Cypern Schlagerpinglan: Nu på söndag, den 1:a februari, kommer Cypern att välja ut sitt bidrag till Eurovision Song Contest 2015 genom finalen av deras nationella uttagning “Eurovision Song Project 2015“.

Här nedan ser ni lite kort info om uttagningen, länkar till de sex tävlande bidragen samt mina personliga betyg och åsikter inför finalen:

Allmänt om Cyperns nationella ESC-2015-uttagning:
Finalen av “Eurovision Song Project″ har föregåtts av sex auditions-shower och två Eurochallenge-shower där de sex finalisterna utsågs efter lite Eurovision-coachning.
Finalen avgörs den 1:a februari, sänds från Nicosia på Cypern och lär kunna ses på RIK 1, RIK Sat samt cybc.com.cy och eurovision.tv kl. 20:05 CET.
Programledare för finalen, precis som i de övriga showerna, är Antri Karantoni.
De ordinarie jurymedlemmarna Alex Panayi, Despina Olympiou, Elena Patroklou och Tasos Tryfonos får i finalen hjälp av Bruno Berberes att bedöma de tävlande bidragen.
Vinnaren utses av 50/50 jury- och tittarröster, och tittarna har kunnat rösta allt sedan den sista showen i söndags.

Final-startfältet, bidragen, artisterna och låtskrivarna:

Schlagerpinglans betyg:
1.Stone in a river“, Hovig livevideo CypernCypernCypernCypernCypern
(Argyró Christodoulídou)
Schlagerpinglan: Finalen startar med en ballad som jag skulle vilja beskriva som “teoretiskt bra”. Låten har en helt OK uppbyggnad, texten är meningsfull och Hovig kan både sjunga och leva sig in i det han försöker att förmedla. Jag kan därför förstå varför juryn lät bidraget gå vidare till finalen. Däremot så når låten aldrig riktigt fram till mig utan jag blir snarare uttråkad än gripen av den, vilket känns lite tråkigt då jag egentligen tycker ganska bra om helheten.
Betyg: 3-/5
2.Magic“, Doody live CypernCypernCypernCypernCypern
(Konstantínos Christofórou, Zínon Zintílis)
Schlagerpinglan: Oj, oj, oj. Varje uttagning brukar ha minst ett bidrag som klyver mig och här är Cyperns. Enklast vore det att bara avskriva hela allt:et som en boybandsdoftande låt som varken känns helt genomtänkt (varför rap-partiet?) eller i min smak, och nöja sig med det. Jag kan dock inte göra det utan att nämna att det trots allt finns en oskyldig charm i helheten som jag tycker är ganska gullig och refrängen är stundtals ganska medryckande. Det är m.a.o. varken en kalkon eller vinnare i mina ögon men likväl ett bidrag som jag förmodligen kommer att komma ihåg en lång tid framöver.
Betyg: 3-/5
3.Without Your Love“, Panagiotis Koufogiannis livevideo CypernCypernCypernCypernCypern
(Nikolétta Filíppou, Mariéfi Orfanídou)
Schlagerpinglan: Detta är en av mina två favoriter till segern. Numera förstår jag inte riktigt hur jag kunde uppfatta låten som lite seg, för nu när jag lyssnar på den så hör jag en riktigt power-ballad som griper tag i mig med sin starka text. Jag kan dock tycka att det doftar lite mer talangtävling än ESC om hela framträdandet men frågan är om det inte gör det hela mer äkta. Det känns i alla fall inte som en helt självklar vinnare utan det blir de små detaljerna som avgör vem som blir “min” vinnare på söndag.
Betyg: 4/5
4.Shine“, Minus One livevideo CypernCypernCypernCypernCypern
(Giórgos Solonos, Amarína Solonos, Mikelétto Fransouá)
Schlagerpinglan: I ett startfält med nästan idel vackra ballader så uppskattar jag förmodligen “Shine” mer än vad den förtjänar, för egentligen är det nog “bara” en helt vanlig rocklåt utan några speciella egenheter. I sammanhanget så är det i alla fall ett trevligt inslag som jag ser fram emot för att variera ESC-showen. Ser man till själva tävlingsmomentet så tror jag dock inte att de har något i tätstriden att göra då de inte ens verkar vara intresserade av att bjuda på någon show, men det kan ju naturligtvis (och bör) ändras till finalen.
Betyg: 3/5
5.One thing I should have done“, Giannis Karagiannis livevideo CypernCypernCypernCypernCypern
(Mike Connaris)
Schlagerpinglan: Här har vi det andra bidraget som jag har som vinnar-kandidat. Giannis levererar denna sorgliga men vackra ballad på ett övertygande sätt och de gånger jag är i rätt stämning för låten så griper den verkligen tag i mig. Bidragets starka sidor är väl främst att det är så känslostarkt samt att varken låt eller artist känns massproducerade. Det som kan tala emot det är att det eventuellt kan bli lite långrandigt om man inte går in för att lyssna aktivt, men det gäller kanske de flesta ballader. Som sagt, det blir de små detaljerna som avgör vilken låt jag till sist lägger min (fiktiva) röst på.
Betyg: 4/5
6.Deila den agapo“, Nearchos Evangelou & Charis Savva livevideo CypernCypernCypernCypernCypern
(Nearchos Evangelou)
Schlagerpinglan: Trots att jag inte förstår vad denna unga duo sjunger så berörs jag förvånansvärt mycket av det. Själva låten är behaglig att lyssna på och samspelet mellan artisterna höjer upplevelsen ytterligare för mig. Tyvärr så räcker det inte ända in i mål, så att säga, då jag nästan varje gång tappar fokus innan låten är slut. Det blir lite för mycket av det goda på en gång, men i små doser så älskar jag bidraget.
Betyg: 3+/5

