ESC2015 Schlagerpinglan: I kväll klockan 21:00 startar den första semifinalen av Eurovision Song Contest 2015 och traditionsenligt så ger jag mig därför på den obligatoriska gissningen.

Här nedan ser ni vilka tio länder som jag tror tar sig vidare till finalen från kvällens semifinal. (Med reservation för att jag kanske ändrar mig efter att ha sett själva showen.):

Schlagerpinglan tror på följande bidrag från ESC 2015 – Semi 1: (i startordning)
Moldavien Moldavien – “I Want Your Love“, Eduard Romanyuta
Belgien Belgien – “Rhythm Inside“, Loïc Nottet
Finland Finland – “Aina Mun Pitää“, Pertti Kurikan Nimipäivät
Grekland Grekland – “One Last Breath“, Maria-Eleni Kyriakou
Estland Estland – “Goodbye To Yesterday“, Elina Born & Stig Rästa
Vitryssland Vitryssland – “Time“, Uzari & Maimuna
Ryssland Ryssland – “A Million Voices“, Polina Gagarina
Albanien Albanien – “I’m Alive“, Elhaida Dani
Rumänien Rumänien – “De la capăt / All Over Again“, Voltaj
Georgien Georgien – “Warrior“, Nina Sublatti

Schlagerpinglan: Av ovanstående länder så är det endast tre länder som jag ser som “klara” finalister och det är Ryssland, Estland och Georgien.

Därefter så finns det ett antal länder som jag också tror väldigt mycket på men som skulle kunna missa finalen av en mängd olika anledningar: Belgien, Finland, Rumänien, Moldavien och Albanien.

Till sist så har vi då Grekland och Vitryssland som jag är väldigt osäker på men som jag likväl väljer att tro på då Grekland trots allt är Grekland och Vitryssland i grund och botten har en (enligt mig) final-värdig låt.

Som vanligt så känner jag mig inte alls säker på min gissning utan skulle t.ex. kunna tänka mig att byta ut Vitryssland mot Armenien, som jag också ser som en möjlig finalist. Någon gång måste man dock sluta att vela så nu får min gissningslista se ut som den gör här ovan. 🙂

Mina personliga favoriter inför semifinalen, som jag hoppas tar sig vidare, var däremot mycket lättare att utse, och de är följande:

Schlagerpinglans hoppas på följande bidrag från ESC 2015 – Semi 1:
Estland Estland – “Goodbye To Yesterday“, Elina Born & Stig Rästa
Ryssland Ryssland – “A Million Voices“, Polina Gagarina
Belgien Belgien – “Rhythm Inside“, Loïc Nottet
Moldavien Moldavien – “I Want Your Love“, Eduard Romanyuta
Vitryssland Vitryssland – “Time“, Uzari & Maimuna
Nederländerna Nederländerna – “Walk Along“, Trijntje Oosterhuis
Georgien Georgien – “Warrior“, Nina Sublatti
Rumänien Rumänien – “De la capăt / All Over Again“, Voltaj
Makedonien Makedonien – “Autumn Leaves“, Daniel Kajmakoski
Danmark Danmark – “The Way You Are“, Anti Social Media

Schlagerpinglan: Redan efter jag sett klipp från den andra repetitionen så fick jag en ganska klar bild av vilka som var mina favoriter, se genomgången här, men när det gäller vilka jag tror har en realistisk chans att ta sig vidare så är jag desto mer osäker. Alllt är som vanligt m.a.o.. 😀

Om man endast går efter de absoluta personliga favoriterna, d.v.s. de man är lite extra engagerad i och som kan få ens goda humör att bli lite naggat i kanten om de skulle missa finalen, så har jag i denna semifinal (i skrivandets stund) fem stycken: Estland, Ryssland, Belgien, Moldavien och Vitryssland. Går bara de vidare så tror jag att resultatet kan anses vara helt OK för min del. Går även de övriga fem vidare så ser jag det som en bonus men räknar med att en del favoriter bara måste falla, det verkar vara en naturlag. 🙂

Som vanligt så påpekar jag att mina gissningar inte ska tas på för stort allvar utan endast är tänkt som ett roligt tidsfördriv och inte bör användas som grund för några större vadslagningsbeslut. 🙂

