Schlagerpinglan: Efter gårdagens titt på vad oddsen sade om de olika ländernas chanser att ta sig vidare till finalen från de båda semifinalerna i Eurovision Song Contest 2014 så är det idag dags att ta en titt på tävlingen i stort. Här nedan ser ni alla bidragen i den ordning, från låga till höga odds, de lär ha chans att vinna finalen, allt enligt Oddschecker.com.

De länder som har störst chans att vinna ESC 2014: (enligt odds 2014-03-21)
Armenien 1. Armenien – “Not Alone“, Aram MP3 semifinal 1
Sverige 2. Sverige – “Undo“, Sanna Nielsen semifinal 1
Norge 3. Norge – “Silent Storm“, Carl Espen semifinal 2
Ungern 4. Ungern – “Running“, András Kállay-Saunders semifinal 1
Belgien 5. Belgien – “Mother“, Axel Hirsoux semifinal 1
Azerbajdzjan 6. Azerbajdzjan – “Start A Fire“, Dilara Kazimova semifinal 1
Danmark 7. Danmark – “Cliche Love Song“, Basim finalen
Storbritannien 8. Storbritannien – “Children Of The Universe“, Molly Smitten-Downes finalen
Rumänien 9. Rumänien – “Miracle“, Paula Seling & Ovi semifinal 2
Ukraina 10. Ukraina – “Tick-Tock“, Maria Yaremchuk semifinal 1
Ryssland 11. Ryssland – “Shine“, Tolmachevy Sisters semifinal 1
Tyskland 12. Tyskland – “Is It Right“, Elaiza finalen
Italien 13. Italien – “La Mia Città“, Emma finalen
Israel 14. Israel – “Same Heart“, Mei Finegold semifinal 2
Österrike 15. Österrike – “Rise Like a Phoenix“, Conchita Wurst semifinal 2
Irland 16. Irland – “Heartbeat“, Can-linn featuring Kasey Smith semifinal 2
Polen 17. Polen – “My Słowianie“, Donatan & Cleo semifinal 2
Spanien 18. Spanien – “Dancing in the rain“, Ruth Lorenzo finalen
Finland 19. Finland – “Something better”, Softengine semifinal 2
Grekland 20. Grekland – “Rise Up“, Freaky Fortune feat. Riskykidd semifinal 2
Frankrike 21. Frankrike – “Moustache“, TWIN TWIN finalen
Montenegro 22. Montenegro – “Moj Svijet“, Sergej Ćetković semifinal 1
Malta 23. Malta – “Coming Home“, Firelight semifinal 2
Estland 24. Estland – “Amazing“, Tanja semifinal 1
Moldavien 25. Moldavien – “Wild soul“, Cristina Scarlat semifinal 1
Makedonien 26. Makedonien – “To The Sky“, Tijana Dapčević semifinal 2
Slovenien 27. Slovenien – “Round And Round“, Tinkara Kovač semifinal 2
Albanien 28. Albanien – “One Night’s Anger”, Hersi semifinal 1
Nederländerna 29. Nederländerna – “Calm After The Storm“, The Common Linnets semifinal 1
Georgien 30. Georgien – “Three minutes to Earth“, The Shin and Mariko semifinal 2
Island 31. Island – “No prejudice“, Pollapönk semifinal 1
SanMarino 32. San Marino – “Maybe (Forse)“, Valentina Monetta semifinal 1
Lettland 33. Lettland – “Cake to bake“, Aarzemnieki semifinal 1
Litauen 34. Litauen – “Attention“, Vilija Matačiūnaitė semifinal 2
Schweiz 35. Schweiz – “Hunter of stars“, SeBAlter semifinal 2
Vitryssland 36. Vitryssland – “Cheesecake“, TEO semifinal 2
Portugal 37. Portugal – “Quero Ser Tua“, Suzy semifinal 1
(Källa: oddschecker.com)

Schlagerpinglan: Eftersom hela min personliga topp-fem (se hela topp-37-listan här) befinner sig väldigt långt ner på listan: Finland (19), Grekland (20), Slovenien (27), Malta (23) och Estland (24), så kan jag inte påstå att det var någon munter läsning direkt. Visst, Sverige ligger riktigt bra till enligt oddsen, men av tradition så brukar vi göra det – vare sig det finns någon anledning till det eller ej… men förhoppningsvis finns det det i år. 😀

Jag måste dock erkänna att jag är lite förvånad över att det är just Armenien som knipit åt sig förhandsfavorit-titeln. Det borde ju rimligtvis betyda att det satsats en hel del pengar på bidraget… men det gör man ju inte om man inte tror att det ska vinna. Personligen tycker jag att det är en bra låt… men jag vill gärna se live-framträdandet först innan jag börjar tro att det är något vinnarbidrag.

