Makedonien Schlagerpinglan: Under tiden jag följde gårdagens “Skopje Festival 2014“, Makedoniens nationella uttagning av bidrag till Eurovision Song Contest 2015, så gjorde jag lite anteckningar och betygsättningar och kanske kan de intressera någon. Så, i väntan på att länkar till de tävlande bidragen ska dyka upp (hoppas kan man ju) så delar jag här med mig av mina kortfattade åsikter och personliga betyg av bidragen:

De tävlande bidragen i “Skopje Fest 2014”, 12:e november:
Startnummer, Bidrag, Artist (Placering – Poäng) Schlagerpinglans betyg
1. “Alo”, Lena Zatkoska (14:e – 0 poäng) makedonienmakedonienmakedonienmakedonienmakedonien
Schlagerpinglan: Festivalen inleddes med en lättsmält låt som fastnade direkt och som framfördes säkert av en duktig artist. Först ville jag belöna bidraget med ett riktigt högt betyg men i längden så blev det lite väl enformigt och därför hamnade det till slut på en lite mer sansad medelnivå.
2. “Ako mi se vratis”, Tanja Carovska (10:a – 5 poäng) makedonienmakedonienmakedonienmakedonienmakedonien
Schlagerpinglan: Både visuellt och låtmässigt så gav detta bidrag ett vackert intryck. Väldigt intressant men tyvärr inte så lätt att komma ihåg när det väl slutat. Tjänar nog på antal fler lyssningar men det hjälper ju inte när röstningen/betygsättningen görs samma kväll.
3. “Esenski lisja”, Danijel Kajmakovski (1:a – 22 poäng) makedonienmakedonienmakedonienmakedonienmakedonien
Schlagerpinglan: De gula skorna stal all min uppmärksamheten till en början, men sedan fick de konkurrens av sångarens ögon, som han tydligen lärt sig att använda till max. Resultatet blev ett ganska underhållande framträdande som dock fick låten att hamna lite i skymundan. Detta var nog inte helt fel för då hölls intresset uppe för bidraget, som jag inte riktigt fastnade för förrän snabbrepriserna rullade. Inte mitt förstahandsval vid första genomlyssningen, men jag är likväl nöjd över vinsten då jag gillade artisten och förutsätter att låten kommer att växa till sig ännu mer med tiden.
4. “Se plasham”, Vera Jankovik (14:e – 0 poäng) makedonienmakedonienmakedonienmakedonienmakedonien
Schlagerpinglan: Det första intrycket, med de levande ljusen, storslagna bakgrunden och sångerskans mörka röst, var väldigt positivt och utlovade något intressant och sofistikerat. Tyvärr så hände det inte mycket mer än så och allt jag fick med mig var den inledande känslan, själva låten kom nog aldrig riktigt igång.
5. “Sever-jug”, Risto Samardziev & Vlatko Ilievski
(14:e – 0 poäng)
makedonienmakedonienmakedonienmakedonienmakedonien
Schlagerpinglan: Min förhandsfavorit, Vlatko Ilievski (ESC 2011: “Rusinka“), kom till start med en pop/rockig, enformig låt som eventuellt kunde ha räddats med ett starkt framträdande. Nu valde duon att i stället satsa på ett helt annat kort och jag fick leta efter en ny favorit.
6. “Da ne te sakam”, Evgenija Cancalova (3:a – 18 poäng) makedonienmakedonienmakedonienmakedonienmakedonien
Schlagerpinglan: Jag gillade dansnumret som utspelade sig i bakgrunden, det var ganska snyggt. Själva låten lyckades dock inte att fastna utan var mest som ett suddigt litet minne efteråt.
7. “Srce cuva spomeni”, Aleksandra Mihova (14:e – 0 poäng) makedonienmakedonienmakedonienmakedonienmakedonien
Schlagerpinglan: Inledningen av låten gav mig väldigt positiva vibbar och höjde förväntningarna rejält. Det var kanske ingen Eurovision-vinnare, då den saknade något unikt, men bossarythmerna och Aleksandras fina framträdande gjorde det hela till en riktig må-bra-låt och blev därmed en av mina två nya personliga favoriter.
