Schlagerpinglan: På fredagskvällen sändes det första programmet av SVT:s “Inför Eurovision Song Contest 2014“. Malin Olsson agerade programledare och Christer Björkman var bisittare medan Kitty Jutbring och Rennie Mirro var de två gäster som var inbjudna att dela med sig av sina åsikter av kvällen bidrag.

Om ni missade programmet, eller vill se det igen, så hittar ni det på svt.se. Är ni endast intresserade av att lyssna på bidragen som de gick igenom (nio från den första semifinalen) så hittar ni dem här nedan, i den ordning jag personligen för tillfället rangordnar dem:

SVT:s “Inför ESC 2014” Del 1 (i den ordning jag personligen rankar bidragen):
1. Estland – “Amazing“, Tanja ( startnummer 3 )
2. Sverige – “Undo“, Sanna Nielsen ( startnummer 4 )
3. Armenien – “Not Alone“, Aram MP3 ( startnummer 1 )
4. Ryssland – “Shine“, Tolmachevy Sisters ( startnummer 7 )
5. Belgien – “Mother“, Axel Hirsoux ( startnummer 10 )
6. Lettland – “Cake to bake“, Aarzemnieki ( startnummer 2 )
7. Albanien – “One Night’s Anger”, Hersi ( startnummer 6 )
8. Azerbajdzjan – “Start A Fire“, Dilara Kazimova ( startnummer 8 )
9. Island – “No prejudice“, Pollapönk ( startnummer 5 )

Schlagerpinglan: Jag måste medge att jag är positivt överraskad samt att det nya formatet faktiskt fungerade. Visst, jag saknar fortfarande originalet men nu när jag vet hur illa det kan gå så är jag väldigt nöjd med det jag såg. 😉

Det jag främst gillade, förutom att de flesta hade en del riktigt intressanta åsikter, var att de inte bara slaviskt gick igenom bidragen utan även tittade lite på en del nostalgiska klipp från gamla tävlingar. Sådant uppskattas alltid. 🙂

Naturligtvis fanns det även saker som skulle kunna göras bättre och då tänker jag främst på att jag hade önskat att de vore mer insatta i ämnet, de är ju där för att guida tittarna och då förväntar man ju sig att de ska kunna göra just det men det är kanske bara en bagatell i sammanhanget. Vad som var värre var den lite otäcka stämning som verkade sprida sig i studion när de försökte diskutera Rysslands bidrag… det hade kanske kunnat göras lite mer proffsigt. Men, men… i det stora hela får de mer än godkänt av mig. 🙂

Inte heller i år gav gästerna några betyg till bidragen de gick igenom utan de fick enas om det bidrag som de tror kommer att placera sig bäst och de satsade på lågoddsaren Armenien. En väldigt stor del av mig tror visserligen att de har alldeles rätt men en annan del vill verkligen att Sverige ska hamna ännu högre så därför så gissar jag med hjärtat och hoppas att jag får rätt. 😉

Nästa avsnitt av “Inför ESC 2014” sänds den 11:e april och gästas då av Linda Bentzing och Dennis Bröchner.

Andra bloggar om: ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


20 kommentarer till “Första delen av SVT:s “Inför ESC 2014””

 1. Micke

  Nja! Visst var det bättre än förra årets djupdykning men det hade nästan varit omöjligt att inte vara det. Jag är på din linje att det är kul att de kollar lite gamla klipp också även om jag hoppas det blir roligare klipp i fortsättningen. Stämningen under snacket om Ryssland var precis som du sa ett riktigt lågvattenmärke. Tråkigt.

  De nio bidragen då? Några plus eller minus mot vad jag tidigare känt? Även om det är mycket motvilligt jag säger detta så måste jag erkänna att jag rycktes med lite i Islands låt. Inte så att jag plötsligt började gilla det men att jag överhuvudtaget skulle röra så mycket som en fot var tidigare helt omöjligt. Estland kändes tyvärr som den sjunk än mer för mig. Dessa två var de två från dagens program som jag redan innan höll lågt.

  Jag är som sagt väl ingen större fan av Christer Björkman men det var skönt att ha honom där för han höll ordning på de andra. Malin och Rennie hade jag väntat mig mer av och Kitty kändes helt malplacerad. Ursäkta om jag är tjatig men jag saknar det gamla formatet med betygsättning. En anledning som anförs för att det försvann sägs ha varit för att få bort “mobbingen” av artister och låtar. Jag undrar vad den belgiska sångaren och de lettiska artisterna skulle säga om det om de hade förstått svenska. Sällan har jag sett några bli så utskrattade och hånade som deblev. T.o.m Måns Zelmerlöws insats i schlagerpanelen fick konkurrens.

