ESC2015 Schlagerpinglan: Jag har ju gjort lite stickprov på oddsen vad gäller vinnaren av Eurovision Song Contest 2015 under hela försäsongen (när bidragen precis presenterats, när det gått en tid samt precis innan de avslöjande repen började). Nu när vi är endast en dag ifrån finalen så kan det vara intressant att ta ytterligare en titt på hur det står till på oddsfronten.

Här nedan ser ni vad oddsen säger om de olika ländernas chanser vinna finalen av Eurovision Song Contest 2015, allt enligt Oddschecker.com:

Vem vinner ESC 2015? enligt odds 2015-05-22 (2015-05-11) (2015-04-23) (2015-03-23)
1. (1.) (1.) (1.) Sverige Sverige – “Heroes“, Måns Zelmerlöw
2. (6.) (6.) (7.) Ryssland Ryssland – “A Million Voices“, Polina Gagarina
3. (2.) (2.) (2.) Italien Italien – “Grande Amore“, Il Volo
4. (3.) (3.) (4.) Australien Australien – “Tonight Again“, Guy Sebastian
5. (12.) (12.) (11.) Belgien Belgien – “Rhythm Inside“, Loïc Nottet
6. (4.) (4.) (3.) Estland Estland – “Goodbye To Yesterday“, Elina Born & Stig Rästa
7. (20.) (26.) (27.) Serbien Serbien – “Beauty Never Lies“, Bojana Stamenov
8. (7.) (8.) (8.) Norge Norge – “A Monster Like Me“, Mørland & Debrah Scarlett
9. (8.) (9.) (9.) Azerbajdzjan Azerbajdzjan – “Hour Of The Wolf“, Elnur Huseynov
10. (18.) (18.) (12.) Lettland Lettland – “Love Injected“, Aminata
11. (9.) (7.) (5.) Slovenien Slovenien – “Here For You“, Maraaya
12. (13.) (13.) (13.) Spanien Spanien – “Amanecer“, Edurne
13. (17.) (27.) (25.) Israel Israel – “Golden Boy“, Nadav Guedj
14. (32.) (35.) (35.) Georgien Georgien – “Warrior“, Nina Sublatti
15. (22.) (21.) (14.) Grekland Grekland – “One Last Breath“, Maria-Eleni Kyriakou
16. (11.) (11.) (10.) Storbritannien Storbritannien – “Still In Love With You“, Electro Velvet
17. (19.) (17.) (17.) Cypern Cypern – “One Thing I Should Have Done“, John Karayiannis
18. (14.) (14.) (21.) Albanien Albanien – “I’m Alive“, Elhaida Dani
19. (26.) (22.) (18.) Rumänien Rumänien – “De la capăt / All Over Again“, Voltaj
20. (25.) (29.) (26.) Litauen Litauen – “This Time“, Monika Linkytė and Vaidas Baumila
21. (31.) (25.) (23.) Frankrike Frankrike – “N’oubliez Pas“, Lisa Angell
22. (16.) (15.) (15.) Armenien Armenien – “Face The Shadow“, Genealogy
23. (23.) (20.) (30.) Ungern Ungern – “Wars For Nothing“, Boggie
24. (21.) (28.) (29.) Österrike Österrike – “I Am Yours“, The Makemakes
25. (28.) (33.) (32.) Tyskland Tyskland – “Black Smoke“, Ann Sophie
26. (34.) (34.) (33.) Montenegro Montenegro – “Adio“, Knez
27. (29.) (32.) (37.) Polen Polen – “In The Name Of Love“, Monika Kuszyńska

Schlagerpinglan: Om man ska läsa oddsen rakt av så borde ju Sverige vara den givna vinnaren. Om man tar in oddslistan från förra året i beräkningen så kan man i stället tro att segern kommer att gå till den högst placerade “klättraren”, d.v.s. Ryssland. Om man i stället litar på OGAE-omröstningen så borde Italien vara den som vinner. Det kan ju även vara så att det är ett skräll-år då vinnaren kan hittas bland vilket som helst av de andra topp-tio-bidragen, som t.ex. Australien och Estland, som hela tiden befunnit sig bland de främsta, eller varför inte någon av de tre nykomlingarna på listan: Belgien, Serbien och Lettland?

Som synes så kan man göra det väldigt enkelt för sig eller komplicera till det enormt, allt beroende på vad man vågar tro och hoppas på. 🙂

Innan jag fortsätter mina vinnarspekulationer så ska jag dock backa bandet lite och sammanställa lite omdömen och betyg av gårdagens semifinal. På återseende. 🙂

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


20 kommentarer till “Eurovision 2015: Oddsen inför finalen”

 1. Johanna

  Så länge inte Australien vinner är jag nöjd. Vore skitkul om Italien eller Ryssland vann. Eller Belgien som verkligen klättrat för mig! Eller såklart Sverige!

