ESC2015 Schlagerpinglan: Precis som efter den första semifinalen så kommer här några åsikter om gårdagens semifinal och dess 17 tävlande bidrag:
Litauen 1. Litauen – “This Time“, Monika Linkytė and Vaidas Baumila BetygBetygBetygBetygBetyg
[Gick vidare till finalen] [Betyg: 2/5]
Schlagerpinglan: Jag gissar att färgkavalkaden som överröstade hela låten var menad att ge skenet av ett förälskelserus… men jag kan inte ens med lite god vilja säga att det fungerade på mig. Färger som skär sig, snurrar och blinkar är något jag förknippar med illamående och med tanke på det så är det kanske inte överraskande att det inte hjälpte mig att gilla låten mer. En glad bagatell som, trots sin glädje och icke-balladighet, i slutändan inte riktigt övertygade mig om att det var finalmaterial.
Irland 2. Irland – “Playing With Numbers”, Molly Sterling BetygBetygBetygBetygBetyg
[Betyg: 2/5]
Schlagerpinglan: Jag gillar verkligen Mollys speciella röst och egentligen tycker jag även att både låt och text är riktigt intressant. Sättet hon framförde låten på kändes dock mer än lovligt avståndstagande för även om hon lite då och då sneglar in i kameran så fick jag känslan av att hon hela tiden satt i sin egen lilla bubbla dit publiken inte var välkommen. Inte heller detta bidrag var med bland mina tio finalister.
SanMarino 3. San Marino – “Chain Of Lights”, Michele Perniola and
Anita Simoncini
BetygBetygBetygBetygBetyg
[Betyg: 2/5]
Schlagerpinglan:“Chain Of Lights” tillhör fortfarande en av mina favoritlåtar i den andra semifinalen och jag kommer att fortsätta att lyssna på detta Siegel-mästerverk (i studioversionen) lång tid framöver. Den unga duon lyckades dock inte riktigt göra den rättvisa på torsdagskvällen (snällt uttryckt) vilket gjorde att de både missade finalen och fick lämna plats till andra bidrag på min “till-final”-lista.
Montenegro 4. Montenegro – “Adio”, Knez BetygBetygBetygBetygBetyg
[Gick vidare till finalen] [Betyg: 4+/5]
Schlagerpinglan: Precis som förra året, då Sergej Ćetković använde sig av scengolvet för att fullända sitt nummer, så lyckades Knez använda sig av golvet för att ge den perfekta inramningen till “Adio” och Montenegros andra finalplats var ett faktum. Underbar Balkanballad som i mitt tycke endast skulle kunna vara bättre om Željko Joksimović själv framförde den. En av mina favoriter, både i semifinalen och finalen.
Malta 5. Malta – “Warrior“, Amber BetygBetygBetygBetygBetyg
[Betyg: 3/5]
Schlagerpinglan: För att vara en låt med “många långa toner och överdrivet användande av röst-volter” så tyckte jag förvånansvärt bra om den. Under hela försäsongen har den befunnit sig längst ner på mina listor men slutresultatet blev faktiskt helt OK. Ett mycket bra finputsningsjobb, men inget som jag önskade vidare till finalen.
Norge 6. Norge – “A Monster Like Me“, Mørland & Debrah Scarlett BetygBetygBetygBetygBetyg
[Gick vidare till finalen] [Betyg: 3+/5]
Schlagerpinglan: Studioversionen av “A Monster Like Me” är en av de mest intressanta av årets många ballader och duons röster är oerhört kittlande att lyssna på. Men, mer än ett vackert musikalnummer utan nerv blev det aldrig för mig. Ett bidrag som lika gärna kunde få gå till final som missa den.
Portugal 7. Portugal – “Ha Um Mar Que Nos Separa“, Leonor Andrade BetygBetygBetygBetygBetyg
[Betyg: 4/5]