 2. Schlagerpinglan

  @Micke, Själv tyckte jag däremot att Kitty var en liten frisk fläkt och eftersom jag inte förväntade mig att få någon fakta från henne så var det bara intressant att höra vad en “vanlig” människa tyckte om bidragen. Som sagt så hade även jag väntat mig mer av de andra men kanske kan man inte vara alltför hård där, det skulle ju kunnat vara så mycket värre. 🙂

 3. Davve

  Ja programmet var överlag bra! Men kan tycka att varken Mirro eller Kitty verkade speciellt insatta i Eurovision överhuvudtaget. Och vid flera tillfällen snurrade kitty in sig i sina uttalanden.. Humoristiskt men också oproffsigt. Överlag ett bra program dock.

  Sen är det svårt att vara objektiv över Sveriges bidrag och hur det kommer gå. Speciellt med herr Björkman där som gav Kitty ond blick när hon sa minsta grej som kunde tolkas som kritik 😀

 4. Adri

  Mycket bättre än förra året så jag kommer ju fortsätta titta (även om jag inte direkt gillar sämdningstiden).

  Jag är inte ett vidare fan av Christer B men han är ju mycket roligare än Niklas S och jag är faktiskt lite kär i Malin. Tycker att hon verkar vara en väldigt trevlig tjej och jämfört med den Malin vi utsattes förr förra året så är hon ju också mycket mycket bättre på att uttrycka sig.

  Kitty o Rennie var kanske inte de roligaste men de var bättre än alla de fyta de hade förra året.

  Jag gillade inte heller snacket under Rysslands låt men jag delar ändå lite den skräcken om vad som kommer hända om de vinner. Hoppas inte de vinner förrän Ryssland har vart ute ur spotlighten några år för jag tror ju tyvärr på massbojkott om de vinner nu när en massa annat pågår i det området…tyvärr för ESC ska ju vara en hel tävling utan politiskt tänkande tycker jag så jag hoppas att jag har fel 🙂 (även om jag ser det som rätt “unlikely” att Ryssland vinner just i år)

 5. Christopher

  Helt okej. Bättre än förra året fas då gick det ju så dåligt det bara kunde bli. Jag menar om man kör sten, sax, påse på sina åsikter då är det illa. I år har dem iallafall åsikter och tankar. Björkman var utmärkt tyckte jag, Malin en bra programledare gästerna var också helt ok. Mot Ryssland ja så sjönk dem allihopa vilket var synd.
  Vet nån varför man inte tog med Ukraina som hade startnummer 9?.

 6. Micke

  Schlagerpinglan: Jag håller med om att det är intressant att höra vad den “vanliga människan” tycker men den biten känner jag att jag får på din grymma blogg och irl. När jag däremot sätter mig ned för att titta på “Inför ESC” har jag helt andra förväntningar. Då vill jag se insatta, kunniga personer som vet vad de talar om.

  Panelen 2014 känns överlägsen panelen 2013 men ingenting i jämförelse med det gamla formatet.

 7. Davve

  Sen bara en ytlig reflektion… Under Rysslands video kunde jag inte undgå att se hur dåliga tvillingarnas tänder var. Stora svarta fyllningar och ja misskötta tänder och tjejerna är bara lite över 17 år. Fattar inte hur producenten till videon kunde ta så misslyckade bilder på i annars söta flickor. (Ska tilläggas att jag är verksam inom tandläkar vården så lägger märke till sådant). 😀 i västeuropa brukar ju de flesta artister med självaktning fixa tänderna.. Och definitivt ta bort stora svarta fyllningar. Är man då 17 år är det ännu mer märkligt.

 8. Kerstin

  Ett helt ok program. Kändes lite kul att herr Björkman sa sina åsikter om bidragen. På den tiden när han fungerade som ledare så sa han ju inte så mycket. Betygen saknar jag också så klart.

 9. Nathalie

  Jag fick ingen direkt wow-faktor av att se programmet, men visst var det bättre än förra året.
  Men det vissa kommenterar här om att panelen var så elaka mot det RYSKA bidraget- det märkte då inte jag av. Lite kritik måste man ju då ändå förvänta sig av ett första klassens propaganda-bidrag sjunget av två bleka ryskor i Britney-kläder, a la 1999.

