Österrike Schlagerpinglan: Här följer en liten presentation (inklusive länkar till bidraget, låttexten, intervjuer och relevanta infosidor) av ett av bidragen som tävlar i Eurovision Song Contest 2014. Genomgången avslutas med aktuell placering på oddslistan samt vad jag själv tycker och tror om bidraget. Se samlingssidan för hela samlingen med alla de övriga ländernas presentationssidor.

Land: Österrike landets ESC-historik
Bidrag: “Rise Like a Phoenix” videolive-framträdandelåttext
Artist: Conchita Wurst officiell webbplatstwitterinstagram
facebookyoutubewikipedia
Startnummer: nr 6 i semifinal 2
Låtskrivare: Charly Mason (t&m), Joey Patulka (t&m), Ali Zuckowski (t&m), Julian Maas (t&m)
Uttagning: ORF vald ut sitt bidrag till ESC internt och i september 2013 presenterades deras val: dragshowartisten Thomas “Tom” Neuwirths karaktär Conchita Wurst. Låten presenterades dock inte förrän i allra sista stund, i mars 2014.
Tidigare på schlagerpinglan.se: “Österrikes ESC-bidrag 2014”
Presentationer av bidraget och artisten (på engelska): (Uppdateras när de blir klara.)
(esctoday.com) eurovisionary.com eurovision.tv

Extra: Se en intervju med Conchita Wurst av Eurovision Ireland samt en tvådelad intervju av eurovision.tv här: del 1 och del 2. Se även Conchitas framträdande i Österrikes ESC-uttagning 2012, då det blev en andraplats för “That’s What I Am“ samt när Conchita framförde tävlingslåten vid Eurovision in Concert 2014.

Odds: Vidare till final & topp-15 (plats 13) av de 37

Schlagerpinglan tror: Inte till final
Historiskt sett så brukar Österrike ha lite svårt att locka till sig röster och jag tror inte att det blir lättare för dem i år. Visserligen så kommer bidraget att “stå ut från mängden” och förmodligen kommer de även att bjuda på ett mycket snyggt musikalnummer… men det finns så många bättre låtar i den andra semifinalen att jag har svårt att se att det skulle finnas plats för Conchita i finalen.
Schlagerpinglan tycker: Inte till final ÖsterrikeÖsterrikeÖsterrikeÖsterrikeÖsterrike Betyg: 3+ / 5
Efter några lyssningar så tycker jag riktigt bra om “Rise like a Phoenix”. Det är en klassisk, stilfull ballad men, som sagt, semi 2 är så fullproppad med riktigt bra låtar att denna inte räcker högre än till en 11:e/12:e-plats hos mig. Det blir de små detaljerna som kommer att avgöra och då är det tyvärr Österrike som drar det kortaste strået… i alla fall enligt min smak.

Andra bloggar om: , , , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


32 kommentarer till “Österrike 2014: “Rise Like a Phoenix”, Conchita Wurst”

 1. Christopher

  Om låten inte skulle sjungas av en hen så skulle den kunna nå final. Tyvärr finns det ett par länder som bara kommer döma honom/henne och inte låten. Jag tycker att den är värd en final, väldigt 007 aktigt vilket är min kopp av te.
  Final: nej

 2. André

  För mig är det helt självklart vilka tio som ska till final ifrån semi 2 och Österrike är faktiskt en av de. Tycker den här balladen är ganska mäktig, och gillar att det börjar lugnt och tonas upp för varje vers och så är refrängen stark och kraftfull, sedan Conchitas röst speciell och en av de bästa sångrösterna i startfältet enligt mig. Får jag bestämma är den här absolut i final!

  När det gäller vad jag tror är jag dock mer kluven. Det känns som det kan vara både i toppen och botten. Den kan gå till final utan problem men kan också åka ut med huvudet före… Det är både bra och dåligt att Conchita är en sådan speciell scenpersonlighet med sin uppsyn. Inte för att vara dum eller något nu men är det en tjej eller kille egentligen? Vissa sidor säger det är en kvinna och andra säger motsatsen?