Schlagerpinglan: Portugals bidrag har jag aldrig sett som någon riktig konkurrent men ungefär halvägs in i bidraget så märkte jag att något hände. Förmodligen var det Leonors engagemang i framträdandet som fick mig att smälta och börja tycka att hon trots allt förtjänade en finalplats. I takt med att jag släppt ner garden så växte även refrängen och innan låten var slut så hade jag äntligen “knäckt koden” i detta bidrag som jag så länge tyckt var ointressant. Där många andra länder misslyckats så gjorde Portugal det motsatta och klättrade med råge upp på min “till-final”-lista. Tyvärr så räckte det inte hela vägen.
Tjeckien 8. Tjeckien – “Hope Never Dies“, Marta Jandová &
Václav Noid Bárta
BetygBetygBetygBetygBetyg
[Betyg: 4+/5]
Schlagerpinglan: Här har vi kvällens höjdpunkt och största besvikelse, allt i ett. Höjdpunkt p.g.a. den underbara balladen med sin träffande text och fenomenala artister som med sin scennärvaro och unika röster gav mig behagliga rysningar under nästan hela de tre minuterna. Besvikelse p.g.a. det uppenbara: oförståelsen inför deras utröstning. Visst, det finns många duetter och många ballader… men borde man inte välja ut de bästa och rösta de vidare? Som jag såg det så fanns det ingen låt i semin som var bättre än “Hope Never Dies” och ingen röst som ens kunde komma i närheten av Václavs behagliga skorrande. Inte bara en säker finalist i mina ögon utan även en allvarlig konkurrent till min personliga förstaplats i finalen… dit de aldrig ens kom.
Israel 9. Israel – “Golden Boy“, Nadav Guedj BetygBetygBetygBetygBetyg
[Gick vidare till finalen] [Betyg: 4+/5]
Schlagerpinglan: Jag vågade aldrig riktigt tro att Israel skulle kunna bryta sitt inte-till-final-mönster men till min stora glädje (och förmodligen tack vare alla ballader) så var det inte bara jag som rycktes med av detta glädjepiller. En bra låt med inhemska tongångar som både svänger, framförs på ett underhållande sätt och som har en lite komisk vinkling är precis vad som behövs i tävlingen i år. En självklar finalist.
Lettland 10. Lettland – “Love Injected“, Aminata BetygBetygBetygBetygBetyg
[Gick vidare till finalen] [Betyg: 2/5]
Schlagerpinglan: Aminata stod för en mycket stark sånginsats och de hade verkligen lyckats att få till ett imponerande snyggt helhetsintryck av sitt bidag. Sedan är det tyvärr slut på det positiva härifrån. Det är alldeles för många, långa toner och utstötta ljud i stället för sång för min smak. Jag får aldrig ihop det till någon fungerande låt och därmed befann den sig långt ifrån någon finalplats.
Azerbajdzjan 11. Azerbajdzjan – “Hour Of The Wolf“, Elnur Huseynov BetygBetygBetygBetygBetyg
[Gick vidare till finalen] [Betyg: 3/5]
Schlagerpinglan: Om Portugal gav mig en oväntad knäpp på nosen så var det inget mot vad Azerbajdzjan gjorde. Jag har sedan jag såg repen tyckt att dansarna inte hörde dit och att de fördärvade allt… men nu såg jag ju att det var frågan om vargar (eller inre motstridiga känslor) och därmed var kvällens andra “klickade” ett faktum. Nåja, även om jag numera tycker att dansarna tillför en hel del så ändrar de inte det faktum att jag varken är så förtjust i själva låten eller vill ha den vidare till final… men nu känns deras finalplats i alla fall lite mer förståelig och lär inte enbart bero på att de hade kvällens snyggaste bakgrund.
Island 12. Island – “Unbroken“, Maria Olafs BetygBetygBetygBetygBetyg
