Finland Schlagerpinglan: Här följer en liten presentation (inklusive länkar till bidraget, låttexten, intervju och relevanta infosidor) av ett av bidragen som tävlar i Eurovision Song Contest 2014. Genomgången avslutas med aktuell placering på oddslistan samt vad jag själv tycker och tror om bidraget. Se samlingssidan för hela samlingen med alla de övriga ländernas presentationssidor.

Land: Finland landets ESC-historik
Bidrag: “Something Better” videolive-framträdandetext-videolåttext
Artist: Softengine officiell webbplats / facebooktwitterinstagramwikipedia
Startnummer: nr 8 i semifinal 2
Låtskrivare: Topi Latukka (t&m), Henri Oskár (t)
Uttagning: YLE valde för tredje året i rad ut sitt ESC-bidrag genom musiktävlingen “Uuden Musiikin Kilpailu” (UMK). Allt som allt tävlade 12 artister. Softengine och Hanna Sky gick direkt till final från sina deltävlingar medan åtta andra fick tävla i en semifinal om de sista finalplatserna. Av finalens åtta tävlande bidrag så var både juryn och tittarna överens om att Softengine var det bästa valet.
Tidigare på schlagerpinglan.se: “Finlands ESC-bidrag 2014”
Presentationer av bidraget och artisten (på engelska): (Uppdateras när de blir klara.)
(esctoday.com) eurovisionary.com eurovision.tv

Extra: Se en intervju med Softengine av escXtra.com samt när de framför “Something Better” i UMK 2014 vid den första juryspelningen och efterföljande deltävling. (Finalframträdandet hittar ni högre upp på sidan, där även den slutliga video-versionen av låten finns.)

Odds: Vidare till final & nedre mitten-placering (plats 22) av de 37

Schlagerpinglan tror: Till final
Jag skulle inte bli helt förvånad om Finland missade finalen i år för historiskt sett så brukar det inte gå så bra för rockband från små länder i denna tävling, hur bra låtar de än ställer upp med. Jag låter dock hjärtat bestämma i det här fallet och därmed så både hoppas och tror jag att Finland blir ett av de länder som går vidare från den andra semifinalen.
Schlagerpinglan tycker: Till final FinlandFinlandFinlandFinlandFinland Betyg: 5- / 5
Vanligtvis brukar en låt med stark refräng ha en lite svagare vers, eller tvärtom, men i det här fallet tycker jag otroligt bra om båda delarna. Att låten sedan heller aldrig står still och stampar på samma ställe utan hela tiden fortsätter att bygga sig vidare mot det helt underbara sticket, som i mina ögon är höjdpunkten i låten, gör att jag inte hade några svårigheter alls att utse min personliga favorit i år. Heja Finland! 🙂

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


9 kommentarer till “Finland 2014: “Something Better”, Softengine”

  1. André

    Håller med om allt som är skrivet i det här inlägget. Det bästa jag hört från Finland och den här låten hade lätt kunnat kvala in på radio och göra band som Coldplay och Nickelback sällskap och fullständigt erövra topplistorna! Det här är radio-rock när den är som bäst och det blir inte monotont eller enformigt någonstans utan man sitter på helspänn och låter sig tillfredsställas av låten från början till slut. Det här bara MÅSTE till final! 🙂

  2. Kerstin

    Finland är även för mig en stor favorit i årets ESC. Såna här liknande låtar med rockband har ställt upp ett antal gånger och många gånger fått oförtjänt dåliga placeringar, men jag tycker att Finland har en bättre låt med en stark refräng än många andra i samma genre som tävlat i ESC och en bra låt är en bra låt så jag känner stor förhoppning till att det kan gå bra för Finland. Jag har svårt att se att det skulle gå hela vägen till vinst för Finland men final det både hoppas och tror jag på. Betyg 4+/5.

  3. Nathalie

    Sorry, men det här fullkomligt ointressant för mig, en låt som heller inte sätter sig.

  4. Daniel

    Den här låten växer pinglan 🙂

  5. Johan

    Jag tror denna kniper en finalplats utan större problem. Schweiz missade finalplatsen 2009 och kom på en anonym placering (framförandet var inte alls bra, sångarens förkylning sabbade mycket) och 2012 då de hade en rätt medioker låt som nästan knep sista finalplatsen. Det jag är rädd för är att den dock kan halka lite i finalen och landa på en klassisk nordisk mittenplacering som till exempel Island varit mästare på att plocka under 2000-talet. Välskriven och finalkandidat, men ingen låt som kommer slåss om segern (kanske med hjälp av ett ordentligt jurystöd, men jag tvivlar).

