Schlagerpinglan: Som utlovat så kommer här några (vad som var menat att vara kortfattade) åsikter om gårdagens semifinal och dess 16 tävlande bidrag:

Armenien
1. Armenien – “Not Alone“, Aram MP3 ArmenienArmenienArmenienArmenienArmenien
[Gick vidare till finalen] [Betyg: 4-/5]
Schlagerpinglan: Eftersom “Not Alone” var oddssättarnas förhandsfavorit så hade jag (förmodligen alltför) stora förväntningar på detta bidrag och det var kanske därför som jag blev ganska besviken. Det började bra med övergången från vykortsbroschen till scenbrosch men sedan så uppfattade jag det hela mest som ett hopkok av olika effekter som stal fokus från en annars väldigt stark låt. När inte heller Aram MP3 övertygade som artist så har jag svårt att se hur detta bidrag skulle kunna ta hem hela tävlingen… men kanske blir det bättre i finalen.
Lettland
2. Lettland – “Cake to bake“, Aarzemnieki LettlandLettlandLettlandLettlandLettland
[Betyg: 2+/5]
Schlagerpinglan: Om det berodde på den oerhört stora scenen, de moderna effekterna eller gamla hederliga nerver vill jag låta vara osagt. Något gjorde i alla fall att denna genuint glada och okonstlade låt tappade mycket av sin ursprungliga charm. I stället för att slappna av och tralla med så fick jag en superstressad känsla av detta framträdande. Mot slutet tyckte jag dock att det blev bättre men precis som jag misstänkte så fungerar nog låten bättre med en gitarr vid lägerelden än på en mastodontscen.
Estland
3. Estland – “Amazing“, Tanja EstlandEstlandEstlandEstlandEstland
[Betyg: 4+/5]
Schlagerpinglan: Trots en god natts sömn så är jag fortfarande riktigt besviken över att juryn och/eller tittarna inte såg det jag såg när Tanja framförde sin låt. Jag älskade låten redan i sin originalförpackning och nu när den imponerande dansen genomfördes på den otroligt vackra scenen så var det som att alla bitarna föll på plats och jag bara njöt… tills den slogs ut. Såg/hörde ni inte hur vackert det var? Kvällens största besvikelse för mig, alla kategorier.
Sverige
4. Sverige – “Undo“, Sanna Nielsen SverigeSverigeSverigeSverigeSverige
[Gick vidare till finalen] [Betyg: 5/5]
Schlagerpinglan: Där Armenien misslyckades att övertyga så gjorde Sanna allting helt rätt. “Undo” kändes faktiskt som en Eurovision-vinnare och det var med stolthet jag satt och bevittnade detta oerhört vackra nummer som hade allt: En stark låt som startar försiktigt och växer sig stark, en duktig sångerska och en otroligt snygg scenshow. Både gåshuden och de lite halvt tårfyllda ögonen kunde checkas av och Sanna kändes inte bara som kvällens segrarinna utan det ser även väldigt bra ut inför finalen. Heja Sverige! 🙂
Island
5. Island – “No Prejudice“, Pollapönk IslandIslandIslandIslandIsland
[Gick vidare till finalen] [Betyg: 3+/5]
Schlagerpinglan: Detta bidrag var en källa till glada överraskningar för mig flera gånger under kvällens gång. Först och främst så kom jag på mig själv att tänka att “det här var ju riktigt svängigt” och helhetsintrycket med alla de färgglada effekterna var en riktig humörhöjare som passade som handen i handsken direkt efter Sannas lite vemodiga ballad. När gruppen senare gick vidare till finalen så kändes det visserligen väldigt överraskande men helt rättvist. Grattis Island!
Albanien
6. Albanien – “One Night’s Anger“, Hersi AlbanienAlbanienAlbanienAlbanienAlbanien
[Betyg: 3+/5]
Schlagerpinglan: Albanien bjöd mig på en liten känslo-berg-och-dal-bana i år då jag först satt som förtrollad och trodde att jag missbedömt låten helt. Hersis sång var så vacker i början och den snygga inramningen gjorde att jag för en stund tyckte mig ana en värdig finalist. Känslan höll dock inte i sig genom hela låten utan jag tappade intresset efter en stund och började tänka på annat. Så nära, men ändå inte.
Ryssland
7. Ryssland – “Shine“, Tolmachevy Sisters RysslandRysslandRysslandRysslandRyssland
[Gick vidare till finalen] [Betyg: 4/5]
Schlagerpinglan: Låtmässigt så ger jag detta bidrag nästan full pott, för den spelar på en nostalgisk sträng hos mig som gör mig väldigt svag. Vad gäller framträdandet så tyckte jag inte att systrarna kändes helt säkra, men det kan ha varit nerverna som spökade, vilket är helt förståeligt. Dessutom så balanserade de hela tiden på gränsen till att “göra en Kate Ryan” med alltför många element i scenshowen, men de gick nog aldrig helt över gränsen. Nej, jag tycker nog att de levererade ett intressant nummer med ett flertal höjdpunkter där den avslutande solen var min favorit.
Azerbajdzjan
8. Azerbajdzjan – “Start A Fire“, Dilara Kazimova AzerbajdzjanAzerbajdzjanAzerbajdzjanAzerbajdzjanAzerbajdzjan
[Gick vidare till finalen] [Betyg: 3/5]
Schlagerpinglan: Detta var ett av de bidrag som jag hela tiden haft svårt att få in den rätta känslan för, och ingenting förändrades efter tisdagens framträdande. Trapetsartisten var imponerande men gjorde inget för att dra in mig i låten. Hade de i stället spelat vidare på katedralkänslan som kom i början av numret så hade jag kanske kunnat övertalas, för där var jag nästan såld. Nej, för mig var detta en duktig artist som framförde en vemodigt vacker låt men dock utan att lyckas att beröra mig, förutom för en liten stund.