  Hur som helst: det som är bra är att Conchita sticker ut ur mängden och blir ihågkommen. Det som är dåligt är dock att i det här fallet kan nog tyvärr utseendet ta för mycket fokus ifrån låten och precis som Christopher skrivit kommer man inte döma låten i första hand. Är även orolig för att det ska bli för mycket politik och syn på människors sexualitet inblandat i det här fallet. Vissa kommer hylla Conchita för sin öppenhet och för att hen vågar vara sig själv, medans andra säkert kommer tycka det här är oetiskt…Jag hoppas verkligen att det inte blir för mycket fokus på sånt eftersom det är låten, sången och framförandet som ska bedömas.
  I min värld går det här till final och jag blir inte förvånad om den lyckas med det heller, men blir heller inte förvånad om den åker ut. Ett svårbedömt bidrag det här…ska bli spännande att se hur det går!

 3. Nathalie

  Det här bidraget som säkerligen kommer att komma sist. Låten i sig är inte dålig, men fokus ligger ju som sagt nästintill enbart på artistens utseende. Men å andra sidan är det ju enbart något man kan förvänta sig. En kille utklädd till kvinna- okej, men med skägg!!!
  Rösten är det inget fel på, men jag har väldigt svårt att tro att det här ska kunna ta sig vidare. Väldigt svårt!

 4. Kerstin

  När det gäller skägget så är jag som bekant helt överens med Nathalie. Folk får klä sig och se ut precis som dom vill men det hindrar inte att man undrar varför, förmodligen enbart för att få lite uppmärksamhet. Om vi istället fokuserar på låten så är det inget jag heller gillar, inte usel men den är ganska tråkig och den hamnar bland de sista i min lista. Det här kommer aldrig fungera. Det där skägget kommer ta fokus från både låt och framträdande. Ärligt talat tycker jag bara det här är tramsigt. Ingen final. Betyg 2-/5.

 5. Schlagerpinglan

  Som synes så nämnde jag aldrig skägget i min korta genomgång och det av den enkla anledningen att man oftast blir missförstådd när man fattar sig kort.

  De som läst min blogg under lång tid vet att jag är 100% för alla människors lika rättigheter och tycker att alla är lika värda oavsett hudfärg, läggning, nationalitet eller vad det än må vara och att alla får vara och se ut som de vill. Jag tycker m.a.o. att Tom Neuwirth får lov att se ut precis som han vill på scen och han har all min respekt.

  Med det sagt – jag är ingen skägg-älskare och det ska mycket till för att jag ska tycka att en människa ser bra ut med skägg. Vitrysslands Teo är en av få som klarar av det men i fallet med Conchinta Wurst så fungerar det inte alls… i alla fall inte för mig. I ESC hänger mycket på det estetiska och jag är ledsen… jag respekterar människan bakom… men jag tycker inte att det är snyggt och jag hade sagt detsamma om ledsångaren i finska Softengine dyker upp med helskägg i Köpenhamn… så försök inte att läsa ut mer av det än vad det är. 🙂

 6. Kerstin

  Schlagerpinglan, exakt, det där skägget är inte snyggt. Och jag är inte heller någon som gillar skägg. Bara så inte jag heller blir missförstånd, det är skägget jag tycker är tramsigt inte Tom Neuwirth. Det han vill säga och förmedla är viktiga och fina saker. Men utan skägget hade han varit en rätt fager kvinna.

 7. Nathalie

  Har personligen ingenting emot att killar med skägg, kan faktiskt vara ganska attraktivt på vissa- så det är inget problem för mig. Men kvinnor med… Nej vänta nu. Killar utklädda till kvinnor med skägg- det är där jag reagerar!

 8. Nathalie

  Håller helt med Kerstin. Utan skägget hade han varit en ursnygg kvinna…

 9. Fredrik

  När jag avgör om Österrike Ska gå till final så lyssnar jag på låten och om aristen kan sjunga live. Låten är bra och Conchita sjunger bra live. Om hon har skägg eller inte påverkar mitt betyg 0% eftersom jag bryr mig inte om sådant. Det är låten som ska vara i fokus. Österrike i final.

 10. Kerstin

  Fredrik, mitt betyg på låten har också absolut noll att göra med skägget.

 11. Daniel

  Ni som följer denna blogg och Österrikes bidrag vet redan min åsikt om detta bidrag! Fantastiskt bra! Liveframträdandet (som går att se på Youtube) är fantastiskt bra och rörande. Klart final för mig och jag blir så ledsen om Österrike inte går vidare.

 12. Davve

  Tycker ni är ganska fåniga i detta fallet. Och ger skäggets vara eller inte vara för stor betydelse. Ni får det att låta som att Conchita är äcklig vilket också är lite skrämmande…

 13. Schlagerpinglan

  @Davve, Som sagt: “försök inte att läsa ut mer av det än vad det är”. Jag tycker absolut inte att Conchita är äcklig, det är dina ord och dina tankar… något som helt får stå för dig. Var snäll och läs allt jag skrev innan du börjar fantisera ihop något om vad du tror andra tycker och tror.

