Norges Eurovision-bidrag 2014

2014-03-15 (lördag)
Norge På lördagskvällen valde Norge ut det bidrag de tänker tävla med i Eurovision Song Contest 2014 genom finalen av den nationella uttagningen “Melodi Grand Prix 2014“.

Nio bidrag hade kvalificerat sig till finalen från förra helgens tre semifinaler och precis som då så bestämdes resultatet av 100% tittarröster. I finalen utsågs dock först fyra guldfinalister innan rösterna från den andra röstningsomgången redovisades och vinnaren kunde koras. Resultatet samt länkar till finalens framträdanden ser ni här nedan.

Lyssna på Norges bidrag till Eurovision Song Contest 2014 här:
Carl Espen – “Silent Storm”

Resultatet av finalen av Norges “MGP 2014”:
Resultatet av Guldfinalen: Teleröster
1. Silent Storm“, Carl Espen 23 264+4 697+4 397+4 812+16 542 = 53 712 p.
2. High Hopes“, Linnea Dale 22 746+3 304+3 484+4 832+4 720 = 39 086 p.
3. Heal“, Mo 23 615+3 021+3 181+3 714+3 874 = 37 405 p.
4. Taste of You“, Knut Kippersund Nesdal 17 440+1 805+3 083+2 039+3 390 = 27 757 p.
Ute ur tävlingen efter 1:a omröstningen (ej resultatordning):
Ain’t no Love (in This City no More)“, El Cuero
Sole Survivor“, Elisabeth Carew
Needs“, Dina Misund
Hit Me Up“, Charlie
Sing“, Oda & Wulff

Schlagerpinglan: Ja, när NRK sa att de storsatsade inför 2014 så var det inte bara tomma ord utan de lyckades verkligen att bjuda på ett imponerande finalstartfält där jag hittade små guldkorn i princip alla de nio tävlande bidragen. 🙂

Inte nog med det, jag tyckte riktigt bra om alla de fyra guldfinalisterna och skulle känna mig nöjd med vilken vinnare som helst av dem. Nu blev det storfavoriten som i modern Askunge-anda tog en storseger (i alla fall i sista röstningsområdet) och får representera Norge i Eurovision Song Contest. Det ska bli väldigt intressant att se om de röstande där tar denna orutinerade artist till sina hjärtan som den norska publiken gjort.

Jag önskar i alla fall Norge, Carl Espen och låtskrivaren Josefin Winther lycka till och hoppas att det går riktigt bra för dem i ESC. (Men inte för bra, Sverige har ju också en riktigt stark ballad i Sannas “Undo” så vi tävlar ju om samma röster. 😉 )

Mer om Norges förberedelser inför ESC 2014 hittar ni här: “Norge i ESC 2014” medan länk-samlingen till de övriga utvalda bidragen samt ländernas ESC-förberedelser finns här.

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


14 kommentarer till “Norges Eurovision-bidrag 2014”

 1. Nathalie

  Nej. Nu får det snart räcka med ballader, tycker jag!
  Carl sjunger bra, men jag vet inte.
  Tycker faktiskt bättre om den moldaviska vinnarlåten då!

 2. Schlagerpinglan

  @Nathalie, Inte nog med det, Belgien väljer bidrag på söndagskvällen och även de verkar ha en ballad på gång. Så visst, det börjar bli lite väl mycket nu.

 3. Nathalie

  Åh herrejäklar! Det blir många toalettpauser i år!

 4. Johan

  Mängden ballader i år kommer att resultera i ett av följande scenarion:

  * Juryn blir väldigt ambivalenta och kommer fördela sina poäng hejvilt mellan de olika bidragen. Samtidigt kommer de olika balladerna dra till sig telefonröster enligt geografisk tradition. Här har då Albanien och Montenegro det kämpigt om balkanrösterna, Norge och Sverige tävlar om de nordiska och övriga (såsom nederländerna) får be och böna att det finns röster över till de också.