 2. André

  Odds är alltid intressanta men samtidigt svåra att tolka, eftersom det alltid dyker upp en och annan skräll. Jag tyckte (utan att vara partisk) att Måns var bäst av alla igår MEN jag tror inte han vinner, utan han gör nog som Armenien ifjol. Är favorit från början till slut men hamnar sedan på en tredje eller fjärde plats. Jag skulle visserligen bli glad om Sverige vann såklart men samtidigt var det inte länge sen vi hade ESC så det vore även kul med ett “nytt” land.
  Ryssland e farliga och kan mycket väl vinna faktiskt men samtidigt får jag en känsla av att deras politik kommer ligga de i fatet. Nej, politik och ESC ska egentligen inte samverka men i Rysslands fall tror jag det är oundvikligt att inte påverkas av politiska ståndpunkter. Ryssland kommer få en bra placering vilket den förtjänar men pga folks aggressioner mot deras politik kommer det inte gå hela vägen tror jag. Ska man se tillbaka till ifjol så är jag också säker på att politiska motiv låg bakom Conchitas seger. Att “Rise like a Phoenix” sedan var en bra låt var mer som en bonus.
  Jag har jättesvårt att tippa en vinnare men tror att det blir något av de finalklara länderna, antingen Italien eller Australien. Jag har inget emot att någon av de vinner för jag gillar båda låtarna och deras artister är dessutom några av årets bästa sångare. Låtmässigt håller jag en tumme för Italiens maffiga Operalåt men samtidigt kan jag inte låta bli att tänka att italienarna är de som bryr sig MINST om ESC och att det därmed inte skulle bli särskilt påkostat, storslaget och roligt med ett ESC i Rom…Australien hade på så sätt varit en rolig vinnare eftersom de verkligen älskar tävlingen men samtidigt får de ju inte arrangera tävlingen själva om de vinner…(dum regel för övrigt)
  Vill även höja ett varningens finger för guldpojken från Israel som tycktes charma hela Europa igår.
  De länder som placerar sig högst imorgon tror jag är Sverige, Israel, Italien, Australien och Ryssland. Måste jag tippa en vinnare redan nu chansar jag på Australien faktiskt!

 3. Hannes

  @Johanna Varför inte då? Är det låten eller landet du stör dig på? 😮

 4. Johanna

  @Hannes
  1. Jag tycker inte Australien har i tävlingen att göra av uppenbara skäl som jag skrivit om här innan och orkar inte en gång till
  2. Låten hade jag inte gillat om den kom från något annat land heller för det är inte min stil. Men jag kan inte förneka att Guy är en skitbra sångare!
  3. Det finns minst tio låtar som i mitt tycke är MYCKET bättre än den!

 5. Schlagerpinglan

  @André, Med tanke på att balladerna mycket väl kan ta ut varandra och vissa länder kan råka ut för bojkott av en eller annan anledning så tror även jag att Australien ligger riktigt bra till. Någon slutlig vinnare kan jag dock inte tippa i nuläget, alltför många tankar och argument som surrar omkring. 🙂

 6. Elionor

  Det känns som det är oetiskt och inte bra om Italien vinner istället för exempelvis Sverige, Belgien, Slovenien.
  1. Italien tillhör som big five och bara för att de betalar mer till EBU så får de gå till direkt finalen. (Somliga brukar då dock säga endast tack vare av de pengar så går det genomförra tävlingen. Svante stockseliuus som var tidigare ansvar för eurovision sa i eurovision 2008 att tävlingen har sponsorer och att de har råd att genomförra utan de extra pengarnahttp://www.theguardian.com/media/2008/may/28/bbc.television)
  2. Korruptionen är utbredd i Italien. Om Italien vinner och därmed arrangerar tävlingen så finns det risk att muta kommer att avgöra exempelvis vilken stad tävlingen ska då arrangerar i eller startordningen i tävlingen etc,
  3. Italien verkar vara EBU favorit, de fick startnummer 27 medan Sverige fick 10. EBU borde inte kunna gynna eller missgynna någon i tävlingen. Exempelvis Måns blev troligen missgynnad i semifinalen då de inte vänta ett tag efter reklamavbrottet(de länder som inte har reklam får se bilder ifrån greenroom) och de sa inte landet som kom efter reklamavbrottet(i det här fallet Sverige) trots att de har gjort det för andra låtar som var efter ett reklambrott i årets tävling och tidigare år

