ESC2015 Schlagerpinglan: I dag, lördagen den 28:e februari, kommer Sverige att fortsätta “Melodifestivalen 2015” genom den fjärde deltävlingen. Det kommer även att avgöras nationella finaler inför Eurovision Song Contest 2015 i Moldavien, Slovenien, Ungern och Finland medan Litauen kör en “det bästa ur”-show från sin uttagning och Frankrike presenterar live-versionen av sitt Eurovision-bidrag.

Här nedan ser ni vad som gäller inför kvällen beträffande tider och länkar till webbsändningar. Vill ni veta ytterligare lite mer om uttagningarna eller lyssna på de tävlande bidragen och se vad jag själv givit dem för betyg är det bara att klicka på snabblänkarna nedan eller använda er av flaggorna för att komma till samlingssidorna.


Lördagen den 28:e februari

Moldavien Moldavien: “O Melodie Pentru Europa 2015”, Final:
Tid: kl. 18:45 CETPlats: TM1, eurovision.tv och trm.md
Förutsättningar: 50/50 jury- och teleröster utser vinnaren av 16 tävlande bidrag
Tävlande bidrag: Allt inför den nationella finalen

Sverige Sverige: “Melodifestivalen 2015″, Deltävling 4:
Tid: kl. 20:00Plats: svt.se, SVTPlay, SVT1 och SVT Europa
Förutsättningar: 100 % tittarröster utser 2 finalister & 2 Andra Chansen-bidrag
Tävlande bidrag: Lyssna på 2:30 av de sju tävlande bidragen
Extra info: Snabbkoll på genrepetMello-2015-FAQMelodifestivalen 2015

Finland Finland: “UMK 2015”, Final:
Tid: kl. 20:00 CETPlats: YLE TV2, yle.fi, areena.yle.fi och eurovision.tv
Förutsättningar: 90% tittarröster och 10% juryröster utser vinnaren av 9 tävlande bidrag
Tävlande bidrag: Allt inför UMK 2015-finalen

Slovenien Slovenien: “EMA 2015”, Final:
Tid: kl. 20:00 CETPlats: TV SLO1, rtvslo.si och/eller rtvslo.si
Förutsättningar: Juryn väljer ut två superfinalister av 8 tävlande bidrag sedan väljer tittarna ut vinnaren
Tävlande bidrag: Lyssna på EMA 2015-bidragen

Litauen Litauen: “Eurovizija 2015″, “Det bästa ur uttagningen”:
Tid: kl. (20:00 CET ?)Plats: lrt.lt och/eller lrt.lt
Förutsättningar: Tävlingsbidraget är redan valt, detta är en tillbakablicksshow

Ungern Ungern: “A Dal 2015”, Final:
Tid: kl. 20:25 CETPlats: M1, Dunaworld, eurovision.tv och adal2015.hu
Förutsättningar: Juryn väljer ut 4 superfinalister av 9 tävlande bidrag, sedan utser 100% tittarröster vinnaren
Tävlande bidrag: Allt inför A Dal 2015-finalen

Frankrike Frankrike: Live-presentation av ESC-bidraget
Tid: kl. 20:50 CETPlats: France 2 och france2.fr
Förutsättningar: Internvalda bidraget “N’oubliez pas“ framförs live av Lisa Angell i “Le Grand Show”

Schlagerpinglan: Helst skulle jag vilja se alla de fyra nationella finalerna i lugn och ro var för sig, men eftersom det är uteslutet så blir det Melodifestivalen som får högsta prioritet medan jag slänger små getögon på de övriga fyra showerna lite då och då under tiden. 🙂

Om jag för ovanlighetens skull fick precis som jag ville så skulle resultaten i kvällens olika uttagningarna se ut så här:

Moldavien: önskad vinnare: “Inima fierbinte” med Doinita Gherman
(reserv-vinnare: “I Can’t Breathe” eller “Magia“)

Finland: önskad vinnare: “Crossroads” eller “Lions and Lambs
(reserv-vinnare: “All For Victory”)

Slovenien: önskad vinnare: “Here for you“ med Maraaya
(reserv-vinnare: “Misunderstandings” eller “Alive”)

Ungern: önskad vinnare: “Ne engedj el” med Kati Wolf
(reserv-vinnare: “Wars for nothing”)

Melodifestivalen:
önskade finalister:
Don’t Say No“, Midnight Boy & “Heroes“, Måns Zelmerlöw
önskade Andra Chansen-bidrag:
Make Me (La La La)”, Dinah Nah & “Black Swan”, Caroline Wennergren

