ESC2014 I dag har namnen på alla de 185 jurymedlemmarna som kommer att rösta i Eurovision Song Contest 2014 avslöjats, ni hittar hela pdf-filen här. Varje lands jurygrupp består av fem yrkesmusiker och deras individuella röster kommer att avslöjas efter finalen.

Det är första gången jurymedlemmarna avslöjas innan showerna och är ett direkt resultat av att man vill vara mer öppna med hur röstningen går till och därigenom hoppas man förmodligen få ner spekulationerna om eventuellt röstfusk. Här nedan ser ni vad jurymedlemmarna blivit ombedda att bedöma, hur de valdes ut samt vilka fem personer som sitter i den svenska juryn (som står för 50% av Sveriges röster) i ESC 2014:

Detta ska jurymedlemmarna främst bedöma:
♥ Röstkapacitet
♥ Scenframträdande
♥ Låtens sammansättning och originalitet
♥ Artistens helhetsintryck

Kriterierna för hur jurymedlemmarna valdes ut:
♥ De får ej ha varit med i den nationella juryn de senaste två åren.
♥ De måste jobba inom musikindustrin.
♥ Det måste finnas en balans mellan medlemmarna i varje nationell jury vad gäller kön, ålder och bakgrund.
♥ De måste vara medborgare i de länder de representerar.
♥ Ingen av jurymedlemmarna får ha någon anknytning till något av de tävlande bidragen och/eller artisterna så att de kan rösta självständigt och opartiskt.

Den svenska juryn:
Michael Cederberg (ordförande) (född 1965) – Musikredaktör (P3 Star) & programledare (Sveriges Radio)
Robert Sehlberg (född 1969) – Musikchef (RIX FM)
Oscar Zia (född 1996) – Sångare
Sacha Jean-Baptiste (född 1985) – Dansare, koreograf och regissör
Elli Flemstrom (född 1990) – Artist
(Källa: eurovision.tv)

Schlagerpinglan: Eftersom det år efter år dyker upp (allt starkare) anklagelser om röstfusk så tycker jag att det är väldigt bra att EBU visar att de tar frågan på allvar och gör vad de kan för att få tävlingen så öppen och rättvis som möjligt. Hur övertygande och ihärdiga röstfusks-anklagelserna än varit genom åren så får man ju inte glömma bort att de aldrig kunnat bevisa något och i en perfekt värld så är detta en fråga vi inte kommer att ha någon anledeningen att återkomma till. Hur det blir i verkligheten lär nog visa sig tids nog, men man kan ju hoppas på det bästa.

Andra bloggar om: , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


6 kommentarer till “Eurovision 2014: De 185 jurymedlemmarna”

 1. Nathalie

  Jag trodde att man åtminstone behövde ha någon erfarenhet, Zia och Elli Flemström- vem fan är det? En sak är åtminstone säker, att om jag själv satt med i juryn och Zia tävlade, då skulle inte lillponken komma långt, det är en sak som är säker!

 2. Johan

  Enbart 5 jurymedlemmar för land banar väg för alldeles för mycket individuell subjektivitet. De skulle behöva vara minst dubbelt så många och säkra ett mer rimligt snittvärde.

 3. Schlagerpinglan

  @Nathalie och Johan, även jag ser gärna att jurymedlemmarna är lite äldre (erfarenhet är en underskattad tillgång, även om det inte alltid är bättre) samt betydligt fler i antal (ju färre – desto större risk att eventuella “inte helt pålitliga” jurymedlemmar får alltför stor påverkan på slutresultatet).

 4. Rickard

  Håller med ovanstående! Fler i juryn och lite mer rutin vore inte fel!

 5. Anonym

  Va! Bara 5 jury medlemmar, det är verkligen inte bra, kriterierna för jury måste skärpas i alla länder, poäng system måste ändras, nu blir folk ilskna när de betalar nära 4 kr för sms röstning, kan man ens lita att rösterna från folket räknas, eller kör de över folket ? En sak är jag säker på, någon tjänade massa pengar, kan någon granska om det verkligen gått rätt till, även tycker att det är fel att 5 personer bestämmer poängen, ska det ske så borde det ske offentligt så vi vet mer om hur de tänker.

 6. Schlagerpinglan

  @Anonym, Jag håller med om att fem personer är i minsta laget men det är i alla fall offentligt. Hela databasen med jurymedlemmarnas namn och hur de röstat kan man rota runt i här: http://www.eurovision.tv/page/results

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se