 7. Schlagerpinglan

  @Elionor, Jag tror inte att det är några större problem med Italien än med många andra länder vad gäller de saker du räknar upp.
  1. Att få gå direkt till final behöver inte nödvändigtvis vara en fördel, tvärtom så kan det i många fall hjälpa om tittarna får lära känna ett bidrag i semifinalen och att det sedan kan växa. Man kan därmed lika gärna vända på det och säga att Italien förlorar på att inte få vara med och visa upp sitt scennummer i semifinalen. (Har de ett så pass dåligt bidrag att de ej förtjänar att gå vidare till final så kommer de inte heller att vara med i toppstriden och då är frågan helt onödig i vilket fall som helst.)
  2. I slutändan är det EBU som tar alla beslut, så det spelar ingen roll hur turerna går innan dess. (Att mutor avgör beslut är ett problem som kan uppstå i vilket land som helst.)
  3. Jag tror starkt på att ett riktigt bra bidrag vinner oavsett startnummer och andra saker, så att EBU skulle kunna missgynna någon så mycket att de förlorar tävlingen p.g.a. det ser jag inte ens som en möjlighet.

 8. Johanna

  @Elionor Sverige kunde inte få startnummer 27 eftersom de drog första halvan och jag tror inte det gynnar Italien att gå ut sist utan hade gynnat de mer att få ett startnummer mellan 17-23. Sedan tror jag inte startnummer spelar någon roll och det där med politiken kommer jag inte ens kommentera. Politik ska hållas utanför tävlingen! Heja Italien! Heja Ryssland och heja Cypern! Det är till dessa länder mina röster kommer gå i finalen. eventuellt slänger in någon röst till Storbritannien också.

  Och Sverige tror jag måste vara placerad efter reklamen för att de ska hinna sätta upp Måns skärmar. Därför blev det så i finalen också (tror jag)

 9. Micke

  Min ranking en dag innan finalen:

  1. Norge
  2. Italien
  3. Frankrike
  4. Montenegro
  5. Estland
  6. Belgien
  7. Rumänien
  8. Slovenien
  9. Ryssland
  10. Storbritannien

  11. Grekland
  12. Serbien
  13. Polen
  14. Spanien
  15. Cypern
  16. Australien

  17. Albanien
  18. Sverige
  19. Lettland
  20. Georgien
  21. Litauen
  22. Armenien
  23. Ungern

  24. Israel
  25. Österrike
  26. Tyskland
  27. Azerbajdzjan

  Tio bidrag som jag tycker om och fyra jag inte tycker om.

 10. Johanna

  För övrigt har nu Belgien gått om Australien i oddsen, kanske är det en skräll på gång här? (en positiv sådan isf förståss)

 11. Micke

  Det är bara Tjeckien och Schweiz som jag riktig saknar i finalen.

 12. Micke

  Har en liten känsla av att du inte gillar Australien Johanna. En liten magkänsla bara 🙂

 13. Johanna

  @Micke Kan eventuellt vara så att du har rätt!!!:-)

 14. Kerstin

  Johanna, att Belgien gått om Australien i oddsen var det bästa jag hört idag. Tack för den nyheten.

 15. Johanna

  @kerstin Ja det var en positiv överraskning. Och eftersom Belgien har varit den största överraskningen för mig i semin då jag förut hade den rankad 16 och nu 8 så hoppas jag att det går bra!!!

 16. Micke

  Där ligger du i lä Johanna 🙂 Jag har haft Belgien på plats 36 men nu plötsligt på plats 6 🙂

 17. Johanna

  @Micke och Kerstin Vi kan helt enkelt sammanfatta med att Belgien blev väldigt mycket bättre live, vilket inte är speciellt vanligt!

 18. Micke

  Absolut men för mig fanns det två andra bidrag som var de största “lyften”. Har kollat på dem igen för att verkligen var så och det var så 🙂 Dessa två är nu strax utanför min topp tio och de är Grekland och Serbien. Blev helt andra låtar live

 19. Johan

  Går lite rykten om att Jan Ola Sand kommer att presentera något “stort” imorgon. Kan det vara permanent plats för Australien? Kommer KINA att få delta i nästa års upplaga?

  http://wiwibloggs.com/2015/05/22/china-hunan-tv-eurovision-participation/96106/

  Kan ju bara hoppas att det är falska rykten, för det här kan vara startskottet på något som snabbt kan börja gå överstyr.

 20. Hannes

  @Johan Har hört rykten om att det ska komma någon slags årligt speciell gäst vilket låter vättigt i mina öron 😛

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se