Azerbajdzjan Schlagerpinglan: Här följer en liten presentation (inklusive länkar till bidraget, låttexten, intervjuer och relevanta infosidor) av ett av bidragen som tävlar i Eurovision Song Contest 2014. Genomgången avslutas med aktuell placering på oddslistan samt vad jag själv tycker och tror om bidraget. Se samlingssidan för hela samlingen med alla de övriga ländernas presentationssidor.

Land: Azerbajdzjan landets ESC-historik
Bidrag: “Start A Fire” videolive-framträdandelåttext
Artist: Dilara Kazimova officiell webbplatstwitteryoutubefacebookwikipedia
Startnummer: nr 8 i semifinal 1
Låtskrivare: Stefan Örn (t&m), Johan Kronlund (t&m), Alessandra Günthardt (t&m)
Uttagning: İctimai valde ut sin ESC-representant genom talangtävlingen Boyuk Sehne, där totalt fjorton artister tävlade och tre tog sig till finalen som vanns av Dilara Kazimova. Det tävlande bidraget, “Start A Fire”, valdes däremot ut internt och presenterades för allmänheten den 2:a mars i form av en musikvideo.
Tidigare på schlagerpinglan.se: “Azerbajdzjans ESC-bidrag 2014”
Presentationer av bidraget och artisten (på engelska):
esctoday.com eurovisionary.com eurovision.tv

Extra: Se intervjuer med Dilara Kazimova av eurovision.tv och esckaz.com i Köpenhamn och Moskva samt presskonferensen efter andra ESC-2014-repet. Lyssna även på den azeriska versionen av tävlingsbidraget: “Bir qığılcım“ och se när Dilara framför “Start A Fire” vid Eurovision in Concert 2014 och Moscow Eurovision Party 2014.

Odds: Vidare till final & topp-10 (plats 9) av de 37

Schlagerpinglan tror: Till final
Azerbajdzjan har tävlat i ESC sex gånger och har hamnat i topp-tio i finalen varje gång, vilket talar för att de förmodligen har ytterligare en finalplats på gång. Bidraget de tävlar med är (återigen) en proffsig svensk-tillverkad låt som lär kunna få höga poäng av både jury och den del av tittarna som gillar klassisk, sofistikerad dysterhet.
Schlagerpinglan tycker: Inte till final AzerbajdzjanAzerbajdzjanAzerbajdzjanAzerbajdzjanAzerbajdzjan Betyg: 3 / 5
Njae… visserligen har jag börjat att tina upp inför denna låt och uppskattar svalheten i den… men efter ungefär halva låten blir jag lite väl rastlös och vill hoppa till nästa, så jag är inte riktigt “där” än. Med en riktigt bra scenshow som håller fast mitt intresse så kanske det kan fungera men in nuläget ser jag inte “Start A Fire” som någon personlig finallåt.

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


5 kommentarer till “Azerbajdzjan 2014: “Start A Fire”, Dilara Kazimova”

 1. Micke

  Eftersom jag troligen inte kommer att kunna skriva något imorgon, åtminstone inte under första halvan av dagen, kan jag inte vänta ut något du skriver imoron. Därför lägger jag in mina betyg på bidragen här istället

  1. NEDERLÄNDERNA: – (Det här är bara sååååå bra. Allt det som bidrag normalt inte är, alltså något man vill lyssna på även utanför ESC-bubblan. Vi har pratat om det förut och det tål att sägas igen. Kan inte tänka mig något bättre att lyssna på när man tar en biltur eller bara en avkopplande dag i hängmattan eller vad man väljer. Eftersom jag reser mycket i jobbet har jag redan känt av detta hur jag far fram med Common limits som får mig att helt koppla av allt. Jag älskar inramningen med de båda perfekt matchade rösterna som driver låten framåt med sina stämmor. Allt är bara så otroligt proffsigt och äkta. Här finns inga onödiga dansare med påklistrade leeenden som omger sångarna för att dölja brister i låt och sång. Helt enkelt för att det behövs inte då sångare och bidrag lever sitt eget äkta liv). Poäng: 9/10

  2. ARMENIEN: – (Årets mest moderna bidrag. Byggs upp av en mycket vacker balladinledning. Mitt i balladen börjar i mina ögon och öron låtens absolut höjdpunkt när det instrumentala sakta men säkert börjar pumpa på mer och mer och det blir så jädra bra. Tyvärr borde de inte pumpat på lika mycket med Arams sång utan låtit den varit mer neutralt i slutet och låtet det instrumentala vara det drivande. Kul annorlunda bidrag. Dock inte helt övertygad om att det kommer att tas emot enbart positivt när övriga Europa utanför esc-fantasterna ska börja avge röster. Kan vinna men kan lika gärna floppa som jag ser det). Poäng: 8/10

