Italien Schlagerpinglan: Eftersom vi är inne vad man kan kalla lågsäsongen av Eurovision Song Contest så passar jag på att ta en liten titt på Italiens medverkan i tävlingen på åttiotalet. De hade inte riktigt lika många eller jämnstarka bidrag som Storbritannien, men de hann likväl med att få till några riktiga ESC-klassiker:

Italien i Eurovision Song Contest på åttiotalet:
1980: Non So Che Darei“, Alan Sorrenti 6:a i ESC
1983: Per Lucia“, Riccardo Fogli 11:a i ESC
1984: I Treni Di Tozeur“, Alice and Battiato 5:a i ESC
1985: Magic, Oh Magic“, Al Bano and Romina Power 7:a i ESC
1987: Gente Di Mare“, Umberto Tozzi and Raf 3:a i ESC
1988: Ti Scrivo“, Luca Barbarossa 12:a i ESC
1989: Avrei Voluto“, Anna Oxa and Fausto Leali 9:a i ESC

Schlagerpinglan: 1981 tappade Italien intresset för tävlingen och drog sig ur men kom tillbaka redan 1983, bara för att stå över 1986. Landets band till Eurovision Song Contest är m.a.o. inte riktigt lika starka som de vi har här i Sverige, förmodligen pga deras Sanremo-festival, men när de väl är med brukar de oftast placera sig riktigt bra.

Av de italienska bidragen på åttiotalet så är “Gente Di Mare” helt klart min största favorit. En av de mysigaste låtar som någonsin tävlat i ESC men som hade oturen att tävla fel år, då (bl.a.) Johnny Logans “Hold Me Now” tydligen ansågs vara strået vassare. Annars så är “Per Lucia“, “Magic, Oh Magic” och “I Treni Di Tozeur” alla bidrag som jag rankar riktigt högt, även om sånginsatserna i vissa fall lämnade en del övrigt att önska, men man kan inte alltid få allt. 🙂

Andra bloggar om: , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


5 kommentarer till “Italien i Eurovision Song Contest på 80-talet”

 1. Micke

  80-talet var mitt första årtionde “live” så att säga med ESC. Jag har iofs lyssnat och tittat en hel del i efterhand på 70-talet som jag ofta tycker om. 80-talet var det ja. För min del fanns det en totaldominant bland länderna och det var Italien. Alla andra länder kändes i jämförelse för mig som något från nån lägre art eller liknande 🙂 Av Italiens sju bidrag under detta årtionde skulle minst fyra lätt platsa på best of 80-talet i ESC.

  Min absoluta favvis kapsejsade tyvärr på scen då killen inte orka matcha Alice på scen. Han ska ändå ha tack för han har skrivit låten. Det var bidraget “I Treni Di Tozeur“, Alice and Franco Battiato 1984 som var och är numero uno för mig på 80-talet men så här ska det låta:

  http://www.youtube.com/watch?v=BM331pd0TjA

  80-talets näst bästa låt var även den italiensk som jag ser det “Gente Di Mare“, Umberto Tozzi and Raf. Låten som tyvärr kapsejsade ordentligt på scen var “Avrei Voluto“, Anna Oxa and Fausto Leali. Den bör vara förbjuden att se på live från ESC 🙂 Men ska man bara ta ut bästa avslutning på bidrag under 80-talet finns det ingen som ens är i närheten av den avslutning som Anna och Fausto serverar efter 1.50 in i låten. Har gått många rysningar genom kroppen genom åren när jag lyssnat. Positiva alltså 🙂

  http://www.youtube.com/watch?v=Kl6aVvRUejg

  Per Lucia är ett av mina första minnen från ESC. Minns att lille Micke älskade låten och frågan är väl om världen någonsin har sett en mer nervös artist på scen. Hans lilla “jubel” när låten tar slut är klassiskt 🙂

  Inte en dålig låt från Italien på 80-talet även om bidraget är lite påfrestande med sin falsett live. Inte alls så på skiva.

 2. Rickard

  Italiens bidrag 80-talet:

  1. 1987 – Gente di mare
  2. 1984 – I trentidi Tozeur
  3. 1985 – Magic oh magic
  4. 1988 – Ti Scrivo
  5. 1983 – Per Lucia
  6. 1989 – Avrei Voluto
  7. 1980 – Non so che darei

  Gente di mare och I trendi Tozeur står ut från de andra! Nu blir ju allt vackert på italienska! Men Gente di mare ör verkligen en av tidernas bästa esc-låt! Den hade bara oturen att tävla samma år som Johnny Logans “Hold me now” som är exceptionellt bra! 🙂 Borde såklart haft med Gente di mare på min topp 10 ista över ballader! Den hamnade precis utanför som 11:a! Försmädligt! 😉

 3. Micke

  Ser att det jag skrivit om Italien inte kommit in än. OK då slipper jag läsa det igen då 🙂

  Take care ESC-friends 🙂

 4. Rickard

  Micke: Ja märkligt! Kan svära på att jag var den enda som kommenterat när jag skrev min kommentar! Håller med dig om Alice och Franco Battiatos låt “Il trendi di Tozeur”! Tror jag nämnde låten tidigare här på bloggen som en av mina outsiders! En riktigt bra låt som borde uppmärksammas mycket mer! Jag tycker dock att det är lite sisådär med kvalitén om man bortser från “Gente di mare” och “Il trendi di Tozeur”! Allt blir ju vackert på Italienska, men tycker att Storbritannien hade ett mycket bättre årtionde på åttiotalet! 🙂

 5. Rickard

  Ta hand om dig också Micke så hörs vi här på bloggen snart igen då! 🙂

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se