 10. Micke

  Vill bara titta in och tacka för mig. Börjar bli lite för mycket här nu känner jag. Du ska veta Schlagerpinglan (om du inte redan vet det) att du är helt outstanding bäst av alla bloggar som säger sig ha en schlagerblogg. Jag har varit på en del och tro mig det går inte ens att jämföra. You´re the Queen. Nån kung känner jag inte till. Möjligen slavarbetare isf 🙂

  Jag ska försöka få ihop något avslutande om vad jag tror och känner om årets tävling när andan faller på mig. Hoppas för din skull och andra jag lärt känna här och trivts med att din blogg får fortsätta handla om musik och framträdanden och inget annat. Finns alltid folk som sitter och letar efter något att attackera. Jag drabbades själv på en annan blogg när jag sa att den värsta manliga artist jag vet är Alexander Bard. Jädrar vad skit jag fick. Plötsligt var jag homofob och jag vet inte allt. Tänk vad enkelt det hade varit att istället fråga mig vad jag menade. Jag skiter fullständigt i om han är gay eller inte. Däremot reagerar jag mot att han alltid är så otrevlig mot allt och alla. Avbryter och skäller och vet bättre än alla andra. Ett råd till alla. Innan ni retar upp er på någon ta först reda på vad de menar. Ta några djupa andetag och tänk innan ni förstör för andra och för er själva.

  Jag har haft förbannat kul på den här bloggen och jag hoppas att det åtminstone är lika många som tyckt om mina inlägg som de som tyckt illa om dem 🙂 Jag återkommer som sagt med något litet till.

  Heja Italien och Nederländerna 🙂

 11. Schlagerpinglan

  @Micke, Jag tackar för alla de fina orden och hoppas att det inte kommer att dröja så länge mellan dina framtida inhopp, för det är roliga att läsa.

  Vad gäller diskusions-klimatet så finns det många bloggar och forum som är populära just för att de tillåter hat och personliga påhopp och har ett väldigt rått klimat och kallar det för “yttrandefrihet”. Själv tycker jag att yttrandefrihet är friheten att kunna säga sin mening utan att behöva bli påhoppad samt att det ska råda en trevlig stämning oavsett om man håller med varandra eller ej (missförstånd inträffar naturligtvis men de får man ju försöka lösa efterhand som de uppstår) … men det vet förhoppningsvis redan de som söker sig hit. 🙂

  Som sagt, tack för allt och välkommen tillbaka när som helst. 🙂

 12. Jan-Åke

  Ingen av de låtar som var med igår känns ut att vara i närheten av “Undo”, så final bör det absolut bli för Sanna Nielsen.

  Av de andra låtarna tyckte jag att Lettlands bidrag var bäst, sedan kommer nog Estland. Fast jag hoppas på att det kommer att komma lite fler låtar med fart i längre fram, annars kommer nog Eurovisionsschlagerfinalen att kännas väldigt lång.

 13. Kerstin

  Micke, ett mycket bra råd du gav. Jag kände igår efter att jag läst en kommentar här att jag faktiskt tappade lusten av att kommentera. Det är så jobbigt när någon väljer att tolka det man skriver på ett felaktigt och obehagligt sätt. Jag tycker om att skriva lite mer än bara att ett bidrag är bra eller dåligt men som det känns nu så skulle jag välja att göra det bara för att jag inte orkar förklara allt man skriver, det tar för mycket energi och glädje ur en. Det känns också fånigt att bara skriva att det här är dåligt eller det här är bra bara för att undvika missförstånd. Därför väljer även jag att ta en timeout eller vad jag ska kalla det från att kommentera. Jag kommer definitivt tillbaks hit till Schlagerpinglans suveräna blogg men känner jag behöver en paus ifrån det här just nu.

 14. Micke

  Kerstin min vän det är väl för tusan inte mitt beslut som påverkar dig nu genom att det bygger på dina känslor om att folk tolkar konstigt. Skulle kännas jädrigt dåligt i så fall för jag vet efter de år vi pratat här hur viktig och rolig den här bloggen har varit för dig. Som jag sa innan här Ta ett djupt andetag innan du bestämmer dig 🙂

  Jo folk måste lära sig att förstå att bara för att man inte tycker om någon eller något så måste det inte vara så som deras knäppa tankegångar. Som jag sa om Bard här tidigare exempelvis eller att jag inte gillar Carola har bara med att jag inte gillar hennes sätt att sjunga och inget med hennes religion eller liknande att göra.

  Ta dig en ordentlig funderare Kerstin innan du bestämmer dig. Det är alldeles för dålig könsfördelning här redan 🙂 Att jag hoppar av har ingen större betydelse så sätt. Här är flera snubbar som skriver längre saker och verkligen pratar med andra och inte bara säger “låten är skit” eller “låten är kanon.” Just nu kommer jag bara på tre tjejer, du, Schlagerpinglan och Daniela som gör lite längre och intressantare inlägg. Och vad gäller den sistnämnda verkar hon ha trappat ned så om du hoppar blir ju Schlagerpinglan ensam kvinna.