    Mitt betyg: 4/5

  6. Daniela

    Ja, vad mig beträffar kunde texten lika gärna vara något i stil med “We DIDN’T find anything better, so it ended up like this”, för det är väl ungefär så jag skulle sammanfatta vår finländska uttagning i år. 😉 Och vet du vad Schlagerpinglan, efter att jag läst ditt omdöme om låten var jag riktigt tvungen att klicka upp videon och försöka komma underfund med om vi faktiskt hört samma låt! 😉 Nej, skämt och sido, så illa är det väl inte… Det börjar ju t.o.m. riktigt lovande, för verserna är faktiskt starka. Men jag KAN bara inte med refrängen, hur mycket jag än försöker, och de gånger jag lyckats hålla upp en någorlunda positiv attityd till slutet begravs den likväl av de skrikiga sluttonerna, som tyvärr alltid blir mitt bestående helhetsintryck av låten. Så nej… för mig är det här faktiskt ingen finalkandidat, vilket känns tråkigt att säga med tanke på att jag naturligtvis skulle önska mig finländska framgångar i ESC. Men roligt att ni ändå tycks vara flera som gillar vårt bidrag, det är väl bara att hoppas att ni har rätt och jag fel när vi kommer så långt som till Köpenhamn! 🙂

    Betyg: 3-/5

    PS. Roligt att den här genomgången av ESC-bidragen återkommer ännu ett år här på bloggen, ser det som ett tecken på att ESC-nedräkningen börjat på allvar!! 😀

  7. Micke

    Rätt låt vann i Finland som jag ser det även om en av anledningarna till det var att man så kapitalt misslyckades med framträdandet till bidraget “Sängyn reunalla“, Mikko Pohjola. Med det ursprungliga framträdandet till den senare hade den varit min favvis.

    Nu blev det inte så och därför vann rätt låt. För mig runt plats tio av alla låtar men möjligen årets mest svårplacerade. Tar man de bästa delarna ur låten är den topp tre för mig men i det omvända scenariot är den knappt topp 25. Jag är väldigt osäker på artisterna. Är det möjligen deras framträdande som gör det hela så ojämnt. Vissa stunder känns det bara så valpigt. Hade varit otroligt intressant att få se bidraget i handen hos någon riktigt etablerad rockartist och se vad som hade kunnat vara. I grunden tycker jag riktigt bra om låten.

    Jag har mer än gärna fel i mina tvivel och hoppas att Softengine spöar skiten ur mig och drar skämsmössa över huvudet på mig. Jag tar mer än gärna det för att få se vad det verkligen skulle kunna bli av det här bidraget som i grunden har så stor potential. Mitt tips är tyvärr att Finland missar final. Skulle vara jädrigt tråkigt i så fall.

    Avslutar med bäst och sämst i Finland

    Topp 10

    1. 2007 Hanna Pakarinen – Leave Me Alone
    2. 2013 Mikael Saari – We Should Be Through
    3. 1996 Jasmine – Niin kaunis on taivas
    4. 2006 Lordi – Hard Rock Hallelujah
    5. 2012 Pernilla Karlsson – När jag blundar
    6. 1985 Sonja Lumme eläköön – elämä
    7. 2010 Kuunkuiskaajat – Työlki ellää
    8. 2008 Teräsbetoni – Missä miehet ratsastaa
    9. 1992 Pave Maijanen – Yamma yamma
    10.2014 Softengine – Something Better

    Sämsta vinnarna i Finland

    1. 2002 Laura – Addicted to You
    2. 2013 Krista Siegfrids – Marry me
    3. 2004 Jari Sillanpää – Takes 2 to tango

  8. Rickard

    Finland missar finalen i år! ag har inget mot rockband men detta är intetsägnde! Svårtatt sia om då Finland är på gränsen men tror det blir svårt!

  9. Micke

    Har glömt att ge betyg:

    8- / 10

  1. Lämna en kommentar


                 

                 

     





Musik bloggar Blogglista.se