Schlagerpinglan: Här följer en presentation av ett av bidragen som tävlar i Eurovision Song Contest 2015, inklusive länkar till bidraget, låttexten, intervjuer, relevanta infosidor och mycket mer.

Genomgången inleds med lite information om landets ESC-medverkan genom tiderna och avslutas med en titt på oddslistan samt mina personliga åsikter om bidraget och dess chanser i Wien. Se samlingssidan för hela samlingen med alla de övriga ländernas presentationssidor:

Grekland
Land: Grekland deltagit 35 gånger – vunnit 1 gång: 2005
TV-bolag: NERIT se eurovision.tv för landets hela ESC-historik
Debutår: 1974 Marinella kom 11:a av 17 med “Krassi, Thalassa Ke T’agori Mou

Greklands ESC-resultat sedan två-semifinals-systemet infördes 2008:

2014: Rise Up“, Freaky Fortune feat. Riskykidd 20:e i finalen
2013: Alcohol Is Free“, Koza Mostra feat. Agathon Iakovidis 6:a i finalen
2012: Aphrodisiac“, Eleftheria Eleftheriou 17:e i finalen
2011: Watch My Dance“, Loucas Yiorkas feat. Stereo Mike 7:a i finalen
2010: OPA“, Giorgos Alkaios & Friends 8:a i finalen
2009: This Is Our Night“, Sakis Rouvas 7:a i finalen
2008: Secret Combination“, Kalomira 3:a i finalen


“One Last Breath”, Maria Elena Kyriakou

Lyssna på Greklands Eurovision-bidrag & lär känna artisten:

Bidrag: One Last Breath final-framträdandevideotext
Fler tolkningar av ESC-bidraget: ESC-versiongrekisk version: “Mia Anapnoí̱”
Artist: Maria Elena Kyriakou twitteryoutubeinstagramfacebookwikipedia
Artist-intervju/presentation-klipp: Intervju av esckaz.com (5:26 – 18:e april)
Intervju av esckaz.com (5:35 – 27:e april)
Intervju av wiwibloggs (3:00 – 27:e april)
Intervju av Eurovision Radio International (5:52 – 7:e maj)
Intervju av eurovision.tv (0:55 – 3:e april)
It’s Maria Elena for Greece” (1:01 – 5:e mars)

Startnummer: nr 6 i Semifinal 1 (19:e maj)
Låtskrivare: Efthivoulos Theocharous (m), Maria-Elena Kyriakou (m), Vangelis Konstantinidis (t), Evelina Tziora (t)

Uttagning: Den 4:e mars valde TV-bolaget NERIT ut sitt ESC-2015-bidrag genom en nationell final med fem tävlande bidrag. Vinnaren utsågs med hjälp av 50/50 tittar- och juryröster, där båda grupperna var överens om att Maria Elena Kyriakou skulle få de högsta poängen. Läs mer om finalen av Eurosong 2015 – A MAD Show här: “Greklands Eurovision-bidrag 2015

Presentationer av bidraget och artisten (på engelska):
esctoday.com eurovision.tv

Odds (2015-05-08): Ej vidare till final (plats 11 av 16) & mitten-tippad (plats 21) av de 40


Åsikter och spekulationer om Greklands bidrag och chanser i Eurovision 2015:

Schlagerpinglan tycker: Ej till final GreklandGreklandGreklandGreklandGrekland Betyg: 3- / 5
Njae… det jag brukar gilla med de grekiska bidragen är att de oftast lyckas ge sina bidrag ett litet stänk av Grekland men årets låt är kliniskt ren från alla sådana tongångar och därmed en liten besvikelse i mina ögon. Visst, det är en storslagen ballad med gripande text som Maria framför helt acceptabelt men den lyckas aldrig riktigt gripa tag i mig utan känns lite opersonlig. Hade de valt att skicka den grekiska versionen i stället så hade jag förmodligen hoppats på final för Grekland i år igen, men med denna ganska ointressanta sak så hamnar Maria Elena relativt långt ner på min personliga lista.
Schlagerpinglan tror: Till final
Om något annat land ställt upp med “One Last Breath” så tror jag att de hade riskerat att missa finalen men Grekland har en förmåga att locka till sig röster vad de än skickar så det borde kunna fungera även denna gång. Det är ju trots allt en stark ballad med gripande text som mycket väl kan tilltala jurygrupperna och en hel del tittare, så varför inte. Helt självklart tror jag dock inte att det är utan 2015 skulle kunna bli det år då även Grekland får känna på tomheten när ESC-äventyret tar slut redan i semifinalen… men trots min tvekan så gissar jag att det dröjer i alla fall ett år till innan det händer.

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


14 kommentarer till “Grekland: “One Last Breath” – Maria Elena Kyriakou”

 1. Johan

  Jag tror att det skulle vara nyttigt för Grekland att missa finalen för en gångs skull, för det har varit sviktande kvalité i bidragen de senaste åren. När Sverige missade finalen var det spiken i kistan och sedan dess har vi lyckats skörda många fina placeringen (med undantaget för 2013).

  I och för sig har ju Grekland en finanskris att tänka på också, och en vinst är nog inte aktuell tills dess att de har hamnat på fötter igen – något som lär dröja.

 2. Hannes

  Den är inget specielt i mina öron, varken dålig eller bra

 3. Schlagerpinglan

  @Johan, Nej, en grekisk vinst är nog inget som TV-bolaget siktar på då de har svårt nog att få ihop deltagandet överhuvudtaget. Jag tror dock liksom du att det hade varit nyttigt för dem att missa finalen ett år men är samtidigt lite orolig för att de kanske tar det på fel sätt och hoppar av i stället. Som sagt, de har ju det “lite” kämpigt ekonomiskt sett.

