Finland Schlagerpinglan: I kväll kommer det att avgöras inte mindre än fyra nationella ESC-finaler och en av de uttagningar som kommit fram till finalen är “Uuden Musiikin Kilpailu 2015“, Finlands uttagning av bidrag till Eurovision Song Contest 2015.

Här nedan hittar ni mer info om uttagningen i stort samt sändningstid, länkar till final-bidragen och webbsändingen samt mina personliga betyg av bidragen:

Allmänt om Finlands nationella ESC-2015-uttagning “UMK 2015”:
UMK 2015” inleddes med tre semifinaler den 7/2, 14/2 och 21/2 med sex tävlande bidrag i varje show. Från varje semifinal gick tre bidrag vidare till finalen.
100% tittarröster avgjorde vilka nio bidrag som kvalade in till finalen där vinnaren kommer att utses av 90% tittarröster och 10% juryröster, enligt svenska.yle.fi.
Programledare för “UMK 2015” är Rakel Liekki och Roope Salminen.
Startordningen i finalen av “UMK 2015” presenteras strax innan programstart.
Finalen av “UMK 2015” kan ses via YLE TV2, yle.fi, areena.yle.fi och eurovision.tv den 28:e februari kl. 20:00 CET.

Final-startfältet, bidragen, artisterna och låtskrivarna:

Schlagerpinglans betyg:
“Crossroads”, Satin Circus
livevideosvenska.yle.fi (J.M.A, Patric Sarin, Olli Halonen, Paul Uotila, Axel Kalland, Kristian Westerling, Julia Fabrin)
FinlandFinlandFinlandFinlandFinland
“Aina mun pitää”, Pertti Kurikan Nimipäivät
livevideosvenska.yle.fi
(Pertti Kurikan Nimipäivät, Kalle Pajamaa, Teuvo Merkkiniemi)
FinlandFinlandFinlandFinlandFinland
“No Voy A llorar Por Ti”, Norlan El Misionario
livevideosvenska.yle.fi
(Oldrich Gonzaléz, Norlan Leygonier Santana)
FinlandFinlandFinlandFinlandFinland
“Ostarilla”, Shava
livevideosvenska.yle.fi (Kiureli Sammallahti, Valtteri Bruun, Jussi Miettola, Mikko Raita, Sami Rönkä, Lauri Salokoski)
FinlandFinlandFinlandFinlandFinland
“Heart of Light”, Opera Skaala
livevideosvenska.yle.fi
(Visa Oscar, Essi Luttinen, Janne Lehmusvuo)
FinlandFinlandFinlandFinlandFinland
“Lions and Lambs”, Jouni Aslak
livevideosvenska.yle.fi
(Jouni Aslak Raatikainen, Kalle Keskikuru, Leo Stillman)
FinlandFinlandFinlandFinlandFinland
“All For Victory”, Angelo De Nile
livevideosvenska.yle.fi
(Tuomas Heikkinen, Kimmo Blom, Mikko Salovaara, Torsti Spoof)
FinlandFinlandFinlandFinlandFinland
“Särkyneiden sydänten kulmilla”, Järjestyshäiriö
livevideo, svenska.yle.fi
(Markkanen, Manninen, Järjestyshäiriö)
FinlandFinlandFinlandFinlandFinland
“Hold Your Colours”, Solju
livevideo, svenska.yle.fi
(Ylva Persson, Linda Persson, Ulla Pirttijärvi-Länsman)
FinlandFinlandFinlandFinlandFinland

Schlagerpinglan: Finland har verkligen lyckats att få ihop ett spännande och omfattande finalfält där många olika musikstilar och artisttyper är representerade. Visst fanns det en tre-fyra låtar till som jag ansåg var klara finalister, men man får väl vara glad över att det trots allt blev så bra som det blev.

Det verkar som att “Aina mun pitää” är förhandsfavoriter (i alla fall en av dem, enligt svenska.yle.fi) men personligen så har jag lite delade känslor här. Å ena sidan så förstår jag att många känner väldigt starkt för bidraget och har redan börjat förbereda mig för att de kanske tar hem segern men själv har jag mina egna favoriter som jag kommer att hålla på i stället.

Som synes av betygen ovan så handlar det för min del om främst två bidrag: “Crossroads” (som jag tycker har den mest överlägsna låten) och “Lions and Lambs” (som kommer upp i samma nivå när man lägger till liveframträdandet). Dessutom har jag kommit fram till att jag trots allt gillar allt det överdrivna i “All For Victory” och ser fram emot Angelo De Niles finalframträdande. Det är vissa saker som jag tycker är helt fel i de flesta situationer men som känns helt rätt i ESC och här har vi ett strålande exempel på det. 🙂

Mer om Finlands förberedelser inför ESC 2015 hittar ni här: “Finland i ESC 2015“.

Andra bloggar om: , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


4 kommentarer till “Finland 2015: Allt inför “UMK 2015”-finalen”

 1. Daniela

  Det verkar som om vi har väldigt liknande åsikter om UMK-finalen i år, då jag kan skriva under på i princip allt du säger här! 😀 Precis som dig tycker jag att vårt finalfält känns ovanligt intressant, brett och lovande i år, och mina personliga favoriter i det är också Satin Circus och Jouni Aslak. 🙂 De förstnämnda tycker jag har den helt klart bästa låten, men bjöd åtminstone i semifinalen ett aningen svajigt live-framträdande, medan “Lions and Limbs” i sin tur vinner på scenshowen och som du skriver kommer upp till “vinnarnivån” tack vare den. Sedan har även jag mycket delade åsikter om både Pertti Kurikan Nimipäivät och Angelo de Nile, och kan “mot bättre vetande” inte låta bli att hoppas lite på båda två… 😉 Inför och strax efter första semifinalen trodde jag med skräckblandad förtjusning på Pertti Kurikan Nimiäivät som slutvinnare, men efter förra veckan talar magkänslan faktiskt starkare för Järjestyshäiriö… Nåväl, i vilket fall somhelst lär det bli en spännande kväll! 🙂

 2. Schlagerpinglan

  @Daniela, Roligt att se att det finns någon mer än jag som gillar “Lions and Lambs”, för det verkar ju vara ett bidrag som kan förvänta sig att hamna närmare botten än toppen i resultatlistan. 🙂

  I valet mellan Järjestyshäiriö och Pertti Kurikan Nimipäivät så väljer jag ju det förstnämnda alla gånger… men fortsätter att hålla tummarna för mina två favoriter in i det sista. 😀

 3. Lukas

  Uppenbart hoppas rockhjärtat i mig på antingen Angelo de Nile eller Pertti Kurikan Nimipäivät.

 4. kort låt

  Nu är finalen som sagt avgjort och Pertti Kurikan Nimipäivät med Aina mun pitää vann. en intressant sak som aftonbladet rapporterade var att låten enbart är 1 minut och 27 sekunder vilket sägs vara rekord. Kan det inte vara en stor nackdel om en låt är så kort eller vad tror ni?

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se