  3. SVERIGE: – (Ett av årets största glädjeämnen för mig. De här som läst det jag skriver vet att jag lagt ned MF. Gjorde det även förra året men någonstans i mig hoppades jag att det bara var för ett år. När jag väl kom hem och fick höra bidraget som skulle representera Sverige 2013 blev magkänslan än mer stark så att det blev “aldrig mer MF”. Riktigt så drastisk vill jag inte vara för hoppet överger man inte. Nån gång ska väl Sverige få till det igen. Väl hemkommen i år satte jag mig så ned och fick höra vårt bidrag. Blev otroligt positivt överraskad. Låten är något så ovanligt som ett bra svenskt bidrag och än mer ovanligt, en bra ballad från Sverige. Dessutom med en bra sångröst som bär låten. Heja Sanna. Poäng: 8/10

  4. RYSSLAND: – (Vet inte ens om jag orkar bry mig om all dyngsnack detta bidrag får över sig. Tycker man inte om bidraget som sådant då är det bara att respektera det. Men när man drar in politik och ger två oskyldiga tjejer skit för det då är jag inte intresserad av att delta. Jag bedömer enbart utifrån bidrag och artister. Jag älskar versen i det här bidraget som för tankarna till flower power musik som jag älskar (Musik alltså och inget annat) Tyvärr orkar inte refrängen bygga vidare på den sköna känsla som versen frambringar men i det stora hela ett starkt bidrag med två tjejer som verkar ha bra röster: Poäng: 8/10

  5. MONTENEGRO: – (Sorgen efter att vi har förlorat Serbien och Bosnien-Herzegovina och Turkiet går inte att bli av med. De två förstnämnda brukar förse oss med något som är en enormt stor del av ESC – Balkanballaderna. Jag trodde det var kört för detta i år men då träder plötsligt Montenegro in och räddar upp en del av detta. STORT TACK FÖR DET. Hur bra är det då? En del hävdar att det är Montenegros bästa bidrag men då glömmer man att det var Serbien-Montenegro som vann ESC 2007 och inte Serbien. I år levererar Montenegro en vacker melodi med ett snyggt arrangemang. Mitt problem med låten har hela tiden varit att de inte lyckas knyta ihop säcken. En balkanballads bästa del brukar vara med sitt starka avslut. Här är det tvärtom så att de inte riktigt fixar avslutningen). Poäng: 8/10

  6. ALBANIEN: – (Finns det något bidrag i år som jag har extra svårt att bestämma mig för vad jag tycker är det definitivt Albaniens. Här finns otroligt vackra melodislingor växlade med harmonier som inte följer den vanliga mallen. Det senare både i positiva och negativa växlingar. För en gångs skull är jag inte övertygad om att den inhemska varianten slår den engelska men det handlar mer om hur låten byggs upp olika i de två olika versionerna. Något har fördärvats i den senare versionen medan annat har förbättrats. Ni ser jag har enormt svårt för att bestämma mig. Låten har absolut något men det kunde ha blivit än bättre). Poäng: 6/10

  7. LETTLAND: – (Kanske det bidraget som fått mest skit till nu. Stämmer jag in i det? Nej, inte alls. Finns inte skuggan av en chans att jag skulle hylla detta bidrag som ett genuint genomarbetat sådant. No way! Men varför måste alltid allting vara så perfekt? Det här bidraget gör mig glad och det är väl en stor grej med musik. Att man sedan dessutom ger den skit för att i vissa sjuka hjärnor kakan skulle betyda något mer beroendeframkallande visar bara hur konspirationslystna vi människor är. Han sjunger att man ska fråga sin mamma hur man ska baka kakan. Det är väl inte direkt det man gör i såna fall. Please sluta överanalysera allting. Eller vad säger mordbrännarna i Azerbajdzjans bidrag). Poäng: 6/10

  8. SAN MARINO: – (Tycker egentligen dubbelt synd om de som översätter bidrag från italienska till engelska. Dels för att det alltid är ett självmordsuppdrag och att det italienska slår det engelska 100 gånger av 100. Dels tycker jag också synd om dem för att de inte inser det själva. Låten då? Ja för tredje gången dyker då Valentina Monetta upp. Är kanske även detta ett självmordsuppdrag? Nej jag tycker inte det för jag ser något hos Valentina som hennes bidrag tyvärr inte matchar. Första försöket var ju bara hemskt och i år gränsfall angående hennes chanser att nå final. Största chansen borde ha varit förra året men av nån märklig anledning missade hon final ändå. Det här är ett gott hantverk som innehåller det mesta inom mallen till en ballad. Ändå saknas det viktigaste, det som verkligen tar tag i en. Kanske kan hon få till det på scen. Vi får se). Poäng: 6/10

  9. AZERBADJZJAN: – (När detta land börjar leverera egna låtar och inte något som någon svensk hostat upp, då ska jag börja ta dem på allvar. För mig förstör detta så oerhört mycket av det grundläggande med ESC. Med detta sagt tar jag mig då en titt på bidraget och försöker bortse från att det är “stulet”. Tillsammans med Albaniens det bidrag jag har svårast för att bestämma mig om. Sångerskan ser på förhand mycket stark ut och låten är definitivt gångbar om än väl slätstruket för de unga röstarna skulle jag tro. Det är oerhört vackert utan att för den skull få till lyftet som skulle få mig att sätta ett högre betyg. Något fattas). Poäng: 5/10