  Du ska veta det Kerstin att du har varit en av anledningarna att jag hängt kvar trots hur jag har känt. Det har varit en balansgång mellan det negativa att missförstås och märkliga kommentarer överhuvudtaget på ena sidan medan andra sidan har varit så jädra kul med alla er som man blivit nätvän och schlagervän med.

  Jag bestämmer givetvis inte över dig och de beslut du ska ta men ge det gärna en funderare Kerstin. Jag har redan gjort det för min del ser du. Som sagt Kerstin du är mycket viktigare på den här bloggen än vad jag är. Tänk på det. Har hur som helst haft mycket trevligt med dig här. Vet att du gillar kramar så jag skickar en hel bunt till dig 🙂

 15. Davve

  Micke och Kerstin, jag gillar er och respekterar ert beslut. Men tycker samtidigt att det är märkligt att ni tycker det är så hårt klimat på nätet. Skriver man exempelvis att en av de värsta artisterna är Alexander Bard så får man ju också ta att någon/några skriver tillbaka och inte håller med. Sen att någon skriver att du Micke är homofob är ju fånigt men du behöver ju samtidigt inte ta åt dig. Personerna som skriver så känner inte dig. Vad jag har sett här skriver de flesta med ganska breda penslar så vad man ger får man också ta utan att “bojkotta” och göra en stor sak av sitt avsked.

 16. Micke

  Davve: Det var svårt att komma härifrån 🙂 Ok jag ska förklara för dig. För det första gör jag ingen stor grej av att jag hoppar. Jag ville bara berätta för Schlagerpinglan. Sedan kom Kerstin in och sa att hon skulle hoppa och då blev jag orolig att jag byggt på det för henne.

  Vet du jag har skrivit på tre schlagerbloggar och den här är den enda som verkligen känts respektfull och fortfarande gör så. Det jag skrev om Alexander Bard på den andra bloggen skrevs inte så som du nog tror. Det var inget påhopp mot honom men jävlar vilket påhopp det blev mot mig sen.

  Jag har hoppat de andra två bloggarna men har blivit kvar här. Vill inte låta löjlig men ett av mina största rättesnöre är att alltid visa andra respekt oavsett vad de tycker om saker och ting. Det följer jag benhårt men på sistone har jag känt att allmissriktad skit jag fått mot mig påverkat de jag skriver på så sätt att jag vid vissa tillfällen gränsat till överskrida de gränser jag själv har för att uppträda mot andra. Bara småsaker men för mig är även småsaker stora saker är det gäller sånt. Jag har inte tyckt om det här och det är därifrån mitt beslut är taget. Det är ingeskit jag fått på den här bloggen men det har påverkat det jag skrivit även här och det tycker jag inte om. Jag är alltså inte arg på någon här

  Ok hoppas du förstår nu Davve 🙂

 17. Schlagerpinglan

  @Kerstin, Jag förstår precis vad du menar och kände själv för en timeout för det är meningen att det ska vara roligt att kommentera, inte att man ska vara orolig över att starta datorn och få läsa en massa beskyllningar riktade mot sig, oavsett om de beror på missförstånd eller ej.

  Nu ska jag fortsätta med nästa lands presentation och förhoppningsvis kan vi koncentrera oss på det senare i dag. 🙂

 18. Kerstin

  Micke, mitt beslut om att ta en liten paus har inget med det du skrev att göra. Du är som vanligt otroligt gullig i dina ord mot mig. Jag kommer tillbaks och då ska vi fortsätta våra diskussioner. Jag kan inte säga exakt när men det lär du märka.
  Jag hade inte för avsikt att göra mig märkvärdig och göra någon stor sak av mitt avsked utan jag ville bara berätta att jag tar en paus ifall någon skulle råka sakna mig. Det var av ren hövlighet inget annat. Att folk skriver med breda penslar är inget jag stör mig på däremot när man tolkar mina och andras kommentarer på ett obehagligt sätt och vill få det till något helt annat. Där går min gräns.
  Micke, I´ll be back!!

 19. Kerstin

  Schlagerpinglan, tack för att du förstår och jag kommer tillbaks inom en snar framtid. Känner bara för en liten paus som sagt. Du har precis som Micke skrev den bästa schlagerbloggen av alla. Vi hörs!!

 20. Daniel

  Håller med dig Davve!

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se