Schlagerpinglan: Som synes av mina kommentarer ovan så har jag i nuläget två favoriter: “Without Your Love“ och “One thing I should have done“. Båda är vackra ballader med starka texter och båda har manliga solister som framför dem. Dessutom har båda lite småskavanker som gör att jag inte riktigt kan utse en självklar vinnare utan det blir till att invänta det slutliga final-framträdandet innan jag bestämmer mig.

Synd bara att tittarna fått rösta hela veckan så att ett eventuellt kanonframträdande av någon av dem (eller av de andra artisterna) inte nödvändigtvis kommer att visa sig i resultatet. Förhoppningsvis får juryn vänta med att avge sina röster till finalen (eller i alla fall generalrepetitionen) så att artisternas förberedelser inte varit helt förgäves.

Mer om Cyperns uttagning till Eurovision Song Contest (inkl. resultaten av de inledande uttagningarna, landets senaste bidrag och resultat i ESC m.m.) hittar ni på min samlingssida “Cypern i ESC 2015“.

Andra bloggar om: , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


6 kommentarer till “Cypern 2015: Allt inför finalen den 1:a februari”

 1. Hannes

  OM det nu skickar “without your love” vilket jag tror att de gör, så tror jag att det kommer gå jätte dåligt för dom, tycker den inte alls är bra och att den är jätte tråkig och saknar mening. 😛

 2. Schlagerpinglan

  @Hannes, Jag förstår dig delvis, för mitt första intryck av låten var just att den var ganska seg/tråkig, och därför delar jag till viss del dina farhågor. Som jag först uppfattade låten så är det definitivt ingen ESC-finalist, men som jag hör den nu så är det definitivt (om inte en finalist så i alla fall en värdig ESC-konkurrent). Komplicerat det här med hur man uppfattar låtar… och intressant. 🙂

 3. Micke

  Har sällan varit så besviken på ett lands uttagning som jag varit på Cypern 2015. Så otroligt tråkiga låtar, dåliga sångare, tråkig jury mm. Jag kan hålla på hur länge som helst men då tråkar jag inte bara ut er utan även mig själv. Beslutade mig därför att lägga ned Cypern i år och har så gjort. ESC-dåren i mig kunde dock inte låta bli att lyssna igenom finalfältet i alla fall nu när du lade ut det här och rankade dem.

