Danmark Schlagerpinglan: Den 7:e februari kommer Danmark, som första nordiska land, att välja ut sitt bidrag till Eurovision Song Contest 2015. Detta sker genom den nationella uttagningen “Dansk Melodi Grand Prix 2015” med 10 tävlande bidrag. Här nedan ser ni startordningen vid finalen, länkar till bidragen samt mina personliga betyg av dem:
Allmänt om Danmarks nationella ESC-2015-final:
Finalen av DMGP 2015 avgörs den 7:e februari, har “Drømmen lever” som slogan och sänds från Gigantium i Ålborg med start kl. 20:00 CET.
Vinnaren utses av 50/50 jury- och tittarröster.
De fem regionala jurygrupperna består utav vars tre medlemmar, som presenteras på dr.dk.
Varje jurygrupp presenterat sina röster enligt Eurovision-standard: 1-7, 8, 10 och 12 poäng. Det blir sammanlagt 290 jurypoäng.
Även tittarna har 290 poäng att dela ut och de fastställs genom att de får rösta från det att den första artisten börjar uppträda tills fem minuter efter att jurygrupperna presenterat sina röster.
Programledare för Melodi Grand Prix 2015 blir Esben Bjerre och Jacob Riising.

Final-startfältet, bidragen, artisterna och låtskrivarna:

Schlagerpinglans betyg:
1.Love Me Love Me“, Sara Sukurani förhands-video DanmarkDanmarkDanmarkDanmarkDanmark
(Robert Uhlmann, Arash Labaf, Alexander Papaconstantinou, Sara Sukurani)
Schlagerpinglan: Finalen inleds med ett bidrag som snarare för tankarna till Grekland och Turkiet än Danmark, men omväxling förnöjer ju så det är knappast något negativt. Det jag däremot reagerar på är att de slängt in ett flertal saker som verkar direkt hämtade från en äldre Eurovision-vinnare och det stör mig så mycket att jag aldrig riktigt fått grepp om själva låten. Hade det inte varit för de små detaljerna samt att den är en aning för repetitiv så hade den förmodligen fått ett riktigt högt betyg av mig, för i grund och botten så gillade jag den, men har man väl fastnat för något så är det tydligen kört.
Betyg: 3+/5
2.Mi Amore“, Tina & René förhandsvideo DanmarkDanmarkDanmarkDanmarkDanmark
(Thomas G:son, Henrik Sethsson)
Schlagerpinglan: Att “Mi Amore” är ganska lätt att identifiera som en G:son-låt kan vara både bra och dåligt. Å ena sidan så gillar jag dessa växande halv-storslagna bidragen medan jag å andra sidan kanske hade önskat lite mer oväntade inslag. Gränsen mellan enformiga upprepningar och nostagi-hyllningar kan ibland vara hårfin och här tycker jag nog att de balanserar på gränsen. Vi får väl se på lördag vilken sida den till slut landar på.
Betyg: 3+/5
3.Når veje krydses“, Marcel & Soulman Group förhandsvideo DanmarkDanmarkDanmarkDanmarkDanmark
(Marcel Gbekle, Bjarne List Nissen, Jeanette Christiansen)
Schlagerpinglan: Eftersom soul/funk inte riktigt fungerar för mig, hur mycket jag än lyssnar på det, så nöjer jag mig att ge Marcel & Soulman Group några uppskattande poäng för att de ställer upp med ett bidrag på danska samt att det faktiskt låter som en välskriven låt. De har säkert sin publik, men här hemma finns den inte.
Betyg: 2+/5
4.Hotel A“, Cecilie Alexandra förhandsvideo DanmarkDanmarkDanmarkDanmarkDanmark
(Bobby Ljunggren, Marcos Ubeda, Kristian Lagerström)
Schlagerpinglan: “Hotel A” var länge min överlägsna favorit av alla de tävlande bidragen (innan två andra bidrag väckte mitt intresse). Med låtens medryckande lugn och Cecilies speciella sångstil så går mina tankar genast till den klassiska “Joe Le Taxi” med Vanessa Paradis. Jag säger inte att det är frågan om ett plagiat, endast att de båda ger mig samma mysiga välbehags-känsla. Kan hon bara förmedla detta live också så är det mycket möjligt att detta återigen blir min stora personliga favorit till segern.
Betyg: 4/5
5.Love is Love“, Andy Roda förhandsvideo DanmarkDanmarkDanmarkDanmarkDanmark
(Andy Roda, Maria H. Jensen.)
Schlagerpinglan: Om jag endast skulle bedöma refrängen så hade betyget blivit relativt högt, för det är ett riktigt lovande flugpapper. Slingan fastnar i huvudet på mig och jag har väldigt svårt att sluta nynna på den. Tyvärr så innehåller låten även en del andra element som inte var lika intressanta, utan snarare riktiga humörsänkare, så jag kan därför inte med gott samvete ge mer än ett medelbetyg här. Vi får väl se hur det blir live, kanske blir det så bra att man kan ha överseende med de lite svagare partierna.
Betyg: 3-/5
6.Tæt på mine drømme“, Julie Bjerre förhandsvideo DanmarkDanmarkDanmarkDanmarkDanmark
(Jakob Glæsner, Maia Daniella Andersen, Lise Cabble)
Schlagerpinglan: Lättsmält, klassisk schlagerpop på danska – svårare än så här behöver man inte göra det. Jag är otroligt svag för denna typ av låtar som är lätta att ta till sig. Trots att de oftast är lika lätta att tröttna på så resonerar jag som så att det är roligt så länge det varar. Jag ser därmed inte “Tæt på mine drømme” som någon direkt vinnarkandidat men hoppas likväl att det går bra för Julie på lördag.
Betyg: 3+/5
7.The Way You Are“, Anti Social Media förhandsvideo DanmarkDanmarkDanmarkDanmarkDanmark
(Lars ”Chief 1” Pedersen, Remee)
Schlagerpinglan: Hmm… från att först ha ryggat tillbaka när jag hörde Beatles-gunget så var det något i låten som obönhörligen lockade mig tillbaka och som fick mig att vilja lyssna på den om och om igen. Fråga mig inte vad detta något är för jag har aldrig gillat den typen av musik förr och har svårt att förstå hur detta kan tilltala mig. Så är det i alla fall och därför tillhör “The Way You Are” de låtar som jag kommer att hålla ett extra öga på vid finalen.
Betyg: 4/5
8.Suitcase“, Anne Gadegaard förhandsvideo DanmarkDanmarkDanmarkDanmarkDanmark
(Magnus Funemyr, Micky Skeel)
Schlagerpinglan: Redan från första lyssningen så var det något i “Suitcase” som gjorde mig intresserad men det var inte förrän nyligen som jag upptäckte att jag faktiskt ser den som en möjlig vinnar-kandidat. Det är förmodligen samspelet mellan den kreativt uppbyggda låten och den starka texten som gör att helheten blir något alldeles extra. Här kan man verkligen tala om att en låt talar till en, eller i alla fall till mig. Som med många andra bidrag så kommer framträdandet att avgöra om det blir en wow-upplevelse eller en något mindre imponerande. Jag hoppas på det förstnämnda.
Betyg: 4/5
9.Manjana“, Babou förhandsvideo DanmarkDanmarkDanmarkDanmarkDanmark
(Lasse Lindorff, Daniel Rothmann, Thomas Sardorf, Karen Rosenberg, Nicolas Rebscher, Matthias Zürkler, Johannes Loefller)
Schlagerpinglan: Redan vid första genomlyssningen så visste jag att “Manjana” var den låt som stod längst ifrån min personliga musiksmak och därför var jag beredd på att göra en rejäl sågning. Nu märker jag dock att alla extralyssningar givit någon form av mild hjärntvätt då jag faktiskt kan hitta en del guldkanter på även detta bidrag. Fortfarande inte min typ av musik, men helt klart lyssningsbar.
Betyg: 2+/5
10.Summer Without You“, World of Girls förhandsvideo DanmarkDanmarkDanmarkDanmarkDanmark
(Martin Fliegenschmidt, Rune Braager, Daniel Calvin)
Schlagerpinglan: När det kommer till tjejband i ESC-uttagningar så är det inte många fler än Vanilla Ninja, “Cool vibes” Schweiz ESC 2005, som lyckats imponera på mig. Oftast blir det en massproducerad låt som framförs alltför klämcheckt eller inbillnings-tufft och det känns som att det är just ett sådant bidrag vi har framför oss här. Jag kommer dock att ge tjejerna en ärlig chans. Vem vet, de kanske överraskar?
Betyg: 2+/5

Schlagerpinglan: Efterhand som jag lyssnat på de danska bidragen så har det blivit allt klarare att det främst är tre låtar som jag tycker om att lyssna på: “Suitcase“, “Hotel A” och “The Way You Are“. Därför var det inte speciellt svårt att utse mina personliga favoriter i denna nationella final. Vilken av dem som jag i slutändan kommer att hålla en extra tumme för kan jag däremot inte veta förrän jag hört dem framföras live, men måste jag välja så är det nog “Suitcase” jag hoppas mest på. 🙂

Mer om Danmarks förberedelser inför ESC 2015 hittar ni här: “Danmark i ESC 2015“.

Andra bloggar om: , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


8 kommentarer till “Danmark 2015: Allt inför finalen av Melodi Grand Prix 2015”

 1. Micke

  Kanske får jag ångra mina ord nu men där finns ett bidrag som jag gillar skarpt och tillhör mina absoluta favvisar överhuvudtaget hittills i år. “The Way You Are“, Anti Social Media Det som oroar mig är bandet som på videon känns lite dagis men tack och lov känns det bättre på deras nya video.