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


20 kommentarer till “Vem vinner Eurovision Song Contest 2014?”

  1. André

    Har precis lyssnat igenom alla 37 bidragen på raken 😉

    Det som förvånar mig mest är att Norge ligger så högt upp som de gör. “Silent Storm” var absolut inte dålig men tycker det finns både bättre ballader och bättre sångare i årets tävling så vad det är som får folk att skrika “Eurovision-vinnare!” så fort de hör Norge förstår jag inte. Jag tycker både Armenien, Belgien och vår egen Sanna är bättre än vad Norge är. Carl Espen måste göra sitt livs framträdande i Köpenhamn för att få mig att ändra åsikt där, för just nu är det han tävlar med inte alls samma klass som de andra tre jag nyss nämnde.

    Pinglan: Jag märkte att vi var väldigt överens och också väldigt oense, när jag ser på din lista över samtliga bidrag. Precis som du tyckte jag jättemycket om Finlands bidrag och jag håller liksom du de uppe i toppen.
    Däremot såg jag du hade Ungern sist…de är tvåa efter Finland på min lista. Jag tilltalades av det vemodiga budskapet och mörka tongångarna samt berördes av sångarens röst, så därför är det iaf för mig glädjande att se att de ligger så bra till i oddsen 🙂

  2. André

    Och just det….Att utse en vinnare redan nu är jättesvårt och jag lär knappast ha samma tippning i Maj…men ska jag säga något just nu så säger jag Armenien! Det är en låt som ingen verkar tycka illa om och den lär därmed få poäng av iaf nästan alla länder och det kan räcka hela vägen 🙂

  3. Josef

    Intressant med oddsen. Det vore jätteroligt om Armenien vann, men mycket är kvar enligt mening. Dels p.g.a det liveframträdandet som skall spegla låtens dramtiska karraktär och uppbyggnad. Jag tror Aram kommer sjunga rent så det är inte min första orosmoln. Istället är det två faktorer som geografiskt och låtmässigt som talar emot Armeniens bidrag.

    Den geografiska positionen gör att Armenien måste ha ett bidrag som är i Rybak eller Loreen.klass och det har den i ett kvalitativt syfte men låten är präglad av de instrument som bygger upp innan “dub-stepen” men med lite noggrannare lyssning så är det inte akustiska instrument, åtminstone inte på violinerna vilket jag inte vet hur Aram kommer lösa. Hursomhelst får de i sedvanlig ordning tyvärr inga poäng från sin enda granne Azerbajdzjan eftersom de är i konflikt med varann. Dock tror jag det kan komma en del 12:or från just en handfull länder från öst men Armenien hade behövt de forna jugoslaviska ländernas 12:or för att vara säker på seger, vilka nu inte är med.

    Låten har inte den effekten att den växer hos mig, och jag undrar när man lyssnat på den ett antal 10-tal gånger om den växer så värst fram till Maj när det ska bära av.

    Jag gjorde en koll på hur man historiskt har givit sina respektive röster och tolvor. Sedan avstämde jag med vilka som deltar i år. Sedan försökte jag ta hänsyn att Armenien har ett dubbelt så bra bidrag som quele quele som kom fyra 2008. Nu kanske detta bidrag “Not alone” är mer än dubbelt så bra och populärt som “Sirushos” bidrag, men det är ändå lite oklart om Armeniens låt kommer växa som låt när den enligt mitt tycke är svår att “tralla”.

    Prova själva med förra årets, Loreens, believe med Dima Bilan eller Rybaks “fairytale” med flera med flera. Ni kommer bli förvånad att man nästan alltid lätt ska kunna tralla en vinnarlåt.