  Så jag började lyssna men efter två låtar hade jag redan funderingar på att lägga ned men sedan hände något. Plötsligt framträdde en snubbe ackompanjerad av ett piano och en cello och jag märkte att öronen plötsligt öppnades istället för att stängas. Jädrar tänkte jag Cypern har banne mig ett bra bidrag i år i alla fall. Det enda jag saknade var sång på deras eget språk och att början och slutet matchat bättre. Musiken gjorde ett extra lyft när stråkarna tog i men samtidigt gjorde sången en liten dipp. Blir nog bättre med mer lyssningar. Låten jag pratar om är “Without Your Love“, Panagiotis Koufogiannis

  Ok då var det klart tänkte jag men jag måste väl ändå lyssna igenom resten. Nästa bidrag “Shine“, Minus One var lite mer rockbetonat och jag tänkte “ok ett hyfsat i alla fall” en låt som kan gå åt båda håll. Två låtar kvar och det glädjande var att efter dem hade jag plötsligt tre låtar som jag tyckte om. “One thing I should have done“, Giannis Karagiannis är ett litet myspiller, helt utan chans but who gives a shit. Jag letar låtar jag tycker om, inte låtar som ska vinna ESC. Därefter avslutas det då med en powerballad “Deila den agapo“, Nearchos Evangelou & Charis Savva som är lätt att ta till sig, inte minst på grund av att de sjunger på sitt eget språk. Tack för det.

  Det första som slog mig efter genomlyssningen var att röstningen måste ha gått osannolikt bra med tanke på hur låg standarden varit. De få bra lyckades tydligen leta sig till final glädjande nog. Fyra var de till antal och det är de fyra som då avslutar. Den lite mer rockbetonade greppar jag inte riktigt än.

  1. “Without Your Love“, Panagiotis Koufogiannis
  2. “Deila den agapo“, Nearchos Evangelou & Charis Savva
  3. “One thing I should have done“, Giannis Karagiannis

  Möjligen kan jag även sätta in en fyra:

  4. “Shine“, Minus One

  Övrigt material från Cypern i år känner jag inte att jag har något att säga om.

 4. Schlagerpinglan

  @Micke, Inledningsvis så var även jag rejält besviken på uttagningsformatet och jag hoppade över några av auditionerna (eller rättare sagt: såg dem i efterhand, jag klarade inte av att hålla mig ifrån dem helt). 🙂

  Som tur är så hittade jag tillbaka till den vid de avslutande showerna och kan se tillbaka på uttagningen som “speciell”. Inget jag önskar de återupptar rakt av, men kanske förfinar och sållar ut de värsta auditionerna innan showerna drar igång. Roligt är det i alla fall att Cypern storsatsar så här i sin comeback. Hoppas bara att det ger resultat.

 5. Adri

  Cypern har ingen chans att imponera på mig i år. Jag hoppas att de skickar duetten till Wien, men jag tror att de skickar “Without your love” och den är väldigt seg om du frågar mig men jag tror ändå att detta skulle kunna bli 2015 års version av Norges 2014 års bidrag “Silent Storm” så även om jag inte tycker om den nämnvärt (i alla fall inte än) så tror jag inte man ska räkna bort den.

 6. Johanna

  Skickar Cypern Deila Den Agapo tror jag inte det blir final för tjejen sjunger falskt rakt igenom, enda plusset är att den inte är på engelska. I övrigt låter det hyfsat i mina öron. “One thing I should have done” är faktiskt den bästa låten jag hört i någon uttagning förutom Estlands så här långt så hoppas på den men tror på “Without your love”

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se