  Vad gäller att ge skägget uppmärksamhet eller ej så tycker jag tvärtom att det är ett steg i rätt riktning när man kan behandla det som vilket skägg som helst och inte känner att det är ett “tabu-skägg” som man inte “ska” ha någon åsikt om. Alla andra bidrag synas in i minsta detalj och där är stylingen av artisterna en stor del. Personligen tycker jag att det vore fel att behandla Conchita annorlunda och undvika att ta upp det visuella i Österrikes fall… men vi har alla rätt till en egen åsikt.

 14. Daniela

  Jag tror att Österrikes finalchanser kan vara ganska stora i år, och det skulle inte heller förvåna mig om de slutar topp-10 i finalen. Det här är ett bidrag som kommer att dela publiken kraftigt, och vissa kommer säkert precis som ni redan skrivit att ta avstånd ifrån det p.g.a. artisten, men det kommer också att finnas de som i motsats understödjer det extra av samma orsak, och den senare gruppen brukar ju trots allt utgöra en tämligen stor del av den aktiva ESC-publiken. Sedan kan man ju förstås diskutera huruvida det är rätt eller fel att fokus läggs på sådana saker i stället för på låten som sådan, men å andra sidan är ett ESC-bidrag en helhet där många faktorer spelar in, och personligen ser jag inte så mycket negativt i det. ESC är ju trots allt i första hand en TV-show, inte ett radioprogram, och då tycker jag det bara är naturligt att det visuella också har sin inverkan. I det här fallet tycker jag dock personligen att låten är så pass svag, anonym och monoton att helhetsintrycket inte blir något som jag hoppas få se i final, men som sagt, jag har på känn att jag ändå kommer att få göra det.

  Betyg: 2/5

 15. Micke

  Jag har följt snackisen med skägget i Österrike. Jag ska göra det mycket enkelt. Jag skiter fullständigt i om snubben ser ut som en kvinna samtidigt som han har skägg. Jag skiter fullständigt i det faktum att jag såg honom live i ESC för två år sedan i Österrike och att han lindrigt sagt lät rent för jävlig sångmässigt. Har sett liveframträdanden på Youtube med honom i år och något märkligt tycks ha hänt för han sjunger riktigt ok. Men även det skiter jag fullständigt i. Jag bryr mig bara om hur han låter när han träder upp på scenen i maj månad i år. Men allt jag nu skrivit om är av föga intresse om han inte har en låt som engagerar mig. Har han det?

  Magkänslan just nu säger att något saknas. Låtskrivaren tycks ha haft en bra grundtanke och det känns en bra bit in i låten men sedan händer absolut ingenting. Det är precis som att låtskrivaren gick på lunch och aldrig riktigt kom tillbaka där han var i tanken med just den här låten efter det att matsmältningen var avslutat. Det stora DET kommer aldrig och trots att jag nu lyssnat flertalet gånger på den blir det inte något annat än en mellanlåt för mig och det hade inte gjort minsta skillnad hur än snubben såg ut på scen. Det är låten som betyder något för mig.

  Jag personligen tycker att det inte finns något fulare än en kvinna i slips. Än sen då. Om det så kom upp ett bidrag med 23 kvinnor i slips hade jag enbart bedömt det bidraget utifrån låten. Jag står fast vid att jag tycker det är fult med kvinnor i slips men om vissa tycker om att ikläda sig det så är det väl deras sak. Det ska väl jag skita i. På samma sätt är det med Conchita. Jag tycker definitivt inte det är snyggt, snarare tvärtom men det är väl hans sak. Det här SKA handla om musik och bara musik.

 16. Schlagerpinglan

  @Micke, Jag respekterar givetvis din åsikt om att du tycker att ESC bara SKA handla om musik, men jag delar inte den. Hade ESC varit en radiotävling där bara låtarna hade tävlat och vi inte hade haft momentet med det visuella som gör så mycket för showen, så hade denna blogg inte funnits. Det är helheten av låt, artist, framträdande och storstilade eller avskalade shower som gör att jag är intresserad av tävlingen. Du kanske har gjort en pudel och inte längre tror att rätta kläder/shower kan gynna/fälla en låt, men jag är övertygad om att det visuella står för en väldigt stor del av det hela.