  * Något av bidragen sticker ut så pass mycket att det inte spelar roll att det är flera liknande. Detta skulle resultera i att flera favoriter hamnar långt ner på resultatlistorna och en seglar upp och tävlar om segern. Skulle detta bidrag också klaffa med juryns preferenser kan nog en ballad gå segrande. Detta scenario är dock mer otänkbart.

  * Ballader är ofta växare och därför kan ett par av dem, trots kvalitén, slås ut redan i semifinalerna. Detta innebär att antalet ballader i finalen blir färre och kan då knipa större röstandelar.

  Kommer bli svårtippat men skulle nog gissa på att Armenien segrar som det ser ut nu. Mina favoriter (Albanien och Georgien) kommer nog enbart plocka röster från musiker och från de som lyssnar mycket på ethno, jazzfusion och folkmusik. Albanien sitter lite i klistret gällande balkanländerna då språket är väldigt skiljt från övriga samt att de inte delar samma historia som Jugoslaviska utbrytarländerna. Albanien kan gå vidare, Sverige och Norge är nog givna finalister, Nederländerna tror jag kanske med hjälp av juryn kommer ta sig vidare och sedan blir det mer svårtippat. Intressant som sagt.

 5. Johan

  Såg nu att Armenien gått om Norge i flera bettinglistor. Intressant.

 6. Micke

  För många ballader? Det är väl högst 6-7 st som jag ser det. Räknar ni in exempelvis Nederländerna så har ni väldigt dålig koll på vad en ballad är 🙂 Jag är mest glad för att det är större blandning än vad det brukar vara då minst en tredjedel brukar handla om kissnödiga robotdansare som omger någon pubertetssångare. Det är jädrigt skönt att se att det börjar bli bättre blandning. Tendensen är klart att inkontinens börjar botas i ESC och det är ett stort steg som har påbörjats.

  Jag vill ha blandning av musik precis så som grundtanken med ESC var. Idealet hade varit 37 bidrag från totalt olika musikstilar men det kommer ju aldrig att hända men ju större spridning desto bättre.

  När det gäller Norge fanns det två bra låtar som jag ser det och de kom först. Kul. Lillpojken med sina robotdansare fick maka på sig och det blev brons för honom. Tack Norge hade han vunnit hade det för mig varit det solklara jumbopriset i hela ESC.

  Nu har Norden i mina ögon/öron tre bra bidrag, två ballader och en lite rockigare historia. De två övriga avstår jag att kommentera men jag har definitivt slutat lyssna på dem. De är Island och Danmark. Framförallt tråkigt med Island som nästan alltid har bra bidrag annars

 7. Daniela

  Micke, haha, jag måste faktiskt hålla med dig när det gäller inkontinensen! 😉 T.o.m. i Melodifestivalen verkar den ha börjat botas, att döma av finalresultatet, och precis som du säger är det ett stort steg i rätt riktning! 😉

  Här har nog Sanna en mycket farlig utmanare som jag ser det. På ett sätt är kanske “Undo” en starkare låt, men å andra sidan tycker jag att det här norska bidraget känns mycket mer äkta. “Silent Storm” och Carl Espen griper tag i mig direkt från första tonen och berör på ett sätt som “Undo” inte ens varit i närheten av ännu. Faktiskt det av årets hittills utvalda ESC-bidrag som gjort det starkaste första intrycket på mig och gett mig direkta vinnarvibbar. Norge blir nog att räkna med i år! 😀

 8. Schlagerpinglan

  @Micke, Vare sig man kallar det ballader, slöa låtar eller saktgående bidrag så tycker jag nog att det är väldigt många sådana som blivit klara för ESC den senaste tiden. Eftersom jag inte är någon ballad-människa så ställer jag lite högre krav på saktgående bidrag då jag faktiskt klarar av en tio halvtaskiga disco/rock/pop-låtar på raken medan jag med säkerhet kommer att förlora intresset redan efter tre halvtaskiga ballader. Orättvist kanske, men sant. 🙂

 9. davve

  Carls problem är att hans röst inte räcker till för att göra låten bra. Och hans scennärvaro är lika med noll. Detta bådar inte gott för norge….

