ESC2014 Schlagerpinglan: I kväll, efter månader av förberedelser, kommer det äntligen att avgöras vem som till slut kommer att stå som vinnare av Eurovision Song Contest 2014. Här nedan följer en snabb liten sammanställning av det mesta man behöver veta inför kvällens sändning från B&W Hallerne i Köpenhamn.

Röstningsregler m.m. vid ESC 2014 – Finalen – 10:e maj:

 • Finalen sänds kl. 21:00-00:15 på bl.a. SVT 1, SVT Play och eurovision.tv. Programledare är Nikolaj Koppel, Pilou Asbæk och Lise Rønne medan Edward af Sillén och Malin Olsson sköter de svenska kommentarerna.
 • 26 länder, se nedan, tävlar i finalen, d.v.s. 10 från varje semifinal samt sex direktkvalificerade länder.
 • Direktkvalificerade är förra årets vinnare Danmark samt the Big Five: Tyskland, Italien, Spanien, Frankrike och Storbritannien.
 • Alla de 37 länder som deltagit i ESC 2014 får rösta i finalen.
 • Varje land har en jury, som följde den andra finalsrepetitionen i går och då lämnade sina röster, som står för 50% av slutresultatet, och hur de röstade avslöjas efter finalen.
 • Varje lands jury består av fem yrkesmusiker, vars namn redan avslöjats. Se hela listan över jurymedlemmarna och läs mer om juryns arbete här.
 • Tittarna i de 37 länder som får rösta, och står för de övriga 50% av slutresultatet, röstar efter att alla bidragen framförts i den riktiga showen på lördagsskvällen. Det ska även gå att rösta med den officiella Eurovision-appen.
 • Jury- och tittarrösterna räknas samman och resultatet meddelas av respektive talesman vid omröstningen. Sveriges röstuppläsare är i år Alcazar. Se hela listan här.
 • Ordningen som rösterna presenteras i bestäms av hur juryn röstat, för att man ska få en så spännande omröstning som möjligt. Röstordningen hittar ni här.
 • Det land som får högst poäng vinner Eurovision Song Contest 2014.
 • Hur de respektive rösterna fördelat sig avslöjas efter finalen.
 • Eurovision Song Contest 2014 Finalen – startordning, semifinalsklipp, videor, låttexter:
  Ukraina 1. Ukraina Tick-Tock“, Maria Yaremchuk (video) (text)
  Vitryssland 2. Vitryssland Cheesecake“, Teo (video) (text)
  Azerbajdzjan 3. Azerbajdzjan Start A Fire“, Dilara Kazimova (video) (text)
  Island 4. Island No Prejudice“, Pollapönk (video) (text)
  Norge 5. Norge Silent Storm“, Carl Espen (video) (text)
  Rumänien 6. Rumänien Miracle“, Paula Seling & OVI (video) (text)
  Armenien 7. Armenien Not Alone“, Aram MP3 (video) (text)
  Montenegro 8. Montenegro Moj Svijet“, Sergej Ćetković (video) (text)
  Polen 9. Polen My Słowianie – We Are Slavic“, Donatan & Cleo (video) (text)
  Grekland 10. Grekland Rise Up“, Freaky Fortune feat. Riskykidd (video) (text)
  Österrike 11. Österrike Rise Like a Phoenix“, Conchita Wurst (video) (text)
  Tyskland 12. Tyskland “Is It Right“, Elaiza (video) (text)
  Sverige 13. Sverige Undo“, Sanna Nielsen (video) (text)
  Frankrike 14. Frankrike “Moustache“, TWIN TWIN (video) (text)
  Ryssland 15. Ryssland Shine“, Tolmachevy Sisters (video) (text)
  Italien 16. Italien “La Mia Città“, Emma (video) (text)
  Slovenien 17. Slovenien Round And Round“, Tinkara Kovač (video) (text)
  Finland 18. Finland Something better”, Softengine (video) (text)
  Spanien 19. Spanien “Dancing in the rain“, Ruth Lorenzo (video) (text)
  Schweiz 20. Schweiz Hunter of stars“, Sebalter (video) (text)
  Ungern 21. Ungern Running“, András Kállay-Saunders (video) (text)
  Malta 22. Malta Coming Home“, Firelight (video) (text)
  Danmark 23. Danmark “Cliché Love Song“, Basim (video) (text)
  Nederländerna 24. Nederländerna Calm After The Storm“, The Common Linnets (video) (text)
  SanMarino 25. San Marino Maybe (Forse)“, Valentina Monetta (video) (text)
  Storbritannien 26. Storbritannien “Children Of The Universe“, Molly (video) (text)

  Schlagerpinglan: Innan det är dags för kvällens livesändning så ska hela finalen repeteras en tredje och sista gång i dag klockan 13:00. I går repeterades hela showen två gånger, varav juryn fick rösta vid den ena. Mer om repen, samt ett litet snabbrepris-klipp, hittar ni här.