[Betyg: 3-/5]
Schlagerpinglan: Enkel poplåt som med ett hyfsat liveframträdande enkelt borde ha dansat sig vidare till finalen… men det blev plågsamt klart att den inte hörde hemma där.
Sverige 13. Sverige – “Heroes“, Måns Zelmerlöw BetygBetygBetygBetygBetyg
[Gick vidare till finalen] [Betyg: 3/5]
Schlagerpinglan: Jag har all förståelse för att Måns är segertippad och jag förstår att själva numret skapar intresse för vårt bidrag… men låten har jag fortfarande inte fått grepp om. Det är för mycket arena-vrålande och för lite “riktigt låt” för min smak. Dessutom förstår jag inte varför det irriterande, bländande röda skenet ska vara med, det är varken imponerande eller vackert. Men, men… det spelar mindre roll om jag personligen gillar det, bara det fungerar. 😉 Heja Sverige!
Schweiz 14. Schweiz – “Time To Shine“, Mélanie René BetygBetygBetygBetygBetyg
[Betyg: 3+/5]
Schlagerpinglan: Detta bidrag har verkligen åkt berg-och-dalbana för mig från det att det valts ut tills slutresultatet visades upp på scenen på torsdagskvällen. Först så var det riktigt bra men när den nya versionen kom så började jag att tvivla och när väl jag vant mig vid den så var de inledande repen inte så förtroendeingivande. I går visade sig dock Mélanie från sin bästa sida och numret var riktigt snyggt, både för ögat och örat. När de sedan även valde att ha med en uppsättning markerande trummor, som jag är löjligt förtjust i, så försvann alla mina tvivel. Jag hade gärna sett Schweiz i finalen, men de röstande ville annorlunda.
Cypern 15. Cypern – “One Thing I Should Have Done”, John Karayiannis BetygBetygBetygBetygBetyg
[Gick vidare till finalen] [Betyg: 3/5]
Schlagerpinglan: Cyperns vackra ballad har hamnat bland de speciella låtar som jag tycker riktigt mycket om men som kanske inte är min typ av Eurovision-bidrag. Nu framfördes den dock så pass snyggt att tråkighets-varningslampan aldrig började lysa men med tanke på hur många ballader det är i årets tävling så var inte detta mitt förstahandsval. Vacker att lyssna på men inte lika rolig att beskåda när ytterligare 26 bidrag ska framföras i samma show. Nåja, om tvunget ytterligare en ballad skulle vidare till finalen så kunde det lika gärna vara en bra.
Slovenien 16. Slovenien – “Here For You”, Maraaya BetygBetygBetygBetygBetyg
[Gick vidare till finalen] [Betyg: 3/5]
Schlagerpinglan: Jag var lite orolig att den väldigt skakiga inledningen på låten (då sångerskan förmodligen var väldigt nervös) skulle fälla låten men lyckligtvis så var det tillräckligt många som, liksom jag, tyckte att låten och hennes röst var så pass speciella att de förtjänade en finalplats. Med ett lite mindre stelt framträdande så återtar Maraaya sin plats bland mina favoriter, i annat fall så är i alla fall låten en given framtida långkörare här hemma.
Polen 17. Polen – “In The Name Of Love”, Monika Kuszyńska BetygBetygBetygBetygBetyg
[Gick vidare till finalen] [Betyg: 3-/5]
Schlagerpinglan: Även om jag är lite svag för låten och tycker att Polen skickat ett väl genomtänkt bidrag där sångerskan framstår som väldigt trovärdig så såg jag det aldrig som något riktigt finalbidrag. Det var lite för enformigt, lite för osäkert och alldeles för mycket romantiskt krimskrams runt omkring för min smak. Roligt att se Polen i final, men jag hade personligen minst tre andra bidrag jag hellre hade velat se där.