Ukraina
9. Ukraina – “Tick-Tock“, Maria Yaremchuk UkrainaUkrainaUkrainaUkrainaUkraina
[Gick vidare till finalen] [Betyg: 4/5]
Schlagerpinglan: Ukraina brukar man kunna lita på i dessa sammanhang men då originallåten var allt annat än imponerande så tvivlade jag på att de skulle lyckas i år… men det hade jag inte behövt göra. Både låt och artist hade piffats upp och även om jag fortfarande inte ser “Tick-Tock” som någon vinnarlåt så blir den tillsammans med hamsterhjul-idén likväl en fungerande helhet och en värdig finalist.
Belgien
10. Belgien – “Mother“, Axel Hirsoux BelgienBelgienBelgienBelgienBelgien
[Betyg: 4-/5]
Schlagerpinglan: Jag blev rörd till tårar av Axel och hans enormt vackra ballad i den belgiska uttagningen och hade sett fram emot en liknande upplevelse i semifinalen. Tyvärr så var det något som fattades och trots att det var samma låt och samma nummer så kändes det inte riktigt lika äkta. Jag vet inte vad det var som gick fel, men någon finalist var han inte längre i mina ögon… tyvärr.
Moldavien
11. Moldavien – “Wild soul“, Cristina Scarlat MoldavienMoldavienMoldavienMoldavienMoldavien
[Betyg: 3/5]
Schlagerpinglan: “Wild soul” utlovade dramatik men när höjdpunkten bestod i att sångerskan slet av sig en tuss av löshåret så blev jag mer konfunderad än imponerad. När jag dessutom fortfarande tycker att låten haltar en del så hjälper det inte att de ställer upp med en, i mitt tycke, väldigt intressant och duktig sångerska. Njae… Moldavien brukar skicka riktigt bra bidrag men i år så levde de tyvärr inte riktigt upp till förväntingarna och jag tycker nog att finalmissen var både väntad och oundviklig.
San Marino
12. San Marino – “Maybe (Forse)“, Valentina Monetta San MarinoSan MarinoSan MarinoSan MarinoSan Marino
[Gick vidare till finalen] [Betyg: 4-/5]
Schlagerpinglan: Vad hände här egentligen? Inte ens i mina vildaste drömmar skulle jag på allvar våga tro att Valentina skulle knipa en finalplats… men det gjorde hon. 😀 Jag kom på mig själv med att tänka att “det här är första gången jag verkligen gillar låten” under framträdandet och då började det att kännas lite hoppfullt. Att se slutresultatet i sin helhet var verkligen en upplevelse, med sina vackra färger och vetskapen om att det förmodligen var “nu eller aldrig”. Trots att Valentina i ärlighetens namn verkade en aning tagen av stundens allvar, så det kändes finalplatsen helt rättvis och glädjen när San Marino lästes upp som den sjätte finalisten går knappt att beskriva. Heja San Marino! 🙂
Portugal
13. Portugal – “Quero Ser Tua“, Suzy PortugalPortugalPortugalPortugalPortugal
[Betyg: 3/5]
Schlagerpinglan: Allt sedan låten valdes ut så har jag sett “Quero Ser Tua” som något av ett glatt litet pausnummer som egentligen inte har så mycket i finalspekulationerna att göra. Därför blev jag väldigt överraskad när jag såg hur bra Suzy faktiskt levererade. Allt jag störde mig på i den nationella uttagningen var som utsuddat och helt plötsligt framstod Portugals färgglada glädjedans som ett möjligt skrällbidrag. Det är fortfarande inte riktigt min typ av musik men jag hade likväl kunnat unna dem en finalplats.
Nederländerna
14. Nederländerna – “Calm After The Storm“, The Common Linnets NederländernaNederländernaNederländernaNederländernaNederländerna
[Gick vidare till finalen] [Betyg: 4/5]
Schlagerpinglan: Att låten var supermysig och att duon skulle klara av att leverera den live – det såg jag som en självklarhet. Jag var snarare orolig för om de skulle lyckas att hålla mitt intresse uppe under tre minuter… men det visade sig inte vara något problem alls. Inledningen med vägen som röde sig på scengolvet var en utmärkt start och sedan fortsatte det med en svepande kamerarörelse som hela tiden såg till att det fanns saker att fästa ögonen på medan man njöt av den härligt lunkande låten. Mycket roligt att se att det faktiskt fungerade. Nu återstår det bara att se hur långt det räcker.
Montenegro
15. Montenegro – “Moj Svijet“, Sergej Ćetković MontenegroMontenegroMontenegroMontenegroMontenegro
[Gick vidare till finalen] [Betyg: 4/5]
Schlagerpinglan: Jag hoppades att Montenegro skulle vara en av finalisterna men kände mig väl inte så hoppfull då deras skridskoåkare på scen kändes väldigt “redan gjord” på förhand. Så fel jag hade. Synen av skridskoåkarens mjuka rörelser och avtrycken i scengolvet tillsammans med den underbara bakgrunden var precis vad denna vackra Balkan-låt behövde för att gå från “fin” till “förtrollande”. För mig var Montenegros välförtjänta finalplats en av kvällens (ganska många) höjdpunkter. 😀
Ungern
16. Ungern – “Running“, András Kállay-Saunders UngernUngernUngernUngernUngern
[Gick vidare till finalen] [Betyg: 1+/5]
Schlagerpinglan: Trots mitt låga betyg till bidraget så anser jag att det är en värdig finalist. “Running” är intressant uppbyggd, den har ett engagerande tema och scenshowen är perfekt anpassad till låten och avslutas väldigt effektfullt. Likväl… jag får fortfarande obehagskänslor av den och inte blir det bättre av den förtydligande dansen som inte låter en försöka bortse från texten. Nix, detta var helt enkelt inget för mig.

