sverige Schlagerpinglan: Efter presentationen av de tävlande artisterna, bidragen och låtskrivarna samt titten på deras tillhåll på sociala medier så fortsätter vi uppladdningen inför Melodifestivalen 2015 med en liten Mello-FAQ. Här nedan har jag samlat en del av de frågor som man eventuellt kan ha rörande Melodifestivalen 2015 samt, givetvis, de tillhörande svaren. 😀

När börjar Melodifestivalen 2015?
Svar: Den första deltävlingen sänds från Göteborg kl. 20.00–21.30 nu på lördag den 7:a februari. Sändningarna kan ses på SVT1, SVT Play och på svt.se/melodifestivalen.

Vilka städer och arenor besöker årets Melodifestivalen-turné?
Svar: Melodifestivalen 2015 startar i Göteborg (7/2: Scandinavium) och besöker sedan Malmö (14/2: Malmö arena), Östersund (21/2: Östersund arena) och Örebro (28/2: Conventum Arena) innan det är dags för Andra Chansen i Helsingborg (7/3: Helsingborg Arena) och till slut finalen i Stockholm (14/3: Friends Arena).

Vilka artister tävlar i Melodifestivalen 2015?
Svar: Hela startfältet, inklusive startordning i de olika deltävlingarna samt länkar till artisternas speciella sidor på svt.se, hittar ni här.

Vem är programledare för Melodifestivalen 2015?
Svar: Sanna Nielsen och Robin Paulsson kommer att leda Melodifestivalen 2015. Ni kan läsa mer om dem på svt.se.

Vilka dansar och körar bakom artisterna i Melodifestivalen 2015?
Svar: Simon Lingmerth (sång), Mia Stegmar (sång), Edin Jusuframic (dans) och Carin Mårtensson (dans) är de som utgör Melodifestivalens huskör/husdansare denna gång. Läs mer om dem på svt.se.

Stämmer det att Filippa Bark fått en roll i Melodifestivalen 2015?
Svar: Ja, Sissela Benns karaktär Filippa Bark kommer att dyka upp som praktikant och stå för intervjuerna av artisterna. Läs mer om detta på svt.se.

Har den utländska juryn fortfarande halva makten i Melodifestivalen?
Svar: I de fyra deltävlingarna samt i Andra Chansen har tittarna hela makten och utser därmed själva de tolv finalisterna. I finalen, däremot, har folket endast 50 procent av makten medan den andra halvan utgörs av de internationella jurygrupperna.

När får man lyssna på bidragen?
Svar: Journalister och andra ackrediterade får lyssna på bidragen på onsdagen medan allmänheten får vänta tills torsdagen30-sekunders-klipp från artisternas repetitioner läggs upp på svt.se. Inte förrän på lördagen så läggs (förmodligen endast delar av) studioversionerna ut till lyssning.

Var kan man köpa biljetter till Melodifestivalen 2015?
Svar: Blixten & Co och Live Nation ansvarar för biljettförsäljningen, som startade redan den 24:e oktober förra året. Mer detaljer om biljettförsäljningen hittar ni här.

Vem vinner Melodifestivalen 2015?
Svar: Det går naturligtvis inte att svara på men det går ju alltid att spekulera. Frågar går man t.ex. efter oddsen så verkar det stå mellan Måns Zelmerlöw och Eric Saade men som tur är (för spänningens skull, alltså) så stämmer inte alltid dessa uppgifter med slutresultatet. Det är m.a.o. fortfarande helt öppet. 😀

Vilka artister använder sig av twitter, instagram, facebook?
Svar: Utspritt på SVT:s artistsidor finns länkar till artisternas tillhåll på Twitter, Instagam och Facesbook men alla länkar finns även samlade här samt på min Mello-2015-sida.

Vem satt i urvalsjuryn (som valde ut 14 av låtarna till Melodifestivalen 2015)?
Svar: Urvalsjuryn bestod denna gång av:
Ordförande: Samuel Andersson (26 år, tävlingsansvarig Melodifestivalen 2015)
Patrcia Axelsson (30 år, lärare låg- och mellanstadium)
Edward af Sillén (32 år, manusförfattare och regissör)
Kerstin Behrendtz (64 år, musikredaktör SR P4)
Pär Björkdahl (31 år, psykolog)
Maria Ericson (28 år, artistansvarig Allsång på Skansen och innehållskoordinator Melodifestivalen 2015)
Karin Gunnarsson (38 år, musikredaktör SR P3)
Sacha Jean-Baptiste (29 år, koreograf)
Rickard Keilor (43 år , programchef SBS Radio)
Joel Landegren (17 år, studerande)
Lina Landström (20 år, lärarvikarie och PT)
Therese Rajaniemi (48 år, inköpschef)
Nathalie Rosenberg (32 år, dansare)
Jonas Sahlberg (50 år, rektor)
Robert Sehlberg (45 år, musikchef MTG Radio)
Christel Tholse Willers (43 år, chef Melodifestivalen)