Uppdaterat: Nu är det snart dags för den första semifinalen av Eurovision Song Contest 2015 att dra igång och jag önskar er alla en riktigt trevlig ESC-kväll och må vi alla få med i alla fall några av våra personliga favoriter till finalen. 😀

Andra bloggar om: , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


21 kommentarer till “Eurovision 2015: Dags att gissa semifinal 1”

 1. Micke

  Detta är min ranking av semifinal med lite plus och minus om de som jag har båda varianterna av. Avslutar sedan med att nämna de sex jag tror missar final:

  1. (6) Estland
  + Stigs bonolika röst som för oss in i låten och får upp förhoppningarna på vad som komma skall. Hoppas bara han får till det även live. Dessutom låten givetvis som jag tror kommer att spelas lång tid framöver på många ställen runt om i Europa.
  – Elinas tyvärr helt omatchade höga tonläge som när hon träder in i låten liksom blir till ett otrevligt uppvaknande från den tidigare mysiga stämningen i låten. Dessutom är jag rädd för att det intränade kyliga som ska vara mellan dem i låten slår bakut och för ett otränat öga kan uppfattas som att de helt enkelt inte klickar tillsammans.
  2. (7) Rumänien
  + Den rumänska delen i bidraget som är levande från första till sista sekund. Mycket vackert med rumänska. Sångaren känns äkta och låten är klockren. Älskar Coldplaysoundet i låten.
  – Den engelska delen av bidraget som är helt obegriplig. Förstår lika lite där av vad han sjunger så frågan blir bara VARFÖR. Sångaren känns oäkta och låten är halvvägs ned till bottenplattan.
  3. (9) Belgien
  + En låt som tog tid att ta till sig men nu sitter både rytmen och gunget. Har fått höra av flera här att det var jag som fick dem att fatta hur bra Holland var förra året. Då får jag väl kontra då och säga att utan vissa personers lovord till detta bidraget så hade jag aldrig hittat rätt
  – Sångaren och åter igen sångaren. Har alltid haft extremt svårt för killar som sjunger i falsett och jag får verkligen stålsätta mig här för att inte skrubba bort låten från där den är placerad just nu för mig.
  4. (10) Danmark
  + En glad, härlig flirt med tidigt 70-tal. Inte 60-tal som en del vill ha den till, möjligen väldigt sent i så fall. Blir helt enkelt på gott humör av bidraget och i synnerhet av refrängen. Gillar grejen med band och doatjejer.
  – Även här handlar det om bandet. Ibland blir det lite för mycket pojkband över det hela. Det jag dock har mest svårt för är sångaren tryck på AHH i refrängen. “It´s the way you………AHHH”. Så låter det tack och lov inte i videon men kan sångaren möjligen skrapa bort det även live?
  5. (13) Ryssland
  + Härlig powerballad som griper tag. En av festivalens bästa sångerskor som verkligen vet att behandla sin röst. Borde gå vidare lätt men iom att det är just Ryssland är jag inte säker.
  – Fredsduvor inom ESC brukar ofta vara väl magstarka eller vad säger Schweiz 2006 🙂 I år balanserar det på än ännu svagare lina då bidraget kommer just från Ryssland. Ska det ha betydelse? Nej absolut inte för detta är ESC inte politik.
  6. (14) Nederländerna
  + Nederländerna skickar en oerhört stark sångerska med en lättrallad låt som sätter sig. Absolut ett plus för de som ska rösta och hör den för första gången. Har märkt att den går genom generationer.
  – Ett klart steg tillbaka för Nederländerna som annars haft två grymt starka bidrag två år i rad. Samtidigt som refrängen sätter sig lätt kan det bli lite väl lätt och nästan orsaka obehag vissa stunder. Personen som gjort texten till refrängen fick inget extra hoppas jag.
  7. (15) Albanien
  + Årets växare. Inledningsvis hade jag den på plats 39 men sakta men säkert har jag växt in i låten. Känns som en stark sångerska som kan leverera.
  – Just det faktum att det tar tid för låten att sätta sig är ju definitivt ingen fördel när det gäller många som röstar i ESC som hör låten för första gången.
  8. (24) Makedonien
  Mitt stora hatobjekt inledningsvis. Dels för att den som kom tvåa var min favvis men även för att den var så tråkig. Sedan växte den plötsligt till sig för mig och rätt upp i rankingen for den. Sista ordet var dock inte sagt och i Makedonien var de i full färd med att bygga en ny hiss. Tyvärr en hiss vars enda riktning var nedåt. Hissen togs i bruk i samband med att makedonierna beslutade sig för att framträda med bidraget på engelska. Den stora vajern i hissen brast och hissen for i backen och har blivit kvar där sen dess.
  9. (30) Georgien
  Ganska tråkig låt men i brist på annat
  10. (31) Grekland
  Ganska tråkig låt men i brist på annat