Schlagerpinglan: Det var den första semifinalen och man kan väl säga att jag sammanfattningsvis är riktigt nöjd med resultatet av årets ESC-inledning. Showen som helhet var väldigt bra och innehöll en hel del riktigt imponerande inslag där scenen och vykorten innan bidragen (som var så intressanta att de inte längre gick att småfixa med saker innan bidragen utan att man var fast vid TV:n under nästan hela sändningen) bidrog till att göra en show som nästan var lika bra som den Sverige stod för förra året. 😉

Det enda som egentligen drog ned det hela, i mitt tycke, var programledarna. Egentligen vill jag inte kritisera dem… för i jämförelse med de traditionella ESC-programledarna så gjorde de ett fantastiskt jobb. Nu kom de dock direkt efter vår sensationella Petra Mede och i jämförelse med henne så framstod de som lite obekväma, krystade och allt annat som Petra aldrig var. 😉

Även det faktum att delar av publiken buade ut de unga ryskorna när de gick vidare till final räknar jag till showens sämre ögonblick men det är ju knappast DR:s fel. Visserligen var jag först väldigt besviken, eftersom jag personligen ser det som ett helt oacceptabelt beteende, men efter att jag sovit på saken så inser jag att det tyvärr är baksidan av tjusningen med Eurovision. Många olika människor med olika värderingar försöker att umgås under samma tak och ibland blir det helt enkelt fel. Tyvärr så kommer det alltid att finnas människor som högljutt kräver tolerans och respekt men som inte har en tanke på att visa sina medmänniskor detsamma.

Trots en del besvikelser, dit jag räknar Estlands finalmiss som en av de större, så var de glädjande stunderna i absolut majoritet. Att Sverige återigen framstod som en möjlig ESC-vinnare medan Island och Montenegro inte bara övertygade mig utan även resten av de röstande var oerhört skojigt att se. Kvällens absoluta höjdpunkt tyckte jag dock att Valentina Monetta stod för när hon på tredje försöket äntligen lyckades att ta San Marino till final. Det är hjärtevärmande ögonblick som dessa som gör att magin aldrig tycks försvinna från Eurovision Song Contest. 😀

Nu håller jag tummarna för att den andra semifinalen innehåller lika mycket positiv dramatik samt att det hela avslutas med ett riktigt bra resultat i finalen. 😀

Andra bloggar om: , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


19 kommentarer till “Eurovision 2014: Några tankar om den första semifinalen”

 1. W

  Var på plats i arenan igår och det var nästan bara folk på sittplats runt om i arenan som buade när Ryssland gick till final, det började längst bak och spridde sig runt läktarna och det är inget jag hoppas kommer upprepas i finalen om de skulle få några höga poäng!

 2. Micke

  Jag fick in sju av de tio jag ville ha till final. De tre jag skulle vilja byta ut är Ungern, Ukraina och Island. Mitt största problem med Ungern är inte låten eller sångaren utan ämnet låten behandlar. Jag ersätter Ungern med Albanien. Precis som du säger är den stundtals grymt vacker men också ojämn men ändå.

  Byter ut ett halvskämt bidrag mot ett annat. Byter bort Island mot Lettland med deras kakor som våra mammor ska lära oss att baka. Vad ska jag byta Ukraina mot då? Finns inget direkt men hjärtat bultar som alltid för Portugal i esc så de får bli den då.

  På tal om en helt annan sak. Såg ni glädjen och lättnaden hos Valentina i San Marino? Kvällens gladaste artist 🙂 I övrigt en bra kväll tycker jag. Det mesta sköttes ok men tre grejer gillade jag inte. Publiken, programledarna och den där löjliga tävling med tandborstarna mm.