8. “Sonce niz oblaci”, Lidija Kocovska & Marjan Stojanovski
(14:e – 0 poäng)
makedonienmakedonienmakedonienmakedonienmakedonien
Schlagerpinglan: Höjdpunkterna i denna duett tyckte jag att man hittade i de partier då flöjten fick lite utrymme. Själva låten som helhet gjorde däremot inga större intryck på mig, förutom känslan av att det saknades något i samspelet mellan artisterna.
9. “Ni lj od ljubovta”, Joce Panov (11:a – 5 poäng) makedonienmakedonienmakedonienmakedonienmakedonien
Schlagerpinglan: Introt och mellanspelen höjde betyget rejält för mig. Resten av låten var däremot lite väl tam för min smak, men efterhand som kvällen gick och man fick höra snabbrepriserna så höjde den sig några snäpp till.
10. “Mig bez tebe”, Goran Naumovski & Sanja Kerkez
(14:e – 0 poäng)
makedonienmakedonienmakedonienmakedonienmakedonien
Schlagerpinglan: Varje uttagning brukar ha minst ett bidrag som jag inte blir riktigt klar över vad jag tycker om det, och här har vi Skopjes representant. Efter en intressant start så började mina känslor att spreta åt alla håll. Jag både älskade låten och ville att den skulle ta slut på samma gång. En missvisande trea blir det tills vidare, tiden lär utvisa vad jag egentligen tycker om den… om jag någonsin hör den igen.
11. “Marija”, Aleksandar Tarabunov & Toni Mihajlovski
(5:a – 8 poäng)
makedonienmakedonienmakedonienmakedonienmakedonien
Schlagerpinglan: Tack vare underhållningen i form av marionettdansen så höll de kvar mitt intresse under den första lite intetsägande delen av låten och fick mig att inse att den blev bättre ju längre tiden gick. Helt bra tycker jag dock inte att den blev.
12. “Vo tvojot svet”, Aleksandra Janeva (9:a – 6 poäng) makedonienmakedonienmakedonienmakedonienmakedonien
Schlagerpinglan: Redan vid inledningen av låten så anade jag detta var något helt i min smak. Mixen mellan lite halvslött och behagliga melodislingor var väldigt tilltalande och när de t.o.m. slängde in ett saxofonsolo så var jag helt såld. Nåja, inte helt men med tanke på nivån på de övriga bidragen så var jag imponerad.
13. “Zaljuben”, Miyatta (12:a – 2 poäng) makedonienmakedonienmakedonienmakedonienmakedonien
Schlagerpinglan: Själva låten hade jag nog inte så mycket att invända mot, den svängde och var varken bra eller dålig. Framträdandet däremot, som innehöll mycket kroppsspråk, lite kläder och cancan klickade dock aldrig för mig.
14. “Brod sto tone”, Tamara Todevska (2:a – 20 poäng) makedonienmakedonienmakedonienmakedonienmakedonien
Schlagerpinglan: Tamara Todevska, som vi känner igen från ESC 2008 (“Let Me Love You“) var tillbaka med en fin ballad. Jag gillade hela omgivningen med den stora månen och svallande havet och blev lite nyfiken på tanken bakom handavtrycken kring hennes midja… men ärligt talat så kom jag inte ihåg något av låten när den väl slutade. Det behövs knappast påpekas att jag var som ett stort frågetecken när juryn belönade låten med sin 12:a. Även nu dagen efter, när jag hört låten igen, så är jag som en fågelholk – låten är helt enkelt inget för mig… än.
15. “Sakam da letam”, Sanja Gjosevska (8:a – 6 poäng) makedonienmakedonienmakedonienmakedonienmakedonien
Schlagerpinglan: Denna låt hörde jag inte så mycket av då datorn mest hackade under Sanjas framträdande. Det jag uppfattade (i form av grekiska influenser och “rockrings-dans”) var dock inte speciellt imponerande.