  ——————–

  11. (32) Serbien
  12. (33) Armenien
  13. (34) Vitryssland
  14. (35) Ungern
  15. (39) Finland
  16. (40) Moldavien

  DE SOM JAG TROR MISSAR FINAL: Tar dem i bokstavsordning.

  Armenien: Tror de är för udda och sprider ut sig för mycket
  Georgien: Tror den helt enkelt är lite för mycket för ESC-publiken
  Grekland: Ett sömnpiller som många nog tar toapaus under är jag rädd för
  Moldavien: Helt enkelt för att den är överlägset sämst i år och jag tror på ESC-röstarna 🙂
  Ryssland. Given till final men tror inte den kommer dit då mindre nogräknade alltid måste blanda in politik
  Ungern: En liten fredsduva som jag inte tror räcker fram helt enkelt

 2. Micke

  Har fått kritik av polare för att jag inte vågar säga något om Finland. Det vågar jag visst och gör det nu 🙂

  + Härligt, jag helt enkelt underbart att det finns en marknad för dessa killar och andra i samma situation. Gläds enormt för deras skull.
  – Låten och deras spel räcker helt enkelt inte till. Man märker tyvärr att det fattas en hel del i detta. Sanningen är nog tyvärr att hade andra spelat så här och med den här låten så hade den varit glömd för länge sedan.

  Detta till trots kan jag inte låta bli att hålla tummarna för dem ändå. GO BOYS GO

 3. Johan

  Då kör jag min lilla gissning (utan inbördes) :

  Ryssland
  Estland
  Belgien
  Rumänien
  Albanien
  Grekland
  Georgien
  Finland
  Vitryssland
  Armenien

  Nederländerna är nog rimligtvis en finalkandidat men kan nog glömmas bort. Kompetent men sticker tyvärr inte ut.

  Danmark kan nosa på en finalplats. Underskatta aldrig feelgood, framförallt inte i semin.

  Serbien kan även den lyckas knipa en finalplats trots att låten inte är något att hänga i granen. Skulle gärna se att hon kommer tillbaka med en bättre låt om något år.

  Ungern är ett litet frågetecken. Vissa älskar den, de flesta andra verkar som jag tycka att den är rätt trist.

  Moldavien – Jag tror juryn hindrar denna från att kvalificera, hur mycket röster de än skulle få från folket (vilket jag tror är ett lågt antal ändå)

  Makedonien – En förstörd pärla. Trist :/ Halkar längre och längre ner på min lista.

  Den här semin är väldigt svår att tippa på marginalen. Det finns en handfull självklara och sedan har vi där på plats 7-13 som är otroligt svåra att placera. Ska bli mycket spännande att se vilka 10 som kvalar.

 4. Schlagerpinglan

  @Johan, Jag skulle inte bli förvånad om du får rätt om Moldavien, för även om tittarna kanske gillar showen så lär juryn vara desto kyligare inställd till den. Jag fortsätter dock att tro/hoppas att detta överdrivna nummer får en plats i finalen.

  Kan bara instämma vad gäller Makedonien. Jag gillar både låt och artist men kan inte förstå hur de kunde låta en helt annan grupp komma in och ta över allt. Man ska kanske inte såga idén innan man sett slutresultatet… men det känns inte alltför lovande.

  @Micke, Så du tror på allvar att Ryssland kan missa finalen, trots alla sina grannländer? Jag hoppas verkligen att du har fel i så fall för det skulle vara en stor skandal om en sådan bra låt åker ut enbart p.g.a. orelevanta saker.

