Schweiz TV-bolaget SRF kommer, tillsammans med RTR, RTS och RSI, att ordna en nationell uttagning för att utse Schweiz bidrag i Eurovision Song Contest 2015.

Precis som föregående år så utser RTR/SRF 9 kandidater, RTS 6 kandidater och RSI 3 kandidater till en speciell juryspelning där en expertjury får välja ut de 6 bidrag som får äran att tävla i finalen i Kreuzlingen den 31:a januari där vinnaren utses med hjälp av 50/50 jury- och teleröster.

Mellan den 29:e september och den 27:e oktober tar RTR/SRF emot bidrag till sin onlineuttagning där 50/50 jury- och internetröster utser 9 bidrag till juryspelningen. Bidragen laddas upp till Eurovision-plattformen srf.ch/eurovision där man även kommer att kunna gå in och lyssna på de tävlande bidragen.

Hur RTS och RSI tänker utse sina kandidater har ännu ej avslöjats.

Uppdaterat 2014-07-21: RSI utser sina 3 kandidater internt.
Uppdaterat 2014-09-03: En jury väljer ut RTS 6 kandidater genom en radiouttagning.

Schemat för Schweiz nationella ESC-2015-uttagning:
29/9 – 27/10 SRF/RTR-online-uttagning utser 9 bidrag
?/? RTS utser 6 bidrag
?/? RSI utser 3 bidrag
?/? Juryspelning 18 kandidater → 6 finalister
?/? Finalisterna avslöjas 3 från RTR/SRF, 2 från RTS, 1 från RSI
31:a januari 2015 Final 6 finalister → 1 vinnare
(Källor: srf.ch och esctoday.com)

Schlagerpinglan: Så där ja, då var det bekräftat att vi ännu ett år får det stora nöjet att lyssna igenom mängder med “speciell” musik på den schweiziska Eurovision-plattformen för att sålla ut några riktiga guldkorn och se dem bli utröstade en efter en. 😉 Nej, riktigt så illa är det ju inte, för har man bara hittat några låtar man gillar så är det ju en sorts seger i sig, vare sig de går vidare eller ej. 🙂

Förra året laddades det upp 158 godkända bidrag till SRF/RTR:s internet-uttagning medan RSI valde ut sina 3 kandidater internt bland 23 inskickade bidrag. Även RTS ordnade en internet-omröstning men fick endast 33 bidrag att välja bland. Hur de båda sistnämnda väljer att utse sina kandidater i år vet vi ännu ej, men man kan ju hoppas på öppna uttagningar även där. 🙂

Mer om Schweiz förberedelser inför ESC 2015 hittar ni här: “Schweiz i ESC 2015“.

Andra bloggar om: , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


  1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se