    Så, utan att titta nu på oddsen alltför mycket. Vilka låtar är lättillgängliga. Där har vi vinnaren utan att för den delen alls tycka om skräpet! 🙂

  4. Johan

    @Josef – Bra analys! Det geografiska spelar fortfarande en stor roll trots juryns intåg och därför bör man analysera varje låt utifrån en näve variabler som till exempel:

    * Geografi – Antalet grannländer, antaler länder med liknande kultur, konflikter etc.
    * Juryn – Har ju 50 % av makten och kommer bedöma kvalité, musikalitet och originalitet på ett annat sätt än vad telefonrösterna gör. Juryn har dock ett flertal gånger valt bort låtar som avviker från normen som saknar det där lilla extra för att bära en främmande genre i en pop-tävling.
    * Sätter sig låten direkt? De flesta får höra låten för första gången under semi-finalen (eller finalen) vilket innebär att växare kan ryka fort.
    * Tilltalar bidraget alla åldersgrupper?

    osv.

    Ju mer jag analyserar (vilket kanske är dumt egentligen) ju mer ifrågasätter jag varför Armenien fått sådana övertygande odds på bettinglistorna. Det här året saknar en Rybak eller en Loreen och jag misstänker att vi kommer se en liknande situation som 2011 då juryn och tittarna hade olika vinnare. Armenien kan nog locka en hel del tittarröster från öst då vi saknar Serbien och Turkiet i årets tävling samt att länder som Grekland och Ukraina, som båda brukar leverera i kvalité, i år kommer med rätt mediokra bidrag (enligt de flesta). Med två giganter borta och två andra som inte levererar blir detta år verkligen intressant.

    Ofta när det inte existerar någon direkt självklar vinnare så blir ofta tittarrösterna mer uppdelade geografiskt vilket talar till öst-ländernas fördel. 2008 och 2011 är prima exempel på detta där många saknade en tydlig favorit i två ganska medelmåttiga startfällt vilket lockade fram de mer primitiva hos telefonröstarna vilket resulterar i grannlands-röstning. Norden kommer fördela sina röster på Finland, Norge och Sverige (tror jag), Balkan kommer, med sina få deltagande, att ha en mindre betydande roll i år. Sovjetblocket är skadat av konflikter och där kommer det bli intressant att se vart rösterna hamnar. Baltikum har inte nog starka bidrag för att väcka uppmärksamhet och kvar blir då väst-blocket (som inte är speciellt tajta när det gäller grannlandsröstning) samt de övriga (Armenien, Azerbajdzjan, Georgien osv.). Det jag tror kommer att ske blir att Armenien drar röster från sovjetblocket och från övriga euro-asiatiska länderna med undantag för Azerbajdzjan. Om Montenegro och Moldavien ryker från semifinalerna kan nog balkan spilla en del röster till Armeniens fördel också och i slutändan tror jag att de kommer stå som segrarna hos tittarna (de som blir över efter Rumänien och Grekland). Det som kommer krävas är att de lyckas locka över nog många 5:or och 6:or från väst-europa och då har de saken biff.

    Juryn då? Det är svårare att förutspå. Jag tror att fröken Molly från Storbritannien kan locka en hel del jury-röster samtidigt som Rumänien, Ryssland och Ukraina kommer få det svårare då de genomskådar hur mediokra bidragen egentligen är (subjektivt, men jag utgår ifrån folks kommentarer och liknande så gott det går). Jag tror dessa kan stå som kandidater för juryns topp-placeringar:

    * Sverige – Sannas proffsiga utstrålning kommer räcka långt i årets mediokra startfällt.
    * Storbritannien – Sjukt duktig sångerska som gör att man ignorerar låtens brister.
    * Norge – Melodierna och kompositionen väcker uppmärksamheten.
    * Armenien – Det är en välkomponerad radiopoplåt med mycket dramatik. Kommer nog uppskattas.
    * Ungern – Samma här som med Armenien.
    * Finland – Välgjord. Kan glömmas bort lite beroende beroende på deras framträdande.
    * Italien – Juryns favorit sedan 2011! Kommer garanterat locka höga jurypoäng och placera italien på deras 4e topp 10-placering sedan 2011.