 5. Nathalie

  Dessa 10 tror jag går vidare ikväll:
  Ryssland
  Estland
  Vitryssland
  Georgien
  Armenien
  Rumänien
  Moldavien
  Grekland
  Belgien
  Albanien

  Dessa 10 vill jag ha vidare:
  Estland
  Vitryssland
  Moldavien
  Belgien
  Serbien
  Albanien
  Moldavien
  Rumänien
  Ryssland
  Georgien

  När det gäller Finland så kan jag ärligt talat inte tro att den går vidare, och jag kommer bli rejält förbannad om den tar sig vidare.

  Om sanningen ska fram är jag dock inte särskilt intresserad av bidragen i den första semin. Estland är för mig överlägset bäst. Jag hoppas de får till en snygg show. Dessutom är jag lite nyfiken på Albanien.
  Samt så undrar man ju hur utbuad Ryssland blir i år…

 6. ESC-Panelen (Robban)

  Följande tror jag går vidare

  Belgien
  Nederländerna
  Finland
  Grekland
  Estland
  Serbien
  Ryssland
  Danmark
  Makedonien
  Rumänien

 7. Micke

  Schlagerpinglan: Ja, det är något inom mig som skriker ut att vi kan få se en riktig skräll med Ryssland ikväll. För mig är den solklart till final men det där med att blanda in politik i allt har väldigt många svårt att hålla sig ifrån. Dessutom har vi sett det förut. Vad tusan var det egentligen som hände med Israel förra året för att bara nämna ett exempel. Obegripligt. Jag hoppas dock att min magkänsla är fullständigt fel för jag vill se ett ESC utan inblandning av politik. Visst är vi överens om det alla ESC-älskare? 🙂

  Nathalie: Är enig med dig om att Finland borde missa final men jag kan nästan äta upp mina skor på att de går till final 🙂 Låtmässigt hoppas jag definitivt på att de missar.

 8. Schlagerpinglan

  @Nathalie, Mmm… det har varit tal om att de testat fejkapplåder under repen, kanske i ett försök att dölja eventuella burop. Jag vet att åsikterna är delade huruvida det är respektfullt eller ej att bua ut någon som uppträder men själv hoppas jag att de lyckas dölja buandet på något sätt för det fördärvar så mycket för så många.

 9. Micke

  Det inte bara fördärvar, det visar människan från dess allra sämsta sida. Respekt är en av de två saker som mest glömts bort i vårt samhälle. Den andra är att använda blinkers i trafiken 🙂

 10. Max

  Min gissning av dagens semifinal om vilka som tar sig vidare: 😀

  1. Estland
  2. Ryssland
  3. Nederländerna
  4. Grekland
  5. Rumänien
  6. Belgien
  7. Albanien
  8. Georgien
  9. Makedonien
  10. Moldavien

  Nederländerna verkar ha gått från en klar finalist i mångas ögon till en som seglar runt 8-12-plasten. Synd tycker jag, även fast låten inte fått rätt inramning alls. Skulle inte ha något emot att Ryssland seglar om Estland som semivinnare, Estlands inramning är tråkig och Stig kan inte matcha Elinas skönsång. Nu har bl.a. Ryssland gått om Australien (!) på oddslistan till tredjeplats, vilket t.o.m. kan låta farligt för Måns…. Sanna Nielsen ska tydligen ha blivit så berörd att hon fält en tår av Polinas sång, och det är ju inte så konstigt det.

  Tror ni kan ha rätt om Albanien, det tog även för mig ett tag tills jag fick grepp om låten, och nu tycker jag den är riktigt bra. Men ca. 98% av tittarna har säkert inte hört låtarna innan, därför kan Albanien ligga risigt till ikväll.

  Att Finland ligger så högt i oddsen, men även i tippningarna här är väldigt konstigt, eftersom ingen egentligen verkar gilla låten alls oavsett vilken genre man helst lyssnar på. Så jag undrar vem som ska rösta på den när ingen här verkar vara inställd på att de ska det. Juryn lär ju inte ha charmats heller…

  I Melodifestivalens ESC-blogg så ska showen varit i “mellanmjölksformat”, programledarna verkar inte riktigt fungera bra ihop medans Conchita lovordas. Blir riktigt spännande ikväll! 😀

 11. Schlagerpinglan

  @Max, Vad gäller själva showen så har jag inga höga krav, så länge det inte är direkt irriterande så är jag nöjd. Det viktigaste är att de får rätt på allt det tekniska när bidragen ska framföras. En riktigt bra show är dock ett stort plus så det ska bli intressant att se vad de har att bjuda på. Det är ju trots allt ett jubileumsår. 😀

 12. Max

  Självklart! 😀

 13. Erik

  Dessa tio tror jag går vidare!

