Moldavien 15:e mars: finalen av nationell uttagning
Portugal Portugal 15:e mars: finalen av “Festival da Canção”
Azerbajdzjan Azerbajdzjan 15:e mars: “Boyuk Sehne 2014”-vinnaren Dilara Kazimovas bidrag presenteras
Belgien Belgien 16:e mars: finalen av “Eurosong 2014”

Schlagerpinglan: Sverige brukar vara bland de sista att utse sitt bidrag till Eurovision men i år, förmodligen p.g.a. de Olympiska Spelen, så har har endast 19 länder av totalt 37 avslöjat vad de skickar till Danmark än så länge och av de är endast 6 stycken från vår semifinal. Någon större hjälp med vad vi behöver välja för att “stå ut” kan vi m.a.o. inte hämta här i år.

Alla de svenska finalisterna hittar ni här medan alla de utvalda ESC-bidragen finns här. Jag återkommer, som sagt, på torsdag med min första ESC-2014-topp-20-lista efter att Israel utsett sitt bidrag.

Andra bloggar om: ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


12 kommentarer till “Eurovision 2014: Sveriges konkurrenter i semifinal 1”

  1. Johan

    Gillar Albaniens bidrag starkt! Väldigt känslofyllt och intressant harmonik vilket alltid väcker mina örons uppmärksamhet. Hoppas verkligen hon behåller den albanska texten och inte översätter den bara…

    Annars är jag för det mesta besviken hittills. Tycker det är väldigt mycket b-känsla över de flesta bidragen och det känns som att man mest skickar något för att skicka något snarare än för att det är ett bra bidrag. Hoppas verkligen det dyker upp fler höjdpunkter för just nu ser jag bara en riktigt bra låt bland de som hittills avslöjats.

  2. Nathalie

    Jag kunde inte ha sagt det bättre själv. Jag gillar också Albaniens bidrag och hoppas att sångerskan behåller låten på just albanska. Resterande låtar har hittills varit något av en besvikelse.

  3. Davve

    Väldigt mkt pretto folk här .. Ingen kritik. Men det är väldigt prettl att skriva att Albaniens ganska anonyma tråkballad är bästa bidraget i vår semifinal. 🙂

  4. Schlagerpinglan

    @Davve, Albaniens bidrag känns som en välgjord låt… så jag tycker nog inte att det är så konstigt att man kan tycka att den är bäst… men i nuvarande form så är det inget som jag heller fastnat för. Själv tycker jag att Estland har det bästa bidraget i semi 1 så här långt, trots likheterna med Euphoria.

  5. Johan

    @Davve – Pretto vet jag inte riktigt. Att jag sedan gillar musik som sticker ut lite och visar på god kompositionsförmåga och brås på sitt lands traditionella rötter är väl rätt naturligt om man är insatt i Eurovision? Finns inget tråkigare än när ett land skickar en ärkepop-låt som inte har något som helst med landet i sig att göra. Som jazzfantast blir också harmonik ett viktigt kriterium och när man hört samma ackordsföljder, tonföljder, tempon, rytmer i x antal år på radion så är något nytt alltid intressant. Eftersom Italien knep andraplatsen 2011, Albanien femteplats året efter så verkar det ju finnas en hel del som tycker som jag och då vet jag inte riktigt om “pretto” riktigt är rätt ordval. Eller är vi så pass många bara att vi lyckas påverka tävlingen så pass mycket?

    Och vad skulle vara konkurrensen hittills? Euphorias lillasyster från Estland? Anders Lundin-punk från Island? Lettland?! Ungern har en välskriven låt men den har man ju hört en miljard gånger i andra sammanhang. Skulle lika gärna kunna varit med i svenska melodifestivalen och rykt i andra chansen.

  6. h.e.

    Ja, än är det väl för få bidrag för att kunna jämföra med de svenska alternativen. Tror ändå att Sannas ballad kan upplevas för lik Albaniens..? Hittills tycker jag att Helenas bidrag “sticker ut” mest (och bäst), kanske även Ellens, men det kanske kommer tre sådana till om några veckor(har ingen koll på de andra ländernas uttagningar)?

  7. Christopher

    Tycker egentligen att Albaniens låt är ganska tråkig. Men jag tycker ändå att man behöver låtar som Albaniens för att hålla upp Eurovision. Ungern tycker jag är bäst hittills i denna semi. Sämst är Ukraina.

  8. Dennis

    Fruktansvärt så dåliga bidrag länderna skickar i år. Allra helst som de flesta har riktigt bra låtar i sina uttagningar men av någon anledning ratas dessa. I synnerhet gäller det Estland som ratade ett kanonbidrag och skickar en pastisch. Känns som Sverige har hyfsad chans nästan oberoende av vad vi skickar. Nja inte om vi skickar Anton eller Oscar förstås.

    Albanien pratas det om. Hyfsad låt enligt mig men inget speciellt men med tanke på konkurrensen i semifinalen klart bäst. Lettland är ok och Island kan jag smälta emellanåt men då måste jag vara på grymt bra humör. Ungern, Ukraina och Estland är allt det jag inte vill att esc ska vara. Har knappt ord att beskriva hur dåliga jag tycker de är.

  9. davve

    Den enda låten som ger mig “eurovision vinnare” känslor nu i finalen är Ace Wilder.

  10. André

    Pinglan: Kommer du göra en topplista över årets Melodifestivalslåtar?

  11. Schlagerpinglan

    @André, Ojsan, den har jag totalt glömt bort. Jag skyller på att jag är lite småkrasslig för tillfället. Sedan 2008 har jag ju alltid gjort en MF-topp-10-lista innan Andra Chansen och en sådan tradition vill man ju inte bryta. 😀 Jag återkommer i morgon med den. Tack så mycket för påminnelsen. 😀

  12. Johan

    Skulle vara sjukt kul med en utvärdering av de senaste 10 årens ESC med höjdpunkter och lågvattenmärken samt vilka år du anser vara starkast och svagast!

    Är för det mesta besviken hittills i år men hoppas på en återupprepning av 2009 och 2012 som i min mening hade många svaga låtar i semifinalerna men där de starka bidragen gick vidare och utgjorde två starka finaler.

  1. Lämna en kommentar


                 

                 

     





Musik bloggar Blogglista.se