    Jag tror vi står inför en sjukt spännande final oavsett. Jag tror nog att oddsen är lite överdrivna, men vem vet? Kommer bli väldigt intressant att se hur det hela slutar…

  5. Schlagerpinglan

    @André, Till en början tyckte jag att Norges bidrag var “bra”, men inte mycket mer. Precis som du skriver så kunde jag inte riktigt förstå varför de använde så stora ord och t.o.m. trodde på seger för Norge. Numera när jag hör låten så förstår jag faktiskt vad de menar. Låten har naturligtvis inte blivit bättre den senaste tiden utan det är jag som uppfattar den annorlunda. Frågan är alltså inte huruvida låten är en vinnarlåt eller ej, utan hur många det är som uppfattar den som en sådan när det väl är dags för avgörande… och det ska bli väldigt intressant att se. 🙂 (Förtydligande: jag tycker väldigt bra om den, men hoppas på en annan vinnare.)

    Vad gäller Ungerns låt så kan jag inte hjälpa det, trots ytterligare försök att lyssna på den, det är inte alls någon låt i min smak utan jag blir illa berörd av den. Jag är ledsen, jag vet att det är många av mina läsare som har låten som favorit, men jag hoppas likväl innerligt att den inte vinner. :/

  6. Kerstin

    Schlagerpinglan, du kanske minns mitt förhållande till Greklands bidrag, Alcohol is free förra året? Hur mycket ironi det än var i titeln så gjorde den mig alltjämt illa till mods och illa berörd. Musik tar fram känslor i oss och ibland är de inga trevliga känslor och ibland blir det svårt att förklara då andra gillar låten och inte alls förstår. Jag förstår dig absolut när det gäller Ungerns bidrag. Jag gillar Ungerns bidrag men mellan dig och mig, jag hoppas inte heller den vinner.

  7. Schlagerpinglan

    @Kerstin, Jo, jag kommer ihåg det och trots att jag själv tyckte vädligt bra om bidraget så förstod jag ju att det helt enkelt inte slog an de rätta strängarna hos dig… och nu är det precis tvärtom. Men men… det är ju det som är så fantastiskt med musik, att det kan beröra så mycket fast på olika sätt. Att det sedan inte alltid är enbart positivt säger ju sig självt men lyckligtvis så kan man ju välja själv vilken musik man väljer att lyssna på / ev. rösta på. 🙂

  8. Johan

    För tävlingens skull hoppas jag nästan inte att något nordiskt land vinner igen då det förmodligen skulle innebära att röster om regelförändringar hit och dit höjs igen. Det bästa för att få igång lite optimism skulle nog vara ett centraleuropeiskt land som Österrike, Belgien eller Schweiz. Då skulle vi nog se att länder som Andorra, Monaco osv. blir sugna att ge sig in i tävlingen igen.

    Nästa år är väl jubileum? Ryktas om att Turkiet är sugna på att komma tillbaka. Hoppas även på att Bosnien, som brukar vara bland mina favoriter varje år återkommer samt Serbien och Bulgarien. Hoppas på 40+ till nästa år så att eurovision får lite medvind efter de senaste två årens alla avhopp. Kul att Polen och Portugal tog sig tillbaka iaf! 🙂

  9. Micke

    Du har i alla fall en läsare som står helt bakom dig när det gäller Ungerns bidrag Schlagerpinglan. Inte illa det 🙂 Det är märkligt för jag känner precis som du. Det är något med det där bidraget som bara får det att krypa i hela kroppen av obehag. Jag brukar inte ha svårt att kläda mina känslor i ord men i det här fallet har jag det för jag vet ärligt talat inte varför jag känner sånt obehag av Ungerns bidrag. Skulle bi grymt besviken om den skulle vinna.

    Än värre om Rumänien får vinna. Jag får Malena Ernman känsla på den låten fast tvärtom. Malena hade en grymt bra refräng men en vers som var det mest Bolibompa jag hört. Exakt samma med Rumänien 2014. Den börjar med en mycket lovande vers men vad tusan händer sedan? Inte ens i MF har jag någonsin hört något mer dagisliknande. Synd. Ukraina vill jag inte heller ska vinna och definitivt inte Frankrike och Island som känns som om de hånar hela ESC. Inte heller Estland men det är av en annan anledning. Ring Sandra och fråga 🙂

  10. davve

    tycker det är mystiskt att carls falsksångs ballad ligger så nära sannas låt.. menmen..

    kanske kan gå vägen för sanna ändå.. hmm. vem vet.