 17. Micke

  Du missförstår mig totalt. Läs det jag skrev om Finland så ser du 🙂 Självklart har framträdandet sin bit. Det jag mer reagerar på är att folk går på utseende och liknande.

 18. André

  Vill tillägga här att jag håller med om att det visuella är viktigt. Det är ju som sagt ett tv-program och ifall det skulle komma in en person med fläckiga målarbyxor och en hink på huvudet skulle man höja på ögonbrynen och tycka att det vore ett skämt och tycka hen tar det hela väldigt oseriöst oavsett om låten som framfördes skulle vara bra.

  Det visuella spelar oerhört stor roll, men det ska inte vara avgörande, vilket det nog tyvärr ofta kan vara. Jag skulle vilja dra till med att säga att jag tror tex aldrig att Lordi hade vunnit den här tävlingen ifall de inte hade vart klädda som monster, för att se en helt vanlig kille stå framför ett helt band och gorma “Hard rock hallelujah!” och sjunga om helvetet hade inte alls haft samma genomslagskraft. Så det visuella är viktigt!

 19. Schlagerpinglan

  @Micke, OK, jag var lite orolig där ett tag. 🙂 Jag håller helt med dig om att man inte ska gå efter utseende på artisterna – helt klart. Jag skulle aldrig få för mig att kommentera en människas kroppform eller liknande, det har absolut inget med det hela att göra. Anledningen till missförståndet är nog att jag ser skägg som en del av stylingen, den del som man gör aktiva val med. Man kan välja om man ska ha byxor eller klänning, kort eller lång frisyr, helskägg eller renrakat eller lite mer finurlig skäggprydnad o.s.v. Om man däremot ser skägget som en del av själva personen så kan jag definitivt förstå att det blir missförstånd.

 20. Micke

  “Gjort en pudel”. Såg inte att du skrev det 🙂 När har jag gjort en pudel?????????????? Jag står alltid för vad jag säger Schlagerpinglan. Men inte till ren idioti. Skulle jag ändra åsikt så erkänner jag det rätt av. En av mina starkaste kvaliteer i livet. Sen har jag minst tusen riktigt dåliga också men de ska jag inte trötta er med 🙂

  Är helt på din sida vad gäller ESC att det är helheten som gör det men när det börjar handla om utseende då är det en helt annan sak. Eller som några kommentarer jag sett “ta bort den gamla kärringen” osv. Det är sånt jag pratar om Schlagerpinglan. Ska det handla om sånt då har hela charmen med ESC försvunnit. Jag tror alla här vet nu vad jag anser om Carola men jag lovar dig en sak. Om hon dyker upp med en bra låt och får till ett bra framträdande då kommer jag att hålla på henne. ESC får aldrig bli en persontävling.

 21. Kerstin

  Jag delar definitivt Schlagerpinglans och Andrés åsikt. Det visuella är viktigt. Om vi tar Robin Stjernberg som ett exempel så är jag övertygad om att han förlorade ett antal placeringar i ESC pga de kläder han hade på sig. Han skulle haft den stilrena kostymen han hade i MF. Jessica Folcker tävlade ett år med en klänning som många trodde fällde henne. Shirley Clamp i år hade en klänning som stal allt för mycket fokus. Man kan tycka vad man vill om att sånt här spelar roll men det gör det. Och vad gäller Conchita så är ju skägget precis som Schlagerpinglan säger en del av stylingen. Det är klart vi påverkas av det vi ser, men sen handlar det inte om att Conchita inte får bära skägg eller ej, han får ha precis vad han vill. Och lika stor rätt som Conchita har att bära skägg har vi att inte tycka det är snyggt.

 22. Kerstin

  Har vi att tycka det är snyggt ska det stå, ett inte har kommit med av misstag.

 23. Kerstin

  Nu har jag snurrat till det rejält. Det ska stå. Att lika stor rätt som Conchita har att bära skägg har vi att tycka att det inte är snygg med skägg.

  Fast jag tycker i grund och botten att det här med Conchita har fått allt för stora proportioner. Hade det varit exempelvis den norska sångaren och några kritiserat hans skägg så hade det aldrig blivit såna här diskussioner. Jag förstår inte varför man inte får tycka att Conchita inte är snygg i skägg utan att det blir sån uppståndelse.

 24. Micke

  Kerstin: Nu tycker ju jag inte alls om Robins låt från förra året men jag köper helt det du säger om hans kläder. Jag kände igen hela den biten från ESC 2009. Ett helt fantastiskt år med tre bidrag som jag rankar topp 10 genom alla tider. Två av dem har jag topp 3 genom alla tider. En av dessa den helt underbara Bistra voda med Regina från Bosnien-Herzegovina är ett parallellfall till Robins kläder.