 3. Micke

  Glömde säga en sak till dig Schlagerpinglan. En grej som du tyckte jag skulle göra. Det hände faktiskt tidigare idag. En låt du tyckte jag skulle lyssna på. Mitt omdöme efter en lyssning blir ungefär samma som jag säger om ryska bidraget. Grymt lovande inledning med versen men tyvärr matchar inte refrängen fullt ut.

  Vilken pratar jag om? Pratar om Ace Wilder. Hörde den i bilen idag 🙂

 4. Johan

  Tyckte första semi-finalen var riktigt intressant och bjöd på en del överraskningar! Vad ska man säga annars? Kan bjuda på mina egna omdömen om kvällens bidrag:

  1. Armenien 3,5/5

  Överlag snyggt framfört men med en del tveksamma ögonblick under låtens lugnare del. Nervös? Förmodligen. Tyckte LED-skärmarna och pyrotekniken gav hela klimaxet ett visuellt lyft som förmodligen hjälpte Aram att övertyga tittarna där hemma att låten har potential. Tyvärr tyckte jag dock att Aram var aningen för skakig för att det skulle kännas som ett vinnarbidrag.

  2. Lettland 1/5

  Jag ska vara ärlig. Detta bidraget har jag stört mig på ända sedan jag först hörde det och kommer förmodligen alltid att göra det. Skulle detta vara en parodi-låt eller ett humorbidrag så misslyckades de katastrofalt av den anledning att den saknade humorelement och var extremt primitiv. Om det handlade om en feel-goodlåt drog sången ner det hela till djupa avgrunder. Flåsigt, stressigt, småfalskt och dåligt uttal. Lettland får ta och skärpa sig ordentligt snart.

  3. Estland 2,5/5

  Estlands bidrag tycker jag är helt okej i sig, men Tanja hade problem att pitcha och det skavde i mitt gehör ett flertal gånger under framförandet. Tror fler än jag märkte det.

  4. Sverige 5/5

  Finns inget mer att säga än att Sanna var så sjukt proffsig igår att man nästan kom av sig när man satt och begrundade en ny möjlig svensk seger i denna underbara tävling. Kom igen nu Sanna!!!

  5. Island 4/5

  Alltså herregud vad dessa isländska telletubbies övertygade mig igår! Ren scenglädje, ett välbehövligt budskap och gjorde sig perfekt efter Sannas ballad. Direkt de hade framfört sitt bidrag styrkte jag Estland från mina finalkandidater.

  6. Albanien 3,5/5

  Åh underbara Hersi… om du ändå hade fått ett mer traditionellt arrangemang och valt att sjunga på albanska hade jag nog fallit pladask för dig. Tyvärr höll inte den här versionen men jag hoppas att hon kommer tillbaka, för sjunga – det kan hon!

  7. Ryssland 4/5

  Precis som för dig Schlagerpinglan så finns det något nostalgiskt som vilar över det här bidraget. Förmodligen har John Ballard fastnat framför något Bond-maraton på tv och låtit sig inspireras till refrängen som är enkel men som faktiskt fungerar utan att sticka ut allt för mycket. Verserna har ett härligt driv och det enda som jag kan klaga på är att tjejernas framförande var lite hackigt. Det var inte lika unisont som i studio-versionen vilket kan spöka för mina öron i och för sig.

  8. Azerbajdzjan 3/5

  Jag säger det igen: Azerbajdzjan skulle kunna skicka en åsna och ändå komma på en topp 5-placering. Snyggt framförd, proffsig sångerska men den är ju så förbaskat tråkig. Folk kallade Anouks underbara ballad för tråkig i fjol, jag undrar hur de tar detta bidrag? Trean jag ger är ett nettoresultat av fantastisk sång subtraherat med tråkighetsfaktorn.

  9. Ukraina 3,5/5

  Ukraina brukar alltid leverera och jag kan inte klaga i år heller nu när den förfärliga originalversionen fick sig en rejäl make-over till tävlingen. Framförandet var bra, koreografin var lite kul och hennes attityd och utstrålning är ju bara klockren! Även om låten vuxit en hel del är det inget som tangerar mina preferenser allt för tydligt och jag nöjer mig med att dela ut 3,5 poäng till Ukrainas framförande.

  10. Belgien 3/5

  Har haft svårt att bedöma den här eftersom jag inte riktigt kan greppa hela konceptet. Han sjunger bra vilket kompenserar för det stundtals hackiga uttalet samt för den märkliga koreografin som utspelar sig i bakgrunden. Låten är sådär, sången är riktigt bra men koreografin är enligt mig alldeles för skum.

  11. Moldavien 2,5/5

  Den här låten är så fruktansvärt anonym vilket den inte alls borde vara med tanke på sångerskans fantastiska register. Den stampar på genom hela låten i samma långsamma driv med lite dubstep-referenser i bakgrunden. Kom inte ihåg den alls när det var dags att rösta och då tappar den många poäng.