Vilka förändringar har skett inför Melodifestivalen 2015?
Svar: Inför Melodifestivalen 2015 har det sammanlagda antalet låtar minskat från 32 till 28. Det innebär att det finns endast 7 bidrag i varje deltävling och därifrån går två vidare till Andra Chansen och två till finalen. Andra chansen, där åtta bidrag tävlar, består denna gång endast av fyra dueller och alla de fyra vinnarna går vidare till finalen som därmed kommer att bestå utav 12 tävlande bidrag. Se Melodifestivalsschemat här för en klarare bild.

Hur många gånger får man lov att rösta på Melodifestivalsbidragen?
Svar: SVT sammanfattar sina röstningsregler genom att påstå att man får lov att rösta 20 gånger på samma bidrag från samma telefon per deltävling, men egentligen så blir det sammanlagt max 80 gånger per abonnemang och tv-sändning.

Man får nämligen sms-rösta 20 gånger på det billigare numret, ringa 20 gånger på det billigare numret samt sms-rösta 20 gånger på Radiohjälpens nummer och ringa 20 gånger på Radiohjälpens nummer. Du får även rösta på hur många låtar du vill i varje program. Läs mer om röstningssystemet på svt.se.

(Hur den nya röstningsappen kommer in i bilden är i nuläget inte helt klart, kanske klarnar det under den första deltävlingen. Uppdaterat: Nej, det gjorde det inte. 😉 )

Var laddar man ner den nya Melodifestivalsröstningsappen och hur fungerar den?
Svar: Den nya Melodifestivalsappen, som heter Melodifestivalen, finns att ladda ner från Windows phone store, Google play och App store. Med den kan du bl.a. rösta gratis upp till fem gånger per bidrag, hålla koll på hur andra röstar med appen och mycket mer. Läs mer på svt.se.
(Källa: svt.se)

Schlagerpinglan: Ja, det är väl ungefär det mesta man behöver veta så här innan Melodifestivalen drar igång. Har ni fler frågor så är det bara att tjoa, eller gå direkt till källan, svt.se/melodifestivalen, som bara blir bättre och bättre för varje år. 😀

Mer om Sveriges förberedelser inför Eurovision Song Contest 2015 hittar ni på mina samlingssidor “Sverige i ESC 2015” och “Melodifestivalen 2015“.

Andra bloggar om: , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


4 kommentarer till “Vanliga frågor (och svar) om Melodifestivalen 2015!”

 1. rösttak

  Jag tror det har blivit ett missförstånd angående hur många gånger man får rösta. Enligt melodifestivalens hemsida så får man rösta max 80 gånger per telefon per deltävling Det är tydligen så att man får bara sms rösta med det billiga numret 20 gånger ,dyra sms numret 20 gånger, biliga telefonumret 20 gånger och telefonrösta ned det dyra numret 20 gånger, dvs totalt 80 gånger. http://www.svt.se/melodifestivalen/ny-modell-i-rostningssystemet-i-melodifestivalen-2015

 2. Schlagerpinglan

  @rösttak, Eftersom jag hämtat alla uppgifterna direkt från svt.se så trodde jag ju naturligtvis att de stämde och inte bara visade halva sanningen. I detta fallet så har de tydligen försökt att få det att se ut som att de tagit krafttag mot massröstningen när de i själva verket inte gjort det. Jag tackar så mycket för påpekandet och länken.

 3. Micke

  Och sen undrar folk varför många har så svårt för telefonröstning 🙂

 4. rösttak

  Glömde att påpeka att eftersom man kan även rösta genom en app så kommer man troligen teoretiskt kunna rösta betydligt fler gånger än 80 gånger man får om man bara telefon/smsröstar. . I en final så borde man hypotetiskt kunna rösta 80 gånger(telefon/sms) +5 gånger per bidrag(apprösterna), 5X12 = 140 röster totallt.

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se