Österrike Schlagerpinglan: I morgon, fredagen den 13:e mars, kommer Österrike att välja ut sitt bidrag till Eurovision Song Contest 2015 genom finalen av sin nationella uttagning “Wer singt für Österreich?“. Här nedan ser ni lite kort info om uttagningen i stort, tid för finalen, länkar till webbsändingen och de sex tävlande bidragen samt mina personliga betyg och åsikter inför finalen:

Allmänt om Österrikes nationella ESC-2015-uttagning:
Wer singt für Österreich?″ inleddes med tre förinspelade program där 6 final-artister snabbt utsågs bland 16 hoppfulla artister. Efter att de sex utvalda fått visa sina musikaliska talanger och framfört vars två specialskrivna ESC-låtar så fick en jury avgöra vilken låt de får tävla med i finalen.
Finalen kan ses via ORF1 och tvthek.orf.at kl. 20:15 CET fredagen den 13:e mars.
50/50 tittar- och juryröster kommer att utse vinnaren.

Startfältet vid finalen av “Wer singt für Österreich?”:

Schlagerpinglans betyg:
♥ “I Am Yours“, The Makemakes live-framträdande ÖsterrikeÖsterrikeÖsterrikeÖsterrikeÖsterrike
Schlagerpinglan: Låten är en vanlig piano-halv-ballad som jag tycker om att lyssna på så länge den pågår men som jag inte känner något behov av att lyssna på igen när den väl slutat. När det inte heller verkar vara något spektakulärt som händer på scenen som får mitt intresse att öka så blir det ett endast ett medelbidrag i mina ögon.
Betyg: 3/5
♥ “Utopia“, Celina Ann live-framträdande ÖsterrikeÖsterrikeÖsterrikeÖsterrikeÖsterrike
Schlagerpinglan: Till en början så var detta en typisk “in-genom-ena-örat-ut-genom-andra”-låt som verkligen inte ville sätta sig men efterhand som tiden gått så har jag börat att få grepp om den. Alltför svårstartad för att jag skulle vilja se den som vinnare, men med sina trevliga slingor så kommer den att lyssnas på här hemma en hel del även efter finalen.
Betyg: 3+/5
♥ “Feel Alive“, DAWA live-framträdande ÖsterrikeÖsterrikeÖsterrikeÖsterrikeÖsterrike
Schlagerpinglan: Trots att DAWA inte riktigt imponerat på mig under uttagningens gång och fortfarande inte känns som några artister i min smak så är detta en av mina absoluta favoriter inför Österrikes final. Låten grep tag i mig från första lyssningen och den har växt till sig ännu mer sedan dess. Med sångröster som kompletterar varandra och små intressanta intrument-gästspel så blir det en helhet som tilltalar och ger mig en glad känsla och sådant kommer man långt på, i alla fall enligt mitt sätt att se på det.
Betyg: 4/5
♥ “Who You Are“, Folkshilfe live-framträdande ÖsterrikeÖsterrikeÖsterrikeÖsterrikeÖsterrike
Schlagerpinglan: Jag tycker att det är väldigt synd att juryn valde ut “Who You Are” till gruppen, för i mitt tycke så har de hela tiden balanserat på gränsen mellan att vara lite charmiga och väldigt “fel”. Deras finalbidrag är för mig en enformig låt som inte ger mig någonting förutom en liten svag växande irritation. Hade de däremot låtit dem tävla med “Ned Au“, som både var charmig och medryckande, så hade de varit med i toppen… men det är ju tyvärr en icke-fråga här i finalen.
Betyg: 2+/5
♥ “Quel Filou“, Zoe live-framträdande ÖsterrikeÖsterrikeÖsterrikeÖsterrikeÖsterrike
Schlagerpinglan: Zoe har varit min favorit-artist genom hela uttagningen och hade hon bara fått tävla med “My Heart Still Beats” i finalen så hade mitt val varit självklart. Med “Quel Filou”, som är en sprallig och charmig låt som måste framföras på franska för att fungera, så är hon likväl en vinnarkandidat i mina ögon men går man endast efter låtarna så kan hon mycket väl bli omsprungen på mållinjen. Finalframträdandet får, som vanligt, fälla avgörandet.
Betyg: 4/5
♥ “Absolutio“, Johann Sebastian Bass live-framträdande ÖsterrikeÖsterrikeÖsterrikeÖsterrikeÖsterrike
Schlagerpinglan: Detta är väl det bidrag som minst passar min personliga smak då jag uppfattar denna saliga mix av synth, opera, funk och vem vet vad som inte helt lyckat och där det skaver både här och där. Däremot så kan jag ge lite uppmuntrande extrapoäng för att de faktiskt har en röd tråd och tänkt till lite vad gäller underhållningsvärdet, även om inte heller det träffade rätt hos mig.
Betyg: 2+/5

Schlagerpinglan: Sammanfattningsvis så står det för min del mellan min favoritartist med en bra låt, “Quel Filou“, och en något mindre intressant artistgrupp med en något mer intressant låt, “Feel Alive“. Vem som jag till slut hoppas får åka till Wien väntar jag med att utse tills jag sett hur bidragen framförs vid finalen, men i nuläget så tror jag nog att jag lutar lite åt den sistnämnda. En bra låt är ju trots allt en bra låt. 😉

Mer om Österrikes uttagning till Eurovision Song Contest (och länkarna till finalartisternas låtar som ej tog sig till final) hittar ni på min samlingssida “Österrike i ESC 2015“.

Andra bloggar om: , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


5 kommentarer till “Österrike 2015: Inför “Wer singt für Österreich?”-finalen”

 1. Micke

  För mig fanns det tre låtar som stod i särklass:

  “Feel Alive“, DAWA
  “Big bang”, THE MAKEMAKES
  “My Heart Still Beats” ZOE

  Märkligt nog valdes två av dessa bort och artisterna får istället ta sig an klart sämre låtar som jag ser det. Detta gäller de två sistnämnda av dessa tre. Riktigt jädra tråkigt men samtidigt blir det lättare att ta ut en favvis och det är definitivt:

  “Feel Alive“, DAWA

 2. Micke

  I synnerhet The Makemakes bidrag som gick vidare. Skojar de? Absolut inget fel på det men de kan väl inte på fullt allvar hävda att de inte hör ett av John Lennons bidrag från början till slut. Ibland undrar jag faktiskt 🙂

 3. Johanna

  Jag tycker att The makemakes är överlägset bäst i detta startfält även om de nu får tävla med den sämre av sina två låtar. Efter de är det Dawa som gäller. De andra skulle inte komma särskilt högt på min ranking iaf!

 4. Adri

  min personliga favorit är “quel filou”, det känns som en låt som verkligen skulle komma till sin rätt på en stor scen och så har Zoe riktigt mycket utstrålning tycker jag. Jag tycker dessutom att Zoes låt passar väldigt bra in med låtarna som hittills valts.

 5. Jompa

  The Makemakes är klart bäst. Tyckte den var lite småtrist på spotify men live så rycker de upp sig massor.

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se