  De hade ett videoframträdande och en video som gick runt innan ESC. Fantastiskt bra men en av dessa missuppfattades av många som kommunistiskt propaganda trots att allt låten handlar om är rent vatten. Tyvärr blev de tydligen oroade över detta och dök plötsligt upp i helt vita kläder i finalen och dessutom med helt tappad energi. Jämför själva

  http://www.youtube.com/watch?v=liGJ3zo8uW4

  http://www.youtube.com/watch?v=58bb6OTGgxo

 25. Micke

  Det var hela grejen med mitt inlägg Kerstin. Vi har gjort en för stor grej av det hela. Vill han ha skägg så får han väl ha det. Vill man tycka illa om det eller tycka om det så gör det men respektera andras åsikt

 26. Kerstin

  Precis Micke, respektera varandras åsikt och det tycker jag att det allra flesta gör. Men när man läser en kommentar här så ser man att det finns människor som vill få ens åsikt om Conchitas skägg till något helt annat och då blir jag riktigt upprörd.

 27. Rickard

  Här har vi en helt fantastisk låt! Vilken röst och pampigt framträdande! Har den som solklar finalist och topp 10! Man får väl drömma lite! 😉

 28. Micke

  Betyg:

  5 / 10

 29. Davve

  Det var ett rent utsagt jäkla tjat och moralpredikande över Conchita och det där skägget. Personligen förstår jag inte uppståndelsen alls. Ok tjejen har skägg men om man bara tar en liten extra sekund och tänker så är ju budskapet att Conchita ska kunna se ut precis som hon vill. Att det inte ska finnas några begränsningar för hur en kille/tjej ska se ut. Istället urartar diskussionen här och på de flesta andrs forum till “nej men en kvinna med skägg så kan vi inte ha det. Det är ju onaturligt”.. Snack.

  Jaja detta bevisar bara att Conchita gör ett bra jobb.

 30. Schlagerpinglan

  @Davve, Du är den enda som kört någon form av “moralpredikan” och använt ord som “onaturlig” och “äcklig” och det har varit när du beskriver vad du tror att andra människor tänker. Alla vi andra respekterar artisten samt anser att alla har rätt att ha en åsikt (så länge man framför den respektfullt). OK, du har förmodligen läst kommentarer på andra bloggar och forum och är frustrerad över vad de skriver där men var snäll och straffa inte mina läsare för det och framför allt: ta inte med den attityden och stämningen hit.

  Uppståndelsen beror inte på Conchitas skägg utan på att du beskyller folk för att vara intoleranta när det i själva verket inte är så och det är aldrig roligt att bli missförstådd och beskylld för saker som inte stämmer. Nu när du återigen ger dig på mina läsare så förstår jag att de (med rätta) kommer att vilja försvara sig igen och sedan drar hela cirkusen igång igen och ännu mer missförstånd uppstår.

  För att undvika detta tröttsamma ältande så stänger jag kommentarerna i denna tråd tills vidare och hoppas på att vi i fortsättningen kan ägna oss åt att diskutera bidragen.

  (Uppdaterat: För att de som vill kommentera Österrikes bidrag, vad gäller musiken, så öppnar jag nu återigen den möjligheten. OBS: Orelevanta kommentarer plockas bort direkt, jag är inte intresserad av att dividera om icke-ESC-relaterade saker.)

 31. Catherine

  Och slutligen 12 poäng går till Österrike..En helt fantastisk låt, uppträdande och artist..Äntligen någonting riktigt snyggt och provokativt..HEJA ÖSTERRIKE OCH CONCHITA WURST… 🙂

 32. Jeanette

  Jag är förälskad i låten som även texten förmedlar ett budskap som jag tror handlar om Conchita själv.
  För mig som är människa och accepterar alla som de är oavsett sammanhang så är det just i detta program sönder sticker mest i ögonen . Vilket enastående tillfälle att visa att alla är olika men ändå lika.
  Jag har svårt att förstå den negativa kritik som låten får . Låten i samband med det visuella gör det till ett perfekt paket . Jag hoppas att hen er hela skiten av flera anledningar. Bla för att Putin ska fia åt helvete och för det andra ska vi visa resten av världen att vi kommit långt vad det gäller lika värde för alla. Om hen
  Inte vinner så blir det en top 3 placering.
  5\5

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se