Schlagerpinglan: Det har nu gått nästan ett dygn sedan den andra semifinalen avgjordes och man tycker kanske att den värsta besvikelsen borde ha lagt sig… men det har den inte. Jag har fortfarande svårt att ta in att Tjeckien verkligen åkte ut och inte kommer att tävla i finalen… men gjort är gjort och i fortsättningen så håller jag mitt beklagande internt. 🙂

Annars så var det en riktigt trevlig deltävling där jag fick med de andra av mina förhandsfavoriter, d.v.s. Israel, Montenegro och Slovenien, samt Sverige. Lite roligt tyckte jag också att det var att jag till sist fick upp ögonen för Portugals bidrag, inte för att det gjorde någon nytta men ändå… 🙂

Vad gäller showen och programledarna så har jag bestämt mig för att se på det ur ett annat perspektiv. I stället för att tycka att Österrike inte kan producera en bra show med kompetenta programledare och underhållande mellanakter så ser jag det som att Sverige och Danmark trots allt var bättre. Det är inte ett misslyckande för Österrike utan bara ännu ett bevis på att vi höll riktigt hög nivå på vår årgång… och gärna tar hand om cirkusen igen. 😉

Om det blir Sverige 2016, eller om något annat land kniper segern, lär vi få reda på i finalen i morgon. Endast ett få timmar kvar nu… men likväl känns det som en evighet. 😀

Andra bloggar om: , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


20 kommentarer till “Eurovision 2015: Några tankar om den andra semifinalen”

 1. Micke

  Schlagerpinglan har du sett Mörland i Norges seger på hemmaplan? Han dominerar fullständigt och särskilt då i slutet när de trycker på. Tyvärr matchar inte Debrah riktig där vilket hon gjorde igår men då fick det inte till helheten på samma sätt. Men min absoluta pärla som du vet 🙂

  https://www.youtube.com/watch?v=LYMzvVyo0I4

 2. Schlagerpinglan

  @Micke, Jag misstänkte att du hade lite avvikande åsikter om det norska bidraget. 😉 Jag har inget att klaga på vad gäller duons röster, inte låten heller egentligen, det vill bara inte “klicka” utan jag känner mig utanför på något sätt… svårt att förklara.

 3. Isabell

  Jag håller fullständigt med dig, Pinglan, om att Tjeckien definitivt borde gå vidare till final!!! Låååångt före ex. Litauen & Lettland…inte heller Azerbajdzjan höll måttet i semin! Illa, illa att Tjeckien inte är med i finalen!! 🙁

 4. Isabell

  Pinglan, kan man få veta vilken placeringen de olika låtarna i de olika semifinalerna fick efter röstningen? Alltså..hur många röster var och en fick!? Eller är det “hemligt”?

 5. Schlagerpinglan

  @Isabell, Efter finalen så brukar de avslöja inte bara placeringarna de fick i semifinalerna och finalen utan även hur juryn och tittarna röstat, vilket brukar skilja sig rejält i vissa fall men alltid är riktigt intressant att studera. 😀

 6. Johanna

  @schlagerpinglan Efter att ha fått med alla mina favoriter till finalen utom Irland är jag ju sjukt nöjd med resultatet såhär långt i tävlingen! Men alltså i måste prata igen om Norges bidrag:-)Studioversionen gör för mig inte låten rättvisa men live-versionen från när de vann i Norge ger mig gåshud och jag blir tårögd varenda gång under sista minuten. Och det är behållningen för mig av den låten! Men du vet ju redan detta. har jag förresten nämnt hur glad jag är att glädjepillret från LItauen som länge var min nummer ett tog sig till final också?

 7. Schlagerpinglan

  @Johanna, 😀 Att hitta bidrag som man verkligen känner något för är en av de bästa sakerna med Eurovision och de år då de även får gå vidare till final är extra trevliga. 😀 Vad sedan får en person att falla är ju i allra högsta grad personligt. Norge och Litauen gör inget för mig, men lyckligtvis så lär det bli gåshud för mig i finalen ändå, eftersom det ryska bidraget gick vidare. 😀

 8. Johanna

  @schlagerpinglan Ryssland är även den en favorit för mig men det bidraget jag känner allra mest för av alla är fortfarande Cypern. Förstår inte alls hur folk kan tycka den är tråkig. Och jag trodde alltid på den även när den kom sist i alla omröstningar. Men ja det är fantastiskt när man får en sådan feeling och det ör åtminstone några låtar varje år för mig.

 9. Micke

  Ok så nu har hon övergivit Estland som favvis då 🙂 Ryssland har tagit över för henne. Jag överger i alla fall inte min favvis 🙂 Väldigt synd att du inte kan hitta och känna det som jag och Johanna gör i det norska bidraget. I synnerhet då live när de vann norska finalen. En fråga till Johanna. Ser ju att du tycker likadant men gäller det även Debrah?