  12. San Marino 3,5/5

  Igår bevittnade vi det jag trodde aldrig skulle inträffa: San Marino och Valentina fick en finalplats!!! Jag var helt övertygad om att det här var sista året vi såg San Marino och alla andra småländer för alltid i den här tävlingen men nu väcktes en hel del hopp! Låten är väldigt traditionell med lite ABBA-kadenser i refrängen men som inte riktigt låter helt färdig. Valentina levde sig in i låten och jag tyckte hon skötte det bra trots tydliga spår av nervositet. Det här var en fantastiskt positiv överraskning! 😀

  13. Portugal 1,5/5

  Trots att den är lite up-tempo och ger ifrån sig lite klassisk eurovision-glädje kan jag inte frånkomma det faktum att Suzy sjunger falskt och att låten verkligen inte är bra varken arrangemangsmässigt eller framförd. Jag log lite i början då det var en frisk fläkt i sammanhanget men det dog snabbt när jag insåg alla bristerna. Lettland och Portugal – skärpning på allvar…

  14. Nederländerna 5/5

  Helt magnifikt! De lilla tvivlen jag hade om den här låten försvann direkt jag såg deras underbara scennärvaro och hur de verkligen levde sig in i stunden. Det är så sjukt proffsigt och det finns få saker som gör mig så glad när ett land skärper till sig i den här tävlingen och verkligen levererar. Nederländerna kanske börjar bygga upp sig till att bli en farlig nation i ESC igen? Det här tror jag kommer bli farligt på lördag… vänta bara!

  15. Montenegro 4,5/5

  Den tredje riktigt stora höjdpunkten levererade Montenegro vars koreografi jag tvivlade starkt på innan tävlingen. Jag hade också helt fel och det var 3 minuter av ren magi när Sergej framförde sitt hjärtskärande bidrag. Magnifik orkestration, bra tillägg med körsången och jag nästan skrek av glädje när Montenegro äntligen knep sin första finalplats! Kommer de att göra som Nederländerna nu och leverera en riktig pärla nästa år också?

  16. Ungern 4/5

  Det här blev bättre än vad jag trodde att det skulle bli och en effektiv avslutning på kvällen. Trots att koreografin var väldigt tydlig tillsammans med texten är jag så sjukt glad att de inte kunde köra med den lilla flickan och nallen som gjorde det så hemskt övertydligt att man mådde lite illa. Ett ämne som inte ska undvikas men som kanske inte helt gör dig rätt i ESC, precis som politik. Nu funkade dock galant och trots en liten groda från Andras under andra (?) refrängen så lyckades han övertyga mig om att Ungern har ett riktigt bra bidrag i år!

  Nu laddar vi inför Semi 2!

 5. Kerstin

  Jag tänkte göra som du Schlagerpinglan och göra en liten sammanfattning över semi 1 innan jag lämnar den bakom mig. Inom parentes skriver jag det betyg jag gav bidraget innan semifinalen.

  1. Armenien- Detta bidrag hade innan semifinalen inte lyckats charma mig helt. Bidraget har åkt längre och längre ner på min lista över årets bidrag. Tyvärr förändrade gårdagens tävling inte min uppfattning om bidraget utan tvärtom gillar jag det ännu mindre nu. Aram sjöng surt i det lugnare partiet på allt för många ställen och den här drastiska tempoväxlingen är något som aldrig kommer tilltala mig tyvärr. Jag hade önskat att jag istället hade blivit övertygad om varför Armenien är favoriter men nu förstår jag det ännu mindre. Betyg 2+/5 (3+/5).

  2. Lettland- Jag gillar det här bidraget och gårdagen förändrar inte det men däremot håller jag med om att den stora arenan inte gjorde bidraget rättvisa. Jag hoppades Lettland skulle skrälla till final men hade blivit mer förvånad om dom tagit sig dit än jag blev att dom inte gjorde det. Betyg 3/5 (3+/5).

  3. Estland- Jag var rädd för att den här dansen skulle bli för mycket och att fokus skulle tas från låten. Nu dagen efter så är det ingen som minns låten utan det är bidraget med dansen. Jag tycker låten förtjänade en finalplats och där hade dom nog hamnat med ett helt annat framträdande. Både låten och sången blev lidande pga dansen. Betyg 3/5 (3+/5).

  4. Sverige- Innan tävlingen så stack jag ut hakan och skrev att det här är vinnaren av ESC och gårdagen gör att jag sticker ut den där hakan ännu mer. Oerhört säkert och kontrollerat. Gåshud gånger hundra. Betyg 5/5 (5/5).

  5. Island- Det var riktigt kul att Island gick vidare. De senaste veckorna har jag börjat uppskatta Islands bidrag och när nu inte Lettland gick vidare så känns det kul att Island gick vidare med detta glädje bidrag. Betyg 3+/5 (3/5).

  6. Albanien- Det här bidraget rankade jag långt ner före tävlingen och det här framträdandet förändrade ingenting. Betyg 1+/5 (1+/5).

