sverige I morse passerades deadlinen för låtskrivare att ladda upp sina bidrag till Melodifestivalen 2015 och nu har SVT avslöjat att de fått in 1 733 bidrag till Ordinarie tävling och 444 bidrag till Allmänhetens tävling, d.v.s. sammanlagt 2 177 bidrag.

Nu blir det upp till urvalsjuryn att välja ut de bidrag som kommer att få tävla i MF 2015, men någon uppgift om hur många dessa är lämnades ej. Klart är i alla fall att det i nuläget finns en klar artist och att detta är Kalle Johansson, vinnaren av “Svensktoppen nästa 2014“. Han kommer dock att få tävla med en annan låt än den han vann talangtävlingen med.

Vilka låtar och låtskrivare som blivit utvalda till MF 2015 kommer att meddelas under hösten.

Antal inskickade bidrag till Melodifestivalen 1995-2015:
År Antal bidrag Vinnarbidrag (ESC-placering)
1995 981 bidrag “Se på mej”, Jan Johansen (3:a)
1996 1 475 bidrag “Den vilda”, One More Time (3:a)
1997 1 223 bidrag “Bara hon älskar mig”, Blond (14:e)
1998 1 121 bidrag “Kärleken är”, Jill Johnson (10:a)
1999 1 315 bidrag “Take me to your heaven”, Charlotte N. (1:a)
2000 1 394 bidrag “When spirits are calling my name”, Roger P. (7:a)
2001 1 567 bidrag “Listen to your heartbeat”, Friends (5:a)
2002 1 830 bidrag “Never let it go”, Afro-dite (8:a)
2003 2 620 bidrag “Give me your love”, Fame (5:a)
2004 3 228 bidrag “It hurts”, Lena Philipsson (5:a)
2005 3 131 bidrag “Las Vegas”, Martin Stenmarck (19:e)
2006 3 326 bidrag “Invincible”, Carola (5:a)
2007 3 234 bidrag “The worrying kind”, The Ark (18:e)
2008 3 489 bidrag “Hero”, Charlotte Perrelli (18:e)
2009 3 440 bidrag “La voix”, Malena Ernman (21:a)
2010 2 860 bidrag “This is my life”, A. Bergendahl (semi=11:a)
(inkl. 246 Webbjokern-bidrag)
2011 3 832 bidrag “Popular”, Eric Saade (3:a)
(inkl. 424 Webbjokern-bidrag)
2012 3 485 bidrag “Euphoria”, Loreen (1:a)
(inkl. 570 Webbjokernbidrag)
2013 2 549 bidrag “You”, Robin Stjernberg (14:e)
(inkl. 647 till Allmänhetens tävling)
2014 2 628 bidrag “Undo“, Sanna Nielsen (3:a)
(inkl. 561 till Allmänhetens tävling)
2015 2 177 bidrag ?
(inkl. 444 till Allmänhetens tävling)
(Källor: svt.se och schlagerpinglan.se)

Schlagerpinglan: I artikeln på svt.se så nämns det bl.a. att Christer Björkman i år sätter kvalitet före kvantitet, hoppas att låtskrivarna lyckas väcka nytt liv i den traditionella schlagern samt letar efter bra ny pop som t.ex. Ace Wilder visade prov på förra året. Allt detta låter nästan för bra för att vara sant. 😀

Just modern pop och (uppiffad) traditionell schlager är det som jag personligen helst ser mer av i Melodifestivalen, så nu hoppas jag bara på att det bland de inskickade bidragen finns ett stort urval med lämpliga låtar att välja och vraka bland. Annars kan ju SVT alltid specialbeställa ett antal lämpliga bidrag att komplettera det hela med. Allt går bara man vill. 😀

Mer om Sveriges förberedelser inför ESC 2015 hittar ni här: “Sverige i ESC 2015“.

Andra bloggar om: ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


3 kommentarer till “2 177 bidrag till Melodifestivalen 2015”

 1. Lukas Gornitzka

  Det där med att leta efter “modern pop à la Ace Wilder” tycker jag inte låter helt bra. Charmen med tidigare år var det att det var mer av en blandad kompott, det fanns liksom nånting för flera målgrupper. Tänker framför allt på i fjol då det var betydligt fler rockakter jämfört med vanligheterna (tidigare år kunde det bara ha varit 1 rocklåt av 32 (om ens det), i fjol var det 5 (eller flera beroende på the eye of the beholder)), även om det tyvärr slutade i att ingen av de gick till final…

 2. Micke

  Hade hoppats på en förändring som skulle få upp mitt intresse för MF igen men nu blir det tredje året i rad då jag helt koncentrerar mig på den vida överlägsna ESC. Svagheten med MF kontra ESC är att allt i MF låter egentligen likadant. Ska de nu smalna av än mer istället för att bredda (hur är det ens möjligt) då lyssnar jag hellre på en elektrisk visp i arbete med att fixa till grädde till kakan.

  Ursäkta mig Schlagerpinglan men Björkmans förslag talar mest för att han borde ha gjort sitt nu. MF ska vara det som ESC åtminstone delvis är, en tävling med bred musikstil. Vad är man ute efter? Att göra det till en topplisttävling? Då finns det enormt massa andra program som passar. Om detta blir en topplistetävling försvinner intresset och allt blir en ungdomstävling. Personligen skiter jag fullständigt i stilar. Det enda som betyder något är om det är bra klass på bidraget vare sig det är schlagers, hårdrock, pop, country, techno, or whatever. Den dagen då även ESC förlorar sin själ så som MF gjort då lägger jag “schlagerskorna” på hyllan.

 3. Schlagerpinglan

  @Lukas Gornitzka och Micke, Anledningen till att jag är så positiv till Björkmans uttalande är att jag tolkade det som att de letade efter pop och schlager UTÖVER allt det andra. Att de skulle slopa hela tänket med “något för alla” och “bredd” slog mig inte alls utan jag förutsatte bara att de även i fortsättningen kommer att försöka ha en så bred målgrupp som möjligt, bara det att de skulle försöka få med lite mer av traditionell schlager och riktigt bra pop utöver detta. Att BARA satsa på schlager och pop vore att skjuta sig själv i foten och förstöra alla års arbete som gjort Melodifestivalen så stor som den faktiskt fortfarande är. Nej, variation behövs… med en liten övervikt åt schlager och pop. 😉

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se