  En grej som jag definitivt inte fattar och tyvärr hamnar även du i detta Schlagerpinglan men jag måste ju säga vad jag tycker 🙂 För mig är det helt obegripligt att så många nämner låten som en Beatleslåt. Det får mig att undra om de som säger det överhuvudtaget någonsin hört Beatles. Det är absolut ingen Beatleslåt men däremot är det en låt som har sin grund i 60-tal och 70-tal. Säger man att det är en Beatleslåt så misstänker jag att personerna i fråga inte ens gillar Beatles och drar 60-tal och Beatles rätt över så att säga. Jag är nog som de flesta jag älskar Beatles och inser hur mycket vi har dem att tacka för vad det gäller all musik vi lyssnar på idag. Jag skulle kunna rabbla 10-20 låtar minst från 60-70-talen som den här danska låten har sin grund i men inte en enda Beatles. Jag gillade aldrig 80-talsmusik så när jag var liten lyssnade jag på 60-70-tals musik. 90-talet och tonåren kom och rättade till felen 80-talet gjort inom musik 🙂

  Hur som helst så har jag två låtar jag tycker mycket bra om:

  1. “The Way You Are“, Anti Social Media (Bandet är risken men de grejar nog det)
  2. “Suitcase“, Anne Gadegaard (Riktig mysbidrag. Hoppas hon får till det på scen)

  I övrigt rankar jag bidrag:

  3. “Mi Amore“, Tina & René
  4. “Love Me Love Me“, Sara Sukurani
  5. “Summer Without You“, World of Girls
  6. “Hotel A“, Cecilie Alexandra
  7. “Tæt på mine drømme“, Julie Bjerre
  8. “Når veje krydses“, Marcel & Soulman Group

  9. “Love is Love“, Andy Roda
  10. “Manjana“, Babou

  De två sista är bara för mycket för magsyran för min del.

 2. Micke

  Efter att ha sett din hyllning av “Hotel A“, Cecilie Alexandra så lyssnade jag lite extra på den. Har inte lyssnat nåt direkt på den. Måste erkänna att den vinner med flera lyssningar. Den tog nog hissen upp från plan 6 upp på plan tre för min del nu

 3. Schlagerpinglan

  @Micke, När jag skriver att det “låter som Beatles” så är det mycket riktigt ett slarvigt uttryck för att det är så jag personligen uppfattar den typen av musik. Om det sedan är just Beatles eller någon annan runt den tiden är jag inte rätt person att uttala mig om, då jag inte är tillräckligt insatt.

  Visst känner jag till Beatles största hits och vet att de betytt enormt mycket för musikhistorien, så jag menar naturligtvis inte att hacka ner på dem.

  Vilken grupp det än är som ligger till grund för inspirationen till “The Way You Are“ så är jag dock säker på att det inte hade varit något som jag frivilligt lyssnat på och jag är därför väldigt förvånad över att just denna låt fungerar på mig, men det gör den. 😀

 4. Micke

  Bra att du inte tog det fel Schlagerpinglan. Ångrade mig lite efter att jag skickat iväg det för det var ju definitivt inte menat mot dig på något sätt. Jag är bara så förbryllad över att folk nämner Beatles på samma gång som den låten. Men har du möjlighet att lyssna på den danska låten i lägre hastighet eller det motsatta med “California dreaming”, The Mamas & The Papas kommer du att känna igen en del 🙂 Jag har gjort det 🙂 Min regering tycker att refrängen påminner mycket om “Daydream believer, The Monkees. Jag är benägen att hålla med henne. Jag vet som sagt många men det är inte viktigt för det handlar inte om plagiat även om jag vet två låtar där det är lite gränsfall men det lämnar jag. Men likhet går inte att undvika. Men den är inte lik Beatles i alla fall 🙂

  Jag är ju galen i 60-talsmusik, flower Power stuket. Jag är iofs galen i nästan all musik så länge det inte handlar om 80-tal 🙂 Bra att du inte tog det jag skrev i alla fall

 5. Micke

  Bra att du inte tog det jag skrev FEL i alla fall

  Så skulle det vara

 6. Adri

  Jag tycker att Danmark har ett rätt medelmåttigt startfält men det finns en låt som höjer sig över alla andra och det är “Suitcase”. Kommer hålla hårt på den 🙂

  har dock en hemsk känsla att de kommer välja “Mi Amore”. Den känns så typiskt dansk eurovision så det vore konstigt om den inte vann.

 7. Schlagerpinglan

  @Micke, Ingen fara, det är nog snarare jag som borde vara lite tydligare med mina jämförelser. Missförstånd är lätta att få till i alla fall då alla tolkar det mesta på sitt eget sätt. 🙂

  @Adri, Mmm… “Mi Amore” låter som ett typiskt danskt Eurovision-bidrag och med tanke på att det brukar gå ganska bra för dem när de skickar sådana så finns väl risken att de väljer den. (Jag skriver “risken” för att jag personligen hoppas att de vågar sig på något annorlunda.)

 8. Daniel

  Jag kommer inte att hålla på någon. Ingen låt har lyft sig under resans gång. Ett svagt år för Danmark.

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se