  7. Ryssland- Tycker systrarna började lite trevande sångmässigt, nästan viskade ut texten men sen när låten väl kom igång så är det en riktigt bra låt. Älskar refrängen på det här bidraget. Tycker väl dom kunde slopat vissa grejer men det här är fortfarande en vinnarkandidat för mig. Betyg 4+/5 (4+/5).

  8. Azerbaijan- Jag ville verkligen att det här bidraget skulle övertyga mig. Har läst och hört att många faktiskt gillar det här väldigt mycket och önskade jag skulle fatta grejen men icket. Fortfarande stentrist. Hade önskat Portugal med sin glädje fått en finalplats istället för det här inköpta ointressanta bidraget. Betyg 2+/5 (2+/5).

  9. Ukraina- Jag gillar att Ukraina alltid ställer till med lite show och verkligen gör det bästa av sin låt. I år tilltalas jag inte av låten så mycket och utan showen hade det här inte varit någonting. Betyg 3/5 (2+/5).

  10. Belgien- Jag har redan sagt vad jag tycker om det här när Schlagerpinglan tog upp det och inget har förändrat min inställning. Det här hörde absolut inte hemma i någon final. Betyg 0/5 (0/5).

  11. Moldavien- Dramatiskt så in i norden på gränsen till överspel. Låten är helt ok men är inte överraskad det inte blev någon final. Betyg 3-/5 (3/5).

  12. San Marino- Nja, jag är inte helt såld på låten men har absolut inget emot att Valentina äntligen fick ta sig till final och eftersom jag gillar den här bäst av hennes tre låtar i ESC sammanhang så känns det helt ok. Betyg 3/5 (3/5).

  13. Portugal- Det tog ett tag innan jag insåg jag faktiskt gillar det här och jag hade verkligen unnat Portugal en finalplats. Jag tyckte det var glädjefyllt och svängigt och sångerskan gjorde ett bra jobb. Betyg 3/5 (1+/5).

  14. Nederländerna- Mina farhågor om att det här inte skulle göra sig på en stor scen försvann all världens väg. Otroligt snyggt nummer. Det här gjorde sig ännu bättre live. Vinner inte Sverige så ser jag gärna att Nederländerna gör det. Betyg 4+/5 (3+/5).

  15. Montenegro- Ännu ett bidrag som gjorde sig bättre live. Betyg 3+/5 (3+/5).

  16. Ungern- Det är en fröjd att se en så kompetent artist som sångaren i det ungerska bidraget för det hade lätt kunnat bli tokfel det här som i fallet med Axel i det belgiska bidraget. Jag tyckte han och hela framträdandet var äkta och övertygande. Det här kommer vara med och slåss högt upp i resultatlistan. Betyg 4/5 (3+/5).

  Känner jag inte riktigt fått någon uppfattning om programledarna kan bero på att jag satt och irriterade mig på den kvinnliga programledarens hemska klänning så jag ska kolla in dom bättre imorgon.

 6. Daniel

  Jag röstade två gånger. Och båda rösterna på San Marino. Jag tyckte hon förtjänade en finalplats efter tre års kämpande. Och vad glad och överraskad jag blev när hon sedan gick vidare.
  Annars var det bästa bidraget Nederländerna. Det var inte min favorit innan kvällen men framträdandet var väldigt starkt och gick verkligen hem hos mig.

  Och så älskade jag programledarna. Deras humor var underbar, jag njöt. Programledarna var mycket bättre än Petra Mede, som jag anser var för teatralisk för min smak.

 7. Nathalie

  En kort summering eftersom min förkylning som aldrig tycks vilja ge med sig- har gjort mig ganska så trött.

  1. Armenien, -3/5
  Jag gillar den här lite pampiga smårockiga balladen, men Aram MP3 var inte mycket att hurra för på scenen. Hade gärna sett en kör med lite fioler/trummor för att pigga upp det ganska så trista numret. Definitivt ingen vinnarkandidat för mig.

  2. Lettland, 1+/5
  Stackars Lettland som aldrig tycks kunna ta sig vidare, men skickar man ett sådant löjligt nummer kan man nog inte förvänta sig annat. Artisterna var så glada och klämkäcka att man nästan undrade över exakt vad de “tagit” innan de gick upp på scenen.

  3. Estland, 2+/5
  Låten är helt okej för mig. Tanjas sång likaså. Men dansnumret fungerade inte på mig. Såg enbart stökigt och ganska amatörmässigt ut.

  4. Sverige, 4+5/5
  Sanna imponerade stort, sjöng underbart och numret var som vanligt väldigt fin. Dock börjar jag tröttna smått på bidraget.

  5. Island, 4/5
  En av kvällens största överraskningar för mig. En glad och pigg låt, framfört av en grupp glada islänningar som verkligen stack ut med sin färggranna kläder. Är glad över att de tog sig vidare.

  6. Albanien, 3/5
  Hersi sjunger verkligen jättebra, men den engelska versionen är stökig och rörig. Dessutom fick klänningen henne att se minst tjugo år äldre ut.

  7. Ryssland, 4/5
  Jag har spytt galla över det här bidraget tidigare, men helt plötsligt när jag såg tvillingarna live så var det en knapp som tändes på inom mig, och helt plötsligt går jag och nynnar på låten. Glad över att de tog sig vidare.