16. “Znam”, Nade Talevska (6:a – 7 poäng) makedonienmakedonienmakedonienmakedonienmakedonien
Schlagerpinglan: “Znam” gav mig väldigt positiva vibbar men trots att jag tyckte att låten var helt OK så dök det där lilla extra aldrig upp. Ibland är det bättre om låten inte ökar på förväntningarna för då slipper man i alla fall att bli besviken.
17. “Edna edinstvena”, Viktorija Loba (7:a – 7 poäng) makedonienmakedonienmakedonienmakedonienmakedonien
Schlagerpinglan: Karnevalsstämning är ju aldrig fel och jag gillar när det svänger men betyget dras ner rejält eftersom jag uppfattar det hela som alltför stelt och utan riktiga känslor. Det bör dock tilläggas att jag tyckte detsamma om Portugals ESC-2014-bidrag “Quero Ser Tua“ med Suzy men ändrade uppfattning inför ESC, så kanske är det samma sak här… men det lär vi aldrig få reda på.
18. “Samo za tebe”, Verica Pandilovska (14:e – 0 poäng) makedonienmakedonienmakedonienmakedonienmakedonien
Schlagerpinglan: Under hela låtens gång så tänkte jag att låten hade potential… och sedan tog den slut utan att jag kom ihåg så mycket av den. Kanske är det en sådan låt som behöver några lyssningar innan den kommer till sin rätt? Potential hade den i alla fall.
19. “Bluz za…”, Nina Janeva (13:e – 2 poäng) makedonienmakedonienmakedonienmakedonienmakedonien
Schlagerpinglan: Blues har aldrig varit någon favoritgenre hos mig och trots att jag tyckte att det lät helt OK till en början så blev jag aldrig riktigt övertygad. Mot slutet var jag t.o.m. på gränsen till att vara lite uttråkad. Jag tror dock att detta inte hade så mycket med låten att göra utan att jag helt enkelt inte är någon blues-människa.
20. “Se shto ti vetiv”, Dimitar Andonovski (4:e – 8 poäng) makedonienmakedonienmakedonienmakedonienmakedonien
Schlagerpinglan: För det mesta så störs jag inte av att jag inte förstår texten i låtarna som tävlar i de olika ESC-uttagningarna, men ibland dyker det upp tillfällen då jag är väldigt nyfiken. Nåja, vare sig anledningen till att de placerat en halvnaken tjej i en bur var vacker symbolism eller den polska varianten så förändrar det inte det faktum att låten gick in genom ena örat och ut genom det andra utan att lämna ifrån sig så många spår.

Schlagerpinglan: Ja, detta var hur jag uppfattade bidragen under tiden finalen utspelade sig på onsdagskvällen. Trots att själva låtarna kanske inte var några höjdare så var jag imponerad av deras uttagning i stort. Det märktes att de hade lagt mycket energi på att få till en imponerande show, även om det inte räckte hela vägen.

Förutom den levande orkestern så hade de lyckats att få dit Vasil Zafircev, en känd skådespelare som verkade vara född till att leda Eurovision-shower. Hans tolkningar av diverse Eurovision-hits var kanske inte några musikaliska mästerverk men eftersom hjärtat var på det rätta stället så blev det en total fullträff. 🙂

Visst tog det ett antal timmar att få fram segraren och visst kunde låtarna ha varit snäppet bättre, men allt som allt så tyckte jag att det var en riktigt trevlig version av en nationell final. Eurovision-säsongen är sannerligen igång, med alla sina tillhörande berg och dalar. 😀

Den fullständiga resultatlistan för Skopje Festival 2014 hittar ni här medan mer om Makedoniens förberedelser inför ESC 2015 finns här: “Makedonien i ESC 2015“.

Andra bloggar om: , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


  1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se