  Jag återkommer lite senare idag med spekulationer, gissningarna och förhoppningar inför finalen. Jag hade även tänkt att göra de sista bidragspresentationerna men beslutat mig för att inte stressa ihop dem utan ta det lugnt och bara njuta av den enda dag på året som kan konkurrera med julafton. 😀

  Ibland händer saker man inte kan förutse och då får man göra det bästa av det. Alla presentationerna kommer att dyka upp förr eller senare, kanske någon redan idag, men just nu så är det finaluppladdning som har högsta prioritet. 😀

  Andra bloggar om: , ,

  Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


  7 kommentarer till “Inför finalen av Eurovision Song Contest 2014”

  1. davve

   Hoppas Hoppas på ett bra resultat för sanna. Hon leder bettingen men är ändå tveksam till om hon tar hem hela festivalen. har också en föraning om att sanna antingen just kommer jättehögt eller så kommer hon på 20 plats typ. hoppas på det först nämnda.

   Känns oerhört spännande. Men säger det igen.. nästan vilken låt kan få vinna bara inte ryssland vinner vilket jag har en hemsk känsla av att dom kan göra.. uguguu..

   Men mina tips är sverige,österrike,holland, armenian (kanske), ungern……….

   Har också tänkt på det.. om österrike skulle vinna, undrar hur de då kommer anordna eurovision. landet är inte speciellt Eurovision älskande eller har någon större tradition av eurovision.. men kanske blir ett stort genombrott för festivalen om conchita nu skulle vinna.

   Man undrar också hur öst kommer rösta angående conchita. antingen så blir det antagligen låga eller inga poäng eller så får conchita högsta poängen av flertalet östländer… men vi får se 🙂 har i nuläget dock svårt att se att öst kommer lägga några högre röster på conchita av många olika anledningar.

  2. Schlagerpinglan

   @davve, Ja, hela Conchita-delen av det hela blir intressant att följa. För å ena sidan så kan man tänka sig att jurymedlemmarna i väst inte gärna vill bli uthängda som homofober om det visar sig att de inte ger Österrike några poänger alls och likadant på andra sidan så kanske det är svårt för t.ex. de ryska jurymedlemmarna att förklara hur de tänkt om de ger en 12:a till Conchita…. så på den fronten kanske det jämnar ut sig. Vad gäller telerösterna, som är anonyma, är lite mer intressanta och i nuläget så har jag faktiskt väldigt svårt att se vilket “läger” som har övertaget.

   Det jag tycker är synd är att det inte verkar handla om låten och framträdandet i detta fall utan om allt annat. Ser man det så så ser jag helst att varken Ukraina, Ryssland eller Österrike vinner… men så kan man ju inte tänka. Det är ju helt fel att diskvalificera någon p.g.a. yttre omständigheter… så ja, det är en riktig liten soppa det hela.

   Nej, jag håller tummarna för en trevlig kväll, spännande omröstning och en svensk seger så att det inte blir någon “konflikt-vinnare”. Men då tycker jag ju också att Sverige har den bästa låten, tycker man bättre om Österrikes (eller någon annas) låt så har man ju inte “lyxen” att kunna resonera så diplomatiskt. 🙂

  3. davve

   Ja det kan jag säga att om man ska se till vilken av vinnarkandidaterna som vore mest neutral och “bra för tävlingen” så är det just Sanna och låten Undo.

   Vore kul om hon vann.. inte omöjligt heller. 🙂

  4. Schlagerpinglan

   @davve, Men sedan så har man ju den aspekten också att det kanske inte alls är “bra för tävlingen” att den hamnar i Norden ytterligare ett år… 😉 Men roligt vore det i alla fall. 😀

  5. davve

   Ja en sak är iallafall klar.. vi kommer få en klar indikation på hur öst ställer sig till Conchita redan med första landet då Azerbaijan börjar rösta. Ger dom henne höga poäng så är det fajt ..men får hon låga eller inga poäng då kan det blir kruxigt för conchita.

   sen måste jag säga att jag inte håller med dig angående vad som är bra för tävlingen eller ej. jag tror/tycker att den bästa låten ska vinna oavsett vilket land den representerar rent geografiskt. man ska inte tänka.. rösta inte på sverige för vi vill inte ha finalen i norden igen.. eller rösta inte på danmark i år för vi vill inte ha finalen i danmark igen nästa år. men jag är inte naiv jag vet att folk tänker så.. så gör även jag.. jag ser helst inte att tävlingen hålls i diktatur bältet… även fast det inte ska spela någon roll.

  6. Schlagerpinglan

   @davve, Naturligtvis bör inte tävlingen avgöras av geografi och jag tror absolut att tävlingen överlever några år i Norden, men förmodligen inte utan gnäll. Man kommer ihåg gnället från väst när öst dominerade där en period, men vi kom ju över det till sist. Dessutom så är det ju trots allt ett jubileumsår nästa år så risken för ett massavhopp från öst vid en eventuell Sverige-vinst är nog inte så stor. Men men… vem vet, det kanske visar sig att Armenien tar en storseger i alla fall, och då spelar inga sådana spekulationer någon roll. 😀

  7. davve

   @schlagerpinglan, ja jag kan dock tycka att just för att det är 60 års jubileum nästa år så kan man hoppas att något land som aldrig vunnit innan inte vinner just i år. för då blir det lätt att just 60 års aspekten försvinner i landets vilja att promota sig själva.. och vet inte hur sugen jag är på en öststats programledare just på 60 års dagen 🙂

   oj 60 år.. tycker det var nyss vi firade 50 tävlingen 🙂 tiden går..

  1. Lämna en kommentar


                   

                   

       

  Musik bloggar Blogglista.se