Island TV-bolaget RÚV har bekräftat att Island kommer att välja ut sitt bidrag till Eurovision Song Contest 2015 genom den nationella uttagningen “Söngvakeppnin 2015“. Exakt hur många deltävlingar eller bidrag den kommer att innehålla avslöjas vid ett senare tillfälle men den avslutande finalen lär gå av stapeln i februari 2015.

Mellan den 26:e september och 20:e oktober kan inhemska låtskrivare ladda upp sina bidrag till RÚV:s hemsida. Vissa samarbeten med utländska låtskrivare verkar dock vara ok, se reglerna för Söngvakeppnin 2015 (på isländska) för närmare information.

Precis som Melodifestivalen så strävar även Söngvakeppnin efter någon form av jämlikhet och har uppgivit att 50% av bidragen som tävlar ska ha minst en kvinnlig låtskrivare bakom sig. Uppdaterat: Denna del av reglerna har strukits.
(Källor: esctoday.com och escsverige.se)

Islands senaste bidrag, uttagningsmetoder och resultat i Eurovision Song Contest:

2014: No Prejudice“, Pollapönk “Söngvakeppnin” 15:e i finalen
2013: Ég Á Líf“, Eythor Ingi “Söngvakeppnin” 17:e i finalen
2012: Never Forget“, Greta Salóme & Jónsi “Söngvakeppni Sjónvarpsins” 20:e i finalen
2011: Coming Home“, Sjonni’s Friends “Söngvakeppni Sjónvarpsins” 20:e i finalen
2010: Je Ne Sais Quoi“, Hera Björk “Söngvakeppni Sjónvarpsins” 19:e i finalen

Schlagerpinglan: Då har vi ytterligare en nationell uttagning att skriva ner i ESC-2015-kalendern, som nu börjar se riktigt skaplig ut. 😀

Vad gäller Islands uttagningar så har jag inte några speciella önskemål vad gäller de tävlande artisterna. Jag måste däremot erkänna att jag skulle bli lite besviken om de inte har med ett enda ukulele-bidrag 2015. Det glada plinkandet garanterar inte att slutresultatet blir bra men det livar i alla fall upp lite och är numera något som jag förknippar med de isländska uttagningarna. 🙂

Mer om Islands förberedelser inför ESC 2015 hittar ni här: “Island i ESC 2015“.

Andra bloggar om: , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


  1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se