Schlagerpinglan: Här följer en presentation av ett av bidragen som tävlar i Eurovision Song Contest 2015, inklusive länkar till bidraget, låttexten, intervjuer, relevanta infosidor och mycket mer.

Genomgången inleds med lite information om landets ESC-medverkan genom tiderna och avslutas med en titt på oddslistan samt mina personliga åsikter om bidraget och dess chanser i Wien. Se samlingssidan för hela samlingen med alla de övriga ländernas presentationssidor:

Finland
Land: Finland deltagit 48 gånger – vunnit 1 gång: 2006
TV-bolag: YLE se eurovision.tv för landets hela ESC-historik
Debutår: 1961 Laila Kinnunen kom då 10:a av 16 med “Valoa Ikkunassa

Finlands ESC-resultat sedan två-semifinals-systemet infördes 2008:

2014: Something better“, Softengine 11:a i finalen
2013: Marry me“, Krista Siegfrids 24:a i finalen
2012: När jag blundar“, Pernilla Karlsson 12:a i semi 1
2011: Da Da Dam“, Paradise Oskar 21:a i finalen
2010: Työlki Ellää“, Kuunkuiskaajat 11:a i semi 1
2009: Lose Control“, Waldo’s People 25:a i finalen
2008: Missä Miehet Ratsastaa“, Teräsbetoni 22:a i finalen“Aina Mun Pitää”, Pertti Kurikan Nimipäivät

Lyssna på Finlands Eurovision-bidrag & lär känna artisterna:

Bidrag: Aina Mun Pitää final-framträdandeofficiell videotext
Fler tolkningar av ESC-bidraget: semifinal-framträdande
Artister: Pertti Kurikan Nimipäivät officiell webbplatstwitteryoutubefacebookwikipedia
Artist-presentations-video-klipp: “It’s PKN for Finland” (1:03 – eurovision.tv – 1:a mars)
“Consequence of Sound meets PKN” (11:24 – 25:e feb)

Startnummer: nr 5 i Semifinal 1 (19:e maj)
Låtskrivare: Pertti Kurikan Nimipäivät (t&m)
Uttagning: YLE arrangerade återigen den nationella uttagningen “Uuden Musiikin Kilpailu” för att utse sitt ESC-bidrag och efter tre semifinaler med totalt 18 tävlande bidrag så var det den 28:e februari dags för 9 finalister att göra upp om segern. De civila jurygrupperna som stod för 10% av rösterna hade gruppen Satin Circus som favorit men tittarna som stod för 90% av rösterna ville att PKN skulle vinna, och så blev det. Läs mer om finalen av UMK 2015 här: “Finlands Eurovision-bidrag 2015“.

Presentationer av bidraget och artisterna (på engelska):
esctoday.com eurovision.tv

Odds (2015-04-11): Ej vidare till final (plats 12 av 16) & topp-fem (plats 5) av de 40


Åsikter och spekulationer om Finlands bidrag och chanser i Eurovision 2015:

Schlagerpinglan tycker: Inte till final FinlandFinlandFinlandFinlandFinland Betyg: 1+ / 5
Jag glädjer mig åt att Finland hittat tillbaka till någon form av finsk rock (steget mellan punk och rock är inte så stort i min värld) men där slutar tyvärr glädjen inför det finska bidraget för mig i år. Visst är valet hjärtevärmande på något sätt och om de finländska tittarna verkligen står bakom gruppen så gör de naturligtvis alldeles rätt som skickar dem till Wien… men det är tyvärr inget som faller mig i smaken. Lite extra surt känns det dock för mig då jag vet att de hade två riktigt bra bidrag i sin uttagning (“Crossroads“ och “Lions and Lambs“) som jag gärna sett att de skickat i stället men man kan inte alltid få som man vill.
Schlagerpinglan tror: Till final
Enligt oddsen så har det finska bidraget svårt att ta sig till final, men är likväl tippad att vara bland de fem som har störst chans att vinna finalen. Hur konstigt det än låter så tror jag att båda scenarierna är lika troliga. Går man enbart efter låten så bör det inte kunna räcka till final, men precis som i fallet med Conchita Wurst så kan budskapet artisterna för med sig betyda mer än själva låten. Allt beror på hur vindarna blåser i maj men eftersom de tävlar i den (vad som verkar vara den lite enklare) första semifinalen så tror jag i nuläget på en finländsk skräll.