 10. davve

  jag tycker ärligt att det nästan är kränkande mot vår sanna att säga att hennes Undo inte är i samma liga som silent storm. Om vi nu valde att skicka sanna så har vi åtminstone gjort ett bra val för Undo är TUSEN GGR bättre än silent storm. och framförallt är sångerskan tusen gånger bättre än denna carl espen. nej nej där har ni helt enkelt fel.. Sverige kommer före norge..

  men å andra sidan spelar det kanske ingen roll då varken sverige eller norge har så värst stora chanser på final överhuvudtaget i år.

 11. davve

  I övrigt kan jag nu säga att den ballad som kommer placera sig högst i Eurovision är Azerbaijans ballad med Dilara. Den är allt en ballad ska vara.. modern, cool och lite dramatisk sådär med ett modernt sound helt enkelt. Azerbaijan kan till och med vinna om hon sätter framförandet… där har ni låten som kommer ta MÅNGA poäng från Sverige och Norges mossiga ballader.

 12. Micke

  Hej Daniela! Det var ett tag sedan man såg till dig 🙂 Jo visst är det skönt att det verkar finnas botemedel 🙂 Finns faktiskt inte många länder som skickar fram såna bidrag längre vilket jag välkomnar.

  Schlagerpinglan: Jo jag vet att du föredrar uptempolåtar och varför skulle jag klaga på det. Det är din smak och den har varken jag eller någon annan att göra med. Personligen tänker jag dock inte så. Jag vill ha variation men när jag lyssnar på en låt bryr jag mig inte om det är långsamt eller snabbt. Jag bryr mig bara om det är bra eller dåligt 🙂

  Jag är allätare som jag sagt. De enda musiksorter jag inte finner guldkorn i är gospel, hip hop och då denna farsot med robotdansare runt nån småtting. Det fanns ett jättebra exempel i år men tyvärr minns jag inte vilket land det var nu. Låtens första halvminut var minst sagt lovande men sedan raserades allt. Först genom dunka dunka trummor helt utan känsla som angrep låtens uppbyggnad. När de väl tagit över kom nästa angrepp från flanken genom några märkliga män från nåt annat universum eller något. Måste ha varit det för deras rörelser var så fruktansvärt synkade men samtidigt helt utan mänsklig normalt rörelseschema. Jag kände bara “hur kunde de förstöra en så lovande inledning.”

  GE TRUMMISEN TILLBAKS HANS HANTVERK OCH GE HONOM RÄTTEN TILL ATT KUNNA FÖRSÖRJA SIG. LÅS IN ROBOTAR OCH MASKINER SOM TAR TRUMMISENS JOBB

  Jag är inte riktigt nöjd med kvaliteen på årets bidrag men däremot på variationen på bidragen. Inte bara uptempo och inte bara söligt. Hittills är det elva låtar jag tycker riktigt bra om och det är ungefär hälften snabba och hälften långsamma. Bra blandning. Jag är mest nöjd med att inte Mo vann i Norge. Då hade jumboplatsen varit solklar för mig. Tack Norge 🙂

 13. Schlagerpinglan

  @Micke, Bara för att förtydliga: naturligtvis föredrar jag en bra ballad framför en dålig poplåt. 🙂 Om man däremot inte hittar några bra låtar så föredrar jag att de halvtaskiga har lite fart i sig så att man inte somnar i väntan på nästa. 🙂

 14. Micke

  Du får tycka om precis vad du vill Schlagerpinglan. Det ska jag skita fullständigt i 🙂 Vi är dock olika där. Om någon spelar tio dåliga ballader för mig börjar jag skruva på mig men jag kan ändå stå ut. Skulle någon däremot spela tio dåliga uptempolåtar för mig skulle det börja krypa i hela mig 🙂 En dålig ballad med nån som står och bara ser allmänt tråkig ut är givetvis jobbigt men ingenting mot en dålig uptempolåt där någon ska se så käck och pigg ut och man bara önskar någon kan ge honom ett sömnpiller eller bara släpa ut det katten dragit in.

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se