Sverige Schlagerpinglan: I kväll är det dags för Sverige att välja ut sitt bidrag till Eurovision Song Contest 2014 genom finalen av den nationella uttagningen “Melodifestivalen 2014“. 10 bidrag tävlar och en kombination av internationella jurygrupper och tittarröster utser vinnaren. Här nedan ser ni vad som gäller inför kvällens final:

“Melodifestivalen 2014”, Final, 8:e mars:
När? klockan 20:00 CET
Var? SVT1, SVT Europa, svt.se och SVTPlay
Vem vinner? 50% tittarröster och 50% internationella jurygrupper utser vinnaren

Vilka länder ingår i de internationella jurygrupperna? Läs mer om juryn här
Hur röstar man? Alla aktuella telefonnummer och röstningsinformation finns på svt.se
Lyssna på bidragen: Länkar till bidragens live- och studioversioner ser ni här nedan

Startordningen, Sveriges “Melodifestivalen 2014”, Final: Schlagerpinglans betyg:
1. “Natural“, Anton Ewald (låttextstudioversion) SverigeSverigeSverigeSverigeSverige
2. “Songbird“, Ellen Benediktson (låttextstudioversion) SverigeSverigeSverigeSverigeSverige
3. “Blame It On The Disco“, Alcazar (låttextstudioversion) SverigeSverigeSverigeSverigeSverige
4. “Yes We Can“, Oscar Zia (låttextstudioversion) SverigeSverigeSverigeSverigeSverige
5. “Bröder“, Linus Svenning (låttextstudioversion) SverigeSverigeSverigeSverigeSverige
6. “Survivor“, Helena Paparizou (låttextstudioversion) SverigeSverigeSverigeSverigeSverige
7. “To the End“, YOHIO (låttextstudioversion) SverigeSverigeSverigeSverigeSverige
8. “Undo“, Sanna Nielsen (låttextstudioversion) SverigeSverigeSverigeSverigeSverige
9. “Efter solsken“, Panetoz (låttextstudioversion) SverigeSverigeSverigeSverigeSverige
10. “Busy Doin’ Nothin’“, Ace Wilder (låttextstudioversion) SverigeSverigeSverigeSverigeSverige

Schlagerpinglan: Då jag redan ägnat ett flertal veckor åt att redogöra vad jag tycker om de olika bidragen (se deltävling 1deltävling 2deltävling 3deltävling 4andra chansen samt min personliga MF-2014-Topp-10) så återstår det väl egentligen bara en sak så här timmarna innan den stora finalen: att försöka sig på lite spekulationer och gissningar av resultatet.

Det är med skräckblandad förtjusning jag ser att årets finalfält innehåller en hel del riktigt starka kandidater och ett flertal tänkbara vinnare. Det kan m.a.o. utveckla sig till en riktigt gastkramande omröstning där jury och tittare är helt oense och det därmed ger en helt oväntad vinnare. Den gemensamma nämnaren behöver ju inte alltid vara en storfavorit och det är därför jag inte helt givit upp tanken på att kanske även Alcazar kan ha en chans på vinsten i kväll. 🙂

Om jag ska spekulera fritt så tror jag att Helena Paparizou och Sanna ligger bra till för den internationella juryns högsta poäng medan det är mycket möjligt att tittarna ger Sanna och Ace Wilder flest röster. Eventuellt kan Ellen Benediktson ta en del av Sannas röster och på så sätt ge Ace ett litet försprång men detta försprång kan lätt ätas upp av den internationella juryn om de ger “Busy Doin’ Nothin’” väldigt låga poäng.

Kanske kan man inte heller räkna bort de fanatiska fansen till bl.a. Anton Ewald, Oscar Zia och YOHIO men, trots att jag tycker väldigt bra om “To the End“, så tror jag inte att slutvinnaren finns bland dessa tre killar. Detta kan i och för sig betyda att någon av dem är den där oväntade, minsta gemensamma nämnaren. 😉

Min slutliga gissning blir i alla fall att den internationella juryn charmades av Ace i går och att de svenska tittarna idag inser att Ace är det bästa och mest originella vi har. Detta skulle betyda att “Busy Doin’ Nothin’” blir segrare av Melodifestivalen 2014, med “Undo” (eller kanske “Blame It On The Disco“) på en hedrande andraplats. Visst, jag tippar lite med hjärtat här men vad ska man ha ett hjärta till om man inte ska använda det? 😉

Mer om Sveriges ESC 2014-uttagning (inkl. alla de 32 Mello-bidragen och samtliga låtskrivare) hittar ni här: “Melodifestivalen 2014“.

Andra bloggar om: , , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


15 kommentarer till “Melodifestivalen 2014: Inför kvällens final”

 1. davve

  Hoppas på Ace Wilder.. eller möjligtvis Alcazar. Men tror svenska folket tyvärr kommer gå på säkerhet och rösta Sanna till Köpenhamn. Väl där hamnar vi på en 14:de plats i år igen…

  Men hoppas hoppas Sverige vågar rösta lite utanför boxen så att säga..

 2. Schlagerpinglan

  @davve, Mmmm…. jag har också en svag känsla av att det skulle kunna bli Sanna. Hon är nog den som kan tilltala både juryn och tittarna. Även jag tycker om “Undo”… men “Busy Doin’ Nothin’” är snäppet bättre och tills jag blir bevisad motsatsen så kommer jag att hoppas och tro att det till slut blir Ace som vinner. 🙂

 3. Adri

  Verkar som de flesta vill att Ace Wilder ska vinna men ändå är Sanna Nielsen favoriten på bettingsidorna! Kommer nog blir riktigt spännande… och om Ace vinner så kommer det vara värt det! Om Sanna vinner blir jag besviken på Sverige! Sanna är duktig men “Undo” är allt för “vanlig”, hon kan komma tillbaks igen!