  Men Schlagerpinglan du känner säkert likadant när det gäller exempelvis Moldavien som jag tycker var årets sämsta bidrag. “Ser han inte att det är svängigt och bra” 🙂 Vi är olika helt enkelt och tur är väl det. Attan så tråkigt om alla tyckte lika

 10. Johanna

  @Micke Mörland är definitvt den bättre sångaren av dem men jag tycker absolut att Debrah är bra med. Framförallt passar deras röster så himla bra ihop!

  Javisst vore det tråkigt om alla tyckte lite, då hade det ju inte varit någon ide att tävla:-)

 11. Schlagerpinglan

  @Micke, Jovisst förstår jag ATT ni hänförs av bidraget och även att det är fullt möjligt, men här händer det inget. 🙂 Visst är det tur att vi tycker olika, annars hade vi inte haft mycket att dividera om. 🙂

  Estland har jag fortfarande kvar bland mina absoluta favoriter, tillsammans med Ryssland, Israel, Moldavien Montenegro, Slovenien, Frankrike, Australien, Italien m.fl. men så här långt så är det bara Tjeckien och Ryssland som lyckats att sätta ett perfekt “gåshuds”-nummer och det förändrade saken ganska rejält för mig. 😀

 12. Micke

  Jag gillar Ryssland, tro inget annat, för de är och var bland de 13 bidrag som stod över övriga för min del. 10 av dessa är kvar. himla synd på Tjeckien oh Schweiz. Fattar inte dt nu då Melanie Rene hittade tillbaka och satte framträdandet helt och hållet för Schweiz. Det tredje landet av mina som inte kom till final tappade jag bort för mig själv redan i semifinal på grund av en övertänd speedad sångare. Usch så han förstörde Danmarks bidrag.

  Tillbaka till Ryssland. Jag tillhör dock de som blev lite besviken på live-framträdandet. Tyckte låtens Power gick förlorad på något sätt. Kände att hon verkade nervös ungefär på samma sätt som Sloveniens sångerska. Men jag skulle inte gnälla m de vann men jag tror det är ganska osannolikt. Det där med att folk blandar in politik vet du.

  Australien ser jag för egen del som ett av de mest svårplacerade. Visst det svänger om bidraget men jag har svårt för sångarens falsett och i synnerhet hans jobbiga “tonights OKKKKÄÄÄÄÄÄÄÄÄ” Med en mer “manllg” sångare och utan OKKKKÄÄÄÄÄÄÄÄÄ hade jag nog rankat det betydligt högre.

  En fråga: Glömde du Montenegro bland dina favvisar eller skrev du Moldavien av misstag. Tyckte ju Knez såg så ointresserad och oinspirerad ut på repen men jädrar att han satte det när det väl gällde. Jag ser fram mot Frankrike på scen. Hon är den enda artist jag sett och hört flertalet gånger innan vi visste vilka som skulle tävla för sina länder i år. En sak är säker. Hon kan verkligen sjunga och hon kommer att sätta alla märkliga tvivlare angående bidraget på plats 🙂

 13. Micke

  Missade att du hyllade sångerskan i Portugal. Kul för jag har samma åsikt. Kvällens kanske största engagemang. Jädrar så hon lyfte låten. Synd att det inte räckte. Dels på grund av detta och dels för att Portugal alltid har en plats närmast hjärtat i ESC

 14. Schlagerpinglan

  @Micke, Alldeles rätt, det skulle stå Montenegro, inte Moldavien. 😀 Visst gillade jag helheten och tyckte att Eduards nummer hade passat i finalen men till favorit-nivån nådde han aldrig. 🙂 Montenegros bidrag blev ju riktigt bra till sist.

  Australien tror jag kommer att bli riktigt farlig, de är nya och har egentligen inga “fiender” i tävlingen utan tvärtom många som vill att de ska få komma tillbaka igen… för att inte tala om en svängig låt i ett startfält fyllt av ballader.

