Nederlanderna Schlagerpinglan: Här följer en liten presentation (inklusive länkar till bidraget, låttexten, intervjuer och relevanta infosidor) av ett av bidragen som tävlar i Eurovision Song Contest 2014. Genomgången avslutas med aktuell placering på oddslistan samt vad jag själv tycker och tror om bidraget. Se samlingssidan för hela samlingen med alla de övriga ländernas presentationssidor.

Land: Nederländerna landets ESC-historik
Bidrag: “Calm After The Storm” videolive-framträdandelåttext
Artist: The Common Linnets officiell webbplatsyoutubetwitterfacebookwikipedia
Startnummer: nr 14 i semifinal 1
Låtskrivare: Ilse DeLange (t&m), JB Meijers (t&m), Rob Crosby (t&m), Matthew Crosby (t&m), Jake Etheridge (t&m)
Uttagning: AVROTROS avslöjade redan den 25:e november 2013 att de gjort ett internval och tänker skicka Ilse DeLange och Waylon till ESC 2014. Den slutliga låten presenterades dock inte förrän den 12:e mars då duon, som valt att kalla sig The Common Linnets, framförde en akustisk version av “Calm After The Storm” i en TV-show.
Tidigare på schlagerpinglan.se: “Nederländerna ESC-bidrag 2014”
Presentationer av bidraget och artisten (på engelska):
esctoday.com eurovisionary.com eurovision.tv

Extra: Se intervjuer med The Common Linnets av esckaz.com och eurovision.tv samt ett intervju-klipp där de möter Emmelie de Forest. Se även när duon framförde “Calm After The Storm” vid Eurovision in Concert 2014.

Odds: Vidare till final & botten-15 (plats 25) av de 37

Schlagerpinglan tror: Till final
Precis som med Nederländernas bidrag förra året, Anouks 9:e-placerade “Birds“, så struntar “Calm After The Storm” i alla väl fungerande(?) Eurovision-mallar och håller sig till känslostark musik utan krimskrams. Det fungerade förra året och det skulle kunna fungera i år igen, om de lyckas förmedla den rätta känslan till TV-publiken. I värsta fall så blir det två artister som står rakt upp och ner och sjunger en enformig låt som åker ut direkt… men så illa tror jag inte det blir. Frågan är nog snarare hur pass bra det kan bli. Personligen är jag väldigt nyfiken på svaret.
Schlagerpinglan tycker: Till final NederländernaNederländernaNederländernaNederländernaNederländerna Betyg: 4 / 5
Hade det handlat om att hitta den perfekta låten till hängmattan eller bilturen så hade jag varit villig att ge denna mysiga låt full pott, för till det fungerar “Calm After The Storm” alldeles utmärkt. Man blir lite halvdåsig och bara njuter av ögonblicket och blir glad över att det fortfarande kan produceras “bra” musik. Men… vid semifinalen kommer jag inte att blunda och känna vinden i mitt hår utan jag kommer att titta på duon som framför låten och då finns risken att det blir lite enformigt och händelsefattigt… men jag har gärna fel. Allt hänger som sagt på framträdandet och artisternas förmåga att nå ut till publiken. Jag hoppas på det bästa och en medföljande finalplats för Nederländerna.

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


10 kommentarer till “Nederländerna: “Calm After The Storm”, The Common Linnets”

 1. Lukas Gornitzka

  Denna är jag inte riktigt helt övertygad om… visst, lågmäld countrypop och sångarnas röster passar bra med varandra, MEN… vad ska de överhuvudtaget kunna göra på en större scen? Kan antingen ta sig vidare tack vare juryn, eller missa finalen precis pga bristande tittarröster.

  2/5.

 2. Kerstin

  En skön och behaglig myslåt. Det är en väl genomtänkt och genomförd låt. I min värld hör detta bidrag hemma i en final men bland så många bidrag som tävlar i semifinalen så finns det en risk att den försvinner i mängden. Här finns ingen tydlig refräng och många kanske upplever det som att låten bara mal och mal utan att komma till skott. Men får dom till ett bra scenframträdande så tror jag Nederländerna har en bra chans på final och en hyfsad placering väl där. Betyg 3+/5.

 3. Micke

  Nu hamnar vi helt plötsligt i riktig musik. Nederländernas bidrag är verkligen riktig musik.

  Har ni hört människor säga så förut om musik de själva gillar och sedan kalla musik de inte gillar för “inte riktig musik”? Ganska löjligt uttryck eller hur. Riktig musik är individuellt. All musik man tar till sig är givetvis riktig musik för den som tar till sig låten. Jag har verkligen tagit till mig Nederländernas bidrag så för mig är det definitivt riktig musik.