Eftersom det är hela fyra länder som gör sina slutliga val så hade det varit helt rätt vecka att få alla sina önskemål uppfyllda och trots att jag egentligen inte tror att det kan vara möjligt så fortsätter jag att hoppas på det omöjliga. Vi får väl se senare i kväll / natt om det blir övervägande glädjetjut eller besvikelser. 🙂

Vilken uttagning ni än väljer att följa så önskar jag er alla en riktigt trevlig Eurovision-kväll och må bästa artister/bidrag vinna/gå vidare. 😀

Andra bloggar om: , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


19 kommentarer till “Snabbguide till kvällens MF- & ESC-händelser”

 1. Schlagerpinglan

  Slovenien skickar “Here for you“ med Maraaya till ESC. 😀

  Uppdaterar:
  Finland skickar “Aina mun pitää” med Pertti Kurikan Nimipäivät
  Moldavien skickar “I Want Your Love” med Eduard Romanyuta
  Ungern skickar “Wars For Nothing” med Boggie

  Ett helrätt, två halvrätta och ett tveksamt resultat, enligt mitt sätt att se på det. 😀

 2. Lukas

  Och Finland skickade Pertti Kurikan Nimipäivät!

 3. Schlagerpinglan

  @Lukas, Just när man hade hoppet uppe om att man kanske skulle få “fyra rätt” trots allt. 🙂

 4. Erkki Kontio

  Satt och lyssnade på webbradion och hoppades, hoppades på att äntligen få ett kanonbidrag från Finland, men HUR i hel…-e röstar ni?? Skandal, är ni fulla hela bunten? Nu får man sitta och skämmas igen, Satin C var underbara, så är det. Skämsmössa på er allihopa. // Erkki

 5. Schlagerpinglan

  I Melodifestivalens fjärde deltävling blev resultatet
  Till Final:
  “Building It Up”, JTR
  “Heroes“, Måns Zelmerlöw

  Till Andra Chansen:
  “Make Me (La La La)”, Dinah Nah
  “Guld och gröna skogar”, Hasse Andersson

  Länkar till alla de 28 Melodifestival-bidragen (som nu får spelas fritt) samt duellerna inför Andra Chansen hittar ni här:
  http://www.schlagerpinglan.se/blog/melodifestivalen-2015-alla-bidragen/

  Själv väntar jag för ovanlighetens skull med att skriva om mina intryck från deltävlingen tills i morgon. Omväxling förnöjer. 😉

 6. Micke

  MIN LISTA

  1. Frankrike
  2. Italien
  3. Danmark
  4. Schweiz
  5. Estland
  6. Slovenien

  7. Nederländerna
  8. Cypern
  9. Irland
  10. Serbien
  11. Malta
  12. Makedonien
  13. Island
  14. Ungern

  15. Georgien
  16. Litauen
  17. Albanien
  18. Finland
  19. Vitryssland
  20. Lettland

  21. Moldavien

  Tänk att det skulle klara sig igenom 17 klara bidrag till ESC i maj innan det kom ett riktigt uselt. Har varit så glad över att det banala har lyst med sin frånvaro men detta ändrade Moldavien på i en handvändning. De hade ett av de allra bästa bidragen överhuvudtaget 2015 i startfältet men tydligen hade de lunch eller något så att de missade det. Istället tog mardrömmen över och när det nu finns 21 finalklara länder har en ulv i fårakläder letat sig in bland de övriga. Tack och lov lyckades inte spoon-gossarna i Ungern fördärva det än mer. Av kvällens finaler är jag mest nöjd med Sloveniens segrare. Moldavien har jag redan nämnt. Ungern är väl ok även om det där hallelujastuket tär en hel del på magsyran. Slutligen då Finland. Lämnade den tävlingen för länge sedan då de redan på tidigt stadium ratade riktigt bra bidrag. När det sedan bara är rester som återstår är det svårt att få till något riktigt matnyttigt.

 7. Josef

  Hej och på återseende igen 🙂 Jag har följt konversationerna här och fascineras av hur olika musiksmaken tenderar vara. När jag nu under kvällen såg Mickes lista kunde jag inte låta bli att skriva min egen lilla topplista! (Detta är vad jag tycker om och inte vad jag tror)

  1. Slovenien
  2. Estland
  3. Lettland
  4. Frankrike
  ********** De fyra första här är enligt mig klart bättre än övriga
  5. Irland
  6. Malta
  7. Moldavien
  8. Finland
  9. Italien
  10 Serbien
  11 Cypern
  12 Island
  13 Georgien
  14 Ungern
  15 Holland
  16 Danmark
  17 Schweiz
  18 Litauen
  19 Albanien
  20 Makedonien
  21 Vitryssland