  Vad gäller Frankrikes bidrag så har jag höga förhoppningar, både vad gäller sånginsatsen och hela alltet runtomkring. Det såg väldigt lovande ut med alla trummorna. Kanske t.o.m. gåshudsvarning på det? 😀

 15. Johan

  Sammanfattningsvis en betydligt starkare semi-final! Här kommer mina betyg på framförandena:

  Litauen – Konceptet är ju givet som öppningsnummer, framförallt då det återigen är balladtungt. Båda två levererade bättre sångmässigt än vad jag hört tidigare och mixen gjorde sig faktiskt förvånansvärt bra. Dock tycker jag låten i sig inte är något vidare och är fylld med för många clichéer för att jag kan ge den mer än godkänt. BETYG: 2+

  Irland – Annorlunda sångröst som för tankarna till akustisk indiemusik, ett koncept som inte riktigt fått någon framfart i schlagervärlden än. Det här brister på usel kamerakontakt och att låten i sig inte sticker ut nog gentemot sina balladkonkurrenter. Sånginsatsen var lysande, men det mesta andra var väldigt medelmåttigt. BETYG: 2+

  San Marino – Jag tror aldrig att San Marino kan vänta sig några framgångar i den här tävlingen så länge som de fortsätter så här. Låten i sig låter som en av Siegels återvunna bidrag från 80/90-talets “kanske”-låda och röstprestationerna var usla. Snälla San Marino, konsekvensanalys innan nästa val! BETYG: 0

  Montenegro – Vissa säger att det här står för mycket i skuggan till tidigare ballader, men jag kommer gå så långt som att säga att det här är den bästa balkan-balladen sedan Regina 2009. Uppbyggnaden och mystiken slår till och med Zeljkos egenframförda bidrag från 2012. Knez är proffsig, trycker till där det behövs och driver hem det utan några bekymmer. BETYG: 4+

  Malta – Hon kändes säkrare än vanligt och fick lite liv i den annars lättglömda kompositionen. När jag efter framträdandena skulle tippa vilka som skulle kvala så låg denna och skvalpade just vid kvalstrecket, även om jag innerst inne trodde att den skulle missa – vilket den gjorde. Det här är ett för anonymt bidrag för att artistens kompetens ska kunna lyfta det nog högt, och Amber gör tyvärr inte det nog bra heller. BETYG: 2

  Norge – Oj så bra detta var! Båda kompletterade varandra, sånginsatserna var lysande och det kändes som att publiken älskade det. Den växte ett flertal placeringar för mig och under den andra refrängen blev jag sådär härligt nervös i stil med “Fan, de här kan ta hem hela skiten med lite flyt”. Nu tror jag att de visserligen slåss om topp 5, men kanske inte just om segern. BETYG: 4

  Portugal – Jorå, det här var helt klart ett lyft från den nationella uttagningen, men låten känns fortfarande obegriplig för mig. Hon känns inte helt hemma i stilen, versen är svag och refrängen blir lite släpig och stundtals falsk. Tyvärr Portugal, hur mycket jag än älskar er blev det här inget jag gick igång på. + för eget språk. BETYG 1,5

  Tjeckien – Passionerat, dramatisk och fantastiska röster. Men det räckte inte, och vet ni vad? Jag är inte helt förvånad. Tro inte att jag kommer börja gnälla om att Tjeckien “missunnas” i röstningen eller liknande, jag tror helt enkelt att det led av ett typiskt dilemma: kompetent, men inte bäst i sin klass. För mig är Norges duett starkare i den här genren, vilket med stor sannolikhet innebär missade poäng. Misstänker att juryn placerade den lägre då jag nästan inte läst ett enda positivt inlägg om denna låt utifrån fankretsarna.

  Israel – Det här behövdes verkligen och jag älskar självdistansen! Han är här för att ha så roligt man kan ha det, och det syns genom kameran. Det här bidraget var jag extremt skeptisk till när det presenterades. Jag kan bara säga att jag ändrat mig! Grymt skönt att se att Israel fick kvala också, det var väl 2010 senast? BETYG: 3+

  Lettland – Även detta var ett bidrag jag var väldigt skeptisk till, men nu är det en av mina hemliga favoriter. Mystisk, modern och med såväl etniska influenser som RnB och soul. Häftiga LED-projektioner dessutom. Det enda jag har att invända är att hon ibland kan uppfattas som lite gnällig i rösten, framförallt under refrängen när hon sjunger “..and I know!”. Men det tänkte jag inte ens på den här gången! BETYG: 4