  1. Ryssland
  2. Estland
  3. Armenien
  4. Grekland
  5. Albanien
  6. Georgien
  7. Rumänien
  8. Ungern
  9. Serbien
  10. Belgien

 14. Micke

  Skönt att se att de tonade ned Elina i Estlands bidrag. Inget som helst fel på hennes röst, tvärtom, men tidigare låg hon för högt och på s sätt uppstod det två sångare i två helt olika tonarter.

  Trodde inte jag skulle säga det men Serbien höjde sig faktiskt lite. Motsatsen var tyvärr Danmark där sångaren blev än värr med sina Ahhhhhh. It´s the way you……….AHHH

 15. Schlagerpinglan

  Nu när jag sett alla de 16 bidragen framföras så är det främst 7 länder jag håller en extra tumme för: Ryssland, Moldavien, Estland, Georgien, Grekland, Belgien och Vitryssland. Nu återstår en lååång väntan på resultatet.

 16. Nathalie

  Jag måste säga att Estland tappade lite för mig. Jag vet inte riktigt. Lite småtråkigt framförd.
  Däremot blev jag extremt imponerad av:
  Ryssland
  Vitryssland
  Albanien
  Grekland
  Georgien
  Belgien
  & underbara lilla Bojana- Serbien

  Men Moldaviens falsksång, Finlands ****, Danmarks töntar & Hollands tant- vad fan hade människan på sig- får gärna stanna kvar i semifinalerna…
  Vi får se hur det går!

 17. Isabell

  …nu gäller det!
  Hoppas på Estland, Rumänien, Danmark…mfl.

 18. Jan-Åke Dahlqvist

  Jag har just sett semifinalen och är ganska förvånad över att en del låtar som jag inte trodde alls på tog sig till final.

  Jag tycker att de här låtarna borde ha varit de som tog sig till final i den här ordningen:

  1. Finland
  2. Rumänien
  3. Estland
  4. Ryssland
  5. Holland
  6. Serbien
  7. Danmark
  8. Ungern
  9. Moldavien
  10. Grekland

 19. Nathalie

  Tack gode gud att det finska skräpet, de danska fåntrattarna, den moldavska falsksången och “tant” trintjje(jag hyllar artister 40+, men för mig var hon sannerligen en tant)- tack o lov att de åkte ut.
  Jag är supernöjd.
  Hade gärna bytt ut Vitryssland mot Ungern, men jag är mer än nöjd med resultaten.

  Nu lär jag bli ordentligt utbuad. Men alla ni som hyllar den finska låten, har ni någonsin funderat på att skaffa hörapparat?

 20. davve

  Var väl kanske inga jätteskrällar bland finalisterna. men tycker dock man kunde ha bytt ut Ungern och Albanien mot Danmark och Holland.

  Överlag måste jag dock säga att jag tycker det är förvånande att så många länder skickar sångare som har svårt att hålla ton… man måste kunna sjunga på engelska för att sjunga på engelska…. verkar dom ha glömt

 21. Schlagerpinglan

  @Jan-Åke, Just nu när jag känner mig som mest besviken över att Moldavien inte tog sig vidare i tävlingen så är det i alla fall trevligt att se att jag inte var ensam om att tycka att de förtjänade en finalplats. 😀

  @Nathalie, Även jag hade föredragit Vitryssland framför Ungern (och sörjer inte våra nordiska grannars finalmissar så mycket) men när det gäller Moldavien så verkar vi ha sett två helt olika framträdanden. Nåja, tre lika av fyra möjliga är ju inte fy skam. 😀

  @davve, Jag brukar tycka att det är ganska charmigt med de lite “speciella” engelska uttalen… men detta året så måste det ha hänt något speciellt för även jag reagerade på att vissa av försöken inte lät så där jättecharmigt. Men, men… i det stora hela är jag väl nöjd… om jag kunnat göra vissa byten. 😉

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se