  10. PORTUGAL: – (Kära Portugal som jag önskar att ni äntligen kunde få en framgång i ESC efter ert trogna deltagande i tävlingen och aldrig har ni sålt er själva utan kört er grej. Finns bara ett ord och det är RESPEKT. Jag önskar bara så innerligt att jag från mitt innersta kunde hylla ert bidrag men jag kan inte det. Bidraget känns tyvärr så ute. Visserligen ett glatt sådant men ändå. Slutar aldrig att hoppas på er. Kom igen Portugal. Ge järnet 2015). Poäng: 4/10
  ______________________________________________________

  11. MOLDAVIEN: – (Från vilken Bondfilm var detta det ursprungliga ledmotivet innan de bytte ut det. Kan inte låta bli att dra lite extra på smilbanden när jag lyssnar på det här bidraget just av den här orsaken. Kan de få M, Q, Moneypenny och övriga att slänga sig på telefonen ska man kanske inte helt räkna bort den. Det är en typisk förstagångs låt. Dvs, en låt som tar tag första gången men som man tröttnar ganska lätt på om man överdoserar. Jag har väldigt svårt att tro att de ska kunna förmedla den känslan på scen som de är ute efter. Vad är uppenbart). Poäng: 4/10

  12. BELGIEN: – (Jag har väldigt svårt för att ta till mig allt hån mot den här låten som florerar. Varför ska det vara så hemskt att hylla sin mor? De flesta av oss borde tvärtom göra detta med både mor och far istället för allt hat som sprids. Ok så då sitter det väl folk som tycker jag är en morsgris nu då. Jag har alltid stått på egna ben och förtjänsten till det tillägnar jag min mor och far. Varför hyllar vi texter som snackar skit om andra medan vi förlöjligar texter som hyllar människor som betytt något? Urlöjligt. Låten då? Nja om han nu ska hylla sin mor hade det varit roligare med en starkare låt som verkligen låter som en hyllning och inte som tagen från en amerikansk snyftfilm av känt märke. Tyvärr når varken han eller låten fram till mig). Poäng: 4/10

  13. ISLAND: – (Ja vad ska man säga? Det är inte lätt att veta var man har Island? Jo på ett sätt är det lätt och det är att de alltid i sista stund gör misstaget att bestämma sig för att framföra bidraget på engelska. Just i år känner jag dock att det inte spelar någon roll vilket språk de framför bidraget på. Jag älskar humorbidrag i ESC men det här är för mig ingen humor utan mer trams. Tänka sig att detta kommer från samma land som förra året nästan undantagslöst hade riktigt bra bidrag i sin egen uttagning. Inte minst vinnarbidraget). Poäng: 2/10

  14. UKRAINA: – (Vet att många svenskar ofta tycker om Ukrainas alla bidrag men det gör inte jag. Det handlar faktiskt en hel del om anledningen till att jag bojkottar MF. Ukraina är det mest MF-lika av alla andra länder och tilltalar därför absolut inte mig. Här har vi oftast allt det som MF har. Årets låt inget undantag och jag tycker bara den är så tråkig. Nog den refräng som jag rankar näst längst ned av alla 37 bidragens. Rumänien är överlägset jumbo där. Nej det här är bara för mycket för mig). Poäng: 2/10

  15. UNGERN: – (Även jag får obehagskänslor av låten precis som Schlagerpinglan. Det låten handlar om vandrar hand i hand med saker och ting jag arbetat med under stora delar av mitt liv. Jag har sett alltför mycket av sånt här och på precis på samma sätt som jag för min del vill hålla politik utanför ESC vill jag även hålla detta utanför. Jag om någon vet att ämnet är viktigt men inte i ett ESC). Poäng: 1/10

  16. ESTLAND: – (Jag är ledsen Schlagerpinglan jag kan inte skaka av mig besvikelsen efter finalen i Estland. Jag brukar definitivt inte vara långsint men jag kan bara inte glömma det här med att Estland hade en så bra tävling med sju riktigt bra bidrag. Vad nu det hjälpte när de lät ett helt annat vinna. Tyckte först låten var helt ok men ju mer jag har hört den och i synnerhet sett den så har den sjunkit allt mer). Poäng: 1/10

 2. davve

  Jag tror azerbaijan har 100% chans att gå till final. om man ska räkna med hur det brukar gå. och hur bra låten är.

 3. Nathalie

  Dilara har en väldigt bra röst, men låten är tråkig och monoton. Men att hon går till final är väl ändå självklart!

 4. Kerstin

  Azerbaijans bidrag är för mig totalt ointressant. Det här är bara yta utan innehåll. Hade jag fått bestämma så hade det här inte haft en chans på final men som vanligt kommer Azerbaijan ta sig dit. Betyg 2+/5.

 5. Rickard

  Min absoluta favorit tillsammans med Israel och Rumänien! Definitivt final och topp 3! Kanske vinnaren vi ser! Heja Azerbsjdzjan!

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se