  Azerbajdzjan – Jag börjar greppa den här låten mer och mer nu, och han sjunger ju fantastiskt bra. Kören känns dock lite platt live (med stor sannolikhet på grund av begränsade antalet körsångare), och koreografin är ju patetisk. Betydligt mer tilltalande än skrikfesten han bjöd på 2008 i alla fall. Jag ser dock framemot det året vi slipper ett importerat bidrag, för nu är jag evigt less på Azerbajdzjans köpta stil. BETYG: 3

  Island – Men stackars människa! Det här var tyvärr så genomfalskt att det inte kunde sluta annorlunda. Lämnar det där. BETYG: 0,5

  Sverige: Lite missar med effekterna i början. Där tog det negativa slut! 🙂 För mig är det ett av årets fem bästa bidrag och absolut en kandidat till slutsegern, även om jag kanske håller lite mer på Italien och Montenegro (Det senare lär nog inte ske tyvärr). Proffsigt rakt igenom, en scenshow man kommer ihåg och en effektiv refräng som för tankarna till Coldplays “Mylo Xyloto”-skiva. BETYG: 4,5

  Schweiz – Det här hamnar i skuggan av kvällens scenshow, vilket självklart missgynnar Schweiz. Låten är helt okej, men jag köper inte konceptet eller henne för den delen heller. Lättglömt och inget lysande framförande även om de i alla fall tog sig tiden att använda lite rekvisita, något som saknas i årets tävling överlag. BETYG: 2

  Cypern – Återigen ett bidrag jag var skeptisk till när det valdes. Det krävdes dock några genomlyssningar innan jag förstod hur det enkla faktiskt dolde några riktigt snygga och jazziga ackordsfärgningar. För mig är dock det snyggaste i låten bryggan och den magiska B-delen efter andra refrängen. Refrängen i sig är lite för gjord känner jag, men framförandet var riktigt snyggt. BETYG: 3,5

  Slovenien – Det var kompetent och härligt tempo i kontrast till mycket annat i årets tävling. Hon kändes lite skakig i rösten och det lät lite påtvingat ibland. Förstår inte luftfiolen, något som kunde ersatts med något lite roligare och intressantare. BETYG: 3

  Polen – Kompetent, men inledningsvis tråkigt. För mig känns det dock väldigt äkta och en fin anknytning till årets slogan “building bridges” som hon löst citerar i refrängen. Är glad över hennes finalplats, även om det kanske inte är någon segerkandidat. BETYG: 3

  Showen i sig har jag sågat tillräckligt nu känner jag, men jag står fast vid mina åsikter. Skärp er, Österrike.

 16. Johan

  Jag skyller på att jag är trött då jag blandade “,5” och “+”. De innebär alltså samma 🙂

 17. Schlagerpinglan

  @Johan, Jätteuppiggande att läsa dina åsikter om Sveriges bidrag, det får mig nästan att börja tro att vi kan vara med i matchen trots allt. 😀 Det är ju inte min personliga åsikt som kommer att avgöra ESC utan vad majoriteten tycker och ju fler som ser bidraget som du gör desto bättre. 😀

 18. Micke

  @Johan: “en effektiv refräng som för tankarna till Coldplays “Mylo Xyloto”-skiva”

  Måns låt? Tänker vi verkligen på samma Coldplay? 🙂

 19. Johan

  @Schlagerpinglan: Jo, jag tror absolut att Måns är med i toppsegern, men Italien och Ryssland kommer bli livsfarliga. Ryssland brukar alltid övertyga sina gamla sovjetkamrater att låten håller, och med Ukraina frånvarande blir det inte samma tabu på något sätt. Italien är bara rakt igenom proffsigt och effektivt, med ett perfekt startnummer för deras låt. Går kanske inte hem hos de yngsta, men de flesta andra kan nog ta till sig det och faktiskt övertygas om att Italien inte vore ett så pjåkigt vinnarnummer.

