Litauen Schlagerpinglan: Här följer en liten presentation (inklusive länkar till bidraget, låttexten, intervjuer och relevanta infosidor) av ett av bidragen som tävlar i Eurovision Song Contest 2014. Genomgången avslutas med aktuell placering på oddslistan samt vad jag själv tycker och tror om bidraget. Se samlingssidan för hela samlingen med alla de övriga ländernas presentationssidor.

Land: Litauen landets ESC-historik
Bidrag: “Attention” framträdandelåttext
Artist: Vilija Matačiūnaitė facebookwikipedia
Startnummer: nr 7 i semifinal 2
Låtskrivare: Vilija Matačiūnaitė (t&m), Viktoras Vaupšas (m)
Uttagning: LRT valde ut sitt ESC-bidrag genom en nationell uttagning som blev så populär att TV-bolaget beslutade sig för att utöka den med ytterligare deltävlingar under resans gång. Totalt så blev det en jubileumsshow, 11 tävlingsshower och en avslutande lycka-till-konsert. 30 tävlande artister och 16 låtar skulle enligt konstens alla regler matchas ihop till en vinnande kombination som till slut visade sig vara Vilija med hennes egen låt.
Tidigare på schlagerpinglan.se: “Litauens ESC-bidrag 2014”
Presentationer av bidraget och artisten (på engelska):
esctoday.com eurovisionary.com eurovision.tv

Extra: Se intervjuer med Vilija av eurovision.tv och esckaz.com samt presskonferensen efter andra ESC-2014-repet. Se även när Vilija framför tävlingsbidraget vid Eurovision in concert 2014.

Odds: Ej vidare till final & botten-5 (plats 33) av de 37

Schlagerpinglan tror: Inte till final
Trots att “Attention” känns som något relativt originellt och modernt så har jag svårt att riktigt förstå vem som i slutändan kan tänkas att rösta på den. Givetvis (förmodligen) finns det de som älskar bidraget men att de skulle vara i majoritet i TV-sofforna eller hos juryn har jag svårt att tro. Lite pluspoäng kan jag dock tänka mig att Vilija kan få för helheten då jag i ärlighetens namn tycker att hon fått artist, låt och show att fungera fin-fint ihop… men någon finalist tror jag inte att hon blir.
Schlagerpinglan tycker: Inte till final LitauenLitauenLitauenLitauenLitauen Betyg: 2- / 5
Av de 16 låtar som tävlade i Litauens uttagning så tyckte jag inledningsvis att “Attention” tillhörde de sämre av dem. Efter att ha hört de olika låt- och artistkombinationerna så visade sig att dock att det var just den här låten, med Vilija som sångerska, som var det överlägset bästa i hela uttagningen. Så, i stället för att i detalj beskriva allt som jag inte tycker om i bidraget så väljer jag att i stället att betona att Vilija, trots allt, var min favorit i Litauen. 🙂 Nu är det dock en helt ny tävling och där har jag andra favoriter.

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


8 kommentarer till “Litauen 2014: “Attention”, Vilija Matačiūnaitė”

 1. Kerstin

  Man kan ju knappast klaga på att inte Litauen sticker ut. Men tyvärr så är det här en av tre låtar i årets ESC som jag inte lyssnar alls på. Jag finner den enbart jobbig och irriterande. Jag kan inte se det här knipa en finalplats men inget är väl omöjligt i eurovision. Betyg 1/5.

 2. Micke

  Schlagerpinglan:

  “Efter att ha hört de olika låt- och artistkombinationerna så visade sig att dock att det var just den här låten, med Vilija som sångerska, som var det överlägset bästa i hela uttagningen”

  Jisses!!!!!!!!!! Misstror dig inte det minsta Schlagerpinglan men om det var så hur i hela ___________________ lät de övriga 15 då? 🙂

  Jag har detta bidrag på plats 32 men inte ens de jag har på 33-37 kan mäta sig med den här i att vara stressande och migränframkallande. Av de fem jag ändå rankar lägre gick två tyvärr till final i första semin. En missade. Två är kvar och en av dem är redan finalklar – Frankrike medan den andra tävlar ikväll – Rumänien.

  Alla mina tummar ikväll på att sångaren i Malta får till det. I deras egen tävling lät det hemskt men senare i andra liveframträdanden har det låtit bättre. Måtte han få till det.

 3. André

  Jag gillade “Attention” i början men har nu mera tröttnat på den och tycker precis som nu andra två att den är stressande och irriterade. Framförallt rörig, vilket gör att man inte orkar lyssna igenom hela, sen sjunger hon inte särskilt bra heller tyvärr. Ingen final.

  Micke: Jag gissar att de två du inte gillar som gick vidare i Tisdags var Ukraina och Ungern? 😉 och den du inte gilla som missa antar jag var Estland?

 4. Schlagerpinglan

  @Micke, Ha ha, jo det låter kanske lite konstigt men på något sätt så fick de andra artisterna aldrig till någon bra tolkning av de övriga låtarna (som i demoversionerna lät mycket bättre) och då blev det som det blev. 🙂

 5. Johan

  Kan inte bestämma mig om Vilija är perfekt för låten eller helt malplacerad i sammanhanget. Verserna är obeskrivligt dåliga och den enda lilla hooken återfinns i bryggan som faktiskt är lite kul i alla fall. Refrängen är ju nästan obefintlig och jag förstår den inte riktigt, hela låten känns som så… slarvig? Hopknåpad för ett enda syfte och av människor utan någon förbindelse till varandra vilket gör att hela konceptet saknar trovärdighet. En låt ska skrivas för en artist och allra helst med artisten som låtskrivare! Inte skriva en låt och sedan välja fram några godtyckliga kandidater. Resultatet var dömt att bli medelmåttigt från första början, precis som fjolårets låt från Litauen (enligt mig).

  1,5/5 får denna av mig. Tror inte det blir final för Litauen.

 6. Micke

  André: Gå bort från min hjärna 🙂 Jodå du ha helt rätt. Ska bara förtydliga några saker. När det gäller Ungern är det inte så mycket låten utan mer texten jag har svårt för. Ukrainas bidrag är en typ av musik som jag inte gillar överhuvudtaget. Den är varken bättre eller sämre än andra inom samma gebit men det är bara inte min typ av musik. Estlands låt handlar om två saker. Dels att det är en typ av låt jag snabbt tröttnade på och dels att, som jag sagt förut, det fanns så många bra låtar i Estlands uttagning som fick maka på sig för detta. Vad sägs exempelvis om Sandra Nurmsalus “kui tuuled pöörduvad” för att bara nämna ett. Potentiell slutsegrare av hela baletten. Tror esterna sliter sitt hår nu över sitt misstag.

  http://www.youtube.com/watch?v=4jjmTQikKbY&feature=kp

  Tror det blir samma resultat för mig ikväll med tre låtar jag helst ser missar final. Två av dem till final och en missar. Handlar om Rumänien och Danmark om går vidare och Litauen som missar.

 7. Micke

  André: Ett råd om Litauen 2013 Andrius Pojavis – „Something.

  Jag älskar musiken men hade inledningsvis problem med honom. Hans röst, utstrålning, engelsk uttal mm. Efter ett tag släppte jag det och plötsligt blev det nästan som min regering sa charmigt istället. Eller vad säger du Schlagerpinglan här 🙂

  Gör som jag gjorde André, jag tonade bort honom så bara musiken fanns kvar. Nästan bästa låten överhuvudtaget förra året när man gör så 🙂

 8. Micke

  Sorry det var inte till André utan till Johan 🙂

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se