 4. Kerstin

  Det är möjligt att låten höjt sig några snäpp om det framförts på grekiska men det hade förmodligen inte hjälpt att charma mig. En ok ballad men ack så tråkig. Här finns inget som berör mig eller som får mig att vilja höra låten igen. Jag tippar ingen final. Betyg 2/5.

 5. André

  Jag tycker inte den här låten är dålig men inte bra heller. Det här är ett typiskt exempel på en av många låtar som försvinner i mängden bland alla ballader. Jag kommer inte ihåg hur låten gick trots att jag nyss lyssnade på den. Anonymt och intetsägande. MEN trots detta tror jag att Grekland går till final, just för att det är Grekland, de tar sig alltid till final, oavsett vad. Men det lär nog bli en rätt låg placering i finalen, vilket kanske är skönast för grekerna som slipper oroa sig för seger.

 6. Max

  Jag tror inte att en missad finalplats skulle vara nyttig för Grekland alls faktiskt, eftersom att de troligtvis skulle tappa intresset för tävlingen totalt och hoppa av Eurovision inför 2016. Förra året fick de en av deras lägsta placeringar på väldigt många år, och även fast Grekland kom till final så verkade man ta resultatet dåligt och var skeptiska till att tävla. Så därför vore det bra om Grekland kom till final i alla fall.

 7. Adri

  Jag tror att Grekland för första gången kommer riskera att missa finalen. De har större risk än nånsin att göra det tycker jag det känns som men jag tror nog de lyckas få plats 9-10 i semin och därför avancera men jag tror den får ungefär samma placering som i fjol mellan 18-24.

 8. Johan

  Kommer ni ihåg när Turkiet missade finalen 2011, de som ALDRIG skulle missa finalen? 😀

  Och är det så att de enbart tävlar för att del lyckas hamna på bra placeringar kan de lika gärna dra, för då fattar de inte alls konceptet och kan tjura med Turkiet istället.

 9. Schlagerpinglan

  Jag är väldigt kluven i den här frågan, för å ena sidan så tycker jag att det är årets bidrag som ska bedömas och inget annat, och därför ser jag det som självklart att Grekland riskerar att missa finalen i år. Å andra sidan så vet jag att jag kommer att dra en lättnadens suck om de trots allt går vidare, hur “orättvist” det än är mot de bidrag som är “bättre”. (Visst, de som går vidare gör det helt rättvist eftersom de fått rösterna, men jag tror ni förstår vad jag menar.) Som sagt, risken är att Grekland tröttnar och följer i Turkiets fotspår (även om det är tal om att de eventuellt är på väg tillbaka) om de missar finalen och det vill jag absolut inte. Grekland brukar trots allt kunna bidra med intressanta bidrag.

 10. Markus- mittgrekland.se

  Ja, jag håller med dig. Det kan vara året då Grekland inte tar sig till final.

 11. Kerstin

  I det här fallet håller jag helt med Johan. Visst det är kul med många länder som deltar och jag ser gärna Grekland och Turkiet i tävlingen men om dom bara är med så länge det går deras väg och de tar sig till final så kan jag faktiskt undvara dessa länder. Jag tycker det roligaste är länder som skickar bra bidrag och tar tävlingen på allvar och sen vilka dessa länder är spelar mindre roll. Nej, vill Grekland ta sig ur pga barnsligheter som att de inte tar sig till final så får dom gärna göra det för min skull.

 12. Schlagerpinglan

  @Kerstin, Jag förstår helt klart både ditt och Johans resonemang och tycker egentligen att ni har helt rätt, det är därför jag är så kluven i frågan. Men… även om jag själv aldrig skulle få för mig att rösta på ett bidrag för att få landet att stanna kvar i tävlingen så måste jag som sagt medge att jag likväl hoppas att det går tillräckligt bra för dem så att de inte frestas att kasta in handduken.

  I år tror jag dock inte att risken är speciellt hög att det är just Grekland som får de flesta “snälla-stanna-kvar”-rösterna, utan det är nog snarare Australien som kan få lite extra skjuts i poängräkningen. Detta är dock en helt annan fråga och då jag själv gillar bidraget så klagar jag inte alltför högljutt om det får lite extraröster. Alla röstar ju trots allt efter sitt eget hjärta.

 13. Johanna

  För mig är detta en självklar finalist- och inte bara för att det är Grekland utan för att det finns en sju-åtta sämre bidrag i denna semin. i andra semin hade de varit rökta däremot. Är dte någon gång Grekland inte skulle gått till final så är det förra året för den kan ha varit ett av de sämsta bidragen någonsin (ihop med Frankrike förra året som var ännu värre) Hon sjunger bra och det är en snygg ballad. På min ranking plats 19/40

 14. Lukas

  Innan jag ger min bedömning så tippar jag att Grekland kommer nå finalen. Men låten i sig är ganska intetsägande precis som många här sagt innan mig, och sen tror jag att det faller också på att hon inte sjunger bra engelska. Det hade säkert blivit annorlunda om hon höll sig till modersmålet. Å andra sidan kanske många uppfattar denna som en befrielse om man inte tycker om Finlands punkare (vilket jag visserligen gör) som uppträder strax innan. Grekland kommer gå till final, men nätt och jämt och förmodligen sluta på högra delen av resultattavlan. 2/5.

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se