  8. Azerbajdzjan, 1+/5
  Snark!!!!!!!Tjejen kan sjunga, men bidraget är förbaskat tråkigt. Gode Gud låt henne inte vinna!

  9. Ukraina, 4/5
  Som vanligt hade Ukraina en snygg show, Maria var jättesöt (hade kvällens snyggaste klänning, enligt moi), och låten sticker verkligen ut bland lite väl många ballader. Glad över hennes finalplats.

  10. Belgien, 2/5
  Alldeles för deprimerande. Axel kan sjunga live. Men nej. Inget som funkar för mig.

  11. Moldavien, 3+/5
  Jag måste erkänna att jag är lite besviken över att Moldavien och Cristina inte knep Azerbajdsjans (eller hur fan det stavas?) finalplats. Jag gillar den dramatiska låten. Gillar hennes mörka hesa stämma. Men numret var verkligen inte mycket att hurra för. Vad gick det egentligen ut på att slita av sig löshåret? Förstår noll!

  12. San Marino, 4/5
  Trots att låten är något mesig och gammaldags, så kan jag inte låta bli att nynna på den. Vacker tillika enkel. Är så glad över att Valentina äntligen knep en finalplats. Trodde aldrig att det skulle ske!

  13. Portugal, 2/5
  Låten är extremt irriterande men den har ändå något. Synd dock att Suzy inte var något vidare live. Med en annan sångerska, kanske?

  14. Nederländerna, 3+/5
  Har börjat tycka mer och mer om det här. Från en nolla har det snabbt blivit en 3+ på enbart några få dagar. Glad över att de tog sig vidare.

  15. Montenegro, 4+/5
  Är så glad och extremt överraskad att Sergej knep en finalplats. En väldigt vacker och stark låt.

  16. Ungern, 3/5
  Tycker låten är sisådär, men numret var väldigt snyggt på scen live. Så jag är ganska så nöjd över hans finalplats.

  9/10 kvalificerade länder är jag nöjd med.
  Hade man bara kunnat byta ut Azerbajdzjan mot Moldavien hade det blivit 10.

  Slutligen vill jag så här långt ge programledarduon, betyget 2
  De imponerade inte på mig, kändes enbart tråkiga och totalt ointresserade av vad de hade att göra. Tyckte hör och häpna_bättre om dem ryska programledarna 2009.

  Jag återkommer med åsikter imorgon, nu måste jag hosta!
  Ha det bra så länge allesamman!

 8. Micke

  Märker ni trenden som irrar runt här på bloggen? Vilken trend? Den att Nederländernas bidrag uppskattads mer och mer och mer 🙂 Vad vet har ingen av oss som gillade den från första början ändrat åsikt. Däremot är det omvända något som verkligen går runt. Det gläder mig. För mig har det varit ett fantastiskt bidrag från första början och det är jättekul att fler upptäcker det nu. Sen bryr jag mig inte så mycket om vilken plats den får, jag tycker om den oavsett 🙂 Tre låtar är lite över de övriga för mig. Nederländerna, Italien och Malta.

 9. Daniel

  Micke, jag har ju inte varit ett fan av Nederländerna förut, men trots en något enformig låt så gjorde scenen och de trygga artisterna att jag blev nyfiken, intresserad och ville se mer. Jag var indragen i deras värld från början till slut. Och det var förbannat snyggt med vägen i början med de vita strecken…wow!
  Kan Nederländerna skrälla högt tro?

 10. Daniela

  Jag håller i stort med dig Schlagerpinglan i dina omdömen. Jag fick med 8 av 10 på min lista och kan leva med att byta ut Lettland och Estland mot San Marino och Azerbajdzjan. Azerbajdzjan hade jag med på min ursprungliga lista men bytte ut deras bidrag mot Rysslands efter att ha sett repetitonerna, eftersom jag från första början tyckt att Azerbajdzjans låt är lite i det svagaste laget. Samma sak gäller för San Marino låtmässigt, men även jag kan ändå glädjas åt deras finalplats för landets och Valentinas skull. Hennes finalplats känns ju trots allt en bit ESC-historia i sig. 🙂 Vad gäller Lettland så är jag helt inne på din linje med att de inte kom till sin rätt i går, vilket var synd eftersom låten i sig tillhört mina personliga favoriter. Estland tycker jag också borde ha varit en självklar finalist låtmässigt, men i motsats till dig tyckte jag faktiskt att dansen blev väl mycket och störde mer än den tillförde… Sedan håller jag absolut med angående Sanna och att det ser glädjande lovande ut för Sverige inför finalen! 😀

  Showen tyckte jag också var bra: stämningsfullt öppnigsnummer, helt ok programledare och underhållande nostalgitrippar i samband med “rekorden”. Så sammantaget ett helt godkänt betyg för semifinalen som helhet! 🙂

 11. Daniela

  Ja, och även jag måste säga att den största positiva överraskningen kom från Nederländerna! Har alltid gillat låten, men då den fungerade överraskande bra också live på scen steg de faktiskt till vinnarligan för mig! 🙂

 12. Micke

  Åter igen. Jätteroligt att allt fler upptäcker storheten med Nederländernas bidrag.