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


10 kommentarer till “Finland: “Aina Mun Pitää” – Pertti Kurikan Nimipäivät”

 1. Hannes

  Tror det blir högt i telefon röstingen, men lågt i juryn. Inte säker på vilken plats de kommer komma på :L

 2. Adri

  Precis som Hannes så tror jag att telefonrösterna kommer ha denna högt i semin (kanske tyvärr till och med vinnare) medan juryn antagligen kommer ha den sist (eller på botten 3 i alla fall) vilket gör att de borde hamna ungefär 7-10:e plats i semifinalen och om det blir ungefär samma 50/50-resultat i finalen så blir det väl 13-18:e plats i finalen.

 3. Johanna

  Det enda som är bra med denna låten är att den är kort (för hade inte orkat med den i 1,5 minuter till) och ett litet pluspoäng för att den är på finska och inte engelska. Där slutar det positiva. Denna är rent av ihop med Moldavien två av de sämsta låtarna som någonsin skickats till ESC. Jag gillar vanligtvis punk(jajemän) och rock men denna är inte ens någon riktig punklåt i mina öron. Men ja de kommer gå till final, tror även juryn kommer ha de högt. Ingen skulle dock bli gladare än jag om jag hade fel i detta fallet. Utesluter inte en “Ryssland 2012” heller….

 4. Kerstin

  Jag har ganska svårt att bedöma det här. Det är verkligen inte den typ av musik som jag lyssnar på, dels är den väldigt kort så det är svårt att få något egentligt begrepp om den. Det är i stort sett bara något vrålande i en och en halv minut. Ändå är inte detta bidrag sämst för mig i årets ESC, det är Storbritannien. Eftersom folk som röstar ofta tar hänsyn till andra aspekter än just själva låten så är jag inte ett dugg förvånad om Finland skulle vinna alltihop. Men usch vad trist det vore om den här låten vann ett år då det finns så många bra låtar med. Börjar andra saker att väga tyngre än låten i ESC så kommer mitt intresse att dala sakta. Final. Betyg 1/5.

 5. Micke

  Har funderat om jag ska låta bli att skriva något om Finland på grund av hela grejen men det blir en kortis.

  Jättekul att dessa killar verkligen får ha kul och verkligen vara med. All heder till dem men trots att jag är rockare kan jag inte tycka om det här. Det räcker helt enkelt inte till. Men en sak ska de i alla fall få från mig och de är att de inte är sämst. Moldavien är ju med i år med något som kallas “ett bidrag”.

  BETYG: 1/10

 6. Johanna

  @micke Well spoken och tycker exakt samma!!!

 7. Josef

  Detta ser jag fram emot mest av att se, det finska bidraget. Jag lekte lite med tanken att sångaren i den extremt monotona melodin improviserar röstläget här och där. Deras utstrålning, vilja att använda riktiga instrument och finska modersmålet. Från början tills nu har detta varit en låt jag bara känt mig illamående av men sedan i genomlyssningen av alla låtar där denna låt tar plats efter Nederländernas aj aj aj aj så kände jag, WOW! Ingen vill erkänna detta utan i smyg röstar man på Finland eftersom det finns sååå många bra men tyvärr likvärdiga låtar. Detta kommer att locka röster genom det där skrattet eller känslan av frihet man får, och skitlåten eller hur man uttrycker sig endast blev en mindre parentes… Fågel eller fisk?! Jag tror att ta sig till final för Finland blir det svåra. Sedan kan allt hända. Just nu håller jag Belgien eller Slovenien som vinnare om jag ska gissa det 🙂

 8. Josef

  Micke: Jag är helt överens om Moldavien. Speciellt efter att sett hans uppträdande i Riga, det var gräsligt tycker jag 🙁

 9. Lukas

  Och här är jag som bekant helt ensam med att tycka att detta är helt fantastiskt! Undrar lite om det faktum att jag själv har Aspergers (om än rätt mild) kan spela in lite på detta, men i vilket fall tycker jag det känns så coolt att se dessa grabbar med sin tuffa attityd, funktionshindrade till trots. För det är detta som påminner mig om vad punk är. Det som jag gillar med punk är att man skiter i att snöra in sig på metaforer för att göra en låt längre eller vad man måste göra för att det ska platsa in i någon mall, utan istället är rakt på sak och sjunger precis vad man känner för. Punk är kompromisslöst. Full femma från mig!

 10. Isabell

  Hm..spontant så är detta inte alls min musiksmak. Så om jag helt och hållet skulle gå efter det så skulle den definitivt hamna sist av alla.
  Känner absolut stor sympati för finländarna som som i fronten för denna musikaliska grupp. Det är nog inte många andra länder som skulle göra det.
  However…jag röstar framför allt på musiken, om jag gillar den. Och denna låt gillar jag INTE!
  Tror ej heller att den kommer att gå till final.
  Thats it!

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se