  Vore kul att se några andras listor! 🙂

 8. Micke

  Jisses vad tusan ser du i Lettlands bidrag Josef? 🙂 Vad är det jag missat? Måste ge bidraget en ärlig chans till för av det jag hört hittills hittade jag ingenting. Men det var länge sedan jag kollade in den nu så de ska som sagt få en ärlig chans. Ska nollställa mig totalt och lyssna. Återkommer med några extra lyssningar i ryggsäcken 🙂

 9. Hannes

  Jag skälv ÄLSKAR Lettlands låt 😀 Precis min smak. Den är så mystisk på något vis, och hennes röst är ju skit bra 😛

 10. Josef

  Hej Micke, kul med din fråga faktiskt. 🙂

  Lettlands bidrag är för mig lite mystiskt. På den första lyssningen så kändes det som om jag skulle få mer eller mindre ett nervsammanbrott. men insåg för mig själv nästa dag att låten har något väldigt annorlunda i sin ambienta vers och extrema kraft när väl refrängen kommer. Varannan gång jag lyssnar låter den som ett bidrag som absolut inte kommer till final och varannan gång som ett bidrag som kanske bara kommer att växa och helt sticka ut från den vanliga “Euromassan”!? Micke jag får lite samma känsla för Lettlands bidrag som jag hade inför Albanien’s 5:e plats 2012 med den här “suus” som för mig var helt fruktansvärd i början men sedan så smått började bli bättre och bättre.

  Moldavien kommer jag tyvärr att få ranka lägre gissar jag. Det var inte någon riktig succé liveframträdandet eller har jag fel?

  Frankrike lät fantastiskt med sitt liveframträdande med Lisa Angel. Årets första “eurotår” vilket har varit väldigt avsaknat från många bidrag. Mest besviken hittills är jag över Serbiens upptempolåt som förvisso inte är någon riktigt dålig låt men Serbien brukar ha så vackra låtar och då speciellt under 00-talet. “Oro” Molitva” Željko Joksimović’s låt “Lane Moje” som ett av de absolut bästa eurovisionbidragen någonsin oavsett land tycker jag.

 11. Johanna

  Min ranking såhär långt i ett startfält med många halvdåliga låtar men nu också två riktigt dåliga är:

  1. Litauen
  2. Cypern
  3. EStland
  4. Italien
  5. Irland
  6. Slovenien

  7. Serbien
  8. Frankrike
  9. Vitryssland

  10. Island
  11. Nederländerna
  12. Makedonien
  13. Danmark
  14. Schweiz
  15. Ungern
  16. Lettland
  17. Georgien
  18. Malta

  19. Moldavien
  20. Finland

  Och nej jag kan inte ranka Albanien eftersom jag inte hört deras nya låt:-)

 12. Micke

  Vi älskar verkligen Moldaviens och Finlands bidrag du och jag Johanna 🙂 Egentligen rankar jag nämligen Finland lika lågt som Moldavien men just med tanke med själva grejen sätter jag upp den lite högre än den är värd egentligen. En fråga om Albanien Johanna. Var hade du placerat den i den gamla versionen?

  Josef: Kul att du uppskattar min fråga 🙂 Som jag sagt så många gånger här så tycker jag så jädra mycket om Schlagerpinglans blogg. Ska jag dock nämna något jag saknar lite av så är det diskussioner. Visst det är kul att höra om folk gillar eller ogillar låtar men det är än mer kul att höra varför folk gillar eller ogillar bidrag 🙂 Jag har inte hunnit ta mig an Lettlands bidrag igen men jag återkommer som sagt om det.

  Av det jag minns av det vi snackat om Josef säger mig mitt minne att vi oftast varit hyfsat överens men nu vet jag en sak där vi inte var det och det var Albanien 2012 🙂 Där är vi faktiskt precis tvärtom. Jag tyckte om låten inledningsvis men ju mer jag hörde den ju mer försvann melodin och jag hörde bara hennes skrik. I Irlands tävling i år var jag livrädd för ett upprepande med Nikki men den vann tack och lov inte 🙂

  Helt överens med dig om Frankrike. Äntligen har de hittat tillbaka till sin själ. Det är detta de är så bra på i ESC. Vi är också överens vad gäller Serbien. Tyvärr har de gått omvänd väg och tappat bort hela sin själ som är de fantastiska balkanballaderna. Förra året var jag nästan sur över deras låt och vägrade nästan lyssna på den. I år sa jag till mig själv att sluta larva mig och ställde därmed in mig på att “nu är det ingen balkanballad men lyssna och bedöm oavsett det.” Har gjort så och är inte sur i år och tycker den är ok men nog sitter den lille jäkeln där på axeln ändå och slår mig i huvudet med en slägga och säger: “Det är ingen balkanballad vilka de ska regera med.”