  Ranking Semifinal 2

  Här finns sex bidrag som jag tycker riktigt bra om

  1. Malta:
  2. Slovenien
  3. Israel
  4. Norge
  5. Finland
  6. Österrike

  Här finns ytterligare två bidrag jag tycker ganska bra om

  7. Schweiz
  8. Polen

  Här finns två hyfsade bidrag

  9. Irland
  10. Makedonien

  Kvar finns då de fem jag inte tycker om. Alltså precis så många som inte går vidare. Två av dem tycker jag är ganska tråkiga.

  11. Georgien
  12. Vitryssland

  Kvarstår gör då de tre jag definitivt inte tycker om. Grekland har iofs en härlig inledning men där tar de stopp. Litauen är det bara Alvedon som hjälper mot och Rumänien har tidernas mest dagisliknande refräng. My oh my.

  13. Grekland
  14. Rumänien
  15. Litauen

 13. Micke

  Glömde en sak 🙂 Det bidrag som nog höjde sig mest av alla för mig var nog Montenegro. Jädrar vilken fin låt

 14. Schlagerpinglan

  @Micke, Nej, nej, nej… det fungerar inte att du sågar Greklands bidrag. Hur ska de kunna vara aspiranter på slutsegern om inte alla gillar den? 😉

  Jo, naturligtvis får du lov att såga den, det är t.o.m. riktigt bra att du gör det så jag inte börjar bygga upp mina förhoppningar om att alla är lika förtjusta i den som jag är. Men men.. med Estlands öde färskt i minnet så är jag dock väldigt försiktig med att bygga upp några högre förväntningar alls.

  Du verkade i alla fall att uppskatta Ace Wilders låt till viss del, och det är ju inte illa bara det. 🙂

 15. Micke

  Jag sågar inte Grekland Schlagerpinglan. Jag tycker inte om Greklands bidrag. Det är något helt annat det 🙂 För mig är den för enahanda. Men jag gillar ju inledningen. Det ger mig väl lite poäng i alla fall? :-)Inte heller sågning vad gäller Litauen men den ger mig huvudvärk. Det är inte sågning. Det enda jag sågar i hela tävlingen är Rumäniens refräng. Den skulle jag kunna skriva en hel bok om. Med respekt för de som gillar låten låter jag bli att sönderanalysera den refrängen. Jags ågar inte ens Ungern trots att jag tycker så illa om att den är med. Det handlar inte om låten i sig utan vad den handlar om.

  Har ju bara hört Ace Wilders låt en gång så det är svårt att säga. Men jag kan lugnt säga att jag satt och gillade inledningsvis. Sen kom refrängen och det uppstod ett litet “Vad hände?”.

 16. Okloker

  Fantastiskt skönt att Holland gick vidare. De var precis så bra som jag tyckte från första lyssningen. På torsdag kommer de två andra bidragen som gör upp om totalsegern, Malta och Österrike. Där har ni topp 3, folk’s!
  Man kan ju alltid hoppas, i alla fall. Sanna gör det väldigt bra, men låten är för dålig, hur bra hon än sjunger och hur snyggt iscensatt allt är. Fast Undo är ju tusen gånger bättre än Euphoria då man vet ju aldrig…

 17. Schlagerpinglan

  @Micke, OK, felformulerat av mig, men faktum kvarstår: det är svårt för en låt att vinna om inte majoriteten av publiken gillar den. 😉

 18. davve

  Det jag inte gillade med arrangemanget var arrangörens uppenbara fascination för bilder över hela arenan i vartenda nummer. och överbruk av lampor/ljus i vartenda nummer nästan. så på det sättet var malmö bättre förra året. annars måste jag säga att själva scenen är bättre i år 🙂

 19. Josef

  Kerstin: Det var nästan lite läskigt att läsa dina betyg då de nästan helt överensstämde med mina egna. 🙂

  Jag kanske tycker lite mer om Azerbajdzjan än dig och även Armenien som bidrag. Men vad “tunt” han sjöng med ett skak på rösten som verkligen förstörde känslan. Han MÅSTE lyfta sig för annars vinner Sanna, Österike, Ungern åå nej ja eller Holland! Jag satt och lyssnade på genrepet på Holland och från ett sömnpiller kom två proffsiga och väl fungerande artister som absolut inte översjöng eller förstörde låten utan den var som en underbart sval afton en sån där sommarkväll man aldrig vill glömma! 🙂 Mina personliga favoriter är just nu till segern.

  Österike, Norge, Sverige, Holland och Ungern. Det är något som saknas i de fantastiska bidrag som Armenien, Ukraina, Storbrittanien och Grekland som säkert många håller på i år. Jag tror dessa bidrag kommer högt men som jag sa förut så får jag mest vinnarkänsla på de fyra mest proffsiga artisterna detta år (eftersom Carl Espen verkar ha lite väl mycket nerver) Österike och Sverige som de två klara favoriterna med Ungern och Holland som utmanare! 🙂

  Godnatt!

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se