Cyperns Eurovision-bidrag 2015

2015-02-02 (måndag)
Cypern I går, söndagen den 1:a februari, valde Cypern ut sitt bidrag till Eurovision Song Contest 2015 genom finalen av “Eurovision Song Project 2015“.

Efter sex auditionsshower, där de tjugo mest lovande artisterna och deras bidrag valts ut av jurymedlemmarna Alex Panayi, Despina Olympiou, Elena Patroklou och Tasos Tryfonos, och två Eurochallenge-shower, där även Christer Björkman och Dimitris Kontopoulos fick vara med och bestämma, hade till slut sex finalister sållats fram.

I finalen fick artisterna framföra sina tävlingsbidrag (och sedan även medverka i olika Eurovision-medleyn) innan juryn, som kvällen till ära var förstärkt med Bruno Berberes (f.d. fransk delegationsledare) och Nicola Caligiore (Italiens delegationsledare), gav sina omdömen.

Tittarna hade haft tillfälle att rösta på sina favoriter under hela veckan och när slussarna stängdes så lades dessa ihop 50/50 med juryns röster och vinnaren kunde presenteras. Slutresultatet samt länkar till finalens framträdanden ser ni här nedan.

Lyssna på Cyperns bidrag till Eurovision Song Contest 2015 här:

“One thing I should have done”, Giannis Karagiannis
officiell videofinal-framträdandetext
(text & musik: Mike Connaris)

Resultatet av Cyperns nationella final, 1:a februari:
Placering, Bidrag, Artist: Juryröster Tittarröster Poäng
1. “One thing I should have done“, Giannis Karagiannis 10 p. (22 858) 10 p. 20 p.
2. “Without Your Love“, Panagiotis Koufogiannis 6 p. (24 638) 12 p. 18 p.
3. “Shine“, Minus One 12 p. (6 353) 5 p. 17 p.
4. “Stone in a river“, Hovig 8 p. (18 388) 8 p. 16 p.
5. “Magic“, Doody 7 p. (13 516) 6 p. 13 p.
6. “Deila den agapo“, Nearchos Evangelou & Charis Savva 5 p. (13 891) 7 p. 12 p.
(Källor: cybc.com.cy och wikipedia.org)

Schlagerpinglan: Precis som jag misstänkte så var Cyperns final en riktig godbit för inbitna Eurovision-fans. Visst fanns det en del obegripliga humorinslag men främst bestod underhållningen av gamla ESC-låtar i olika tappningar, ibland t.o.m. av de tävlande artisterna och jurymedlemmarna själva, vilket jag stundtals tyckte var hysteriskt roligt. 😀

Vad gäller själva bidragen så hade alla, som väntat, höjt sig i jämfört med de inledande auditionerna. Främst var det Hovigs “Stone in a river“ som jag tyckte kom fram i ett helt annat ljus, men även Minus One, med sina nya scenkläder, fick en liten guldstjärna av mig.

Det var dock, också precis som väntat, två bidrag som stod ut från mängden: “One thing I should have done” och “Without Your Love” men min förhoppning om att final-framförandena skulle få mig att kunna välja ut min personliga favorit blev det inget av. Båda var fortfarande lika bra val i mina ögon, fast på olika sätt.

Panagiotis Koufogiannis var den lite svagare sångaren av de båda men låten var så storslagen med sin fina inramning att det knappast gjorde något. Med ett litet kostymbyte så hade han varit redo för Wien.

Giannis Karagiannis styrka var däremot sånginsatsen medan låten, trots att den är oerhört vacker och gripande, eventuellt kan vara lite för avskalad och dyster, men det har ju fungerat förr så även han var en lämplig vinnare.

Som synes av resultatet ovan valde juryn Minus One och tittarna Panagiotis vilket gjorde att det blev Giannis, den minsta gemensamma nämnaren, som vann. Han lyckades m.a.o. inte att övertyga Cypern fullt ut men förhoppningsvis går det bättre i den andra semifinalen, där även Sverige tävlar, för jag unnar verkligen Cypern en finalplats med detta. Lycka till, Cypern! 😀

Mer om Cypern förberedelser inför ESC 2015 (inkl. resultaten av de inledande showerna, landets senaste bidrag och resultat i ESC m.m.) hittar ni här: “Cypern i ESC 2015“ medan länk-samlingen till de övriga utvalda bidragen samt ländernas ESC-förberedelser finns här.

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


5 kommentarer till “Cyperns Eurovision-bidrag 2015”

 1. Max

  Nej…. 🙁 Cypern sumpade det bästa bidraget, som helt seglat upp som min favorit. Tonartsbyte var helt fantastiskt i Without Your Love.

 2. Hannes

  Håller inte med dig Max, tyckte själv att “Without your Love” kändes meningslös, Giannis kanske inte var min favorit från början men den har växt till mig, tycker den är en fin och simpel sång som, om jag misstänker rätt, kan gå bra för i ESC 🙂

 3. Johanna

  Giannis var mycket bättre än Panagiotis som är en oerhört medioker sångare. Giannis låt är dessutom mycket mer gripande än Panagiotis sång. Tror det kommer bli final i år och jag har redan hittat min tolvpoägare för för mig kommer detta bli svårslaget(åtminstone i semin) Helt rätt val Cypern!!

 4. Micke

  Får väl hoppa in och ge mitt stöd till Max då 🙂 De två låtar ni pratar om tycker jag stod i särklass i Cyperns tävling men jag lägger mitt extra plus på den favvis som Max har. Jag gillar båda två men anser att det händer mer i Without Your Love. Är lite orolig för att vinnarbidraget är en låt man gillar just nu men tröttnar ganska snabbt på. Magkänslan är att Without Your Love hade haft bättre chans fram i maj.

 5. Anton

  Jag gillar vinnarbidraget, men självklart kom min favoritlåt sist! Inte första gången i sådanna här sammanhang. Men okej, Deila den agapo kommer iallafall spelas i studioversion hemma hos mig. När studioversionen var så bra så ignorerade jag nog faktumet att det inte lät helt hundra live!

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se