Irland Schlagerpinglan: I kväll, fredagen den 27:e februari, kommer Irland att välja ut sitt bidrag till Eurovision Song Contest 2015 genom sin traditionella uttagning “Eurosong“. Här nedan ser ni lite kort info om finalen, tid, länkar till de fem tävlande bidragen och webbsändningen samt mina personliga betyg och åsikter inför finalen:

Allmänt om Irlands nationella ESC-2015-uttagning:
EuroSong 2015″ kommer traditionsenligt att sändas i TV-programmet The Late, Late Show.
Finalen kan ses via rte.ie och eurovision.tv kl. 22:30 CET, i kväll fredagen den 27:e februari.
En kombination av fem regionala jurygrupper och tittarröster kommer att utse vinnaren.

Final-startfältet, bidragen, artisterna och låtskrivarna:

Schlagerpinglans betyg:
1.She’s So Fine“, Alex Saint and the MJs studioversion IrlandIrlandIrlandIrlandIrland
(Tony Adams-Rosa)
Schlagerpinglan: Den irländska finalen inleds med ett bidrag som jag får kämpa rejält för att komma på något positivt att skriva om. Eftersom jag har svårt för både släpiga låtar samt rappartier utan den rätta känslan så har det varit en enorm uppförsbacke för mig här. Visst har låtens refräng satt sig efter några lyssningar men det lär behövas ett hejdundrande framträdande för att jag ska plocka bort den från “inte min smak”-facket.
Betyg: 2+/5
2.Anybody Got A Shoulder?“, Kat Mohan video IrlandIrlandIrlandIrlandIrland
(Charlie McGettigan)
Schlagerpinglan: Detta är den låt som växt till sig mest av de fem finalbidragen för mig. Från att först ha varit en sömnig, släpig ballad som knappast lämnade något intryck allt så tycker jag numera att “Anybody Got A Shoulder?” är en otroligt vacker låt med känslostark text och kanske till och med en blivande favorit för mig. Först och främst vill jag se hur live-framträdandet blir innan jag vågar utse någon sådan.
Betyg: 4-/5
3.Break Me Up“, Erika Selin video IrlandIrlandIrlandIrlandIrland
(Gustav Euren, Niclas Arn, Danne Attlerud)
Schlagerpinglan: “Break Me Up” har svenska låtskrivare, svenska körsångerskor (Timoteij) och en svensk sångerska och verkar ha rört upp känslor bland de som anser att det därför inte kan räknas som ett irländskt bidrag. Själv har jag alltid förespråkat att ESC är en landskamp men kan ändå vara OK med en utländsk låtskrivare eller körsångare här och där, men ett helt svenskt team känns för mig som lite över gränsen. Låten då? Helt OK fast utan att göra några större intryck, m.a.o. en typisk radiolåt. Trevlig så länge den varar men snabbt bortglömd, i alla fall av mig.
Betyg: 3/5
4.Memories (In Melody)“, Nikki Kavanagh video IrlandIrlandIrlandIrlandIrland
(Lee Anna James, Elena Morosanu, Simon Gribbe, Johnny Sanchez, Dimitri Stassos)
Schlagerpinglan: Det är knappast någon hemlighet att jag har lite svårt för ballader i allmänhet och ballader med många långa toner i synnerhet. Trots detta så kunde jag, efter några genomlyssningar, konstatera att “Memories” inte var så tokig trots allt. För tillfället är det min personliga favorit, men försprånget är inte så stort i denna lite (enligt mig) svaga nationella final.
Betyg: 4-/5
5.Playing With Numbers“, Molly Sterling video IrlandIrlandIrlandIrlandIrland
(Molly Sterling, Greg French)
Schlagerpinglan: “Playing With Numbers” var den låt som jag var mest nyfiken på efter att ha hört de inledande smakproven, men till skillnad från “Anybody Got a Shoulder“ och “Memories” så har jag inte märkt av att den växt till sig alls. Det är enligt mig fortfarande en helt OK låt där sångerskans sångstil förhöjer känslan och där jag tror att ett bra live-framträdande kan få den att höja sig ytterligare några snäpp. Även detta är en möjlig kandidat till att bli min personliga favorit i slutändan, då jag tycks vara lite svag för halvdeppiga låtar för tillfället, men vi får se hur det utvecklar sig.
Betyg: 3+/5

Schlagerpinglan: Till skillnad från de flesta övriga finaler vi har framför oss så tycker jag inte att denna irländska har något riktigt imponerande bidrag. Det tog mig väldigt många lyssningar innan jag fick upp ögonen för i alla fall tre av bidragen, vilket är bättre än att se fram emot en tävling med enbart sömniga låtar. Speciellt när finalen går så sent på kvällen. 😉

Nåja, jag ska inte vara alltför hård i bedömningen av de (mer eller mindre) irländska låtarna, då landet verkar genomgå en fas då de inte riktigt vet hur de ska hantera sitt ESC-deltagande. Förhoppningsvis visar det sig att ett av kvällens bidrag är ett självklart ESC-bidrag när alla delar kommer på plats så att landet kan få tillbaka lite av sitt självförtroende igen. 🙂

Mer om Irlands uttagning till Eurovision Song Contest hittar ni på min samlingssida “Irland i ESC 2015“.

Andra bloggar om: , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


13 kommentarer till “Irland 2015: Allt inför “Eurosong 2015”-finalen”

 1. Hannes

  Själv gillar jag mest Erika Selin 😀 kanske är bara för jag har den dära svenska saken i mig 😉

 2. Micke

  Orkar inte orda så mycket mer om världens bästa musikland som ständigt visar att de skiter i ESC. Finns dock en bra låt i år men tyvärr är den svensk och då undrar jag mest var de håller hus när MF är så andefattigt. Låten som är bra är “Break me up“, Erika Selin men minus då att den inte har irländska upphovsmän.