  @Micke: Jag får lite “Paradise”-vibbar av den faktiskt, men i ett annat tempo såklart. Typiskt call and response mellan sångare och kör, i ett format som för mig påminner om Coldplays lite mindre rockiga “epiker”. Arenamusik utan dess like dessutom, funkar inte alls för mig på radion i samma utsträckning.

  Sen är ju “Heroes” betydligt mer melodifestival än vad Coldplay är (av ganska logiska anledningar).

 20. Kerstin

  Här kommer mina tankar och betyg om bidragen i semifinal 2.

  1. Litauen 3-/5- En trallvänlig låt med mycket energi och låten är väldigt direkt. Jag kan förstå den här låten tog sig till final då den verkligen sticker ut detta ballad år.
  2. Irland 3+/5- En personlig favorit i semi 2. Jag hade föredragit att Molly stått framme på scenen och sjungit istället för att gömma sig bakom pianot. Nu fick man nästan ingen kontakt med Molly då hon antingen stirrade ner i pianot eller blundade.
  3. San Marino 1+/5- Det här bidraget tillhör också en av dom som jag inte riktigt fått något grepp om i årets tävling och då framträdandet inte var någon höjdare så förändrades inte min åsikt om bidraget.
  4. Montenegro 3+/5- Väldigt bra live med en duktig sångare som var säker på scen.
  5. Malta 2/5- En otroligt intetsägande låt och framträdandet i torsdags övertygade inte mig eller fick mig att ändra åsikt.
  6. Norge 4-/5- En väldigt vacker ballad och årets bästa låttitel. Bra sånginsatser och trovärdigt framträdande men hoppas på ett ännu bättre framträdande till finalen så det blir riktigt magiskt.
  7. Portugal 1+/5- Låten är för mig en halvlugn låt åtminstone inte snabb men när man tittade på sångerskan så fick man lätt intrycket av det var en riktig rocklåt med högt tempo hon framförde. Det ögat såg och det örat hörde gick inte ihop och helheten skavde fruktansvärt.
  8. Tjeckien 2/5- Tävlingens tjusigaste karl, det är tyvärr det enda positiva jag kan komma på att skriva om det här bidraget då låten för mig är otroligt platt och ja faktiskt väldigt trist.
  9. Israel 4-/5- Israel lyckades med det som Vitryssland misslyckades totalt med, en show som förstärkte låten och fick med både tittare och publik på plats. Härlig poplåt med en artist med glimten i ögat.
  10. Lettland 2+/5- Artisten och framträdandet har jag inget att klaga på men låten är fortfarande inget som riktigt tilltalar mig.
  11. Azerbaijan 3/5- Kan bara åter igen konstatera att en av tävlingens vackraste ballader med en duktig sångare blev till bakgrundsmusik för två dansare som illustrerade två vargar i natten.
  12. Island 3/5- Stackars stackars Maria som kämpade med sina toner. Låten är i sin studioversion en favorit för mig men här var det ordentligt falskt och det drog så klart ner helheten.
  13. Sverige 4+/5- Inget snack om saken det här var kvällens absolut bästa framträdande. Extremt proffsigt och någon nervositet såg jag inte röken av. Måns gjorde en bra sånginsats och han går verkligen genom rutan. Låten är för mig ett riktigt esc bidrag. Låten är inget jag sitter och lyssnar på hemma men live när man ser Måns och framträdandet så är det fantastiskt bra. Ett riktigt bra live nummer och det här ger mig stora vinnarvibbar.
  14. Schweiz 4-/5- Vad hände här? För mig ett av torsdagskvällens bästa framträdande och låt. Trodde och hoppades att Schweiz skulle ta sig till final men icke.
  15. Cypern 3+/5- Ett stilrent framträdande som passade den enkla och vackra balladen.
  16. Slovenien 3/5- Dom här nickningarna upp och ner med huvudet i takt med låten var något som störde mig och de där hörlurarna borde hon skippat. Låten har inte varit någon favorit hos mig och kommer inte vara det i finalen heller. Hoppas hon får ordning på nerverna.
  17. Polen 2-/5- Tråkig låt som inte kommer ha en chans i finalen. Hade hellre sett Schweiz ta hennes finalplats.

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se