  Så besviken på Moldavien som i sitt startfält hade både årets bästa och årets sämsta låt. Att de då väljer det sistnämnda gör ju inte direkt att jag fattar tag i deras flagga och springer runt på alla torg i Sverige och firar. Finns bara ett bra gammalt ord som bäst beskriver det bidraget för mig och det är USCH!

 13. Johanna

  @Micke Jag hade Albanien runt mitten med den gamla låten. Alltså placering 11-12 typ men avvaktar den nya låten så får vi se:-)

 14. Johanna

  Jag håller också för övrigt med er om Frankrike! Är jätteglad att de har skickat detta kvalitativa bidrag som är deras bästa på många år!!

 15. Schlagerpinglan

  @Micke, Anledningen till att Moldavien valde just Eduard Romanyutas bidrag beror förmodligen på att de gillade både låten och scenshowen (jag själv vacklar fram och tillbaka inför det) men nu när de skickar detta bidrag så har de på sätt och vis även ordnat så att Ukraina är med i tävlingen i alla fall. Jag vet inte hur pass många sympatiröster de kan få på detta, men faktum är att många är väldigt upprörda över att Ukraina inte är med i år så det är nog inget man ska bortse från helt.

  Uppdaterat: Det finns tydligen många andra teorier om varför Eduard vann men utan någon fakta att stödja det så fortsätter jag att tro / hoppas att allt gick rätt till tills annan information dyker upp.

 16. Nathalie

  Hur i all fridens namn tänker finländarna? Jag antar att det är någon form av politisk korrekthet som har med bidraget att göra.
  Fy fasiken så dåligt!

 17. Micke

  Nu har jag lyssnat en hel del på Lettlands bidrag och efter det har jag både behållit och ändrat min uppfattning om låten. Den åsikt jag hade står fast när det gäller versen som jag ser som något långt ifrån mig. Det är klart om jag skulle få svårt att somna så hade det nog varit en bra grej att lyssna på versen till Lettlands bidrag. Hade somnat direkt 🙂 Däremot har jag fiktiskt kunnat ta till mig refrängen på ett helt annat sätt och på grund av den lyfter jag upp låten några pinnhål på min ranking.

  Nu ska jag göra något som jag hoppas ingen tar illa upp för. Jag ska sänka Finlands bidrag till den nivå där jag egentligen hela tiden har tyckt varit dess rätta plats, alltså lika extremt lågt som Moldaviens bidrag. Mitt hjärta har hela tiden talat för dessa killar i bandet vilket fått mig att sätta den högre än jag egentligen har tyckt. Men det kommer tack och lov en tid som får en att vakna upp och inse att detta är en musiktävling och inget “oh hon var gullig, han var mäktig, de var så jädra häftigt klädda or whatever.” All heder åt dessa finska killarna och jag hoppas av hela mitt hjärta att de har kul som satan när de framträder men nu måste jag bli objektiv och inte tala med hjärtat. Låten räcker inte till helt enkelt. Här är min riktiga ranking där nu även Spanien ingår.

  MIN LISTA

  1. Frankrike
  2. Italien
  3. Schweiz
  4. Danmark
  5. Estland
  6. Spanien
  7. Slovenien

  8. Nederländerna
  9. Cypern
  10. Irland
  11. Serbien
  12. Malta
  13. Makedonien
  14. Island
  15. Ungern
  16. Lettland
  17. Georgien
  18. Litauen
  19. Albanien
  20. Vitryssland

  21. Finland
  22. Moldavien

 18. André

  Än så länge är jag fast i Melodifestivalen och har inte lyssnat in några Eurovison-bidrag ännu, men hoppar ändå in här för att kommentera Finland som jag hörde igår (hittills enda bidraget jag hört i år). Jag läste att det var ett punkband som tävlade vilket väckte mitt intresse och förväntade mig en ny rocklåt att älska. Efter att ha lyssnat så kände jag dock: Vad var det där??
  Nej, Finland lär inte få några poäng av mig det här året, låten var alldeles för konstig, kort och faktiskt riktigt anskrämlig. Fy fan vad dåligt rent ut sagt, att det här går under genren punk/rock får mig att skämmas lite. Tror inte jag kommer ändra uppfattning om låten heller efter några lyssningar för det där…det fungera bara inte. Perkele! 😉

 19. Schlagerpinglan

  @Josef, Hej igen. 😀 Jag kommer själv att lägga upp min topp-21-lista i kväll efter att jag gått igenom lördagens fyra nationella finalerna (inlägg kommer utspritt under dagen om allt går som det ska). Inte helt oväntat så har vi många liknande placeringar men även en hel del väldigt annorlunda, precis som det brukar. 😀

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se