ESC2015 Schlagerpinglan: Eftersom vi tidigare tog en titt på The Big Five:s resultat i Eurovision Song Contest 2015 så kan vi lika gärna fortsätta och se hur det gick för forna Jugoslaviens fyra bidrag. Deras resultat och framträdanden i finalen (alt. semifinalen) ser ni här nedan:

Slutliga placeringar för forna Jugoslaviens bidrag i Eurovision Song Contest 2015:
Serbien Serbien – “Beauty Never Lies“, Bojana Stamenov (10:a i finalen)
Montenegro Montenegro – “Adio”, Knez (13:e i finalen)
Slovenien Slovenien – “Here For You”, Maraaya (14:e i finalen)
Makedonien Makedonien – “Autumn Leaves“, Daniel Kajmakoski (15:e i semi 1)

Schlagerpinglan: Enligt esctoday.com så har upphovsmannen bakom Montenegros bidrag, Zeljko Joksimovic, kritiserat det nya röstsättet, sagt att Serbien förtjänade en högre placering samt att det är tittarnas (inte juryns) smak som är relevant.

Själv är jag, som sagt, tacksam över att det finns en jury som kan motverka tittarna när de drar iväg för mycket åt något håll, som i fallet med Serbiens bidrag i år. Att de även gjorde ett halvhjärtat försök att hjälpa fram Montenegro, vilket syns nedan vid uppdelningen av röstsiffrorna, ser jag som en av många bra anledningar att behålla juryn (dock väldigt modifierad).

Placeringar om tittarna fått bestämma: Placeringar om juryn fått bestämma:
Serbien 10. Serbien Montenegro 12. Montenegro
Montenegro 18. Montenegro Slovenien 15. Slovenien
Slovenien 19. Slovenien Serbien 23. Serbien
Makedonien (ej final) Makedonien Makedonien (ej final) Makedonien

Schlagerpinglan: Jag vill ändå inte påstå att jag är speciellt nöjd med juryns arbete i det här fallet då jag absolut inte ser hur de kunde placera Montenegro utanför topp-tio. Själv gav jag dem 10 poäng i finalen och belönade även Slovenien med några poäng. Serbiens bidrag var inte riktigt i min smak men eftersom det hade ett sådant stort tittarstöd och hamnade i topp-tio så kan man ju inte göra annat än att räkna med dem bland de som “lyckades”.

Kvar har vi då Makedonien, som får ses som det enda av de ex-jugoslaviska staterna som inte riktigt lyckades i år. Eller jo… de lyckades att välja ut en intressant artist och en vacker låt men sjabblade bort det någonstans på vägen. Nåja, bättre lycka nästa år. För nog borde årets resultat för länderna vara tillräckligt bra för att få dem att vilja stanna kvar… och kanske även locka till sig ett par återvändare? 😀

Andra bloggar om: , , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


4 kommentarer till “Eurovision 2015: Hur gick det för forna Jugoslaviens bidrag?”

 1. Max

  Håller med dig fullt ut med Montenegro, en fantastisk låt med ett fantastiskt framträdande! Tog framträdandet med låten hand i hand, vilket inte Makedonien gjorde utan tyckte det var viktigare att försöka få ett coolt nummer till en bra låt, men som inte är särskilt cool. Serbiens placering kunde ha varit värre (runt topp 5), men också bättre. Tror det var hon som drog dit rösterna, inte låten för den är ju verkligen i bottenträsket för i år. Slovenien fick ju ändå en OK placering, som jag tyckte var relativt välförtjänt. Jag tycker att låten är riktigt bra, hennes röst tilltalar mig på ett mycket positivt sätt. Men framträdandet var för mig lite tråkigt, som i Österrikes fall, en bra låt med en bra sångare men inte särskilt mycket mer än så.

  Nästa år hoppas jag att Kroatien och Bosnien Hercegovina hänger på dessa länder, och får finfina placeringar. Nåja, det återstår att se! 😀

 2. hej

  Undrar hur dina poäng hade påverkat det riktiga resultatet, schlagerpinglan?

 3. Schlagerpinglan

  @hej, Förmodligen till det bättre. 😉 Nej, skämt åsido så är det nog bara bra att en person inte har så stor makt över resultatet, då det trots allt är den gemensamma smaken som ska styra… vilket återigen för oss in på dilemmat med att jurygrupperna endast består av fem personer i varje land. Jag (och förmodligen alla som röstat) hade gärna haft det inflytandet på resultatet. 😀

 4. Hannes

  Jag vet inte riktigt om Montenegro, jag ser inte alls något i det som ni, fast det är ju rent tvärtom när det gäller Lettland så : J

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se