  Musik som bygger på verkliga instrument och inte programmerade datorer är definitivt verklig för mig. Hittar man då dessutom två genuint starka artister med röster som matchar lika bra som jag och tjejen min matchar som personer ihop då kan det inte bli bättre. Det är så otroligt befriande att se länder som skickar äkthet och inte efter en mall de har framför sig med rubriken “hur låtar i ESC ska se ut och låta”.

  Det här är musik som jag verkligen tar till mig enda in i hjärteroten. Musik som inte bara gläder för stunden utan som kommer att stanna kvar långt efter ESC-cirkusen har tagit uppehåll. Det här är den perfekta musiken att lyssna på i bilen och i hängmattan som hävdades här. Definitivt. Många oroar sig för hur det ska se ut på scen. Känner ni så har ni all rätt i världen att göra det. Självklart hoppas jag att det kommer att se bra ut och jag tror de kommer att få till det.

  Men det viktigaste för mig är hur det kommer att låta och till skillnad mot hur jag känner om de flesta bidrag så oroar jag mig inte ett skit här. Sicka röster och så otroligt bra de matchar ihop. Det enda som oroar mig lite är att de tar fram honom lite för mycket i rösten. De har gjort det i vissa klipp. För mig ska hon ha 60% av framtoningen i rösten och han 40%. Där ligger den perfekta kombinationen.

  Det här är något så annorlunda som musik som kommer att leva kvar hos mig efter ESC. Det händer inte ofta. Heja Nederländerna. Först Anouk och nu detta. Det här är bara så äkta så man dånar. Musik som inte jagar refräng eller vers utan som jagar en låt

 4. Johan

  Jag gillar den här och tror faktiskt att Nederländerna har en ärlig chans på en god placering så länge man lyckas kvalificera sig från semifinalen. Lite Nashville, lite Stevie Nicks, behagliga stämmor. Det som talar mot det är just hur det ska framföras på scen och om man kommer ihåg Nederländerna när man ska kasta sig över telefonen och ringa på sin favorit.

  Något som är väldigt kul är dock att det här är det enda bidrag från årets eurovision som jag hört spelas på radion ett flertal gånger nu de senaste två veckorna, vilket måste vara ett positivt tecken att den snappats upp och fler får höra den innan själva tävlingen.

  4/5 får Nederländerna av mig och jag hoppas att de får behålla sin medvind från fjolårets top 10 med Anouk.

 5. Micke

  Johan nu blir du min bästa vän 🙂 Det blir man alltid om man nämner Stevie Nicks 🙂

 6. Micke

  Ursäkta att jag går lite utanför ESC men jag kan bara inte låta bli när Johan nämner min första förälskelse som en liten parvel. Denna underbara Stevie Nicks i den underbara gruppen Fleetwood Mac. En grupp som vet hur man spelar både rock och mer lugna myslåtar. Du pratade om hängmattan Schlagerpinglan. Vill du ha ett tips. Lyssna på Fleetwood Macs underbara Landslide som regeras av Stevie Nicks och hennes väldigt speciella röst. Här har du en riktig hängmattelåt. Jag vet av egen erfarenhet. Har försvunnit bort ett otal gånger 🙂

  http://www.youtube.com/watch?v=6yY4bNCx9TY

 7. André

  Förstod mig inte på Anouks låt förra året men det här tycker jag faktiskt fungerar! Precis som andra av er nämnt är även jag orolig för att låten kommer försvinna i mängden och glömmas bort även om många tycker den är bra. Risken med att ställa upp med okontroversiella låtar som inte anstränger sig för att fånga publikens ögon och öron är att man framstår som tråkig och fel för sammanhanget. Det kan dock också gå åt andra hållet och folk istället uppskattar att det kommer något enkelt, stilrent och proffsigt, det vill säga den formen av låt som har ett helt eget liv även utanför tävlingen.
  Mitt grundtips blir tyvärr dock att Nederländerna missar final men jag har gärna fel för den här svala, country-doftande balladen tycker jag är snyggt gjord och väldigt behaglig så jag hör gärna den här låten även på lördagskvällen den 10 maj 🙂

 8. Schlagerpinglan

  @Micke, Fleetwood Mac hade en del riktigt bra låtar men “Landslide” var något nytt för mig. Helt klart hängmatte-material. Tackar, den samlingen kan aldrig utökas för mycket. 😀

 9. Micke

  Ha det så gott i hängmattan i sommar då 🙂

 10. Nathalie

  Snark! Artisterna ser bra ut, men för mig är det här nästan sämre än Rysslands skräplåt!

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se