  11. Falconetti

    Ukraina får Krimröster =. Topp 5.
    Ryssland antiröster = ej final.

    Armeniens bidrag speglar ödesmättad oro i Europa = vinnare.
    Sannas låt bäst – men ändå bara på prispallen.
    På prispallen också Ungern.

    1) Armenien
    2) Sverige
    3) Ungern

  12. Nathalie

    Jag håller med Falconetti. Tror att Ukraina kommer att plocka på sig mycket sympatiröster, och en liten del av mig, fastän man inte ska blanda ihop musik och politik- kan ändå inte låta bli att hoppas att Ryskorna och deras propagandaskit slås ut.
    Vilka länder kan tänkas att rösta på Ryssland? Ukraina med oroligheterna?- har jäkligt svårt att tro det, likaså hotbilden mot Baltikum & Moldavien borde göra att de tappade en del röster.
    Kvar är då Armeninen och Azerbaijan…
    Men de lär väl naturligtvis ändå på något sätt ta sig till final (via fusk) troligen, men ändå!

  13. Jonny

    Är inte helt klar över vilka bidrag jag håller högst, men Österrike ligger bra till. Conchita sjunger bra. Ett annat jag håller högt är Storbritannien. Sen hoppas jag på Nederländerna. Sverige bör få en bra placering. En låt jag personligen blir glad av och som kanske, kanske kan ta sig till final trots juryn är Lettland. Den är lätt att komma ihåg och vid en första lyssning kan det kanske räcka till final. Ryssland kommer att få en sämre placering än de förtjänar och Ukraina en bättre. Politik är ändå med och styr.

  14. Joakim

    för många balader i år för att nån av de ska kunna vinna. De tar poäng från varandra. Men Finland kändes som en vinnare.

  15. Nara

    Armenien…..

  16. Danne

    Jag tror att det blir Italien eller Frankrike eller Österrike som vinner denna gång.

  17. Danne

    Jag hade rätt angående förra årets bidra och när lordi vann. Har lyssnat på alla låtar och mina favoriter är just Italien och Frankrike, de kommer att gå långt.

  18. Rickard

    Det står för mig mellan Azerbajdzjan, Ukraina, Rumänien och Israel! Italien är en dark horse! Får man ihop framträdandet bra så är även de en kandidat till segern!

    Men ska jag våga mig på en gissning så får det bli Azerbajdzjan! 😀

    Når Sverige topp 10 ska vi vara väldigt nöjda! Topp 15 bra jobbat! Men en seger? Ytterst tveksamt!

  19. Mikael

    Rickard: Av de sex länder du nämner tror jag på segerchans för två. En av dem är den du inte tror på – alltså Sverige. Den andra är Ukraina. För min del dock av två olika anledningar. Jag har Ukraina på plats 35 så med andra ord är det ingen låt jag gillar. Bidraget kommer dock att få mängder med sympatiröster vilket gör den livsfarlig. När det gäller Sverige ser jag den som segeraspirant på grund av styrkan i bidraget. Det bästa Sverige haft sen 2007. Mitt tips när det gäller Sverige är nån plats mellan 1-6.

    Israel rankar jag högt och sångerskan har en av tävlingens bästa röster. Dock lite rädd för motsatsen mot det som jag säger händer Ukraina. Italien är mitt absoluta favvisbidrag i år med den bästa artisten. Tror dock att den är “för bra” för tävlingen. Azerbajdzjan tror jag har tömt ut allt “flyt” de haft genom åren och det är inget bidrag som direkt lyfter. Slutligen då Rumänien. Jag hoppas för hela tävlingens skull att den bolibomparefrängen inte drar röster till sig. Då börjar jag nästan undra

  20. Micke

    Hmm Varför skrev jag plötsligt Mikael när jag hela tiden skrivit Micke 🙂

  1. Lämna en kommentar


                 

                 

     





Musik bloggar Blogglista.se