  Sen finns de två i mina öron/ögon bedrövliga bidrag som jag skäms att behöva inse att de har irländska rötter. Dessa är “She’s So Fine“, Alex Saint & the MJs . Ett lågvattenmärke utöver de vanliga. Den andra är “skrikfestivalens bästa representant för året “Memories“, Nikki Kavanagh. Som jag sa vid ett tidigare tillfälle. Den ger mistluren ett nytt liv.

  Nej skärpning Irland

 3. Adri

  Jag både tror och hoppas att det kommer stå mellan Erika Selin och Nikki Kavanagh. Och det är bra för det är min absoluta topp 2 här och skickas nån av dem så slipper Irland skämmas 😀

 4. Adri

  Problemet är att Nikki antagligen hamnar i samma fack som Schweiz, Malta och Lettland (och om vi skickar min favorit Mariette hamnar vi nog också i det facket) så därför är det nog rent taktiskt bättre om de skickar Erika kan jag tro 🙂

 5. Johanna

  Nikki Kavanaugh är ju SÄMST!! ÄNNU ett bidrag i Malta-Georgien-Schweiz-Lettland-genren fast ännu sämre. Jag hoppas på Molly Sterling eller Kat Mahon, SEdan tror jag inte Irland tar sig till final med någon av dessa låtar. och som Adri säger kan Sverige mycket väl också hamna i detta generiska mellanmjölksland o vi skickar Mariette…

 6. Adri

  Även om vi riskerar att hamna i det facket så tycker jag dock att Irland ska skicka Nikki och att vi ska skicka Mariette då jag faktiskt tycker att dessa är bäst (Irlands delat med Erika Selin då). Jag gillar faktiskt alla dessa “kvinnliga solister sjunger midtempo, dramatiska låtar”-låtar, förutom Georgien, de borde skickat någon annan 😀

 7. Schlagerpinglan

  @Hannes, Mmm… jag kan väl också erkänna att jag (som svensk) skulle tycka att det vore roligt om Erika vann. Låten har dock inte riktigt hittat hem hos mig ännu.

  @Adri, Tror det ligger mycket i det du skriver om Nikki och det lite överbefolkade mellanfacket och att det i så fall är bättre med Erika för Irland. (Nu har jag ju hört Nikkis final-framträdande när jag skriver detta och var inte så imponerad av det.)

  Vad gäller Sverige och Mariette så tror jag dock att det är ganska riskfritt att skicka henne. Gör inget om det finns många liknande låtar, så länge man har den bästa för väl i finalen så är det inte lika många av den sorten kvar (i bästa fall). 😉

 8. Schlagerpinglan

  @Johanna, Även jag är lite orolig för att Irland kan få problem med sin finalplats, vilken låt de än väljer. Vilket kan få en att undra vad de tänkte när de valde ut sina finalbidrag. Det måste ju helt enkelt ha funnits många mer lämpliga bland de inskickade.

 9. Adri

  En sak är säker: om vi skickar Mariette så är vi ju i alla fall den starkaste spelaren i det facket 😀 jag har dock en lite obehaglig (eller ok, det är nog inte rätt ord haha. Snarare olycklig) känsla att Måns och Jon Henrik kommer vara topp 2 i finalen. Jon Henrik känns lite som Yohio 2013, något som älskas väldigt av svenska folket men internationella juryn har den inte så högt upp. Men jag kommer hoppas på att de internationella jurygrupperna hejar på Mariette 😀 Eric Saade har jag dock räknat bort faktiskt

 10. Johanna

  Jag skickar hellre något som sticker ut typ Jon-Henrik och riskerer att stanna i semin än något som låter som alla andra låtar (typ Mariette) Med det inte sagt att Mariette är en av de bättre i det facket (jag förstår inte storheten dock) Nu skickade ju Irland so, tur var inte skrik-fian Nikki så en mindre att sätta i det facket iaf!:-)

 11. Schlagerpinglan

  @Adri, Jag kommer inte ihåg så mycket av Saades låt, mest att det var en imponerande show och därför bör det inte räcka till seger. Återstår att se om Måns ställer upp med något liknande eller om han faktiskt har en bra låt att backa upp sin show med, vilket jag ändå tror att han har. Som jag ser det så är det Jon Henrik, Måns och Mariette som är i topp men sedan blir det svårt att tänka sig in i hur tittare och jury röstar.

 12. Schlagerpinglan

  @Johanna, Jag har ingenting emot Mariette men har i nuläget Jon Henrik som klar etta. Att sticka ut (på ett eller annat sätt) är aldrig fel i tävlingssammanhang, speciellt inte när man har en så pass bra låt. Kunde de bara få till ett mer passande framträdande så hade det kanske varit ett lättare val.

 13. Micke

  Nej helgens finaler börjar bra Johanna då Irland såg igenom Skrikfia 🙂 De klädde av bidraget och avslöjade att bakom dimridåerna fanns det bara ett tomt skal av något som kanske i initialläget var tänkt som ett embryo till låt men som aldrig fick utvecklas på normalt sätt utan ersattes av högljudda primalskrik. Sörjer inte det minsta för kompositörernas skull men däremot för Nikkis skull som har en alldeles för bra röst för att utnyttjas till något sånt här.

  Min absoluta favvis var Erika och är väl fortfarande det men live funkade den tyvärr inte alls lika bra. Kanske hade de fått till det bättre i maj månad men med tanke på det jag såg och hörde igår så köper jag absolut Molly som vinnare. På min lista kommer ligger den 7-8 någonting viket är högre än vad den troligen kommer att bli.

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se