 4. Schlagerpinglan

  @Adri, Man får även ha i åtanke att de som gör sin röst hörd i de olika undersökningarna / sociala media inte nödvändigtvis är de som i slutändan ringer in och röstar… så det kan bli ett väldigt överraskande resultat om det vill sig illa. 😀 Spännande lär det bli i alla fall. 😀

 5. Nathalie

  1. Ace Wilder, hoppas, hoppas.
  2. Sanna Nielsen, vacker låt, bra framfört, men kanske lite tråkigt.
  3. Alcazar, snygg show & läckra kläder, men inte deras bästa låt.
  4. Linus Svenning, låten är ganska fin, men jag är inte stormförtjust i artisten.
  5. Helena Paparizou, okej, men samtidigt extremt överreklamerad.
  6. Ellen Benediktsson, bra röst, men lite för tråkigt, och om jag ska vara helt ärlig tycker jag att artisten är lite för “tantig”
  7. Yohio, överreklamerad.
  8. Oscar Zia, småpojkspop, ingenting nytt för fem öre.
  9. Anton Ewald, bedrövligt dålig låt, väldigt överreklamerad artist.
  10. Panetoz, skräp!

 6. Rickard

  Finalranking:

  1. Helena Paparizou
  2. Ellen benediktsson
  3. Sanna Nielsen
  4. Alcazar
  5. Ace Wilder
  6. Panetoz
  7. Yohio
  8. Ewald
  9. Zia
  10. Linus

 7. Nathalie

  Tror förövrigt att Ace inte har någon speciell chans att vinna. Det står nog mellan Sanna och “Japanen” skulle jag tro.

 8. Daniela

  Jag tycker att årets final är ovanligt stark bidragsmässigt, och egentligen är det väl bara Anton Ewald och Panetoz som jag skulle ha svårt att “acceptera” som vinnare. Min personliga favorit är dock ohotad då jag i mitt hjärta ser “Songbird” som den självklara vinnaren. 🙂 Tror dock liksom många andra att det kommer att stå mellan Sanna & Ace, och i det fallet hoppas jag faktiskt på Ace, som jag skulle se som det absolut bästa valet om inte Ellen kan få vinna. Ace har ett bidrag där jag tycker att alla bitar faller perfekt på plats, från artist till kläder, scenshow, låttext och attityd, samtidigt som låten känns modern och väldigt otypisk för ESC (på ett positivt sätt). Även Sanna skulle jag nog absolut se som en fullvärdig vinnare, och i den konkurrens som för tillfället råder i ESC skulle ju “Undo” vara i en klass för sig, men på något sätt tycker jag att hela det bidraget känns så fullkomligt perfekt att det nästan lämnar mig oberörd. Jag konstaterar att det är 100%-ig vinnarkvalité´rakt igenom, men känner egentligen ingenting. Nå, hur som helst, må bästa bidrag vinna och ha en trevlig kväll alla! 😀

 9. Schlagerpinglan

  @Nathalie, Som sagt, alla skriverier inför finalen betyder absolut ingenting utan det är ju i slutändan de som röstar och juryn som bestämmer slutresultatet… så kanske har du rätt. (Jag hoppas dock att du inte har det. 😉 )

  @Rickard, Roligt att se någon som inte har Ace som favorit “vågar” posta sin lista här. 🙂 Håller med dig om att Helena och hennes låt är något alldeles speciellt, och jag skulle faktiskt inte bli alltför ledsen om hon vann… men som sagt, jag har andra bidrag jag rankar högre. 🙂

  @Daniela, Intressant med det här med “Songbird”, för vissa låtar tar lång tid innan de “klickar” för mig men just den här har inte lyckats med det, trots många lyssningar. Vad gäller “Undo” så är även jag inne på att den kan vara för perfekt, jag vill gärna ha något som får mig att känna något, och där misslyckas den kanske inte totalt men den är inte alls i klass med Ace:s låt, som verkligen får mig på glatt humör. 🙂 Som sagt, må bästa bidrag vinna och trevlig kväll. 🙂

 10. Adri

  Heja Ace! Känns som att det kan bli hur som helst 🙂

  Jag tror att Sanna vinner med en knapp marginal men det är verkligen inte säkert! Kan verkligen bli hur som helst men jag tänker rösta mig pank på Ace! Jag vill visa en tuff och modern tjej och sång i Eurovision 😀

 11. davve

  Grattis till sanna. Men nu kommer vi tyvärr nog inte ens till final. och kommer vi till final blir det en typ 20:de plats.

 12. Nathalie

  Grattis Sanna!
  Bra låt, duktig sångerska- men ändå kan jag inte låta bli att vara besviken. Det var så nära att Ace vann. Men, men…

 13. Kerstin

  Ligger så sjuk här hemma men när Sanna vann så blev jag plötsligt så mycket bättre. Kan inte säga hur lättad jag blev över att Ace inte vann, jag vet det är jättemånga som gillar låten men för egen del är det inget jag lyssnar på men hade hon vunnit hade världen naturligtvis inte gått under. Men på något sätt känns det kul att det var svenska folket den här gången som fick bestämma och avgöra tävlingen. Grattis till Sanna och sov gott Schlagerpinglan och alla ni andra här!!

 14. Rickard

  Schlagerpinglan: haha ja jag var inte så förtjust i henne! Förstod aldrig vad det var som var bra med Ace! Är sjukt glad över Sannas vinst! Sa direkt efter framträdandet att hon skulle vinna! Värdig vinnare! 🙂

 15. davve

  Tycker ni tyvärr är lite naiva.. inget illa menat ;).. men sannas låt har ingen chans på Topp10 i eurovision…..

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se